Ухвала
від 08.09.2016 по справі 802/870/16-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

м. Вінниця

08 вересня 2016 р. Справа № 802/870/16-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Вільчинського О.В., розглянувши в письмовому провадженні клопотання представника позивача про витребування доказів та зупинення провадження у справі

за позовом: сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кряж і К"

до: Могилів-Подільського міськрайонного управління юстиції Вінницької області, державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково", ОСОБА_1 та ОСОБА_2

про: визнання протиправними та скасування рішень,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Кряж і К" до Могилів-Подільського міськрайонного управління юстиції Вінницької області, державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково", ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання протиправними та скасування рішень.

08.09.2016 на адресу суду від представника СТОВ "Кряж і К" надійшло клопотання про витребування доказів та зупинення провадження у справі, яке представник позивача просив розглянути в письмовому провадженні. У зазначеному клопотанні представник СТОВ "Кряж і К" просить суд витребувати у сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації та у Крижопільського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області реєстраційної справи щодо проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_1, а також між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_2.

Крім того, представник СТОВ "Кряж і К" просить суд витребувати у відділу Держгеокадастру у Крижопільському районі Вінницької області належним чином засвідчені витяги з Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування та договорів оренди, що стосуються реєстрації договорів оренди землі, укладених 01.10.2011 СТОВ "Кряж і К" із ОСОБА_3 та ОСОБА_2, кадастрові номери земельних ділянок НОМЕР_1 та НОМЕР_2, які розташовані на території Соколівської сільської ради Крижопільського району Вінницької області.

Відповідачі та треті особи, будучи належним чином повідомленими про час, дату та місце судового розгляду справи, в судове засідання не прибули, повноважних представників не направили та причину неявки суду не повідомили.

Згідно з ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи відсутність перешкод у розгляді справи та потреби у виклику свідків чи експерта, суд вважає за можливе подане представником позивача клопотання в порядку письмового провадження.

Визначаючись щодо клопотання представника позивача в частині витребування доказів, суд виходив з такого.

Згідно з частиною 4 статті 11 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини 5 статті 11 КАС України суд повинен запропонувати особам, які беруть участь у справі, подати докази або з власної ініціативи витребувати докази, яких, на думку суду, не вистачає.

Згідно з ч. 3 ст. 71 КАС України якщо особа, яка бере участь у справі, не може самостійно надати докази, то вона повинна зазначити причини, через які ці докази не можуть бути надані, та повідомити, де вони знаходяться чи можуть знаходитися. Суд сприяє в реалізації цього обов'язку і витребовує необхідні докази. Про витребування доказів або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про відмову у витребуванні доказів окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за наслідками розгляду справи.

Частиною 4 статті 71 КАС України передбачено, що суб'єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі. У разі невиконання цього обов'язкову суд витребує названі документи та матеріали.

Відповідно до п. 3 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1395-р "Деякі питання надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" з дня набрання чинності рішенням Кабінету Міністрів України щодо припинення надання послуг у сферах державної реєстрації на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці органами державної реєстрації, утвореними Міністерством юстиції:

фактичне припинення в одноденний строк надання органами державної реєстрації, утвореними Міністерством юстиції, послуг у сферах державної реєстрації з одночасною передачею на розгляд виконавчих органів міських рад міст обласного значення, Київської міської, районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, заяв, що перебувають на розгляді у відповідному органі державної реєстрації, утвореному Міністерством юстиції, з обов'язковим повідомленням заявників про таку передачу;

передачу у місячний строк виконавчим органам міських рад міст обласного значення, Київській міській, районним, районним у м. Києві державним адміністраціям, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, реєстраційних справ;

Згідно з вимогами абзацу першого пункту 3 Порядку передачі документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 111/5 від 20.01.2012 документи у сфері державної реєстрації прав передаються органу державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна нарочно з описом вкладення або шляхом надіслання рекомендованого листа. Документи передаються до органу державної реєстрації прав за місцем розташування нерухомого майна у строки, визначені законодавством у сфері державної реєстрації.

Ухвалою суду від 22.06.2016 у державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації витребувано реєстраційну щодо проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_1, кадастровий номер НОМЕР_1, індексний номер 16127659 від 29.09.2014 та реєстраційну справу щодо проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_2 кадастровий номер НОМЕР_2.

Листом від 30.06.2016 (вих. № 02-21/1986), який надійшов до суду 02.07.2016, сектор державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації Вінницької області повідомив про неможливість виконання ухвали суду від 22.06.2016 у зв'язку з тим, що районній державній адміністрації не передано архів реєстраційних та облікових справ.

Станом на 08.09.2016 у суду відсутні відомості щодо передачі реєстраційних справ до сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації.

З огляду на викладене, беручи до уваги те, що визначальним принципом здійснення правосуддя в адміністративних справах є принцип офіційного з'ясування всіх обставин у справі, зважаючи на відсутність у суду інформації щодо місцезнаходження реєстраційних справ, суд вважає за необхідне витребувати у сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації та у Крижопільського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області оригінали або належним чином завірені копії реєстраційної справи щодо проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_1, індексний номер 16127659 від 29.09.2014, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_1 та реєстраційної справи щодо проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_2, індексний номер 16127043 від 29.09.2014, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2.

Крім того, в матеріалах справи відсутні належні докази, що підтверджують державну реєстрацію договорів оренди вказаних земельних ділянок за участю позивача, а саме витяги з Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування та договорів оренди, що стосуються реєстрації договорів оренди землі, укладених 01.10.2011 СТОВ "Кряж і К" із ОСОБА_3 та ОСОБА_2, кадастрові номери земельних ділянок НОМЕР_1 та НОМЕР_2, які розташовані на території Соколівської сільської ради Крижопільського району Вінницької області.

Відповідно до положень статті 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

З огляду на викладене суд вважає за необхідне витребувати зазначені докази у відділу Держгеокадастру у Крижопільському районі Вінницької області.

Визначаючись щодо клопотання представника позивача в частині зупинення провадження у справі до надходження до суду витребуваної інформації, суд виходив з того, що стаття 122 КАС України обмежує судовий розгляд справи місячним терміном. Відповідно до положень пункту 4 частини 2 статті 156 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі наявності причин за обґрунтованим клопотанням сторони - до терміну, встановленого судом.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що отримання витребуваних судом доказів потребує певного періоду часу, а строк розгляду справи обмежений, суд дійшов висновку про наявність підстав для зупинення провадження у справі до надходження витребуваних цією ухвалою доказів.

Керуючись ст.ст. 11, 69, 71, 128, 156, 165, 186, 254 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Витребувати у сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації та у Крижопільського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області оригінали або належним чином завірені копії реєстраційної справи щодо проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_1, індексний номер 16127659 від 29.09.2014, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_1 та реєстраційної справи щодо проведення державної реєстрації права оренди земельної ділянки між товариством з обмеженою відповідальністю "Господарство "Левково" та ОСОБА_2, індексний номер 16127043 від 29.09.2014, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2.

Витребувати у відділу Держгеокадастру у Крижопільському районі Вінницької області належним чином засвідчені витяги з Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування та договорів оренди, що стосуються реєстрації договорів оренди землі, укладених 01.10.2011 СТОВ "Кряж і К" із ОСОБА_3 та ОСОБА_2, кадастрові номери земельних ділянок НОМЕР_1 та НОМЕР_2, які розташовані на території Соколівської сільської ради Крижопільського району Вінницької області

Зупинити провадження у справі № 802/870/16-а до надходження до суду витребуваних цією ухвалою доказів.

Копії ухвали направити учасникам судового процесу для відома, сектору державної реєстрації Крижопільської районної державної адміністрації, Крижопільському районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області та відділу Держгеокадастру у Крижопільському районі Вінницької області для виконання.

Ухвала в частині витребування доказів оскарженню не підлягає. Відповідно до ч. 6 ст. 254 КАС України ухвали суду, які не можуть бути оскаржені набирають законної сили з моменту постановлення.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі набирає законної сили в порядку, визначеному ст.254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Вільчинський Олександр Ванадійович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.09.2016
Оприлюднено15.09.2016
Номер документу61222345
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/870/16-а

Постанова від 17.11.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 09.11.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 08.09.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 27.07.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 10.06.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 22.06.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні