Ухвала
від 26.10.2016 по справі 323/1942/16-ц
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 323/1942/16-ц

УХВАЛА

26.10.2016 року

Оріхівський районний суд Запорізької області у складі

головуючого - судді Мінаєва М.М.,

при секретарі - Тахтаул А.Л.,

в присутності

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

представника відповідача - ОСОБА_3,

розглянувши матеріали позовної заяви Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області до ОСОБА_4, ОСОБА_5, Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області про визнання незаконними та скасування наказів про передачу земельних ділянок у приватну власність та визнання земельних ділянок такими, що входять до меж селища Комишуваха за генеральним планом,

В С Т А Н О В И В:

До Оріхівського районного суду Запорізької області надійшла позовна заява Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області в якій позивач просить визнати незаконними та скасувати накази Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області про затвердження проектів землеустрою та про передачу у власність ОСОБА_4, ОСОБА_5 земельних ділянок у власність із земель державної власності, розташованих на території позивача, а також визнати ці земельні ділянки такими, що входять до меж смт Комишуваха згідно чинного генерального плану.

Під час судового розгляду представник позивача ОСОБА_1 заявив клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області. Клопотання мотивоване тим, що, на думку представника позивача, вказаний орган уповноважений виконувати певні завдання у сфері містобудування, архітектури, розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства, а тому рішення по цій справі може вплинути на права та обов'язки позивача до вказаного органу та навпаки. Зокрема, у разі задоволення позову, в тому числі в частині визнання спірних ділянок такими, що входять меж Комишувахи як населеного пункту, у позивача може виникнути право вимоги до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області про скасування раніше встановлених меж Комишувахи як населеного пункту.

Представники відповідачів проти заявленого клопотання заперечували, пославшись на те, що Оріхівська районна державна адміністрація Запорізької області за своєю компетенцією та повноваженнями не є суб'єктом спірних правовідносин, а тому рішення по цій справі не може вплинути на її права та обов'язки.

Заслухавши думку осіб, які беруть участь у справі, проаналізувавши відповідні норми процесуального та матеріального права, суд приходить до такого.

Відповідно до ч. 2 ст. 35 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть бути залучені до участі в справі також за клопотанням сторін, інших осіб, які беруть участь у справі. Якщо суд при прийнятті позовної заяви, здійсненні провадження у справі до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

За матеріалами справи, позивач оспорює правомірність передачі відповідачам ОСОБА_5 у приватну власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення, вважаючи їх такими, що входять до меж Комишувахи як населеного пункту. Як за законодавством, чинним на час винесення оскаржуваних рішень ГУ ДГК у Запорізькій області, так і станом на час розгляду справи судом, районні державні адміністрації не уповноважені розпоряджатись землями сільськогосподарського призначення державної форми власності, а також не уповноважені вирішувати питання, пов'язані із зміною меж населених пунктів.

У зв'язку з цим, навіть уразі задоволення позову повністю, включаючи вимогу про визнання спірних земельних ділянок такими, що входять до меж Комишувахи, подальші правовідносини виникнуть між позивачем, з однієї сторони, та ГУ ДГК у Запорізькій області - з іншої (щодо зміни правового режиму цих земельних ділянок). Оріхівська районна державна адміністрація Запорізької області може стати суб'єктом відповідних правовідносин лише у випадку зміни цільового призначення цих земельних ділянок, тобто лише опосередковано.

Крім того, позивачем не наведено жодних доводів та доказів щодо того, що до вирішення цієї справи по суті існують перешкоди для позивача звернутись з відповідними вимогами до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області.

Суд також бере до уваги, що питання щодо кола осіб, які мають брати участь у цій справі, було предметом обговорення на попередньому судовому засіданні у цій справі, однак представником позивача на тій стадії розгляду справи відповідне клопотання заявлено не було, як не було й обґрунтовано причини, з яких таке клопотання заявлено вже після початку судового розгляду. Залучення ж до участі у справі осіб, права та обов'язки яких не залежатимуть від рішення по цій справі, необґрунтовано затягне розгляд справи та порушить право учасників на розгляд справи у розумні строки.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. 35, 36 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 про залучення до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області - залишити без задоволення .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Оріхівського районного суду

Запорізької області ОСОБА_6

СудОріхівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено31.10.2016
Номер документу62241798
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —323/1942/16-ц

Постанова від 11.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 25.01.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 22.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Ухвала від 25.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Ухвала від 23.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Рішення від 03.11.2016

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

Рішення від 03.11.2016

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

Ухвала від 26.10.2016

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні