Постанова
від 01.06.2009 по справі 14/557-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2009 р. № 14/557-08

Вищий господарськи й суд України у складі колегі ї суддів:

головуючого Карабаня В.Я.

суддів: Ковтонюк Л.В.

Чабана В.В.

за участю представників:

позивача Звірко Н.І.

відповідача не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну

скаргу

засновника Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" Звірко Ніни Іванів ни

на постанову

Харківського апеляційн ого господарського

суду від 09.02.2009

у справі

господарського суду № 14/557-08

Сумської області

за позовом засновника Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Меркурій" Звірко Ніни Івані вни

до

засновника Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Меркурій" Колодяжної Віри П авлівни

про захист корпоративних п рав

Рішенням господарськог о суду Сумської області від 23. 10.2008 (суддя Миропільський С.О.) по зов задоволено. Зобов'язано з асновника товариства з обмеж еною відповідальністю "Мерку рій" Колодяжну Віру Павлівну вчинити дії по винесенню ріш ення відповідно до положень ст. 109 ЦК України для створення приватного підприємства "О СОБА_1" з подальшою передаче ю в процесі виділу новоствор еному приватному підприємст ву "ОСОБА_1" з Товариства з о бмеженою відповідальністю "М еркурій" за розподільчим бал ансом частини нежитлового пр иміщення, що знаходиться за а дресою м. Охтирка, вул. Жовтнев а, 26 площею 35,7 кв.м., з застосуван ням процедур реорганізації в становлених чинним законода вством.

Постановою Харківського апеляційного господарськог о суду від 09.02.2009 (колегія у склад і суддів: Погребняка В.Я, Афана сьєва В.В., Шевель О.В.) рішення г осподарського суду Сумської області від 23.10.2008 скасовано та прийнято нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з постано вою Харківського апеляційно го господарського суду від 09.0 2.2009, засновник Товариства з обм еженою відповідальністю "Мер курій" Звірко Ніна Іванівна з вернулась з касаційною скарг ою, в якій просить скасувати п останову Харківського апеля ційного господарського суду від 09.02.2009 як таку, що прийнято з п орушенням норм матеріальног о та процесуального права, а р ішення господарського суду С умської області від 23.10.2008 залиш ити в силі.

Дослідивши матеріали справи, Вищий господарський суд України

В С Т А Н О В И В:

В серпні 2008 року засновни к Товариства з обмеженою від повідальністю "Меркурій" Зві рко Ніна Іванівна звернулась до господарського суду Сумс ької області з позовом до зас новника товариства з обмежен ою відповідальністю "Меркурі й" Колодяжної Віри Павлівни п ро зобов'язання вчинити дії п о винесенню рішення про ство рення приватного підприємст ва "ОСОБА_1" шляхом виділу ч астки майна, що належить Това риству з обмеженою відповіда льністю "Меркурій", а саме част ини нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою м. О хтирка, вул. Жовтнева, 26 площею 35,7 кв.м., та передачі його новос твореному приватному підпри ємству "ОСОБА_1".

Обгрунтовуючи свої вимоги , позивачка послалась на те, що нею у 2001 році спільно з відпові дачкою було створено Товарис тво з обмеженою відповідальн істю "Меркурій", частка кожног о учасника складає 50 %; у звя'зку з тим, що Колодяжна В. П. чинить перешкоди у реалізації прав позивачки як засновника про сила спонукати відповідачку вчинити дії щодо виділу част ини майна Товариства з обмеж еною відповідальністю "Мерку рій" для новоствореного прив атного підприємства "ОСОБА _1", де засновником буде висту пати позивачка.

Приймаючи рішення про зад оволення позову, місцевий го сподарський суд погодився з обґрунтуванням позивачки.

Скасовуючи рішення, апеля ційний господарський суд вих одив з того, що у місцевого гос подарського суду були відсут ні підстави для постановленн я рішення про примусовий под іл товариства, оскільки чинн им законодавством та статуто м товариства не передбачено можливість та порядок переда чі майна за розподільчим бал ансом іншій юридичній особі, яку мають намір створити уча сники товариства без виходу з товариства.

Такий висновок відповід ає чинному законодавству та матеріалам справи, тому Вищи й господарський суд України не вбачає підстав для задово лення касаційної скарги.

Керуючись ст. ст. 1115, 1119, 11111 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Вищий господа рський суд України

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу засно вника Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" Звірко Ніни Іванівни залиши ти без задоволення.

Постанову Харківського ап еляційного господарського с уду від 09.02.2009 у справі № 14/557-08 залиш ити без змін.

Головуючий В.Карабань

Судді: Л.Ковтонюк

В.Чабан

Дата ухвалення рішення01.06.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу6309141
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/557-08

Постанова від 01.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Постанова від 13.02.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шевель О.В.

Рішення від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 28.08.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 18.08.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні