Ухвала
від 07.09.2016 по справі 910/15441/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

ПРО БАНКРУТСТВО

07.09.2016Справа № 910/15441/16

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр юридичного обслуговування "Егіда"

до Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" (ідентифікаційний код 31240623)

про визнання банкрутом

Суддя Чеберяк П.П.

Представники:

Від заявника Кривоспицька А.Ю. - представник

Від боржника Авраменко М.В. - представник

Арб. керуючий Олексенко Н.В.

Арб. керуючий Куделя М.О.

Від арб. керуючого Швачки С.В. Матвєєв О.М. - представник

Від ПАТ «ВТБ Банк» Соколовська К.П. - представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заявник звернувся до Господарського суду м. Києва із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" (ідентифікаційний код 31240623), оскільки останнє має кредиторську заборгованість у сумі 609 000 грн. 00 коп. і неспроможне її погасити.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 29.08.2016 заяву про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" прийнято до розгляду та призначено підготовче судове засідання на 07.09.2016, зобов'язано арбітражного керуючого Олексенко Надію Вікторівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 765 від 17.04.2013), визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство, у строк до 07.09.2016 надати до суду заяву про участь у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг".

02.09.2016 до Господарського суду м. Києва надійшли заяви арбітражних керуючих Олексенко Н.В. та Швачки С.В. про участь у справі.

05.09.2016 до Господарського суду м. Києва надійшли заяви арбітражних керуючих Титаренка М.О. та Жмакіна С.А. про участь у справі.

06.09.2016 до Господарського суду м. Києва надійшла заява арбітражного керуючого Куделі М.О. про участь у справі.

Також 06.09.2016 до Господарського суду м. Києва надійшли заява заявника про вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів та відзив боржника на заяву про порушення справи про банкрутство.

У судовому засіданні 07.09.2016 представник заявника надав пояснення по суті заяви про порушення справи про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг".

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр юридичного обслуговування "Егіда" про порушення справи про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" судом встановлено, що заявлені ініціюючим кредитором вимоги до боржника підтверджені рішенням Господарського суду м. Києва від 29.02.2016 у справі № 910/1046/16, яким стягнуто з Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр юридичного обслуговування "Егіда" 600 000 грн. 00 коп. заборгованості та 9 000 грн. 00 коп. судового збору.

22.03.2016 на виконання вказаного рішення Господарським судом м. Києва видано наказ № 910/1046/16.

Постановою відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві було відкрито виконавче провадження ВП № 51882181 від 29.04.2016 з примусового виконання вказаного рішення.

В ході примусового виконання рішення суду заборгованість Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Центр юридичного обслуговування "Егіда" погашена не була.

У відзиві на заяву про порушення справи про банкрутство, поданому 06.09.2016, боржник просив суд відмовити в порушенні провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" зважаючи на те, що неплатоспроможність боржника спричинена об'єктивними обставинами та може бути відновлена найближчим часом.

Крім того, у письмових поясненнях, поданих 07.09.2016, Публічне акціонерне товариство «ВТБ Банк» також просило суд відмовити в порушенні провадження у справі про банкрутство боржника з підстав невжиття державним виконавцем передбачених Законом України «Про виконавче провадження» дій щодо виявлення всіх рахунків Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" для належного виконання рішення Господарського суду м. Києва від 29.02.2016 у справі № 910/1046/16.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши додані до заяви докази, суд дійшов висновку, що заявлені кредитором вимоги до боржника на суму 609 000 грн. 00 коп. є безспірними, їх розмір перевищує розмір трьохста мінімальних заробітних плат та вони не були задоволені боржником більше ніж протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, тому у суду наявні всі правові підстави для порушення провадження у справі про банкрутство боржника.

Крім того, у судовому засіданні 07.09.2016 розглядалось питання щодо кандидатури арбітражного керуючого для призначення розпорядником майна боржника.

Автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України було визначено кандидатуру арбітражного керуючого Олексенко Надію Вікторівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 765 від 17.04.2013) для призначення розпорядником майна Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг".

Представник заявника щодо призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Олексенко Н.В. заперечив з огляду на те, що даний арбітражний керуючий є особою похилого віку, що тягне за собою відповідні наслідки, посилаючись при цьому на ухвалу господарського суду Черкаської області від 10.05.2011 у справі № 14/334 якою було усунуто арбітражного керуючого Олексенко Н.В. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута на підставі її клопотання про дострокове припинення повноважень ліквідатора банкрута у зв'язку з виходом на пенсію та станом здоров'я.

Крім того, у поданих до суду запереченнях заявник зазначив, що арбітражний керуючий Олексенко Н.В., з урахуванням її спеціалізації, не має досвіду антикризового управління підприємствами подібними Приватному акціонерному товариству "Лекс Холдинг", а також, що арбітражним керуючим було вчинено корупційний злочин, передбачений ч. 1 ст. 368 Кримінального кодексу України і звільнено від відбуття покарання внаслідок акту амністії.

Відповідно до ч. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі.

У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Частиною 2 статті 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов'язків, покладених цим Законом;

4) які мають конфлікт інтересів (особи, у яких виникає суперечність між власними чи їх близьких осіб майновими, немайновими інтересами та повноваженнями арбітражного керуючого).

До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Як було зазначено вище, автоматизованою системою було визначено арбітражного керуючого Олексенко Н.В. для участі у даній справі, яка подала заяву-згоду на призначення розпорядником майна Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" повідомивши господарський суд про відсутність обмежень, встановлених частиною 2 статті 114 Закону про банкрутство.

З огляду на викладене вище, враховуючи імперативні приписи ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд вважає за доцільне призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого, визначеного автоматизованою системою, а саме Олексенко Н.В. (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 765 від 17.04.2013).

Окрім того, у судовому засіданні 07.09.2016 розглядалась заява заявника про вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів.

Представник заявника надав пояснення по суті поданої заяви.

Вказана заява обґрунтована необхідністю, за переконанням заявника, вжиття у даній справі заходів щодо забезпечення вимог кредиторів у зв'язку з тим, що згідно з офіційними даними, опублікованими на веб-порталі www.smida.gov.ua, станом на кінець 2015 року вартість основних засобів боржника складала 1 185 736 тис грн., в той час як розмір грошових зобов'язань майже втричі перевищував вартість основних засобів, сягаючи 3 567 729 тис. грн., що свідчить про те, що боржник перебуває у стійкому скрутному фінансовому стані протягом тривалого часу.

За даними, що містяться у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, все належне Приватному акціонерному товариству "Лекс Холдинг" нерухоме майно, а саме нежилий будинок - торгівельно-розважальний комплекс (літ. А), загальною площею 46 780,50 кв.м., розташований за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 64673380380 та інше торговельно-офісна будівля (літ. А1), загальною площею 10 540,80 кв.м., розташована за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 90605180380 перебуває в іпотеці у Публічного акціонерного товариства «ВТБ Банк» в якості забезпечення задоволення вимог останнього за зобов'язаннями боржника, строк виконання яких настав 15.08.2016.

Крім того, боржник має значні розміри заборгованості перед третіми особами, про що свідчить арешт на грошові кошти Приватного акціонерного товариства «Лекс Холдинг», накладений ухвалою Господарського суду м. Києва від 23.08.2016 у справі № 910/14650/16, якою арештовані кошти на банківських рахунках боржника в межах суми заявленого позову - 93 435 647 грн. 33 коп., а також наявність інших поданих до Приватного акціонерного товариства «Лекс Холдинг» позовів на суму 1 611 929 716 грн. 15 коп.

Таким чином, враховуючи те, що сукупна заборгованість боржника складає близько 4 млрд. грн. та існує ризик звернення стягнення на нерухоме майно забезпеченим кредитором, що позбавить інших кредиторів можливості задоволення їх вимог, а також те, що згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань боржник протягом двох років перебуває в ліквідаційній процедурі, що є додатковим фактором нестабільності господарської діяльності останнього, заявник звернувся до суду із заявою в якій просив суд вжити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони Приватному акціонерному товариству «Лекс Холдинг» відчужувати основні засоби та предмети застави, у тому числі, але не виключно: нежилий будинок - торгівельно-розважальний комплекс (літ. А), загальною площею 46 780,50 кв.м., розташований за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 64673380380 та інше торговельно-офісна будівля (літ. А1), загальною площею 10 540,80 кв.м., розташована за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 90605180380, а також заборони усім державним реєстраторам, нотаріусам усіх нотаріальних округів, будь-яким іншим особам, наділеним функціями державного реєстратора, вчиняти будь-які дії, пов'язані з державною реєстрацією права власності, обтяжень, іпотек, інших речових прав, їх припиненням, відміною, скасуванням, поновленням у відношенні наведеного нерухомого майна боржника.

Частиною 9 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається зокрема про вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

Відповідно до п. 1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 16 «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову» у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

- розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

- забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

- наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

- імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

- запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

У пункті 3 наведеної постанови Вищий господарський суд України зазначив, що достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Абзацом 3 п.3 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 16 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" передбачено, що адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Розглянувши заяву заявника про вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви частково, а саме в частині заборони Приватному акціонерному товариству «Лекс Холдинг» відчужувати основні засоби та предмети застави, у тому числі, але не виключно: нежилий будинок - торгівельно-розважальний комплекс (літ. А), загальною площею 46 780,50 кв.м., розташований за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 64673380380 та інше торговельно-офісна будівля (літ. А1), загальною площею 10 540,80 кв.м., розташована за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 90605180380, у зв'язку з чим вважає за доцільне подану заяву в наведеній частині задовольнити.

Таким чином, встановивши факт неплатоспроможності боржника, безспірність заявлених вимог кредитора, а також визначившись з кандидатурою арбітражного керуючого для призначення розпорядником майна боржника, керуючись ст.ст. 10, 16, 19, 22, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд м. Києва, -

У Х В А Л И В:

1. Порушити провадження у справі № 910/15441/16 про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" (04074, м. Київ, вул. Лугова, буд. 12; ідентифікаційний код 31240623).

2. Визнати розмір вимог ініціюючого кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр юридичного обслуговування "Егіда" на суму 609 000 грн. 00 коп.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

5. Призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Олексенко Надію Вікторівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 765 від 17.04.2013).

6. Встановити оплату послуг арбітражного керуючого Олексенко Надію Вікторівну в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів заявника, починаючи з дати його призначення та до моменту прийняття комітетом кредиторів відповідного рішення про встановлення оплати послуг розпорядника майна.

7. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Лекс Холдинг" (04074, м. Київ, вул. Лугова, буд. 12; ідентифікаційний код 31240623), текст якого додається.

8. Заборонити боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника.

9. Зобов'язати розпорядника майна у строк до 27.10.2016 подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, докази повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду.

10. Зобов'язати розпорядника майна у строк до 27.10.2016 скласти та подати господарському суду на затвердження реєстр вимог кредиторів боржника.

11. Зобов'язати розпорядника майна у строк до 07.11.2016 провести інвентаризацію майна боржника.

12. Попереднє засідання суду призначити на 14.11.2016 о 11:00 год. Засідання буде проведено в приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44 - Б в залі судових засідань № 1.

13. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр юридичного обслуговування "Егіда" про вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів задовольнити частково.

14. Вжити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони Приватному акціонерному товариству "Лекс Холдинг" (04074, м. Київ, вул. Лугова, буд. 12; ідентифікаційний код 31240623) відчужувати основні засоби та предмети застави, у тому числі, але не виключно:

- нежилий будинок - торгівельно-розважальний комплекс (літ. А), загальною площею 46 780,50 кв.м., розташований за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 64673380380;

- інше торговельно-офісна будівля (літ. А1), загальною площею 10 540,80 кв.м., розташована за адресою: м. Київ, вул. Лугова (Оболонський р-н), буд. 12, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 90605180380.

15. В іншій частині заяву залишити без задоволення.

16. Копію ухвали надіслати заявнику, боржнику, розпоряднику майна, органу державної фіскальної служби, місцевому загальному суду, органу державної виконавчої служби, державному реєстратору за місцезнаходженням боржника, обслуговуючим банкам боржника та Реєстраційній службі Головного управління юстиції у м. Києві.

Зазначена ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття, є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена у встановленому законом порядку. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Строк пред'явлення ухвали до виконання - протягом року з дня прийняття.

Стягувачем за даною ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю "Центр юридичного обслуговування "Егіда" (62422, Харківська обл., Харківський район, село Перемога, вул. Радянська, буд. 56; ідентифікаційний код 37459874).

Боржником за даною ухвалою є: Приватне акціонерне товариство "Лекс Холдинг" (04074, м. Київ, вул. Лугова, буд. 12; ідентифікаційний код 31240623).

Суддя П.П. Чеберяк

Дата ухвалення рішення07.09.2016
Оприлюднено13.09.2016
Номер документу61165454
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —910/15441/16

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 31.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 26.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 19.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 06.06.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні