Ухвала
від 12.12.2016 по справі 13/140
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"12" грудня 2016 р. Справа № 13/140

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Миронюка С.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Чернівецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на дії посадових осіб Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

у справі за позовом Чернівецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Емануїл-2»

про стягнення штрафу в розмірі 1012,50 грн.

Представники сторін та органу ДВС не з'явились.

ВСТАНОВИВ: Рішенням господарського суду Чернівецької області від 30.06.2005 р. у справі № 13/140 задоволено позов Чернівецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів та стягнуто на його користь з Товариства з обмеженою відповідальністю «Емануїл-2» штраф в розмірі 1012,50 грн.

На виконання вказаного рішення господарським судом Чернівецької області видано наказ № 13/140 від 10.07.2005 р.

21.11.2016 р. господарським судом Чернівецької області отримано скаргу у відповідності до статті 121? Господарського процесуального кодексу України на дії державного виконавця Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

Із змісту поданої скарги вбачається, що скаржник не погоджується із винесеним 11.11.2016 р. повідомленням про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання, яке мотивовано необхідністю провести стягувачу авансовий внесок оскільки відповідна заява надійшла до органу ДВС 11.11.2016 р., тобто після вступу в силу Закону України "Про виконавче провадження" в редакції від 05.10.2016 р.

Ухвалою суду від 23.11.2016 р. розгляд даної скарги призначено на 06.12.2016 р.

06.12.2016 р. оголошено перерву до 12.12.2016 р.

Неявка сторін до суду не є перешкодою в розгляді даної скарги.

Розглянувши скаргу заявника, заслухавши представника позивача, суд дійшов висновку, що скарга підлягає задоволенню з урахуванням наступного.

11.11.2016 року головним державним виконавцем Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області винесено повідомлення ВП № 52879795 про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання з підстав необхідності сплати стягувачем авансового внеску відповідно частини 2 статті 26 Закону України «Про виконавче провадження» в редакції від 05.10.2016 р.

При цьому, далі по тексту статті 26 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що від сплати авансового внеску також звільняються державні органи, інваліди війни, інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп, громадяни, віднесені до категорій 1 та 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у разі їх звернення до органів державної виконавчої служби.

Судом встановлено, що з 11.07.02 р. відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 954 «Питання Фонду соціального захисту інвалідів» Фонд реорганізовано в урядовий орган державного управління у складі Міністерства праці та соціальної політики України. Пізніше, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19.01.11 р. № 49 «Деякі питання Фонду соціального захисту інвалідів» з 25.05.11 р. Фонд реорганізовано у бюджетну установу. Згідно із наказом Міністерства соціальної політики України 14.04.11 р. № 129 із врахуванням змін, внесених наказом від 09.12.13 р. № 848, діяльність Фонду спрямовується, координується та контролюється Міністерством соціальної політики України.

За інформацією Довідки серії АА № 603963 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, даними Чернівецьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів за організаційно-правовою формою є державною організацією (установа, заклад). В свою чергу, правове визначення державної організації закріплено Наказом від 28.05.2004 р. № 97 «Про затвердження національних стандартів України, державних класифікаторів України, національних змін до міждержавних стандартів, внесення зміни до наказу Держспоживстандарту України від 31 березня 2004 р. р. № 59 та скасування нормативних документів», де державна організація (установа, заклад) утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління.

Чернівецьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є державним органом.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження, як завершальна стадія судового провадження та примусового виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які проводяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначений цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права відповідно до цього Закону і не допускати в своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Згідно зі статтею 43 цього ж кодексу господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись Законом.

Згідно п. 9.13 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України “Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України” від 17.10.2012 року №9 за результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якій господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, або визнає дії чи бездіяльність органу Державної виконавчої служби незаконними, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов'язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав, або визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє.

Згідно з ст. 51 Закону України «Про виконавче провадження» у разі якщо постанова державного виконавця про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа стягувачу визнана судом незаконною чи скасована начальником відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або керівником відповідного органу державної виконавчої служби або якщо до державного виконавця надійшло рішення суду про скасування заходів до забезпечення позову, а також у разі повернення виконавчого документа з іншого відділу державної виконавчої служби, виконавче провадження підлягає відновленню протягом трьох робочих днів з дня надходження рішення суду, виконавчого документа чи постанови керівника відповідного органу державної виконавчої служби. У разі відновлення виконавчого провадження стягувач, суд або орган (посадова особа), якому повернуто виконавчий документ, зобов'язаний у тримісячний строк з дня надходження відповідної постанови пред'явити його до виконання.

Враховуючи викладене, дії посадових осіб Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області по винесенню повідомлення ВП № 52879795 від 11.11.2016 р. про повернення виконавчого документа стягувану без прийняття до виконання відповідно до наказу Господарського суду Чернівецької області від 10.07.2005 р. №13/140 є неправомірними, а зазначене повідомлення підлягає скасуванню.

Керуючись статтями 86, 1212 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд –

УХВАЛИВ :

1. Задовольнити скаргу Чернівецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів на дії посадових осіб Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

2. Визнати неправомірними дії посадових осіб Чернівецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області по винесенню повідомлення ВП № 52879795 від 11.11.2016 р. про повернення виконавчого документа стягувану без прийняття до виконання відповідно до наказу Господарського суду Чернівецької області від 10.07.2005 р. № 13/140.

3. Скасувати повідомлення ВП № 52879795 від 11.11.2016 р. про повернення виконавчого документа стягувану без прийняття до виконання відповідно до наказу Господарського суду Чернівецької області від 10.07.2005 р. № 13/140.

4. Зобов'язати Чернівецький міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області винести постанову про відновлення виконавчого провадження відповідно до наказу Господарського суду Чернівецької області від 10.07.2005 р. № 13/140 згідно з ст. 51 Закону України «Про виконавче провадження».

5. Копії ухвали надіслати сторонам та Чернівецькому міському відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

Суддя                                                                                С.О. Миронюк

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення12.12.2016
Оприлюднено19.12.2016
Номер документу63435048
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/140

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 08.10.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 27.09.2018

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 12.12.2016

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 23.11.2016

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні