Ухвала
від 05.12.2016 по справі 907/224/16
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

05 грудня 2016 року Справа № 907/224/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіШвеця В.О., суддівКорсака В.А., Сибіги О.М. перевіривши матеріали касаційної скаргиХустської міської ради Закарпатської області на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 03.10.2016 у справі№907/224/16 Господарського суду Закарпатської області за позовомПриватного акціонерного товариства "Служба побуту" доХустської міської ради Закарпатської області провизнання недійсним та скасування рішення

Касаційна скарга Хустської міської ради Закарпатської області на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 03.10.2016 не відповідає вимогам розділу ХІІ 1 Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Згідно із частиною 4 статті 111 Господарського процесуального кодексу України до касаційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору.

Проте, в порушення зазначених норм скаржником до касаційної скарги не додано доказів на підтвердження сплати судового збору в установлених законодавством порядку і розмірі. Натомість, останнім заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору, яке не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Частиною 2 статті 44 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті. У розумінні приписів наведеної норми єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторони. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі. Отже, відстрочення або розстрочення сплати судового збору є правом, а не обов'язком суду і може мати місце за наявності виключних обставин на підтвердження того, що майновий стан унеможливлює сплату судового збору. При цьому, оскільки статтею 129 Конституції України, як одну із засад судочинства, визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, то сама по собі несплата та заявлене скаржником клопотання про відстрочення оплати судового збору не можуть бути підставою для її відстрочення.

В обґрунтування заявленого клопотання скаржник вказує на те, що він не мав можливості своєчасно сплатити судовий збір, оскільки кошти проходять із затримкою через відділення державного казначейства в місті Хуст, проте останнім не надано жодного доказу на підтвердження зазначеного, у зв'язку з чим колегія суддів не вбачає правових підстав для задоволення заявленого клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Враховуючи те, що заявником касаційної інстанції не було дотримано вищезазначених норм законодавства, подана касаційна скарга підлягає поверненню на підставі пункту 4 частини 1 статті 111 3 Господарського процесуального кодексу України, яким встановлено, що касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Разом з тим, колегія суддів наголошує, що за приписами частини 3 статті 111 3 Господарського процесуального кодексу України після усунення обставин, зазначених у пунктах 1, 2, 3, 4 і 6 частини першої цієї статті, сторона має право повторно подати касаційну скаргу з додержанням стислих строків для виправлення, а також враховуючи вимоги статті 53 зазначеного Кодексу.

Керуючись статтями 86, 111, пунктом 4 частини 1 статті 111 3 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

У Х В А Л И В:

Відмовити Хустській міській раді Закарпатської області в задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання касаційної скарги на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 03.10.2016 у справі №907/224/16 Господарського суду Закарпатської області.

Касаційну скаргу Хустської міської ради Закарпатської області на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 03.10.2016 у справі №907/224/16 Господарського суду Закарпатської області та додані до неї документи повернути скаржнику без розгляду .

Головуючий суддя В.Швець

Судді В.Корсак

О.Сибіга

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення05.12.2016
Оприлюднено07.12.2016
Номер документу63189584
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/224/16

Ухвала від 05.04.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Бобрик Г.Й.

Ухвала від 22.03.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Бобрик Г.Й.

Ухвала від 13.03.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Бобрик Г.Й.

Ухвала від 05.12.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Судовий наказ від 08.11.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Бобрик Г.Й.

Постанова від 03.10.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 29.08.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Ухвала від 28.07.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

Рішення від 22.06.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Бобрик Г.Й.

Ухвала від 08.06.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Бобрик Г.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні