Рішення
від 11.11.2016 по справі 173/560/16-ц
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/560/16-ц

Провадження №2/173/887/2016

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2016 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої - судді Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: перша Дніпродзержинська державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся позивач ОСОБА_1, з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини до відповідача ОСОБА_2А , третя особа, що не заявляє самостійних вимог: перша Дніпродзержинська державна нотаріальна контора, згідно якого просить визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини за заповітом після померлої ОСОБА_3, як пропущений з поважних причин посилаючись на наступне: 01.06.202 приватним нотаріусом Верхньодніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області посвідчено заповіт. У відповідності до якого ОСОБА_3Г,, заповіла належну їй на праві власності земельну ділянку (кадастровий номер 1221087500-01-046-0502), площею 5.170 га., призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, йому ОСОБА_1

01.07.2012 року ОСОБА_3, померла.

Спадкоємцем ОСОБА_2А у передбачений законом 6-тимісячний строк подано заяву про прийняття спадщини до Першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори та успадковане майно, яке не охоплене заповітом.

24.02.2016 року його представник звернувся до Першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, розташовану на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області після смерті ОСОБА_3

15.03.2016 року державним нотаріусом Першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори винесено постанову згідно якої відмовлено ОСОБА_4., у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої 01.07.2012 року ОСОБА_3, у зв'язку з пропущенням строку для подання заяви про прийняття спадщини

Строк для прийняття спадщини він пропустив з тієї причини, що йому не було відомо про смерть ОСОБА_3Г,. яка постійно проживала в м. Дніпродзержинську. Договір оренди земельної ділянки було укладено на 49 років. Грошові кошти з оренду земельної ділянки ОСОБА_3, було передано відразу за весь строк оренди земельної ділянки. Таким чином він був позбавлений можливості своєчасно дізнатись про смерть заповідача, оскільки проживає в іншому населеному пункті, ТОВ « Верхньодніпровське сільськогосподарське підприємство Агрофірма Промінь» знаходиться та здійснює свою діяльність у Верхньодніпровському районі, а ОСОБА_3Г,. постійно проживала в м. Дніпродзержинську. Крім того договір оренди земельної ділянки був достроковим, що виключало необхідність ОСОБА_3, періодично з'являтись для продовження строку дії договору оренди земельної ділянки, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному об'ємі давши пояснення фактично установлені матеріалами справи.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечував посилаючись на правові позиці Верховного Суду України, викладені в постанові від 14.09.2016 року (справа № 6-1215цс16) згідно якої якщо у спадкоємця не було перешкод для подання заяви про прийняття спадщини. А він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні. Тому в задоволенні позовних вимог просив відмовити.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору державний нотаріус Першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори в судове засідання не з'явився, подавши заяву про розгляд справи у її відсутність.

Суд, вислухавши осіб, що приймали участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справи та спадкової справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню за наступними підставами.

Судом встановлено, що 01.06.2012 приватним нотаріусом Верхньодніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області посвідчено заповіт. У відповідності до якого ОСОБА_3, заповіла належну їй на праві власності земельну ділянку (кадастровий номер 1221087500-01-046-0502), площею 5.170 га., призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, позивачу ОСОБА_1, що підтверджується копіє заповіту.

01.07.2012 року ОСОБА_3, померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Спадкоємцем ОСОБА_3, - ОСОБА_2А у передбачений законом 6-тимісячний строк подано заяву про прийняття спадщини до Першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори та успадковане майно, яке не охоплене заповітом. А саме згідно матеріалів спадкової справи успадковані грошові кошти, що залишились після смерті ОСОБА_3

24.02.2016 року представник позивача звернувся до Першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, розташовану на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області після смерті ОСОБА_3

15.03.2016 року державним нотаріусом Першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори винесено постанову згідно якої відмовлено ОСОБА_1, у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої 01.07.2012 року ОСОБА_3, у зв'язку з пропущеним строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Пропуск строку для подачі заяви про прийняття спадщини позивач обґрунтовує тим, що йому не було відомо про смерть ОСОБА_3Г,. яка постійно проживала в м. Дніпродзержинську. Договір оренди земельної ділянки було укладено на 49 років. Грошові кошти з оренду земельної ділянки ОСОБА_3Г,. було передано відразу за весь строк оренди земельної ділянки. Таким чином позивач був позбавлений можливості своєчасно дізнатись про смерть заповідача, оскільки проживає в іншому населеному пункті, а ТОВ « Верхньодніпровське сільськогосподарське підприємство Агрофірма Промінь» знаходиться та здійснює свою діяльність у Верхньодніпровському районі, в той час як ОСОБА_3, постійно проживала в м. Дніпродзержинську, тобто в іншому населеному пункті. Крім того договір оренди земельної ділянки був достроковим, що виключало необхідність ОСОБА_3, періодично з'являтись для продовження строку дії договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до п. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином законом передбачено, що підставою для визначення додаткового строку для прийняття спадщини є наявність поважної причини його пропуску.

Відповідно до правової позиції викладеної в Постанові Верховного суду України від 14.09.2016 року по справі № 6-1215цс16. А також у постановах Верховного Суду України від 26.09.2012 року справа № м6-85-цс12 та від 04.11.2015 року справа № 6-148цс15) зазначається, що за загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

За змістом ч. 3 ст. 1272 ЦК України поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини.

Якщо у спадкоємця не було перешкод для подання заяви, а він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визнання додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Судом встановлено, що позивач пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини в зв'язку з тим, що йому не було відомо про смерть спадкодавця. Але одна ця обставина на думку суду не має характеру об'єктивної та не є підставою для задоволення позовних вимог.

При цьому суд зважає на те, що спадкоємець не є членом сім'ї чи родичем померлої, тому інформацію про смерть ОСОБА_3, міг отримати лише після спливу певного часу. Але враховуючи, що з дня смерті ОСОБА_3, до дня, коли позивач звернувся із заявою про прийняття спадщини пройшов значний період часу. Померла була пов'язана правовідносинами , що випливають із оренди землі із спадкоємцем. Тому стверджувати, що позивач зовсім не мав ніякої інформації про те, чи є живою ОСОБА_3, чи померла однозначно не можна. Доказів того, що спадкодавцеві було виплачено орендну плату за весь період договору оренди земельної ділянки суду не надано. Тому як спадкодавець так і спадкоємець повинні були мати певну інформацію одне про одного. Крім того враховуючи, що між позивачем та померлою існували і правовідносини, які випливали із спадкування майна на підставі складеного заповіту та враховуючи, що спадкодавець на час складання заповіту було людиною вкрай похилого віку, відповідно спадкоємець повен був періодично цікавитись долею спадкодавця.

Виходячи з вищевикладеного суд не вбачає поважних причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини позивачем та вважає, за можливе в задоволенні позовних вимог відмовити.

Так як судом приймається рішення про відмову у задоволенні позовних вимог понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору в сумі 551 грн., 20. коп., покладаються на позивача та відповідачем не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 212, 214, 213, 215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа, що не заявляє самостійних вимог: перша Дніпродзержинська державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом, як пропущеного з поважних причин після смерті ОСОБА_3, померлої, 01.07.2012 року позивачу ОСОБА_1 - відмовити

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів, шляхом подачі апеляційної скарги через Верхньодніпровський районний суд. Особи, які брали участь у судовому засіданні, але не були присутні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання цього рішення

Рішення набирає чинності після закінчення строку дял подання апеляційної скарги, якщо така скарга поданою не була. У випадку подання апеляційної скарги, рішення суду набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції, якщо не було змінене або скасоване.

Суддя Петрюк Т.М

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.11.2016
Оприлюднено24.11.2016
Номер документу62831193
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/560/16-ц

Ухвала від 15.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Посунся (Колодяжна) Н. Є.

Рішення від 11.11.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Рішення від 21.11.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 21.11.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 27.09.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 08.08.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні