Рішення
від 29.11.2016 по справі 445/1466/15-ц
ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 445/1466/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2016 року Золочівський районний суд Львівської області

в складі судді Сивак В. М.

при секретарі Захарчук Н.Я.

з участю позивача ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2, відповідача ОСОБА_3, представника відповідача ОСОБА_4

розглянувши в судовому засіданні в м. Золочеві справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області, ОСОБА_3, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, ? Відділу Держземагентства у Золочівському районі Львівської області, фізичної особи-підприємця ОСОБА_6, районного виробничого відділу Львівської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру», про визнання недійсним рішення про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою (з врахуванням заяви про уточнення позовних вимог) до ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області, ОСОБА_3, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - Відділу Держземагентства у Золочівському районі Львівської області, фізичної особи-підприємця ОСОБА_6, районного виробничого відділу Львівської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру», про визнання недійсним рішення ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №447 від 10 жовтня 2014 року про надання дозволу гр. ОСОБА_3 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 0,20 га по вул.Підлісна в с. Червоне для ведення особистого селянського господарства; визнання недійсним рішення ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №533 від 21 липня 2015 року «Про внесення змін в рішення сесії»; визнання за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_7, яка померла 01 жовтня 2006 року, та ОСОБА_8, яка померла 16.01.1999 року, право власності на земельні ділянки, які розташовані біля житлового будинку №18 по вул.Підлісна в с. Червоне Золочівського району Львівської області площею 0,25 га для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та площею 0,24 га для ведення особистого селянського господарства в межах та конфігурацією, що визначені документацією із землеустрою. Свої вимоги обґрунтовує тим, що рішенням №448 ОСОБА_5 сільської ради від 10 жовтня 2014 року ОСОБА_1 надано дозвіл на виготовлення технічної документації - проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність загальною площею 0,71 га в тому числі: пл.0,25 га по вул.Підлісна, 18 в с. Червоне Золочівського району Львівської області для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, пл.0,24 га по вул.Підлісна та пл. 0,22 га в ур. «Біля ОСОБА_9» в с. Червоне Золочівського району Львівської області для ведення особистого селянського господарства за рахунок земельних ділянок, які перебувають у користуванні ОСОБА_1 Разом з тим, цього ж числа прийнято рішення №447, яким надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою що відведення земельної ділянки ОСОБА_3 по вул.Підлісня в с. Червоне.

Під час виготовлення технічної документації, стало відомо, що земельні ділянки щодо яких надано право на виготовлення проекту землеустрою, частково накладаються.

Ухвалюючи рішення №447 від 10.10.2014 року ОСОБА_5 сільська рада Золочівського району порушила право ОСОБА_1 на володіння та користування земельною ділянкою, що знаходиться на вул.. Підлісна, 18, оскільки вказана земля, площею 0,25 та 0,46 га, згідно записів у земельно-кадастрових книгах ОСОБА_5 сільської ради, була передана у власність ОСОБА_8 (матері позивачки). Відповідний факт є підставою для виготовлення та видачі спадкоємцям (якою являється позивач) документів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією, що посвідчують право на земельну ділянку.

Рішенням №533 від 21липня 2015 року виключено зазначення площі земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд на вул.Підлісна, 18 в селі Червоне, що не відповідає даним земельно-кадастрової книги ОСОБА_5 сільської ради, запис у якій зроблено на підставі рішення виконавчого комітету ОСОБА_5 сільської ради №136 від грудня 1993 року. Також із змісту п. 1 рішення №448 від 10.10.2014 року вилучено слова «за рахунок земель, що перебувають у її користуванні».

Тому, просить позовні вимоги задоволити у повному обсязі.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала просить їх задоволити у повному обсязі.

Представник позивача ОСОБА_2 просить позов задоволити, дала пояснення, аналогічні, тим, що викладені у позовній заяві та заві про уточнення позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_3 позов не визнала. Подала письмові заперечення на позовну заяву, де зазначила, що щодо зазначеної земельної ділянки, яка знаходиться по вул. Підлісній у с. Червоне давно існує спір через помилки під час виготовлення нових земельно-кадастрових книг та книг по господарського обліку. Зазначила, що внаслідок помилки об'єднано в один масив земельну ділянку ОСОБА_8 та ОСОБА_8 Теслі. Земельна ділянка, площею 0,20 га була в користуванні ОСОБА_10 (бабці відповідачки). Певний час даною ділянкою самовільно користувалася позивачка, однак як спадкоємець ОСОБА_11 бажає відстоювати своє законне право на спірну земельну ділянку. Тому, просить у задоволенні позову відмовити у повному обсязі.

Представник відповідача ОСОБА_12 ОСОБА_13 заперечує проти задоволення позову.

Представник відповідача ОСОБА_5 сільська рада Золочівського району Львівської області ОСОБА_14 в судовому засіданні позов не визнав.

Третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_6 в судовому засіданні поклалася на розсуд суду.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши наявні у справі матеріали, прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до рішення виконавчого комітету ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №136 від 30 грудня 1993 року ОСОБА_8 надано у приватну власність земельні ділянки, площею 0,25 га для обслуговування житлових будинків та 0,46 га для ведення підсобного господарства.

Пунктом 3 Декрету встановлено, що право приватної власності громадян на земельні ділянки, передані їм для цілей, передбачених ст. 1 цього Декрету, а саме: ведення особистого підсобного господарства, будівництва і обслуговування жилого будинку і господарських будівель (присадибна ділянка), садівництва, дачного і гаражного будівництва, посвідчується відповідною Радою народних депутатів, про що робиться запис у земельно-кадастрових документах, з наступною видачею державного акта на право приватної власності на землю.

Як вбачається із Висновку Верховного Суду України, викладеного у постанову від 30 травня 2012 року у справі №6-31цс1, у п. 3 Декрету визначено порядок посвідчення права приватної власності громадян на земельні ділянки та документи, що посвідчують право на земельну ділянку. Таким документом може бути відповідний запис у земельно-кадастрових документах.

Згідно запису під №522 у Списку землевласників і землекористувачів по ОСОБА_5 сільській раді за ОСОБА_8 закріплено присадибну ділянку, площею 0,25 га та ділянку для ведення особистого підсобного господарства, площею 0,24 га, які знаходяться за адресою вул.І.Франка, та земельну ділянку, площею 0,22 га. для ведення особистого підсобного господарства, площею 0,22 га, що в сумі становить 0,71 га.

Запис аналогічного змісту міститься також у Книзі №3 реєстрації землевласників та землекористувачів по ОСОБА_5 сільській раді народних депутатів під №540.

Таким чином, право власності ОСОБА_8 на відповідні земельні ділянки підтверджується записами у Книгах обліку землевласників та землекористувачів, а також рішенням ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області.

Згідно з п. 7 Перехідних положень ЗК України 2001 року громадяни, що одержали у власність земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Відповідно до Свідоцтва про смерть 01.10.2006 року померла ОСОБА_15.

Відповідно до Свідоцтва про смерть 16.01.1999 року померла ОСОБА_8.

Отже, ОСОБА_8-Ю.І. , будучи спадкоємицею померлої у 1999 році своєї матері ОСОБА_8, успадкувала відповідні земельні ділянки за раніше діючим законодавством, а саме відповідно до ст.549 ЦК УРСР від 1963 року. Даною статтею передбачено «Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини».

Як вбачається із Свідоцтва про право на спадщину за законом від 07 лютого 2014 року, виданого державним нотаріусом Золочівської державної нотаріальної контори Львівської області ОСОБА_16, зареєстрованого під №198, ОСОБА_7 належав на праві приватної власності житловий будинок №18, який знаходиться за адресою вул.Підлісна, с.Червоне, Золочівський р-н, Львівська обл.

Згідно ст.30 ЗК УРСР від 1990 року при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об'єктами переходить у розмірах, передбачених статтею 67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення і, якщо інше не передбачено у договорі відчуження - будівлі та споруди. У разі зміни цільового призначення надання земельної ділянки у власність або користування здійснюється в порядку відведення.

Таким чином. Суд приходить до висновку, що частина спірної земельної ділянки, площею 0,25 га, перейшла у власність ОСОБА_8-Ю.І. у зв'язку з придбанням житлового будинку, що знаходиться на цій земельній ділянці. Інша частина земельної ділянки, площею 0,24 га, для ведення особистого підсобного господарства перейшла у власність ОСОБА_8-Ю.І. в порядку спадкування після смерті ОСОБА_8 Згідно законодавства, яке було чинним на момент смерті ОСОБА_8 реєстрація права власності на майно було правом особи, а не обов'язком.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно змісту ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Із наведеного вище вбачається, що ОСОБА_1 належить в порядку спадкування право власності на земельні ділянки, які розташовані біля житлового будинку №18 по вул.Підлісна в с. Червоне Золочівського району Львівської області площею 0,25 га для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та площею 0,24 га для ведення особистого селянського господарства в межах та конфігурацією, що визначені документацією із землеустрою.

10 жовтня 2014 року рішенням ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №448 вирішено дати дозвіл гр. ОСОБА_1 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність загальною площею 0,71 га, в тому числі: пл.0,25 га по вул.Підлісна, 18 в с. Червоне Золочівського району Львівської області для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, пл.0,24 га по вул.Підлісна та пл. 0,22 га в ур. «Біля ОСОБА_9» в с. Червоне Золочівського району Львівської області для ведення особистого селянського господарства за рахунок земельних ділянок, які перебувають у її користуванні.

21 липня 2015 року рішенням ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №533 внесено зміни до п.1 рішення №448 від 10.10.2014 року, а саме: надати дозвіл гр. ОСОБА_1 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність загальною площею 0,71 га, в тому числі пл. 0,49 га по вул. Підлісна, 18 в с. Червоне Золочівського району Львівської області для обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства, пл. 0,22 га в ур. «Біля ОСОБА_9» в с.Червоне Золочівського району Львівської області для ведення особистого селянського господарства.

Суд приходить до висновку, що рішенням ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №533 від 21 липня 2015 року, яким внесено зміни до п.1 рішення №448 від 10.10.2014 року порушено вимоги законодавства, оскільки його зміст не відповідає записам земельно-кадастрових книгах ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району щодо площ та цільового призначення земель, право власності на які має право ОСОБА_1 в порядку спадкування, тому таке має бути визнане недійсним.

10 жовтня 2014 року рішенням ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №447 вирішено дати дозвіл гр.ОСОБА_3 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 0,20 га по вул.Підлісній в с. Червоне Золочівського району Львівської області для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель не наданих у власність або постійне користування в межах населених пунктів.

Жителі села Червоне Золочівського району Львівської області підтверджують, що ОСОБА_3 з 1979 року відкрито та безперешкодно користується та володіє земельною ділянкою площею 0,2112 га по вул. Підлісній в с.Червоне Золочівського району Львівської області.

Актом обстеження земельної ділянки по вул.Підлісній в с.Червоне Золочівського району Львівської області від 17 лютого 2014 року встановлено, що крім території 0,49 га., якою користується гр.ОСОБА_1 виявлена площа приблизним розміром 0,16 га, якою раніше користувалася ОСОБА_10 - баба ОСОБА_3

Із зазначеного ОСОБА_11 вбачається, що ОСОБА_3 вирішено надати земельну ділянку, поза межами площі земельної ділянки, якою користується ОСОБА_1 та щодо якої вона має намір оформити право власності. Тому, у суду відсутні підстави визнавати недійсним рішення №447 від 10.10.2014 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15, 208-209, 213-215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати недійсним рішення ОСОБА_5 сільської ради Золочівського району Львівської області №533 від 21 липня 2015 року «Про внесення змін в рішення сесії».

Визнати за ОСОБА_1 (місце проживання: 80756, Львівська область, Золочівський район, село Червоне, вулиця Підлісна, 18, ІПН НОМЕР_1) в порядку спадкування після смерті ОСОБА_7, яка померла 01 жовтня 2006 року, та ОСОБА_8, яка померла 16 січня 1999 року, право власності на земельні ділянки, які розташовані біля житлового будинку №18 по вул.Підлісна в с. Червоне Золочівського району Львівської області площею 0,25 га для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та площею 0,24 га для ведення особистого селянського господарства в межах та конфігурацією, що визначені документацією із землеустрою.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили через десять днів після його оголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Львівської області через Золочівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя ОСОБА_17

СудЗолочівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.11.2016
Оприлюднено22.12.2016
Номер документу63496887
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —445/1466/15-ц

Рішення від 29.11.2016

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Рішення від 29.11.2016

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 12.02.2016

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 18.08.2015

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 31.08.2015

Цивільне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні