Ухвала
від 17.10.2016 по справі 910/14363/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17.10.2016Справа № 910/14363/16

За заявоюДержавної установи Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України провідстрочення виконання рішення суду По справі № 910/14363/16

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю Медвельт ДоДержавної установи Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України Простягнення 1 734 738,17 грн Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від стягувача: не з'явився;

від заявника (боржник): Обухов В.В. - за довіреністю

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Медвельт звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Державної установи Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН України про стягнення основного боргу в сумі 890 000 грн., 3% річних в сумі 66 567,12 грн. та інфляційних втрат в розмірі 778 171,05 грн.

Рішенням господарського суду м. Києва від 26.09.2016 позовні вимоги задоволено частково; стягнуто з Державної установи Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова Національної академії медичних наук України (03110, м.Київ, вул.Амосова, буд.6, ЄДРПОУ 05493562) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Медвельт (01021, м.Київ, Печерський район, вул.Михайла Грушевського, буд.28/2, н/п №43, ЄДРПОУ 34879999) основний борг в сумі 890 000 грн., 3% річних в сумі 66 377,65 грн., інфляційні втрати в сумі 776 505,70 грн. та судовий збір в розмірі 25 993,25 грн.

06.10.2016 Державна установа Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України звернулась до Господарського суду м. Києва з заявою, в якій просила відстрочити виконання рішення суду до 31 березня 2017 року.

Ухвалою суду від 10.10.2016 заяву Державної установи Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України було призначено до розгляду на 17.10.2016.

Представник заявника (боржника) у судовому засіданні 17.10.2016 подав клопотання про долучення документів до матеріалів справи, яке судом було розглянуто та задоволено, а також надав усні пояснення по суті заяви про відстрочення виконання рішення суду, відповідно до яких заяву підтримав та просив суд задовольнити у повному обсязі.

Представник стягувача у судове засідання 17.10.206 не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату та час проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Розглянувши заяву про розстрочку виконання рішення суду, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника боржника, господарський суд прийшов до висновку про задоволення заяви про відстрочку виконання рішення суду з огляду на наступне.

В обґрунтування поданої заяви про розстрочку виконання рішення суду боржник послався на те, що безспірне списання коштів з незахищених законодавством рахунках заблокує основну діяльність відповідача та унеможливить здійснення основного напрямку діяльності, щодо надання медичних послуг.

Державна установа Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України відноситься до категорії державних бюджетних установ. Всі кошти, які відповідно до кошторису на 2016, який було погоджено з Національною академією медичних наук України та затвердженого Міністерством фінансів України, у розмірі 103 273 200,00 грн - загальний фонд, та 5 255 400,00 грн - спеціальний фонд, направлено на оплату праці медичного персоналу заявника; медикаменти та перев'язувальні матеріали; продукти харчування; оплату комунальних послуг; соціальне забезпечення та інші поточні видатки.

Державна установа Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України є неприбутковою установою, яка фінансується з бюджету, у зв'язку з чим будь-які бюджетні зобов'язання та платежі здійснюються з бюджету та можуть здійснюватися лише за наявності відповідного бюджетного фінансування.

Головним розпорядником бюджетних коштів відповідача є Національна академія медичних наук України. Заявник неодноразово звертався до Президента НАМН України з проханням посприяти в забезпеченні фінансування на погашення кредиторської заборгованості (підтверджується листами від 28.01.2015 року №04-34/155, від 20.02.2015 року №04-34/456, від 06.04.2015р. № 04.34/916, від 24.02.2016р. №04-34/423 копії додаються до заяви), але у відповіді НАМН України повідомляла лише про відсутність коштів на капітальні видатки, у тому числі на погашення кредиторської заборгованості (лист НАМН України від10.02.2015 р. №1-06/261).

Фінансування Інституту ім. Амосова відбувається шляхом затвердження кожного поточного року відповідного кошторису по витратам, які є необхідними для фінансування державної установи та виконання нею поточних функцій та завдань.

Інститут ім. Амосова в процесі затвердження кошторису здійснює обрахування необхідних видатків, обумовлених поточними потребами установи. Грошовий розмір даних видатки фіксується у зведених розрахунків до кошторису.

Зведеним розрахунком до кошторису на 2016 рік зафіксовано обрахування Інститутом ім. Амосова видатків по загальному фонду у розмірі 379 279 542.10 грн. При цьому, кошторисом на 2016 рік затверджено лише 103 273 200.00 грн. Різниця по загальному фонду (у вигляді недофінансування) складає 276 006 342,10 грн, у зв'язку з чим недофінансування Інституту ім. Амосова у поточному 2016 році складає 276 006 342,10 грн. При цьому, видатки по загальному фонду складають оплату праці, заробітну плату, нарахування на оплату праці, грошове забезпечення військовослужбовців, медикаменти та перев'язувальні матеріали, продукти харчування, оплата послуг, в тому числі комунальних послуг, енергоносіїв та інше, тобто, дані видатки становлять основу потреб Інституту ім. Амосова, пов'язаних із провадженням діяльності.

Заявник є стратегічно важливим об'єктом в галузі охорони здоров'я в частині надання медичної допомоги хворим в області серцево-судинної хірургії на всій території України. У зв'язку з чим, негайне виконання рішення суду зі стягненням з заявника відповідних коштів призведе до негативних наслідків, а саме, виникне заборгованість за споживання природного газу, електричної енергії, питної води та водовідведення, що призведе до неможливості здійснення розрахунків за службу охорони (наркотичні та психотропні речовини), пожежну охорону, повірку та ремонт обладнання, прання білизни, автомобільні запчастини, паливно-мастильні матеріали та призведе до порушення нормативно-правових актів у сфері охорони здоров'я, що фактично призведено до зупинки функціонування Національного інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, наслідком чого колектив Інституту в силу даних подій буде позбавлений можливості рятувати життя тисячам громадянам України.

Відповідно до частини 1 статті 121 Господарського процесуального кодексу України, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, за поданням прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Пунктом 7.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України від 17.10.2012 р. № 9 зазначено, що вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

З наявних в матеріалах справи документів вбачається, що Державна установа Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України є неприбутковою установою, яка фінансується з бюджету, у зв'язку з чим будь-які бюджетні зобов'язання та платежі здійснюються з бюджету та можуть здійснюватися лише за наявності відповідного бюджетного фінансування. Фінансування Інституту ім. Амосова відбувається шляхом затвердження кожного поточного року відповідного кошторису по витратам, які є необхідними для фінансування державної установи та виконання нею поточних функцій та завдань. Фінансування Інституту ім. Амосова відбувається шляхом затвердження кожного поточного року відповідного кошторису по витратам, які є необхідними для фінансування державної установи та виконання нею поточних функцій та завдань. Згідно кошторису витрат на 2016 видатки на погашення кредиторської заборгованості не передбачені, а видатки по загальному фонду складають оплату праці, заробітну плату, нарахування на оплату праці, грошове забезпечення військовослужбовців, медикаменти та перев'язувальні матеріали, продукти харчування, оплата послуг, в тому числі комунальних послуг, енергоносіїв, тобто витрати пов'язані із провадженням діяльності.

Враховуючи те, що на даний момент відсутнє фінансування Державної установи Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України щодо погашення поточної кредиторської заборгованості, а негайне виконання рішення суду може призвести до негативних наслідків у вигляді зупинки функціонування інституту, як медичного закладу направленого на порятунок життів громадян України, з урахуванням того, що фінансування інститут щодо погашення кредиторської заборгованості буде можливим лише з затвердженням нового кошторису видатків на 2017 рік, то суд вважає за можливе задовольнити заяву боржника та відстрочити виконання рішення суду до 31.03.2017.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Державної установи Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України про відстрочку виконання рішення Господарського суду міста Києва від 29.09.2016 по справі № 910/14363/16 задовольнити.

2. Відстрочити виконання рішення Господарського суду міста Києва від 29.09.2016 по справі № 910/14363/16 до 31.03.2017 року.

Суддя Спичак О.М.

Дата ухвалення рішення17.10.2016
Оприлюднено21.10.2016
Номер документу62030765
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/14363/16

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Постанова від 16.11.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

Ухвала від 07.11.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

Ухвала від 17.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 26.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 08.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні