Ухвала
від 19.09.2016 по справі 913/962/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

19 вересня 2016 року Справа № 913/962/16

Провадження №17/913/962/16

Суддя Фонова О.С. , розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганське енергетичне об'єднання", м. Луганськ

до Сватівської обласної психіатричної лікарні, с. Сосновий Сватівського району Луганської області

про стягнення 97950,19 грн.

У засіданні брали участь:

від позивача - Мордак І.С., представник за довіреністю №134 від 19.07.2016;

від відповідача - Мамедов Н.О., представник за довіреністю № 498/01 від 16.09.2016; Скворчевський В.О., представник за довіреністю № 497/01 від 16.09.2016.

Суть спору: позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача на користь позивача пені у сумі 74098,37 грн., 3% річних у сумі 7356,25 грн., інфляційних витрат у сумі 16495,57 грн. за договорами про закупівлю (постачання) електричної енергії за державні кошти №107 від 19.02.2015 та №107 від 17.02.2016.

в с т а н о в и в:

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об'єднання», як Постачальником, та Сватівською обласною психіатричною лікарнею (відповідач у справі), як Споживачем, було укладено договори про закупівлю (постачання) електричної енергії за державні кошти №107 від 19.02.2015 та №107 від 17.02.2016 (далі - Договори).

Відповідно до п. 1.1 Договорів, Постачальник зобов'язується у 2015-2016 роках поставити Споживачу електричну енергію для забезпечення потреб електричних установок Споживача, а Споживач - оплатити Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами Договорів та додатками до Договорів, що є його невід'ємною частиною.

Пунктом п. 4.1 Договорів визначено, що розрахунки проводяться шляхом оплати Споживачем за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію згідно з вимогами додатка «Порядок розрахунків».

Згідно з п. 6.1.5 Договорів, Споживач зобов'язаний оплачувати Постачальнику вартість електричної енергії за діючими роздрібними тарифами, встановленими відповідно до Умов та Правил здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за врегульованим тарифом, та здійснювати інші платежі згідно з умовами додатку «Порядок розрахунків».

Відповідно до п. 6.1.7 Договорів, Споживач зобов'язаний сплачувати плату за перетікання реактивної електричної енергії згідно додатку «Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії».

Як зазначено у пункті 7.4.1 Договорів, у разі порушення Споживачем строку розрахунку за активну електричну енергію, строку внесення плати за перетікання реактивної електричної енергії та строків оплати за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, за не обліковану електричну енергію та на відшкодування збитків Споживачу нараховується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, діючої в період, за який сплачується пеня від розміру простроченого платежу за кожен день прострочення.

Згідно з п. 8.1 Договорів, сторони звільняються від відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов'язань за Договорами, якщо воно є результатом дії обставини непереборної сили, що перешкоджає виконанню договірних зобов'язань у цілому або частково, захист від яких не передбачений в проектній та іншій документації, дію яких неможливо попередити застосуванням високопрофесійної практики персоналу. До обставин непереборної сили належать:

- виняткові погодні умови і стихійні лиха (ураган, буря, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, землетрус, пожежа, просідання і зсув ґрунту);

- непередбачені ситуації, викликані діями сторони, що є стороною Договорів (страйк, локаут, дія суспільного ворога, оголошена та неоголошена війна, загроза війни, терористичний акт, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, громадська демонстрація, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух);

- умови, регламентовані відповідними органами виконавчої влади, а також пов'язані з ліквідацією наслідків, викликаних винятковими погодними умовами і непередбаченими ситуаціями.

Термін виконання зобов'язань за Договорами у такому разі відкладається на строк дії обставин непереборної сили.

Відповідно до п. 8.2 Договорів, сторона, для якої виконання зобов'язань стало неможливим унаслідок дії обставин непереборної сили, має не пізніше ніж через п'ять календарних днів письмово повідомити іншу сторону про початок, тривалість та вірогідну дату припинення дії обставин непереборної сили.

Як зазначено у п. 5 додатку до Договорів «Порядок розрахунків», оплата за активну електроенергію, додатково заявлені в порядку п 5.5 Договорів обсяги активної електроенергії, не обліковану електроенергію, плата за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності здійснюється Споживачем на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання Постачальника.

Пунктом 16 додатку до Договорів «Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії» визначено, що за підсумками розрахункового періоду Постачальник надсилає Споживачу рахунок на оплату за перетікання реактивної електроенергії. До рахунка додається розрахунок.

Кошти за перетікання реактивної електроенергії перераховуються Споживачем на поточний рахунок Постачальника в строк, передбачений додатком «Порядок розрахунків».

Згідно з п. 8-9 додатку до Договорів «Порядок розрахунків», розрахунок за фактично спожиту у розрахунковому періоду активну електроенергію; за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності; за перетікання реактивної електричної енергії; оплату сум на відшкодування збитків; оплату пені, 3% річних та інфляційних нарахувань за порушення строків розрахунків Споживач здійснює на підставі наданих Постачальником рахунків протягом 5 операційних днів, починаючи з наступного дня після їх отримання.

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що свої зобов'язання за Договорами виконав повністю, що підтверджено актами прийняття-передавання товарної продукції за період з грудня 2015 року по липень 2016 року, підписаними обома сторонами та скріпленими їх печатками.

В порушення умов Договорів відповідач свої зобов'язання, щодо оплати за спожиту активну електроенергію та перетікання реактивної електроенергії, не виконав, у зв'язку з чим відповідач звернувся до суду за стягненням з позивача пені у сумі 74098,37 грн., 3% річних у сумі 7356,25 грн. та інфляційних витрат у сумі 16495,57 грн.

Представником позивача 14.09.2016 було подано додаткові пояснення №08/03-74 від 12.09.2016, згідно яких позивач зазначає, що Споживачу надавалися рахунки, сформовані програмним комплексом «Променерго», де було встановлено параметр 10 операційних днів для здійснення їх оплати.

Представником відповідача 19.09.2016 до канцелярії суду було надано відзив на позовну заяву №500/01 від 16.09.2016 згідно якого відповідач не визнає вимоги позивача, викладені у позовній заяві, з огляду на наступне.

Відповідач зазначає, що своєчасно здійснював оплату спожитої електричної енергії до грудня 2015 року, водночас, починаючи з грудня 2015 року, Управління Державної казначейської служби України у Сватівському районі Луганської області (далі - УДКСУ), яке у відповідності до п. 4 Положення про Державну казначейську службу України забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунка, відкритого у Національному банку України, зокрема здійснює розрахунково-касове обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, повністю припинило перерахування коштів лікарні, спрямованих відповідачем на розрахунковий рахунок позивача для оплати за спожиту електричну енергію.

Всі платіжні доручення на оплату електричної енергії відповідачем своєчасно реєструвались в УДКСУ, проте через тридцятиденний термін повертались відповідачу без виконання.

Крім того, відповідач звертає увагу на те, що згідно листа УДКСУ від 15.03.2015 №02-07/64 перерахунок коштів не здійснювався у зв'язку з неврегульованістю питання правовідносин ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» з бюджетними установами на підконтрольній українській владі території Луганської області.

Також, відповідач зазначає, що у зв'язку з вищевказаними діями УДКСУ у відповідача виник борг перед позивачем, на який відповідачу було нараховано 3% річних, інфляційні нарахування та пеню в загальній сумі 97950,19 грн.

Відповідач вказує на те, що позивач був своєчасно повідомлений про припинення перерахування УДКСУ коштів на розрахунковий рахунок позивача та неможливість здійснення відповідачем своїх зобов'язань за Договорами.

Крім того, відповідач зазначає, що між сторонами велись перемови з приводу неможливості оплати боргу відповідачем, в ході яких позивачем не висовувались вимоги щодо надання відповідачем довідки Торгово-промислової палати України про настання форс-мажорних обставин.

Також, відповідач звернув увагу на те, що до суми нарахованих 3% річних, інфляційних нарахувань та пені було включено період з 11.11.2013 до 19.02.2015, який на думку відповідача виходить за межі часу дії Договорів, а тому, вказані суми мають бути виключені з розрахунків.

Відповідачем не було подано жодних доказів на підтвердження факту повідомлення позивача про настання форс-мажорних обставин.

Крім того, з матеріалів доданих відповідачем до відзиву неможливо встановити дату пред'явлення до сплати платіжних доручень до УДКСУ.

Враховуючи вищевикладене, суд зобов'язує відповідача надати докази на підтвердження факту повідомлення позивача про настання форс-мажорних обставин, відповідно до п. 8.2 Договорів та докази вчасного пред'явлення до сплати платіжних доручень до УДКСУ.

Відповідно до ст. 30 Господарського процесуального кодексу України, в судовому процесі можуть брати участь посадові особи та інші працівники підприємств, установ, організацій, державних та інших органів, коли їх викликано для дачі пояснень з питань, що виникають під час розгляду справи. Ці особи мають право знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, брати участь в огляді та дослідженні доказів.

Зазначені особи зобов'язані з'явитись до господарського суду на його виклик, сповістити про знані їм відомості та обставини у справі, подати на вимогу господарського суду пояснення в письмовій формі.

Враховуючи обставини, викладені у відзиві відповідача, суд дійшов висновку щодо необхідності витребування у Управління Державної казначейської служби України у Сватівському районі Луганської області письмових пояснень з приводу підстав повернення відповідачу платіжних доручень, які були надісланні до УДКСУ з метою оплати послуг з постачання електроенергії за спірними Договорами.

Представником позивача 19.09.2016 було подано заперечення на відзив відповідача №б/н від 18.09.2016, згідно якого позивач зазначає, що ні письмових повідомлень, ні сертифікату Торгово-промислової палати України від відповідача не отримував.

Також, позивач вказує на те, що відповідач у своєму відзиві помилково стверджує, що до суми пені, 3% річних та інфляційних нарахувань включено період з 11.11.2013 по 19.02.2015, однак з розрахунків позивача чітко вбачається, що початок періоду нарахування починається з грудня 2015 року.

Враховуючи вищевикладене, у зв'язку з необхідністю витребування додаткових документів, суд розглянути спір по суті в даному судовому засіданні не має можливості, тому розгляд справи слід відкласти.

Керуючись ст.ст. 30, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. Розгляд справи відкласти на 03.10.2016 о 10 год. 30 хв.

2. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, кім. № 204 (суддя Фонова О.С.).

3. Зобов'язати позивача надати:

- відомості щодо звернення до Управління Державної казначейської служби України у Сватівському районі Луганської області з приводу повернення відповідачу платіжних доручень на оплату послуг за Договорами (у разі наявності).

4. Зобов'язати відповідача надати:

- докази звернення до УДКСУ з вимогами провести оплату платіжних доручень на оплату послуг за Договорами;

- докази на підтвердження факту повідомлення позивача про настання форс-мажорних обставин відповідно до п. 8.2 Договорів;

- докази вчасного пред'явлення до сплати платіжних доручень до Управління Державної казначейської служби України у Сватівському районі Луганської області;

- докази вжиття всіх заходів, спрямованих на недопущення порушення зобов'язань за спірними Договорами;

- у разі погашення суми боргу надати оригінали платіжних документів для огляду, копії - до справи.

5. Зобов'язати Управління Державної казначейської служби України у Сватівському районі Луганської області (92600, м. Сватове, вул. Шевченка, 10) надати письмові пояснення з приводу повернення відповідачу платіжних доручень, які були надісланні до УДКСУ з метою оплати послуг з постачання електроенергії за спірними Договорами.

Звертаємо увагу сторін, що всі копії документів, що додаються до матеріалів справи та довіреності представників сторін повинні бути належним чином засвідчені відповідно до вимог п. 2 ст. 36 ГПК України. Крім того, п.5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Відповідно до п. 5 ст. 83 ГПК України за ухилення від вчинення дій, покладених судом на сторону, у т.ч. ненадання витребуваних судом документів, зі сторін може бути стягнено штраф.

Суд доводить до відома учасників судового процесу, що вони мають право отримувати процесуальні документи в електронному вигляді відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 31.05.2013р. № 72 "Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу".

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Суддя О.С. Фонова

Дата ухвалення рішення19.09.2016
Оприлюднено26.09.2016
Номер документу61459300
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 97950,19 грн. У засіданні брали участь: від позивача - Мордак І.С., представник за довіреністю №134 від 19.07.2016; від відповідача - Мамедов Н.О., представник за довіреністю № 498/01 від 16.09.2016; Скворчевський В.О., представник за довіреністю № 497/01 від 16.09.2016

Судовий реєстр по справі —913/962/16

Ухвала від 13.07.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 30.06.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 23.06.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Колядко Т.М.

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 02.12.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Рішення від 03.10.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 19.09.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 02.09.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні