Постанова
від 01.12.2016 по справі 921/418/16-г/4
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" грудня 2016 р. Справа № 921/418/16-г/4

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Матущака О.І.

суддів Скрипчук О.С.

ОСОБА_1

розглянув апеляційну скаргу ОСОБА_2 районної державної адміністрації м. Тернопіль б/н від 06.10.2016р.

на рішення господарського суду Тернопільської області від 19.09.2016р.

у справі № 921/418/16-г/14

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій" ЛТД с. Серединки, Тернопільський район, Тернопільська область

до відповідача ОСОБА_2 районної державної адміністрації м.Тернопіль

про визнання незаконним і скасування розпорядження

за участю представників сторін від:

позивача: ОСОБА_3 - директор згідно наказу №1 від 15.01.2007 р.; ОСОБА_4 - представник згідно довіреності б/н від 14.07.2016 р.;

відповідача: ОСОБА_5 - згідно доручення №01-568/01-09;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Тернопільської області від 19.09.2016 р. (суддя Н.М.Бурда) визнано незаконним та скасовано розпорядження голови ОСОБА_2 районної державної адміністрації №121-од від 14.04.2016р. «Про розірвання договору оренди землі». Стягнуто з ОСОБА_2 районної державної адміністрації, на користь ТОВ «Меркурій» ЛТД 1378, 00 грн. в повернення витрат по сплаті судового збору.

Відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення місцевого господарського суду, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог. В своїй апеляційній скарзі апелянт посилається на те, що судом першої інстанції не взято до уваги той факт, що позивачем подано заяву ОСОБА_2 районній державній адміністрації про розірвання договору оренди. У зв'язку з цим, ОСОБА_2 районною державною адміністрацією розглянуто дане звернення та прийнято пропозицію про розірвання, що підтверджується видачею розпорядження голови ОСОБА_2 районної державної адміністрації №121-од від 14.04.2016 р.

Позивачем подано відзив на апеляційну скаргу, в якому просить рішення місцевого господарського суду залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення. Свої заперечення позивач обґрунтовує тим, що 05.04.2016 р. ТОВ «Меркурій» ЛТД було подано заяву про відкликання заяви про розірвання договору оренди земельної ділянки. В подальшому, а саме 14.04.2016 р., позивачем було повторно подано заяву про відкликання заяви про розірвання договору оренди земельної ділянки. Таким чином, у голови ОСОБА_2 районної державної адміністрації не було правових підстав для розгляду відкликаної заяви ТОВ «Меркурій» ЛТД та прийняття 14.04.2016 р. на її основі розпорядження №12-од про розірвання договору оренди землі.

В судовому засіданні представниками сторін викладено доводи та заперечення по суті апеляційної скарги.

Розглянувши наявні у справі матеріали, давши належну оцінку доводам апеляційної скарги, заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, з огляду на наступне.

Як встановлено господарським судом першої інстанції та перевірено Львівським апеляційним господарським судом, 24.11.2005р. між ОСОБА_2 РДА (орендодавець) та ТОВ «Меркурій» (орендар) на виконання розпорядження ОСОБА_2 РДА від 18.11.2005р. за №672 укладено договір оренди землі за умовами якого орендарю надано в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в с. Буцнів за межами населеного пункту площею 40га за рахунок земель резервного фонду (ріллі).

Згідно п.8 вказаного договору, договір укладено на 25 років з 18.11.2005р. по 18.11.2030р.

Вказаний договір зареєстрований 01.12.2005р. у ДП «ОСОБА_2 регіональній філії центру державного земельного кадастру» за №040564400057.

Наявними матеріалами справи підтверджується, що 08.02.2016р. ТОВ «Меркурій» ЛТД на ім'я голови ОСОБА_2 РДА подано заяву №2, підписану директором товариства ОСОБА_3, про розірвання договору оренди землі від 24.11.2005р., згідно якого останньому передано в оренду земельну ділянку площею 40 га, кадастровий номер 612:80900:01:001:1248 у с. Буцнів.

В подальшому 05.04.2016р. позивачем подано заяву, адресовану голові ОСОБА_2 РДА, якою ТОВ «Меркурій» ЛТД просить відкликати подану ним заяву №2 від 08.02.2016р. про розірвання договору оренди землі у зв'язку з тим, що товариство має на меті і надалі використовувати вказану земельну ділянку для ведення сільськогосподарського виробництва і на час звернення уже розпочато весняно-польові роботи (засіяно 10 га ярої пшениці).

Розглянувши клопотання директора ТОВ «Меркурій» ЛТД про розірвання договору оренди земельної ділянки загальною площею 40 га., а також враховуючи п. 38 договору оренди землі від 24.11.2005р., 14.04.2016р. головою ОСОБА_2 районної державної адміністрації прийнято розпорядженням №121-од «Про розірвання договору оренди землі», яким вирішено, серед іншого, розірвати за згодою сторін договір оренди земельної ділянки від 24.11.2005р., укладений між ОСОБА_2 РДА та ТОВ «Меркурій», а також здійснити ряд заходів з державної реєстрації угоди про розірвання договору оренди землі та передачі земельної ділянки за актом приймання-передачі Головному управлінню Держгеокадастру; визнано таким, що втратило чинність, розпорядження голови ОСОБА_2 РДА від 18.11.2005р. №672 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення ТОВ «Меркурій» ЛТД земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Буцнівської сільської ради».

При прийнятті постанови судова колегія виходила з такого.

Згідно ст.ст. 13, 31, 32 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ст. 651, ч.3 ст.653, 654 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Договір є зміненим або розірваним з моменту укладення угоди про зміну або розірвання договору, що визначається відповідно до ст. 640 ЦК України, якщо інший момент не встановлений у самій угоді. Тобто, зміна або розірвання господарського договору можуть відбутися у момент надання згоди стороною, що отримала таку пропозицію, чи в момент підписання сторонами єдиного документа або в момент виконання вимог, які прямо вимагаються законом (нотаріального посвідчення чи державної реєстрації угоди).

Зміна або розірвання договору вчиняється у такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Відповідно до пункту 38 договору оренди землі від 24.11.2005р., дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Також у пункті 39 зазначеного договору сторони дійшли згоди про неможливість його розірвання в односторонньому порядку.

Як правомірно встановлено місцевим господарським судом, відповідачем не подано доказів надіслання такої пропозиції щодо розірвання договору оренди земельної ділянки з позивачем - ТОВ «Меркурій» ЛТД з боку ОСОБА_2 РДА у порядку та строки, передбачені ст. 188 Господарського кодексу України. Докази звернення відповідача до суду з вимогою про розірвання договору оренди землі від 24.11.2015р. в матеріалах справи також відсутні. При цьому, враховуючи те, що позивачем у справі до дати прийняття спірного розпорядження було подано заяву про відкликання заяви про розірвання договору, суд першої інстанції дійшов правомірного висновку про відсутність згоди землекористувача - ТОВ «Меркурій» ЛТД на розірвання договору оренди землі від 24.11.2015р.

Відповідно до частини першої статті 21 ЦК України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Таким чином, судова колегія вважає правомірним висновок суду першої інстанції про задоволення позовних вимог.

Згідно ст. 33, абзацу 2 ст. 34, ст. 43 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Скаржником не подано суду належних та допустимих доказів, які б підтверджували обґрунтованість вимог, заявлених у апеляційній скарзі.

За таких обставин, апеляційний господарський суд прийшов до висновку, що ухвала суду прийнята із дотриманням норм чинного законодавства та у відповідності до обставин справи, тому підстав для її зміни чи скасування, колегія суддів не вбачає.

При цьому, необхідно зазначити таке.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 17.10.2016 р. було відстрочено сплату судового збору за розгляд апеляційної скарги За таких обставин, враховуючи ст. 4 Закону України «Про судовий збір» згідно якої, судовий збір за подання апеляційної скарги становить 110% ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, судовий збір у розмірі 1 515, 80 грн. підлягає до стягнення з відповідача в дохід державного бюджету України за розгляд апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 44, 99, 101, 103, 105 ГПК України, -

Львівський апеляційний господарський суд ПОСТАНОВИВ:

1. Рішення господарського суду Тернопільської області від 19.09.2016 р. у справі

№ 921/418/16-г/4 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

2. Стягнути з ОСОБА_2 районної державної адміністрації (46009 м.Тернопіль, майдан Перемоги, 1, код ЄДРПОУ 04058284) 1 515, 80 грн. судового збору в дохід державного бюджету України за розгляд справи в суді апеляційної інстанції.

Господарському суду Тернопільської області видати наказ на виконання даної постанови.

3. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

4. Матеріали справи скеровуються в господарський суд Тернопільської області.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 06.12.2016 р.

Головуючий-суддя Матущак О.І.

Судді Юрченко Я.О.

ОСОБА_6

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено14.12.2016
Номер документу63320432
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/418/16-г/4

Ухвала від 28.12.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 19.12.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 19.12.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Постанова від 01.12.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Матущак О.І.

Ухвала від 04.11.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Матущак О.І.

Ухвала від 17.10.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Матущак О.І.

Рішення від 19.09.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 11.08.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 20.07.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні