Рішення
від 26.03.2007 по справі 2-226/2008
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-226

2008р.

РІШЕННЯ

Іменем України

26 березня 2007р. Святошинський районний суд м.Києва в складі :

головуючого судді - Оздоб и М.О.,

при секретарі - Скиданенк о Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Святошинської ра йонної у м.Києві державної ад міністрації, ОСОБА_2, трет я особа: Управління Державно го архітектурно-будівельног о контролю Київської міської державної адміністрації про визнання права власності на самочинне будівництво, суд, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до су ду з даним позовом та просить визнати за ним право власнос ті на об»єкти самочинного бу дівництва: тамбур, площею 6, 3кв .м., коридор, площею 18, 1кв.м., кухн ю, площею 9, 2 кв.м., санвузол, площ ею 4, 3 кв.м., кімнату, площею 13, 7 кв. м., кімнату, площею 18, 6 кв.м., кімн ату, площею 14, 7 кв.м. в будинку пі д літерою «Б» по АДРЕСА_1.

В обґрунтування позовних в имог посилається на те, що є вл асником будинку є його батьк о ОСОБА_2, який в 1985р. передав йому у користування частину будинку, а він без порушень бу дівельних норм і правил, зроб ив добудови, але належним чин ом не оформив правовстановлю ючі документи на них, у зв»язк у з чим не може скористатись с воїм правом власності.

В судовому засіданні позив ач та його представник позов ні вимоги підтримали, посила ючись на обставини, викладен і в позовній заяві.

Представник Святошинської районної у м.Києві державної адміністрації в судове засі дання не з»явився, про час та м ісце розгляду справи повідом лений належним чином, просит ь слухати справу у його відсу тності, проти позову не запер ечує (а.с.22).

Відповідач ОСОБА_2 в суд овому засіданні позов підтри мав, при цьому посилався на те , що він як власник будинку та земельної ділянки, передав с воєму сину ОСОБА_1 у корис тування частину будинку, а з й ого дозволу було виконано пр ибудови, а тому він не запереч ує проти визнання за позивач ем права власності.

Представник залученого су дом до участі у справі у якост і третьої особи Управління д ержавного архітектурно-буді вельного контролю в судове з асідання не з»явився, про час та місце розгляду справи пов ідомлений належним чином.

Суд вважає можливим розгля нути справу у відсутності пр едставників відповідача та т ретьої особи на підставі ная вних у справі доказів.

Заслухавши пояснення пози вача, представника позивача, відповідача ОСОБА_2, досл ідивши матеріали справи, суд вважає необхідним позовні в имоги задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відпо відач ОСОБА_1 є власником будинку АДРЕСА_1 позивач п роживає та зареєстрований у вказаному будинку (а.с.6 -копія свідоцтва про право власнос ті, а.с.7 - довідка з місця прожив ання).

Як пояснив в судовому засід анні позивач та підтвердив в ідповідач, за згодою власник а будинку позивачем було доб удовано прибудови до виділен ої в його користування части ни будинку, які належним чино м не оформлені, в зв»язку з чим позивач не отримав правовст ановлюючих документів на ці споруди.

Із технічного паспорту на б удинок вбачається, що на земе льній ділянці по АДРЕСА_1 розташовані об»єкти самовіл ьного будівництва - прибудов и:

тамбур, площею 6, 3кв.м., корид ор, площею 18, 1кв.м., кухня, площею 9, 2 кв.м., санвузол, площею 4, 3 кв.м. , кімната, площею 13, 7 кв.м., кімнат а, площею 18, 6 кв.м., кімната, площе ю 14, 7 кв.м. в будинку під літерою «Б».

Відповідно до висновку пр оведеної у ході розгляду спр ави судової будівельно-техні чної експертизи, житловий бу динок під літерою «Б», як само чинно збудований, відповідає вимогам будівельних норм і п равил, а за рахунок прибудови збільшено загальну і житлов у площу будинку (а.с.27-31 - висново к №0408 від 11.02.2008р.).

Відповідно до ч.1 ст. 376 ЦК Укра їни, житловий будинок, будівл я, споруда, інше нерухоме майн о вважається самочинним буді вництвом, якщо вони збудован і або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належно го дозволу чи належно затвер дженого проекту, або з істотн ими порушеннями будівельних норм і правил.

Згідно ч.5 цієї ж статті, на ви могу власника (користувача) з емельної ділянки суд може ви знати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочи нно збудоване на ній, якщо це н е порушує права інших осіб.

Оцінюючи зібрані по справі докази, враховуючи те, що земе льна ділянка по АДРЕСА_1 б ула відведена в установленом у законом порядку для будівн ицтва і обслуговування жилог о будинку, господарських буд івель і споруд, без порушень б удівельних норм і правил зді йснено прибудови, але належн им чином не оформлено правов становлюючі документи на ці будівлі, зазначене будівницт во не порушує права інших осі б, що підтвердив в судовому за сіданні відповідач ОСОБА_2 , в зв»язку з чим позовні вим оги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.316, 376 ЦК Україн и, ст.40 ЗК України, ст.ст. 10, 11, 57-60, 209, 212- 215 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, що ме шкає в АДРЕСА_1 право влас ності на об»єкти самочинного будівництва: тамбур, площею 6, 3кв.м., коридор, площею 18, 1кв.м., ку хню, площею 9, 2 кв.м., санвузол, пл ощею 4, 3 кв.м., кімнату, площею 13, 7 к в.м., кімнату, площею 18, 6 кв.м., кім нату, площею 14, 7 кв.м. в будинку п ід літерою «Б», які розташова ні на земельній ділянці по АДРЕСА_1.

Рішення може бути оскаржен о до Апеляційного суду м.Києв а через районний суд шляхом п одання протягом десяти днів з дня проголошення рішення з аяви про апеляційне оскаржен ня та подання апеляційної ск арги протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.03.2007
Оприлюднено13.12.2010
Номер документу6391745
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-226/2008

Рішення від 27.02.2008

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Бондаренко О. В.

Ухвала від 17.04.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Смєлік С.Г.

Рішення від 18.04.2008

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І.В.

Ухвала від 10.11.2008

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Гребик Л. В.

Ухвала від 11.02.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Демчик Р.В.

Рішення від 25.03.2008

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Шваюк Г. В.

Рішення від 26.03.2007

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Оздоба М.О.

Рішення від 26.03.2008

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Панасюк Б.Г.

Рішення від 17.03.2008

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Медінцева Н.М.

Рішення від 25.02.2008

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні