Постанова
від 10.10.2016 по справі 818/941/16
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 жовтня 2016 р. Справа №818/941/16

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соколова В.М.,

за участю секретаря судового засідання - Заіченко А.М.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №818/941/16 за позовом Шосткинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Сумській області до селянського (фермерського) господарства "Любов", третя особа - ОСОБА_2 про визнання недійсними установчих документів, припинення юридичної особи,-

В С Т А Н О В И В:

Шосткинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Сумській області (далі по тексту - позивач, Шосткинська ОДПІ) звернулася до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до селянського (фермерського) господарства "Любов" (далі по тексту - відповідач, С(Ф)Г "Любов"), третя особа - ОСОБА_2 (далі по тексту - ОСОБА_2О.) про визнання недійсними установчих документів, припинення юридичної особи.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що С(Ф)Г "Любов" перебуває на обліку, зокрема, у Шосткинській ОДПІ. Разом з тим, згідно листа ГУ ДФС у Сумській області від 04.08.2016 №166/7/18-28-21-06-09 встановлено, що станом на 04.08.2016 платник податків - юридична особа С(Ф)Г "Любов" перебуває на обліку: у Вишгородській ОДПІ ГУ ДФС у Київській області (код ДПІ 1008) в стані 45 (платник кінця року (неосновне місце обліку)); в Шосткинській ОДПІ ГУ ДФС У Сумській області (м. Шостка) (код ДПІ 1822) за основним місцем обліку в стані 30 (в стані переходу до іншої ДПІ); в Києво-Святошинській ОДПІ ГУ ДФС у Київській області (код ДПІ 1013) за неосновним місцем обліку в стані 50 (в стані переходу з іншої ДПІ). Директор та головний бухгалтер ОСОБА_2 повідомив, що він не причетний до ведення фінансово-господарських операцій С(Ф)Г "Любов", документи підписував за грошову винагороду. Отже, позивач вважає, що С(Ф)Г "Любов" є фіктивною установою, а тому установчі документи С(Ф)Г "Любов" мають бути визнаними недійсними, а юридична особа - припинена.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги та просив суд їх задовольнити.

Відповідач та третя особа у судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, ОСОБА_2 подав клопотання про розгляд справи без його участі та повідомив, що не має відношення до реєстрації, ведення господарської діяльності, нарахування податків та іншої діяльності С(Ф)Г "Любов" (а.с.47).

Суд, заслухавши представника позивача, перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

У судовому засіданні встановлено, що С(Ф)Г "Любов" перебуває на обліку, зокрема, у Шосткинській ОДПІ (а.с.8).

Згідно листа Головного Управління ДФС у Сумській області №166/7/18-28-21-06-09 від 04.08.2016 (а.с.18) встановлено, що станом на 04.08.2016 платник податків - юридична особа С(Ф)Г "Любов" (код ЄДРПОУ 30144887) перебуває на обліку: у Вишгородській ОДПІ ГУ ДФС у Київській області (код ДПІ 1008) в стані 45 (платник кінця року (неосновне місце обліку)); в Шосткинській ОДПІ ГУ ДФС У Сумській області (м. Шостка) (код ДПІ 1822) за основним місцем обліку в стані 30 (в стані переходу до іншої ДПІ); в Києво-Святошинській ОДПІ ГУ ДФС у Київській області (код ДПІ 1013) за неосновним місцем обліку в стані 50 (в стані переходу з іншої ДПІ).

До Шосткинської ОДПІ С(Ф)Г «Любов» як платник податків було перереєстроване 08.04.2016.

Юридична адреса платника: м. Шостка, вул. Гагаріна, 1. Засновник, директор та головний бухгалтер господарства - ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

До моменту перереєстрації до ГУ ДФС у Сумській області, С(Ф)Г "Любов" перебувало на обліку у ДПІ у Києво-Святошинському районі ДФС Київської області за основним місцем обліку з 19.12.2015 по 17.03.2016, ще раніше місце обліку - ДПІ у Заводському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області та Скадовська ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області.

Згідно даних системи електронного адміністрування станом на 01.08.2016 залишок ліміту, на яку суб'єкт господарювання, має право зареєструвати податкові накладні становить 48 940 678,05 грн. Залишок ліміту виник внаслідок поповнення рахунку платника в системі електронного адміністрування в розмірі 60 001 160,00 грн.

З моменту реєстрації за податковою адресою у Сумській області СФГ «Любов» податкові звітність не подавало та в ЄРПН податкові накладні не реєстрували, за адресою не знаходиться Остання видана податкова накладна була зареєстрована 21.03.2016р.

За результатами відпрацювання СФГ «Любов» виключено з Реєстру платників спеціального режиму оподаткування з податку на додану вартість з 01.12.2015 на підставі рішення ф.6-РРС №5/10-08-18-01-040 від 15.01.2016, складеного Вишгородською ОДПІ ГУ ДФС у Київській області, в якій платник перебував на обліку за основним місцем обліку (підстава: невідповідність критеріям п.209.6 ст.209 розділу V ПКУ (питома вага несільськогосподарських товарів (послуг) протягом 12 послідовних податкових періодів перевищує 25%); Могилів-Подільською ОДПІ ГУ ДФС (Чернівецьким відділенням) 25.03.2016 складено податкову інформацію про непідтвердження реальності здійснення господарських операцій; у зв'язку з відсутністю платника за місцезнаходженням 18.04.2016 Вишгородською ОДПІ ГУ ДФС у Київській області розірвано договір про визнання електронних документів.

Станом на 01.08.2016 С(Ф)Г "Любов" є платником ПДВ на загальних умовах з 15.01.2016 (дата реєстрації платником ПДВ 01.12.2015).

26.07.2016 до оперативного управління ГУ ДФС у Сумській області надійшла постанова про проведення процесуальних дій на іншій території по кримінальному провадженню №32016100010000067, внесеному до ЄРДР 14.06.2016 СУ ФР ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві, за фактом створення невстановленими особами суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) С(Ф)Г "Любов" з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу України.

На виконання постанови, встановлено засновника, директора та головного бухгалтера - ОСОБА_2 та допитано його у якості свідка. У ході допиту останній повідомив, що він не причетний до ведення фінансово-господарських операцій С(Ф)Г "Любов", невідомі йому документ підписував за грошову винагороду. Під час допиту ОСОБА_2 за власною згодою надав на адресу Шосткинської ОДПІ заяву про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість С(Ф)Г "Любов" за ф.№3-ПДВ (заяву зареєстровано за вх.№4576/10 від 28.07.2016).

Надаючи правову оцінку матеріалам справи, суд виходить з наступного.

Згідно з п.п. 20.1.37 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України (далі по тексту - ПК) посадові особи податкового органу вправі звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності, та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

За статтею 42 Господарського кодексу України (далі по тексту - ГК) підприємництво як вид господарської діяльності - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Мета одержання прибутку як одна з ознак (характерних рис) підприємництва, як правило, знаходить своє відображення в установчих документах суб'єкта підприємницької діяльності і простежується з характеру його діяльності.

Відповідно до ст. 56 ГК суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і фізичних осіб шляхом заснування нової господарської організації, злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення діючої (діючих) господарської організації (господарських організацій) з додержанням вимог законодавства.

Згідно зі ст. 551 ГК ознаками фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою-підприємцем, у тому числі визнання реєстраційних документів недійсними, є:

реєстрація (перереєстрація) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи;

нереєстрація в державних органах, якщо обов'язок реєстрації передбачено законодавством;

реєстрація (перереєстрація) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження;

реєстрація (перереєстрація) та провадження фінансово-господарської діяльності без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

За ч. 3 ст. 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" №755-IV від 15.05.2003 установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи. Невідповідність установчих документів вимогам частини третьої цієї статті згідно зі статтею 27 цього Закону є підставою для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи.

Застосовуючи нормативний синтетичний підхід до розуміння зазначених положень, можна дійти висновку, що посадові особи податкового органу вправі звернутися до суду з позовом про визнання установчих документів недійсними в разі виявлення ознак фіктивності суб'єкта господарювання (підприємництва). Стаття 551 ГК містить ознаки (критерії), за якими юридична особа чи діяльність фізичної особи-підприємця можуть бути визнані фіктивними, тобто такими, в яких зовнішня організаційно-правова форма не відповідає її суті та меті створення. Ознаки фіктивності мають бути доведені належними, допустимими і достовірними доказами, поняття, джерела та характеристика яких наведені в статтях 69, 70, 77, 79, 80, 82 - 85 КАС України.

Відповідно до ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України докази оцінюються та мають ґрунтуватися на безпосередньому, повному, всебічному та об'єктивному їх дослідженні.

При цьому, варто зазначити, що норми матеріального закону не пов'язують визнання ознак фіктивності юридичної особи з обов'язковим встановленням вини в діях особи (осіб), яка зареєструвала таку особу, чи попереднього кримінального провадження і постановлення обвинувального вироку щодо осіб, які вчинили фіктивне підприємництво, тобто злочин, передбачений частиною першою статті 205 Кримінального кодексу України.

З установлених судом фактів видно, що його засновник, директор та головний бухгалтер - ОСОБА_2 дав зазначені вище показання, з яких випливає, що він не мав наміру займатися підприємницькою діяльністю з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Він визнав, що невідомі йому документ підписував за грошову винагороду (а.с.12-13).

У матеріалах справи наявні докази того, що відповідач не має заборгованості зі сплати податків, зборів, платежів.

З огляду на викладені вище обставини та наявність ознак фіктивності С(Ф)Г "Любов", передбачених статтею 551 ГК України, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Шосткинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Сумській області до селянського (фермерського) господарства "Любов", третя особа - ОСОБА_2 про визнання недійсними установчих документів, припинення юридичної особи - задовольнити.

Визнати недійсними установчі (засновницькі) документи та припинити юридичну особу - селянське (фермерське) господарство "Любов" (код ЄДРПОУ 30144887).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя В.М. Соколов

Повний текст постанови складено 13.10.2016 року.

Дата ухвалення рішення10.10.2016
Оприлюднено24.10.2016
Номер документу62082150
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/941/16

Ухвала від 05.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Ухвала від 27.11.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.М. Гелета

Постанова від 10.10.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 10.10.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 19.09.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 11.08.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 08.08.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні