Рішення
від 25.02.2008 по справі 2-226/2008
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-226/2008р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2008 року Баришівськи й районний суд Київської обл асті у складі

головуючого судді Литв иненко О.Л. при секретарі Лу нгул Т.А.

з участю представника пози вача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому попередньому судовому засід анні в смт. Баришівка Київськ ої області справу за позовом ОСОБА_1 до Лук'янівської с ільської ради Баришівського району Київської області пр о встановлення факту прийнят тя спадщини та визнання прав а власності на майно у спадок ,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1. звер нулась до суду з даним позово м, мотивуючи позовні вимоги т им, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року по мерла її мати ОСОБА_2. Окрі м неї, спадкоємців після смер ті ОСОБА_2 не має. В день сме рті ОСОБА_2 відкрилась спа дщина, до складу якої входить житловий будинок з господар ськими будівлями і спорудами , розташованими в АДРЕСА_1 . До нотаріальної контори з за явою про прийняття спадщини після смерті матері не зверн улась у встановлений законом шестимісячний термін, але св оїми діями, які виразились у п остійному проживанні зі спад кодавцем, користуванні речам и померлої, фактично вступил а в управління та володіння с падковим майном. Вважає, що пр ийняла спадщину після смерті ОСОБА_2, так як проживала р азом зі спадкодавцем на час в ідкриття спадщини. Просить с уд встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 після см ерті матері та визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими бу дівлями та спорудами, розташ ованими в АДРЕСА_1.

У відповідності до ст. 130 ч.4 ЦП К України, суд може у попередн ьому судовому засіданні ухва лити судове рішення у разі ви знання позову відповідачем.

На попередньому розгляді с прави позивачка ОСОБА_1. п ідтримала заявлений позов та пояснила суду, що після смерт і матері залишилося спадкове майно, до складу якого входит ь житловий будинок з господа рськими будівлями та споруда ми, розташованими в АДРЕСА_ 1. Вважає, що прийняла спадщи ну після смерті ОСОБА_2, та к як проживала разом зі спадк одавцем на час відкриття спа дщини. Тому просить задоволь нити позовні вимоги в повном у обсязі.

Представник позивачки ОС ОБА_2 підтримала позовні ви моги ОСОБА_1. та просила су д встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 після сме рті матері та визнати за нею п раво власності на житловий б удинок з господарськими буді влями та спорудами, розташов аними в АДРЕСА_1.

Представник відповідача п о справі Лук'янівської сільс ької ради Баришівського райо ну Київської області на судо вий розгляд справи не з, явивс я, про день та місце розгляду с прави увідомлений своєчасно та належним чином. До суду над ійшов лист від сільського го лови Лук'янівської сільської ради Баришівського району К иївської області про визнанн я позовних вимог та з проханн ям слухати справу у відсутні сть їх представника, що дає су ду підстави для ухвалення рі шення без участі представник а відповідача на попередньом у судовому засіданні.

Заслухавши пояснення пози вачки, представника позивачк и, дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що заявлений по зов є обґрунтованим та таким , що підлягає до задоволення у повному обсязі. Судом встано влено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 рок у у віці 56 років в селі Лук'янів ка Баришівського району поме рла ОСОБА_2, про що в Книзі р еєстрації смертей ІНФОРМА ЦІЯ_1 року зроблено відпові дний актовий запис за № 07 вико навчим комітетом Лук'янівськ ої сільської ради Баришівськ ого району Київської області . Після смерті ОСОБА_2 відк рилась спадщина, до складу як ої входить житловий будинок з господарськими будівлями т а спорудами, розташованими в АДРЕСА_1. Спадкоємцем пер шої черги за законом є дочка п омерлої ОСОБА_1, яка пості йно проживала із спадкодавце м на час відкриття спадщини. О скільки ОСОБА_1. фактично прийняла спадщину після смер ті ОСОБА_2, тому має право н а володіння, користування та розпорядження спадковим май но.

Відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК Укра їни спадкоємець, який постій но проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вв ажається таким, що прийняв сп адщину, якщо протягом встано вленого законом шестимісячн ого терміну, він не заявив про відмову від неї.

Згідно до п. 4 Постанови Плен уму Верховного Суду України „Про практику розгляду судам и України справ про успадкув ання" № 4 від 24.06.1983 року шестиміся чний строк для прийняття спа дщини може бути продовжений судом за заявою заінтересова ної особи при доведенні пова жності причин його пропуску. Якщо у вказаний строк позива ч вступив в управління або во лодіння спадковим майном або його частиною, суд з цих підст ав вирішує питання про визна ння права на спадкове майно, а не про продовження пропущен ого строку.

З урахуванням викладених о бставин суд вважає за необхі дне встановити факт прийнятт я спадщини ОСОБА_1 після с мерті матері та визнати за не ю право власності на житлови й будинок з господарськими б удівлями та спорудами, розта шованими в АДРЕСА_1.

Встановлене судом ствердж ується :

- ксерокопією паспорта О СОБА_1., яка народилась ІНФ ОРМАЦІЯ_2 року в місті Києві (серія НОМЕР_1);

· ксерокопією свідо цтва про народження ОСОБА_1 батьками якої записані О СОБА_3. та ОСОБА_2, серія НОМЕР_2 від 13.03.1982 року;

· ксерокопією свідо цтва про одруження ОСОБА_4 та ОСОБА_1 (після одруженн я присвоєно прізвище ОСОБА _1., серія НОМЕР_3 від 03.08.2001 ро ку;

- ксерокопією свідоцтва про смерть ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року, серіяН ОМЕР_4, виданого ІНФОРМАЦІ Я_1 року;

· ксерокопією догов ору від 05.03.2003 року про купівлю-п родаж житлового будинку в А ДРЕСА_1, покупцем якого є О СОБА_2;

· ксерокопією витяг у №301454 від 05.04.203 року про реєстрац ію права власності ОСОБА_2 на житловий будинок в АДРЕ СА_1;

- довідкою №201 Лук'янівської с ільської ради Баришівського району від 06.02.2008 року

про те, що ОСОБА_1. постій но проживала з ОСОБА_2 по д ень її смерті.

За даних обставин заявлен ий позов підлягає до задовол ення.

Керуючись ст.ст.4, 130, 208, 212-215, 218, 273, 223, 294 ЦПК України, ст.ст. 1261, 1268, 1269 ЦК Ук раїни, ст. 12 п.А Постанови Плену му ВС України від 22.12.1995 року №20 "П ро судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності", п.4 Пост анови Пленуму ВС України "Про практику розгляду судами Ук раїни справ про спадкування" №4 від 24.06.1983 року,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольн ити.

Встановити, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 року народжен ня, прийняла спадщину після с мерті ОСОБА_2, померлої І НФОРМАЦІЯ_1 року.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_2 року народження, п раво власності на житловий б удинок з господарськими буді влями та спорудами, розташов аними в АДРЕСА_1.

На рішення суду може бути по дана заява про апеляційне ос карження протягом десяти дні в з дня проголошення рішення та апеляційна скарга протяг ом двадцяти днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження до Апеляційного суду Київської області через Бари шівський районний суд Київсь кої області.

СудБаришівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.02.2008
Оприлюднено04.12.2009
Номер документу6323287
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-226/2008

Рішення від 27.02.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Бондаренко О. В.

Ухвала від 17.04.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Смєлік С.Г.

Рішення від 18.04.2008

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І.В.

Ухвала від 10.11.2008

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Гребик Л. В.

Ухвала від 11.02.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Демчик Р.В.

Рішення від 25.03.2008

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Шваюк Г. В.

Рішення від 26.03.2007

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Оздоба М.О.

Рішення від 26.03.2008

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Панасюк Б.Г.

Рішення від 17.03.2008

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Медінцева Н.М.

Рішення від 25.02.2008

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні