Ухвала
від 16.12.2016 по справі 903/67/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ СКАРГИ

"16" грудня 2016 р. № 01-39/903/67/16 Суддя господарського суду Волинської області Вороняк А. С., розглянувши матеріали скарги представника Луцького біотехнічного інституту приватного вищого навчального закладу В«Міжнародний науково-технічний університет імені академіка ОСОБА_1В» на постанову державного виконавця Першого відділу ДВС м. Луцька Головного територіального управління юстиції у Волинській області

у справі за позовом приватного вищого навчального закладу В«Володимир-Волинський медико-технічний коледжВ»

до приватного вищого навчального закладу В«Міжнародний науково-технічний університет імені академіка ОСОБА_1В» в особі структурного підрозділу Луцького біотехнічного інституту

про стягнення 113419грн. 49коп.

встановив:

13.12.2016р. представник Луцького біотехнічного інституту приватного вищого навчального закладу В«Міжнародний науково-технічний університет імені академіка ОСОБА_1В» звернувся до суду з скаргою(вх.№01-49/80/16) на постанову державного виконавця Першого відділу ДВС м. Луцька Головного територіального управління юстиції у Волинській області ОСОБА_2 про арешт коштів. Просить частково скасувати постанову про арешт коштів боржника №51505960 від 29.11.2016р. та зобов'язати державного виконавця зняти арешт з визначеного рахунку.

Подана скарга не може бути прийнята господарським судом Волинської області, оскільки не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України(далі - ГПК України).

Згідно п.9.9 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. №9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України", скарга має відповідати загальним вимогам щодо змісту та форми позовної заяви, передбаченим статтею 54 ГПК, з доданням до неї документів, зазначених у пунктах 2, 4 частини першої цієї статті і за необхідності - зазначених у частинах другій і третій статті 57 названого Кодексу. У вирішенні питань, які виникають у розгляді скарг на рішення, дії або бездіяльність посадових осіб Державної виконавчої служби, до заяв учасників виконавчого провадження (заявників) мають застосовуватися положення ГПК, якими врегульовано аналогічні питання, зокрема, статей 2, 18, 21, 22, 26, 29, 31, 41, 42, 62, пунктів 1 - 3, 5, 6, 9 частини першої статті 63, статті 64, розділів XI, XII, XII-1 ГПК тощо.

Згідно ст.56 ГПК України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення .

Згідно п.2 ч.1 ст.57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з п.п.59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Таким чином належним доказом відправлення сторонам скарги та доданих до неї документів є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі.

В порушення ст.56 ГПК України скаржник не долучив доказів на підтвердження направлення скарги з доданими до неї документами(описи вкладення) на адреси приватного вищого навчального закладу В«Володимир-Волинський медико-технічний коледжВ» та Першого відділу ДВС м. Луцька Головного територіального управління юстиції у Волинській області.

Доданий фіскальний чек від 12.12.2016р. не може бути належним доказом відправлення скарги з доданими документами, оскільки в ньому відсутній перелік документів, які надсилаються та точна адреса направлення.

Згідно п.6 ст.63 ГПК України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання сторонам копії заяви і доданих до неї документів.

Такого ж висновку дійшов ВГСУ в ухвалі від 13.10.2011р. у справі №6/1-ПН-07, повернувши касаційну скаргу заявнику, оскільки до неї не додано опису вкладення до поштового відправлення.

Також суд зазначає, що відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 04.11.1950р. кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Згідно практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права згідно ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", - право на справедливий суд охоплює не лише стадію розгляду справи по суті, але також дотримання всіх процедур, що передбачені національним законодавством і повинні відбуватися до порушення провадження у справі.

Національним законодавством України (ст.56 ГПК України) передбачено забезпечення права відповідача на інформацію про подану заяву та ознайомлення з її змістом і доданими документами, а також передбачено механізм реалізації такого права - шляхом встановлення обов'язку позивача(заявника) надіслати сторонам копії заяви та доданих до неї документів.

Таким чином, право на справедливий суд, передбачене ст.6 Конвенції, включає в себе обов'язок позивача(заявника) належним чином інформувати сторони про подання заяв до суду шляхом направлення їм копії такої заяви(скарги) з додатками.

Вирішення питання про прийняття до розгляду скарги з додатками до неї за відсутності доказів направлення їх позивачу(стягувачу) та Першому відділу ДВС м. Луцька Головного територіального управління юстиції у Волинській області, свідчитиме про порушення процесуальних прав зазначених учасників процесу, що є підставою для повернення без розгляду скарги поданої позивачем згідно п.6 ч.1 ст.63 ГПК України.

Керуючись п.6 ч.1 ст.63, ст.ст.86, 121 2 ГПК України, господарський суд, -

ухвалив:

скаргу (вх.№01-49/80/16 від 13.12.2016р.) представника Луцького біотехнічного інституту приватного вищого навчального закладу В«Міжнародний науково-технічний університет імені академіка ОСОБА_1В» на постанову державного виконавця Першого відділу ДВС м. Луцька Головного територіального управління юстиції у Волинській області на 3-х арк. з додатками на 14-ти арк. - повернути скаржнику без розгляду .

Суддя А. С. Вороняк

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення16.12.2016
Оприлюднено20.12.2016
Номер документу63446248
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/67/16

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.01.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 06.01.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Філатова Світлана Тимофіївна

Ухвала від 22.12.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 22.12.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 16.12.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 01.11.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 18.10.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 15.09.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні