Ухвала
від 10.11.2016 по справі 1-826/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.11.2016 Справа №1-826/11

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання ОСОБА_2 засудженого вироком Тернопільського міськрайонного суду від 06 лютого 2012 року за ч.3 ст.15 ч.3 ст.185 КК України про зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання відповідно до ч.5 ст.72 КК України,

в с т а н о в и в :

на адресу Тернопільського міськрайонного суду надійшло клопотання ОСОБА_2 засудженого вироком Тернопільського міськрайонного суду від 06 лютого 2012 року за ч.3 ст.15 ч.3 ст.185 КК України про зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання відповідно до ч.5 ст.72 КК України.

Вивчивши клопотання, суд прийшов до висновку, що воно підлягає поверненню засудженому ОСОБА_2 з наступних міркувань.

Відповідно до ч.1 ст.539 КПК України питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, передбачених законом.

24 грудня 2015 року набрав законної сили Закон України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього увязнення у строк покарання» № 838-VIII від 26 листопада 2015 року, згідно якого, ч.5 ст.72 КК України викладено в новій редакції та передбачено, що зарахування судом строку попереднього ув`язнення у разі засудження особи до позбавлення волі в межах того самого кримінального провадження, у межах якого до неї було застосовано попереднє ув`язнення, провадиться з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі. Згідно п.2 Прикінцевих положень, цей Закон застосовується до всіх осіб, щодо яких на момент набрання чинності цим Законом набрав законної сили обвинувальний вирок, покарання за яким не відбуто повністю.

Частиною першою статті 537 КПК України визначено перелік питань, які має право вирішувати суд, визначений ч.2 ст.539 КПК України, під час виконання вироків.

Відповідно до п.п.1, 2 ч.2 ст.539 КПК України, клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання,- у разі необхідності вирішення питань, передбачених п.п. 2-4,6,7 (крім клопотання про припинення примусового лікування, яке подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться установа або заклад, в якому засуджений перебуває на лікуванні) частини першої статті 537 цього Кодексу; до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок, - у разі необхідності вирішення питань, передбачених пунктами 10 (у частині клопотань про заміну покарання відповідно до частини третьої статті 57, частини першої статті 58, частини першої статті 62 Кримінального кодексу України), 11, 13 частини першої статті 537 цього Кодексу.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.539 КПК України до суду, який ухвалив вирок, подається клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, у разі необхідності вирішення питань, передбачених пунктами 1, 10 (в частині клопотання про заміну покарання відповідно до частини п`ятої статті 53 Кримінального кодексу України), 12 (у разі якщо вирішення питання необхідне в зв`язку із здійсненням судового розгляду, воно вирішується судом, який його здійснює), 14 частини першої статті 537, статті 538 цього Кодексу.

Виходячи з аналізу вищевказаних норм, до компетенції суду, який ухвалив вирок, віднесено вирішення клопотань, пов`язаних з виконанням вироку в частині відстрочки виконання вироку, про заміну покарання відповідно до ч.5 ст. 53 КК України, про тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі або переведення засудженого з арештного дому, виправного центру, дисциплінарного батальйону до колонії, слідчого ізолятора для проведення відповідних процесуальних дій (у разі якщо вирішення питання необхідне в зв`язку із здійсненням судового розгляду), вирішення інших питань про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку.

Вирішення усіх інших питань, які виникають під час виконання вироків, віднесено до компетенції судів, в межах територіальної юрисдикції яких виконується вирок, або в межах територіальної юрисдикції яких засуджений відбуває покарання.

Окрім цього листом в.о. Голови ВССУ щодо висловлення позиції щодо застосування окремих положень Закону України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього увязнення у строк покарання» №838-VIII від 26 листопада 2015 року, який надійшов 12 січня 2016 року на адресу апеляційного суду Тернопільської області, висловлено позицію, що питання зарахування строку попереднього ув`язнення під час виконання вироку вирішується місцевим судом, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок.

Таким чином, розгляд питання, порушеного у клопотанні засудженим ОСОБА_2 про зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання відповідно до ч.5 ст.72 КК України, не відноситься до компетенції Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, а тому клопотання засудженого ОСОБА_2 про зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання відповідно до ч.5 ст.72 КК України слід повернути засудженому для направлення за належністю до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок.

На підставі наведеного, керуючись ст.72 КК України, ст.ст.537, 539 КПК України, ст.1 Закону України «Про попереднє ув`язнення», Законом України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув`язнення у строк покарання», суд, -

у х в а л и в :

клопотання ОСОБА_2 засудженого вироком Тернопільського міськрайонного суду від 06 лютого 2012 року за ч.3 ст.15 ч.3 ст.185 КК України про зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання відповідно до ч.5 ст.72 КК України - повернути засудженому ОСОБА_2 .

Роз`яснити право на подачу клопотання про зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання відповідно до ч.5 ст.72 КК України до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд протягом семи діб з дня її оголошення.

Головуючий суддяОСОБА_1

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення10.11.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу62743995
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-826/11

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Полюшко А. В.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Вирок від 31.08.2011

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 07.02.2017

Кримінальне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В. І.

Ухвала від 07.02.2017

Кримінальне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В. І.

Ухвала від 10.11.2016

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Холява О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні