Постанова
від 05.09.2016 по справі 920/1292/15
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" вересня 2016 р. Справа № 920/1292/15

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Білоусова Я.О. , суддя

Крестьянінов О.О. , суддя Пуль О.А.

за участю секретаря судового засідання Марченко В.О.

за участю представників:

апелянта - Нестеренко М.В. (договір від 26.04.2016р.),

арбітражного керуючого - Мороза В.В. (свідоцтво №254 від 26.02.2013р.),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу ТОВ "Агрофермпостачання" (вх. №2083 С/2) на ухвалу господарського суду Сумської області від 13.06.16р. у справі № 920/1292/15

за заявою Сумської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Сумській обл., м.Суми,

до Фермерського господарства "Заудава", с.Миропілля, Сумська обл.,

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Сумської області від 13.06.2016р. (суддя Соп'яненко О.Ю.) 1. Заяву № 62/02-01 від 05.04.2016 року ліквідатора ФГ "Заудава" арбітражного керуючого Мороза В.В. про виділення частки в спільному майні (вх.995) - задоволено.

2. Виділено зі статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофермпостачання" (м. Суми, вул. Горобинова, 15, код ЄДРПОУ 38522590) майно Фермерського господарства "Заудава" (42410, Сумська область, Краснопільській район, с. Миропілля пров. Пісчаний, б. 3; код ЄДРПОУ 34205293), що було внесено в якості сплати належної йому частки до статутного капіталу ТОВ "Агрофермпостачання", а саме:

- нежитлове приміщення, загальною площею 245,4 кв.м за адресою Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-Б;

- нежитлове приміщення, загальною площею 903,3 кв.м за адресою Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-В;

- нежитлове приміщення, загальною площею 877,9 кв. м за адресою Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-А.

ТОВ "Агрофермпостачання" з ухвалою місцевого господарського суду не погодилось та звернулось до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального права, просить ухвалу суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні заяви ліквідатора про виділення частки ФГ "Заудава" відмовити.

Скарга обґрунтована тим, що ФГ «Заудава» не являється власником виділеного оскаржуваною ухвалою в натурі майна. Дане майно використовується у виробничому процесі ТОВ «Агрофермпостачання». Також зазначив, що у ТОВ «Агрофермпостачання» є і інше майно, яке могло бути виділене в натурі за боргами ФГ «Заудава», за наявності відповідних підстав.

Також, як зазначає апелянт, судом першої інстанції не враховано, що виплата вартості частки майна або виділення частки майна боржника, пропорційної частці боржника в статутному капіталі, повинні проходити з дотриманням положень закону (ст.148 ЦК України) та статуту товариства.

Представник апелянта у судовому засіданні підтримав вимоги апеляційної скарги.

Ліквідатор у судовому засіданні та у відзиві на апеляційну скаргу (вх. №8060 від 15.08.2016р.) проти апеляційної скарги заперечував, просив ухвалу суду першої інстанції залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Інші учасники провадження у справі у судове засідання не з'явились, про причини не з'явлення суд не повідомили, хоча були належним чином повідомлені про час і місце слухання справи ухвалою суду від 17.08.2016р.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника апелянта та ліквідатора, дослідивши наявні докази по справі, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду встановила.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 21.08.2015р. прийнято заяву Сумської ОДПІ про порушення провадження у справі про банкрутство фермерського господарства «Заудава».

Ухвалою господарського суду Сумської області від 01.10.2015р. порушено провадження у справі про банкрутство ФГ «Заудава».

Постановою господарського суду Сумської області від 16.02.2016р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Мороза В.В.

28.04.2016р. до господарського суду надійшла заява ліквідатора про виділення частки в спільному майні (вх.995), в якій ліквідатор просив прийняти рішення про виділення частки, яка належить банкруту в спільному майні ТОВ «Агрофермпостачання».

В обгрунтування наведеного клопотання зазначив наступне.

Рішенням господарського суду Сумської області від 11.10.2010 року по справі №5/96-10 визнано за фермерським господарством "Заудава" право власності на нежитлові приміщення: склад літ. "А-1" загальною площею 245,4 кв.м, що знаходиться за адресою: Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-Б; вівчарник літ. "А-1" загальною площею 903,3 кв.м, що знаходиться за адресою: Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-В; корівник літ. "А-1" загальною площею 877,9 кв.м, що знаходиться за адресою: Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-А.

Відповідно до протоколу №1 установчих зборів засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофермпостачання" від 13.12.2012р. задоволено заяву ФГ "Заудава" про внесення майна учасника в якості частини сплати належної йому частки в Статутному капіталі товариства в розмірі 737 194,00 грн.

Згідно інформаційної довідки №56483140 від 01.04.2016 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за ТОВ "Агрофермпостачання" обліковуються: нежитлове приміщення, загальною площею 245,4 кв.м за адресою Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-Б; нежитлове приміщення, загальною площею 903,3 кв.м за адресою Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-В; нежитлове приміщення, загальною площею 877,9 кв. м за адресою Сумська область, Краснопільськии р-н., с.Миропілля, пров. Піонерський,24-А.

Підставою виникнення права власності на дані приміщення у ТОВ "Агрофермпостачання" є акт приймання-передачі нерухомого майна, серія та номер: 1/12-У, виданий 18.01.2013 року, видавник ФГ "Заудава"; Протокол установчих зборів засновників (учасників) ТОВ "Агрофермпостачання", серія та №1, виданий 13.02.2012 року, видавник ТОВ"Агрофермпостачання"; рішення про внесення частки до статутного капіталу ТОВ "Агрофермпостачання", серія та №1/12, виданий 13.12.2012 року внесення частки майном, серія та номер: без номера, виданий 18.01.2013 року, видавник ФГ "Заудава"; Витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, серія та №440372, виданий 12.02.2013 року, видавник: Реєстраційна служба Краснопільського РУЮ Сумської області.

ТОВ «Агрофермпостачання» у відзиві на заяву ліквідатора (вх. №5475 від 16.06.2016р.) проти задоволення заяви заперечувало та просило залишити без задоволення зазначену заяву, посилаючись на те, що представники ФГ «Заудава» не звертались до ТОВ «Агрофермпостачання» з питань виділення частки відповідно до існуючого порядку виділення частки майна.

13.06.2016р. господарським судом Сумської області прийнято оскаржувану ухвалу.

Колегія суддів дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, правильність застосування місцевим господарським судом норм процесуального та матеріального права приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги виходячи з наступного.

Відповідно до ч.2 ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Відповідно до ч.1 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Відповідно до ч.6 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор, виявивши частку, яка належить банкруту в спільному майні , з метою задоволення вимог кредиторів у встановленому порядку порушує питання про виділення цієї частки.

Відповідно до частини 1 статті 190 ЦК України майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки. За змістом частини 1 статті 66 та статті 139 Господарського кодексу України майно підприємства становлять речі та інші цінності (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб'єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна підприємства.

Відповідно до ч.1 ст.85 Господарського кодексу України господарське товариство є власником: майна, переданого йому у власність засновниками і учасниками як внески; продукції, виробленої в результаті господарської діяльності товариства; доходів, одержаних від господарської діяльності товариства; іншого майна, набутого товариством на підставах, не заборонених законом.

Відповідно до ч.1 ст.134 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання, який здійснює господарську діяльність на основі права власності, на свій розсуд, одноосібно або спільно з іншими суб'єктами володіє, користується і розпоряджається належним йому (їм) майном, у тому числі має право надати майно іншим суб'єктам для використання його на праві власності, праві господарського відання чи праві оперативного управління, або на основі інших форм правового режиму майна, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1. ст.113 ЦК України господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

Відповідно до ч.1. ст.140 ЦК України товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом.

Відповідно до ч.1. ст.356 ЦК України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Частиною 1 статті 148 ЦК України передбачено, що учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Відповідно до ч.2 статті 148 ЦК України учасник, який виходить із товариства з обмеженою відповідальністю, має право одержати вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі товариства.

Порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційна частці учасника у статутному капіталі, а також порядок і строки її виплати встановлюються статутом і законом.

Згідно з п.1 статті 149 ЦК України та ч.1 статті 57 Закону України «Про господарські товариства» звернення стягнення на частину майна товариства з обмеженою відповідальністю, пропорційну частці учасника товариства у статутному капіталі, за його особистими боргами допускається лише у разі недостатності у нього іншого майна для задоволення вимог кредиторів. Кредитори такого учасника мають право вимагати від товариства виплати вартості частини майна товариства, пропорційної частці боржника у статутному капіталі товариства, або виділу відповідної частини майна для звернення на нього стягнення. Частина майна, що підлягає виділу, або обсяг коштів, що становлять її вартість, встановлюється згідно з балансом, який складається на дату пред'явлення вимог кредиторами.

Згідно зі статтею 54 Закону України «Про господарські товариства» при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.

Відповідно до п.11.2. Статуту ТОВ «Агрофермпостачання» при виході учасника з товариства йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційно його частині у статутному (складеному) капіталі. Виплата проводиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.

Відповідно до п.1.5. Статуту ТОВ «Агрофермпостачання» учасниками товариства є, зокрема, фермерське господарство «Заудава».

Відповідно до п.6.3.1. Статуту ТОВ «Агрофермпостачання» господарство володіє часткою вартістю 737194,00 грн., що відповідає 30% Статутного капіталу товариства.

Відповідно до п.4.19. постанови Вищого господарського суду України від 25.02.2016р. №4 «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин» під час вирішення спорів щодо розрахунків з учасником, який вийшов (виключений) з товариства, господарським судам слід враховувати, що вартість частини майна товариства, що належить до виплати такому учаснику, повинна визначатися виходячи з вартості усього майна, що належить товариству, в тому числі основних засобів, нематеріальних активів, оборотних активів, майна невиробничого призначення з урахуванням майнових зобов'язань товариства.

Майно та зобов'язання підприємства обліковуються на його балансі, де відображається вартість активів підприємства та джерела їх формування. Тому вартість частини майна товариства, пропорційної частці в статутному капіталі, що підлягає виплаті учаснику, за загальним правилом, визначається на підставі балансу товариства, складеного на дату виходу (виключення). Розрахунок належної учаснику частини прибутку також здійснюється на дату виходу (виключення) з товариства.

Отже, вартість частини майна товариства, що підлягає виплаті, повинна відповідати вартості чистих активів товариства, яка визначається в порядку, встановленому законодавством, пропорційно його частці в статутному капіталі товариства на підставі балансу, складеного на дату виходу (виключення). Розрахунок належної учаснику частини прибутку здійснюється на дату виходу (виключення) з товариства.

Виходячи з наведених норм законодавства та положень статуту ТОВ "Агрофермпостачання", колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що власником майна, яке місцевий господарський суд виділив із статутного капіталу ТОВ "Агрофермпостачання" боржнику та яке було внесено господарством в якості сплати належної йому частки до статутного капіталу, на підставі ст.85 ГК України є ТОВ "Агрофермпостачання".

Виділене дане майно, на вимогу учасника щодо повернення вкладу, може бути лише за згодою товариства згідно положень ст.54 Закону України «Про господарські товариства» та п.11.2. Статуту ТОВ "Агрофермпостачання".

За таких обставин, висновок місцевого господарського суду про виділення із статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофермпостачання" майна Фермерського господарства "Заудава", що було внесено в якості сплати належної йому частки до статутного капіталу ТОВ "Агрофермпостачання", є таким, що суперечить нормам матеріального права.

Стосовно клопотання ліквідатора про виділення частки в спільному майні (вх.995(з)), в якій ліквідатор просив прийняти рішення про виділення частки, яка належить банкруту в спільному майні ТОВ «Агрофермпостачання», слід зазначити наступне.

Як було наведено раніше, положеннями ч.6 ст.42 Закону про банкрутство передбачено в якості обов'язку ліквідатора при формуванні ліквідаційної маси при виявленні частки, яка належить банкруту у спільному майні у встановленому порядку порушити питання щодо виділення цієї частки. Порядок виділення частки учасника встановлений законом та статутом товариства. Відповідно до норм наведених раніше, згідно цього порядку, виплаті вартості частини майна товариства пропорційно частині учасника у статутному капіталі передує звернення особи до товариства з відповідною вимогою та складання товариством балансу на дату такого звернення.

Як свідчать матеріали справи, та не заперечується ліквідатором, він з такою вимогою попередньо до товариства не звертався, а за таких умов, не дотримав встановлений порядок для виділення майна, яке належить банкруту в спільному майні.

З урахуванням наведених обставин господарський суд не може приймати рішення з питань, віднесених законом до виключної компетенції товариства.

На підставі зазначеного колегія суддів вважає, що звернення ліквідатора до господарського суду з заявою про виділення частки банкрута в спільному майні ТОВ «Агрофермпостачання», є передчасним.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

На підставі викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню, тому ухвала господарського суду Сумської області від 13.06.16р. у справі № 920/1292/15 підлягає скасуванню з прийняттям нового рішення по справі про відмову у задоволенні заяви ліквідатора про виділення частки ФГ «Заудава».

Керуючись статтями 91, 99, 101, 102, п.2 статті 103, статтями 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів,

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу ТОВ "Агрофермпостачання" задовольнити.

Ухвалу господарського суду Сумської області від 13.06.16р. у справі № 920/1292/15 скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні заяви ліквідатора Мороза В.В. про виділення частки ФГ «Заудава» в спільному майні ТОВ "Агрофермпостачання" (вх.995(з)), відмовити.

Повний текст постанови складено 12.09.2016р.

Головуючий суддя Білоусова Я.О.

Суддя Крестьянінов О.О.

Суддя Пуль О.А.

Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено15.09.2016
Номер документу61225794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/1292/15

Ухвала від 04.05.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 20.04.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 28.02.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 28.02.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 03.02.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 08.12.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 17.11.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Постанова від 05.09.2016

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Ухвала від 17.08.2016

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні