Ухвала
від 14.11.2016 по справі 911/3656/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 235-95-51

У Х В А Л А

про порушення провадження у справі

"14" листопада 2016 р. Справа № 911/3656/16

Суддя господарського суду Київської області А.Ю.Кошик, розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БМ - Комплекс», м.Славутич

до 1. Buehnenbild Hotel Holding GmbH, Berlin, Deutschland

2.Товариства з обмеженою відповідальністю «Примабуд», м.Славутич

про стягнення заборгованості у сумі 18219,00 євро

Керуючись статями 61, 64, 65, 79, 86, 123, 125 Господарського процесуального кодексу України, судя визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

При цьому, судом встановлено, що відповідачем 1 виступає іноземний суб'єкт господарювання.

Відповідно до статті 4-2 Господарського процесуального кодексу України, правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

В силу частини 3 статті 4-3 Господарського процесуального кодексу України на господарський суд покладено обов'язок створити сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Відповідно до ст.123 Господарського процесуального кодексу України, іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ст. 125 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, до якої Україна приєдналася 19.10.2000 року, прийнявши відповідний нормативний акт - Закон України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах".

Відповідно до пункту 6.7 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги у цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 р., суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних 1965 року до Центрального органу іноземної держави напряму .

Згідно до ч. 2 п. b) ст. 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року, якщо документ про виклик до суду або аналогічний документ підлягав передачі за кордон з метою вручення відповідно до положень цієї Конвенції, і якщо відповідач не з'явився, то судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві або за його місцем проживання в інший спосіб, передбачений цією Конвенцією, і що, в кожному з цих випадків, вручення або безпосередня доставка були здійснені в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту. Кожна Договірна Держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови:

a) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією,

b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців,

c) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави.

Відповідно до ст. 2 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6.

За таких обставин, про розгляд даної справи відповідача 1 належить повідомити в порядку передбаченому Гаагзькою конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року (Гаагзькою конвенцію 1965 року).

Згідно з листами Вищого господарського суду України від 15.10.2004 р. N 01-8/1798 та Міністерства юстиції України від 04.10.2004 р. N 25а-84-04 витрати по перекладу документів та оплаті за їх вручення, на стадії судового розгляду повинна нести заінтересована сторона, а після розгляду справи, згадані витрати повинні розподілятись відповідно до вимог частини п'ятої статті 49 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, приписами ст. 69 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви.

Відповідно до вимог ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, а також у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідача про час та місце розгляду справи, а також враховуючи положення Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах та приписи ст. 69 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі на строк, не менший ніж шість місяців.

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду і порушити провадження у справі.

2. Справу призначити до розгляду в судовому засіданні на 21.02.2017 о 10:00.

3. Засідання провести у приміщенні господарського суду за адресою: 01032, м. Київ, вул. Комінтерну (ОСОБА_1), 16.

4. Зобов'язати сторін до дня судового засідання надати господарському суду:

Позивача : подати оригінали (для огляду) доданих до позовної заяви документів; подати оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для залучення до матеріалів справи) документів, на підставі яких діє позивач та відповідач; подати письмову інформацію про свої реєстраційні (банківські) рахунки із зазначенням повних банківських реквізитів; подати власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та немає рішення цих органів з такого спору; подати інші докази, які підтверджують викладені у позовній заяві обставини, додаткове обґрунтування позовних вимог, при наявності; відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 55 ГПК України визначити ціну позову з урахуванням курсу євро станом на день подачі позову; подати в строк до 23.12.2016 нотаріально засвідчений переклад на англійську мову (або німецьку) наступних документів у двох екземплярах: позовної заяви, ухвали Господарського суду Київської області про порушення провадження у справі №911/3656/16 від 14.11.2016 р. ;

Відповідача : відзив на позовну заяву з обґрунтованими поясненнями або можливими запереченнями щодо заявлених позовних вимог з доданням доказів на підтвердження доводів; докази направлення відзиву позивачеві; виписку з торгового реєстру або будь-які інші докази на підтвердження правового статусу іноземної особи-відповідача, легалізовані в установленому порядку; докази оплати заборгованості (за наявності).

5. Зупинити провадження у справі № 911/3656/16 на підставі частини 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку зі зверненням господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до відповідного компетентного органу іноземної держави, оскільки відповідач у даній справі, якому необхідно вручити копію ухвали про порушення провадження у справі, знаходиться на території іншої держави - Німеччини, що приєдналась до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, підписаної в Гаазі 15.11.1965 р., суду необхідно звернутись з відповідним судовим дорученням до компетентного органу у порядку, встановленому вказаною Конвенцією.

6. Питання про поновлення провадження у справі № 911/3656/16 вирішити після надходження доказів вручення відповідним компетентним органом іноземної держави копії позовної заяви та ухвали про порушення провадження у даній справі відповідачу та з врахуванням, що судове засідання у справі № 911/3656/16 призначено на 10 год. 00 хв. 21.02.2017 року.

7. До відома сторін - копії документів (матеріалів) повинні бути належним чином засвідчені підписом уповноваженої особи з прикладенням печатки підприємства (установи), оригінали надати для огляду в судовому засіданні. Матеріали необхідно подати до справи за супровідним листом. Представники сторін повинні мати оригінали документів на підтвердження своїх повноважень, копії таких документів надати для долучення до матеріалів справи.

8. Господарський суд звертає увагу сторін, що за вимогами статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право" документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

9. Господарський суд звертає увагу Позивача, що у разі неподання Позивачем витребуваних документів, суд вправі залишити позов без розгляду на підставі пункту 5 статті 81 Господарського процесуального кодексу України.

10. Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду в порядку визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

11. Засвідчені належним чином копії ухвали направити позивачу, відповідачу 1 - Buehnenbild Hotel Holding GmbH (разом із позовною заявою) у порядку встановленому ст. ст. 125, 126 ГПК України, в порядку передбаченому Гаагзькою конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року (Гаагзькою конвенцію 1965 року) після подання позивачем перекладу тексту ухвали та позовної заяви відповідно до п. 4 цієї ухвали та відповідачу 2.

Суддя А.Ю. Кошик

Дата ухвалення рішення14.11.2016
Оприлюднено22.11.2016
Номер документу62797452
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3656/16

Рішення від 27.04.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Ухвала від 14.11.2016

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні