Ухвала
від 25.01.2016 по справі 760/1055/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №1-кс/760/671/16

760/1055/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого з ОВС 2-го ВКР СУ ФР МГУ ДФС ЦО з ОВП ОСОБА_3 , погоджене із заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015100110000351 від 31.11.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України, -

в с т а н о в и в:

Слідчий звернувся з клопотанням, в якому просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПУАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ).

Дане клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні ОВС 2-го ВКР СУ ФР МГУ ДФС ЦО з ОВП перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015100110000351 від 31.11.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені слідством особи, без наміру здійснення фінансово-господарської діяльності створили: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), з метою прикриття незаконної діяльності, а саме: здійснення нібито інвестиційних виплат фізичним особам за рахунок проведення операцій з цінними паперами, деривативaмитa корпоративними правами.

Так, допитана як свідок директор та засновник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » гр. ОСОБА_5 показала, що до фінансово-господарської діяльності вказаного підприємства не має жодного відношення, будь-яких документів фінансово-господарської діяльності чи реєстраційних документів не підписувала.

В подальшому, на виконання ухвали Солом`янського районного суду м. Києва від 09.12.2015 отримано відомості про рух коштів по розрахунковому рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ) № НОМЕР_4 , відкритому у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Оглядом вказаного рахунку встановлено, що протягом 2015 року, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ) здійснювало інвестиційні виплати фізичним особам за рахунок проведення операцій з цінними паперами, деривативaмитa корпоративними правами (ознака доходу № 112).

Так, на розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 , який відкрито у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) на ім`я гр. ОСОБА_6 перераховано безготівкових коштів на загальну суму 8606 480 грн.

Однак, 12.01.2016 допитаний як свідок, гр. ОСОБА_6 показав, що відкрив зазначений рахунок у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на прохання малознайомого громадянина на ім`я « ОСОБА_7 », за що отримав грошову винагороду у сумі 2000 тис. грн. З метою відкриття рахунку, він разом з ОСОБА_7 відвідав відділення ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 , де підписав пакет документів. Також пояснив, що будь-яких операцій по перерахуванню коштів по відкритому рахунку він не проводив та готівки не знімав, підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не відоме.

Також, гр. ОСОБА_6 повідомив, що за аналогічною «процедурою», відкрила розрахунковий рахунок у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » його дружина ОСОБА_8 , на рахунок якої перераховано 8255920 грн.

Крім того, 06.01.2016 допитана як свідок гр. ОСОБА_9 повідомила, що також відкрила рахунок № НОМЕР_6 у відділені ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою АДРЕСА_1 на прохання знайомого громадянина за грошову винагороду. Також зазначила, що службовими особами банку не було надано особистої банківської картки та ПІН-конверту з кодом доступу до такої картки. Загальна сума перерахованих безготівкових коштів на зазначений рахунок становить 8034400 грн.

В подальшому, гр. ОСОБА_6 та гр. ОСОБА_9 зверталися у банк, з метою отримання відомостей про рух коштів по відкритим рахункам, відповідно до отриманих банківських виписок встановлено, що невстановлені слідством особи здійснили обготівкування зарахованих коштів через банкомати та зняття готівки у касі ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Такожє, оглядом рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_4 встановлено, що протягом вересня-жовтня 2015 року, основним контрагентом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), який здійснював перерахування безготівкових коштів на його рахунки виступає ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), сума перерахувань за вказаний період становить близько 275 млн. грн.

Оперативним управлінням МГУ ДФС ЦО з ОВП здійснено аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), за результатами якого отримано відомості, що на даний час виплати безготівкових коштів на карткові рахунки підставних фізичних осіб здійснюються з рахунків саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Так, 19.01.2016 допитано як свідка ОСОБА_10 який надав показання, що відкривав рахунок у ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за грошову винагороду, будь-яких операцій по рахунку не проводив, підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) йому не відоме.

Таким чином, у ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) є пов`язаним з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », реквізити якого невстановлені слідством особи, за попередньою змовою зі службовими особами ПУАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », використали з метою прикриття незаконної діяльності.

За допомогою автоматизованої системи АІС «Податковий Блок» встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), офіційно зареєструвало розрахунковий рахунок № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 у ПУАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ), який використовується для перерахування грошових коштів на рахунки фізичних осіб нібито як за операції з цінними паперами, деривативaмитa корпоративними правами.

На даний час для досудового розслідування, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, планується отримати тимчасовий доступ до виписок руху коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та юридичних справ, які підтверджують перерахування коштів по господарським операціям з контрагентами покупцями та продавцями, крім того, дають смогу дослідити подальший рух коштів та походження грошових коштів.

Відповідно до Постанови Національного Банку України 12.11.2003 №492, якою затверджено «Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», документи щодо стану поточних рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 )№ НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 перебувають у розпорядженні ПУАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ).

Таким чином, у органу досудового розслідування є всі підстави вважати, що виписки щодо руху коштів та юридичні справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) знаходяться у ПУАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ).

Речі та документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність фактів господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » між собою та з іншими підприємствами, які задіяні в злочинній схемі, перерахування грошових коштів за поставлені товари (надані послуги), обставин, що мають значення для кримінального провадження та тих обставин, які підлягають доказуванню, в тому числі шляхом проведення експертних досліджень, податкових та інших перевірок.

Обґрунтовуючи клопотання слідчий зазначав, що необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, а також вилучити речі і оригінали документів, які перебувають у володінні ПУАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ), які будуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні та без яких неможливо іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий просив постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Слідчій суддя відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників особи за наведених слідчим підстав.

Згідно з ч.1 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відносяться відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банківською таємницею є інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку. Зокрема, банківською таємницею є відомості про банківські рахунки клієнтів, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Згідно ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС 2-го ВКР СУ ФР МГУ ДФС ЦО з ОВП ОСОБА_3 або оперативним співробітникам за дорученням слідчого тимчасовий доступ до речей і оригіналів документів, з можливість їх вилучення, які перебувають у володінні ПУАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) та становлять банківську таємницю, а саме: виписок про рух коштів по поточним рахункам: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 (з 14.08.2015 по дату закриття рахунку), на магнітних та паперових носіях, з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування коштів по вказаному рахунку; залишок коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх коди ЄДРПОУ; документів, наданих службовими особами підприємства для відкриття вищевказаного рахунку, їх обслуговування, ідентифікації уповноважених осіб;карток із зразками підписів керівників та відбитком печатки;листів, заяв, повідомлень та інших документів, направлених банком службовим особам підприємства; усіх договорів та додатків до них; листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами підприємства щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку; заявок на видачу готівки; заяв на отримання чекових книжок;договорів, укладених на користь чи за дорученням ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 , в тому числі договорів укладених з іншими суб`єктами підприємницької діяльності щодо придбання та продажу цінних паперів; договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку;банківських виписок та чеків, підтверджуючих видачу готівки; договору на встановлення системи Банк-Клієнт; заявок на купівлю іноземної валюти; договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення;документів, які містять інформацію щодо проведення фінансового моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення;вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтом банку; кредитну та депозитну справи;угод та інших документів на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »№ НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 по вище переліченим рахункам, використовувалась система віддаленого доступу „Клієнт банк, повних даних інформації про трансакції з використанням електронного ключа із зазначенням руху коштів та часу з`єднання між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства за допомогою Інтернет мережі, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях, ІР-адреси користувача системи клієнт-банк вказаних рахунків вище зазначених підприємств, відкритих у ПУАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ).

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62129408
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/1055/16-к

Ухвала від 04.02.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 21.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні