Ухвала
від 22.12.2016 по справі 323/1942/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа №

Апеляційний суд Запорізької області

ЄУН 323/1942/16

Провадження №22ц/778/5076/16 Головуючий у 1 інстанції: Мінаєв М.М.

Суддя-доповідач: ОСОБА_1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2016 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області у складі:

головуючого: Воробйової І.А.

суддів: Бєлки В.Ю.,

ОСОБА_2,

при секретарі: Книш С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області на рішення Оріхівського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2016 року по справі за позовом Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області до ОСОБА_3, ОСОБА_4, Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, третя особа Управління Держгеокадастру у Пологівському районі Запорізької області про визнання незаконними та скасування наказів про передачу земельних ділянок у приватну власність та визнання земельних ділянок такими, що входять до меж селища Комишуваха за генеральним планом, -

ВСТАНОВИЛА:

У травні 2016 року Комишуваська селищна рада Оріхівського району Запорізької області звернулася до суду з позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4, Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області про визнання незаконними та скасування наказів про передачу земельних ділянок у приватну власність та визнання земельних ділянок такими, що входять до меж селища Комишуваха за генеральним планом

В позові зазначено, що на його думку, накази Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області № 8-64/15-16-СГ та № 8-65/15-16-СГ від 16.02.2016 року про затвердження проектів землеустрою та передачу земельних ділянок у приватну власність ОСОБА_3 та ОСОБА_4 були винесені Головним управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області в порушення вимог ст. 123 Земельного кодексу України, а саме за відсутності погодження відповідних проектів землеустрою позивачем, без врахування Генерального плану смт Комишуваха Оріхівського району Запорізької області, оскільки передані у приватну власність відповідачам ОСОБА_4 земельні ділянки за цим Генеральним планом входять до меж смт Комишуваха, належать до лугопаркової зони та використовуються населенням смт Комишуваха для випасу домашньої худоби. Крім того, посилався також на те, що при розробці та затвердженні проектів землеустрою для відведення спірних земельних ділянок були порушені вимоги ст. 60 ЗК України, ст. 88 Водного кодексу України щодо мінімальною ширини прибережної захисної смуги, оскільки спірні земельні ділянки розташовані ближче за 50 метрів до берегу річки Конка.

Посилаючись на ці обставини, просили визнати незаконними та скасувати накази Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області № 8-64/15-16-СГ та № 8-65/15-16-СГ від 16.02.2016 року про затвердження проектів землеустрою та передачу земельних ділянок у приватну власність ОСОБА_3 та ОСОБА_4 відповідно, а також про визнання цих земельних ділянок такими, що входять до меж селища Комишуваха Оріхівського району Запорізької області за чинним генеральним планом.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2016 року відмовлено у задоволенні позову.

Не погоджуючись з рішенням суду, Комишувахська селищна рада Оріхівського району Запорізької області подала апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, просить рішення суду скасувати та ухвалити нове про задоволення позовних вимог.

Заслухавши у засіданні апеляційного суду суддю-доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно зі ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої ігнстанції.

Згідно зі ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.

Згідно зі ст. ст. 3, 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулись 02.10.2015 року до ГУ ДГК з клопотаннями про надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення кожному з них окремо земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення, із земель запасу, для ведення особистого селянського господарства, орієнтовною площею 2,000 га, за рахунок земельної ділянки під кадастровим номером 2323955400:08:002 (площа 6,000 га), що розташована на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області за межами населеного пункту (т. 1, а.с. 81, 123).

30.11.2015 року ГУ ДГК видало накази за №№ 8-657/27-15-СГ та 8-658/27-15-СГ про надання відповідно ОСОБА_3 та ОСОБА_4 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок, розташованих на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області за межами населеного пункту, за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, орієнтовних розміром по 2,000 га кожна, з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства» (т. 1, а.с. 82, 124).

Вказані накази позивачем в судовому порядку не оспорювались.

04.12.2015 року ОСОБА_4 та ОСОБА_3 уклали з Приватним малим підприємством «Проектно-виробнича фірма «Еліта» договори на розроблення проектів землеустрою, а також підписали завдання на це, кожний щодо своєї земельної ділянки.

Протягом грудня 2015 року такі проекти були розроблені та складені в трьох примірниках (т. 1, а.с. 75-116, 117-161).

06.02.2016 року ГУ ДГК видало наказ № 8-64/15-16-СГ, яким затвердило розроблений Приватним малим підприємством «Проектно-виробнича фірма «Еліта» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_3 для ведення особистого селянського господарства на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області за межами населеного пункту, та передало у власність ОСОБА_3 земельну ділянку площею загальною 2,000 га (кадастровий номер 2323955400:08:002:0186) (т. 2, а.с. 182).

Також 06.02.2016 року ГУ ДГК видало наказ № 8-65/15-16-СГ, яким затвердило розроблений Приватним малим підприємством «Проектно-виробнича фірма «Еліта» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_4 для ведення особистого селянського господарства на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області за межами населеного пункту, та передало у власність ОСОБА_4 земельну ділянку площею загальною 2,000 га (кадастровий номер 2323955400:08:002:0185) (т. 2, а.с. 181).

Враховуючи вимоги ст.83-84 ЗК України, ст.ст.118,122 ЗК України, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що при вирішенні питання про відведення відповідачам ОСОБА_4 спірних земельних ділянок вимоги Земельного кодексу України порушені не були.

Доводи апеляційної скарги щодо визнання спірних земельних ділянок такими, що входять до меж смт Комишуваха матеріалами справи не підтверджено.

Судом встановлено, що ще у жовтні 1991 року був затверджений Генеральний план смт Комишуваха Запорізької області (т. 2, а.с. 7-141).

В судовому засіданні першої інстанції були досліджені, зокрема картографічні матеріали, що є невід’ємною частиною вказаного Генерального плану, в результаті чого встановлено, і сторонами це не заперечувалось, - що територія, частина якої була виділена відповідачам ОСОБА_4 у власність як землі сільськогосподарського призначення, за Генеральним планом охоплюється умовною лінією, в межах якої передбачалось розширення смт Комишуваха.

Крім того, в судовому засіданні був досліджений Проект встановлення меж населених пунктів Комишуваської селищної ради народних депутатів Оріхівського району Запорізької області, затверджений Розпорядженням Представника Президента України від 05.03.1993 року (т. 1, а.с. 162-178). Згідно цього документу спірні земельні ділянки знаходились за межами смт Комишуваха як населеного пункту.

Відповідно до п. 3 Прикінцевих положень Земельного кодексу України від 25.10.2001 року, чинного на час виникнення спірних правовідносин, закони та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Кодексом, діють у частині, що не суперечить цьому Кодексу.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Державний земельний кадастр» Державний земельний кадастр визначається як єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

За державною статистичною звітністю з кількісного обліку земель (форми №№ 6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-ем), спірні земельні ділянки станом на жовтень-листопад 2015 року обліковувались як землі сільськогосподарського призначення (рілля) державної форми власності. А ці відомості, у свою чергу, були сформовані на підставі вихідних даних, що були надані до Управління ДГК України в Пологівському районі землевпорядниками смт Комишуваха.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд правильно виходив з того, що межі смт Комишуваха як населеного пункту було визначено проектом встановлення меж населених пунктів Комишувахської селищної ради народних депутатів Оріхівського району Запорізької області (затверджено розпорядженням представника Президента України від 05 березня 1993 року). Даний проект є єдиним правовим документом, яким визначено межі смт.Комишуваха станом на час звернення ОСОБА_4 за відведенням земельних ділянок, а генеральний план цього населеного пункту повинен бути приведений у відповідність до нього.

Згідно ч.7 ст.118 ЗК України підставою відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність місця розташування об»єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обгрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому порядку.

Враховуючи, що спірні земельні ділянки знаходяться за межами населеного пункту, суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що невідповідність місць розташування спірних земельних ділянок генеральному плану смт Комишуваха не є підставою для відмови ОСОБА_4 у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо їх відведення. Оскільки такі місця розташування відповідають Проекту встановлення меж населених пунктів Комишувахської селищної ради народних депутатів Оріхівського району Запорізької області та даним державного земельного кадастру.

Розглядаючи спір, який виник між сторонами у справі, суд правильно визначився з характером спірних правовідносин та нормами матеріального права, які підлягають застосуванню, повно та всебічно дослідив наявні у справі докази і надав їм належну оцінку згідно зі ст. ст. 10, 60, 212 ЦПК України, правильно встановив обставини справи, у результаті чого ухвалив законне й обґрунтоване рішення, яке відповідає вимогам матеріального та процесуального права.

Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване рішення суду першої інстанції ухвалено з додержанням норм процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.

Керуючись ст. ст. 303, 307, 308, 313, 314, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області відхилити.

Рішення Оріхівського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2016 року по цій справі залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, проте вона може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

Апеляційний суд Запорізької області

ЄУН 323/1942/16

Провадження №22ц/778/5076/16 Головуючий у 1 інстанції: Мінаєв М.М.

Суддя-доповідач: ОСОБА_1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Вступна та резолютивна частина

22 грудня 2016 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області у складі:

головуючого: Воробйової І.А.

суддів: Бєлки В.Ю.,

ОСОБА_2,

при секретарі: Книш С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області на рішення Оріхівського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2016 року по справі за позовом Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області до ОСОБА_3, ОСОБА_4, Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, третя особа Управління Держгеокадастру у Пологівському районі Запорізької області про визнання незаконними та скасування наказів про передачу земельних ділянок у приватну власність та визнання земельних ділянок такими, що входять до меж селища Комишуваха за генеральним планом, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області відхилити.

Рішення Оріхівського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2016 року по цій справі залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, проте вона може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення22.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63640839
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —323/1942/16-ц

Постанова від 11.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 25.01.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 22.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Ухвала від 25.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Ухвала від 23.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Воробйова І. А.

Рішення від 03.11.2016

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

Рішення від 03.11.2016

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

Ухвала від 26.10.2016

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні