Ухвала
від 23.05.2016 по справі 175/2024/16-к
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/2024/16-к

Провадження № 1-кс/175/489/16

У Х В А Л А

Іменем України

23 травня 2016 року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

розглянувши клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку у місці фактичного знаходження ПП «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884), розташованого за адресами: Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а, Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29,

В С Т А Н О В И В:

До Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області надійшло вищевказане клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

Прокурор у судовому засіданні просив суд клопотання задовольнити та з метою виявлення та вилучення за вказаною адресою речей і документів, а саме: серверних та персональних комп`ютерів, ноутбуків разом із накопичувачами на жорстких магнітних дисках, дисками для лазерних систем зчитування, твердотільними пристроями зберігання; окремих носіїв електронної інформації (накопичувачі на жорстких магнітних дисках, диски для лазерних систем зчитування, твердотільні пристрої зберігання); документів, що підтверджують факт придбання комп`ютерної техніки та програмного забезпечення надати дозвіл на проведення обшуку у місці фактичного знаходження ПП «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884), розташованого за адресами: Дніпропетровська область Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а; Дніпропетровська область Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29

Вислухавши у судовому засіданні думку прокурора, дослідивши додані до клопотання документи, суд дійшов до наступного.

29.04.2016 року до слідчого відділу Дніпропетровського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшла заява від представника ТОВ «Юридична фірма «Ві Ай Пі Консалтинг», що є офіційним представником Компнаії Автодеск в частині захисту прав інтелектуальної власності на території України гр. ОСОБА_4 про те, що ПП «Металстоун»(юридична адреса: м. Дніпропетровська, вул. Севастопольська, 16, кв. 9, фактична адреса: Дніпопетровська область, с. Партизанське, вул. Леніна 29)

29.04.2016 року за даним фактом СВ Дніпропетровського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016040440001147 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 176 КК України.

Будучи допитаний в якості представника потерпілого гр. ОСОБА_4 показав, що він працює у ТОВ «Юридична Фірма «Ві Ай Пі Консалтинг» адвокатом і веде роботу спрямовану на захист об`єктів авторського права Компанії Автодеск України.

До кола його функціональних обов`язків входить виявлення фактів порушення авторських прав Компанії Автодеск, здійснення періодичного моніторингу мережі Інтернет з метою виявлення фактів порушення авторських прав Компанії Автодеск, ведення офіційного листування з користувачами програмних продуктів зазначеного правовласника та правоохоронними органами України, приймає участь у судових засіданнях по всім справам, що пов`язані з порушенням авторських прав Компанії Автодеск або що стосуються інтересів останньої. Компанія Автодеск (Autodesk Inc.) є юридичною особою, що зареєстрована і діє відповідно до законодавства штату Делевер (США), і є власником прав інтелектуальної власності на комп`ютерні програми.

Комп`ютерні програми охороняються в Україні як літературні твори на підставі ч. 4 ст. 433 ЦКУ, ст. 18 Закону України «Про авторське право та суміжні права», ст. 4 Договору Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право.

Незаконне зберігання, використання, відтворення або розповсюдження неліцензійних копій комп`ютерних програм Компанії Автодеск є порушенням авторських прав останньої. При цьому такі дії завдають правовласнику майнової шкоди.

У процесі реалізації повноважень, які надані ТОВ «Юридична фірма «Ві Ай Пі Консалтинг», ОСОБА_4 було виявлено, що ПП «Металстоун» використовується низка комп`ютерних програм Компанії Автодеск без дозволу (ліцензії) від власника авторських майнових прав.

Так, ним було виявлено, що згідно інформації, яка розміщена у мережі Інтернет, ПП «Металстоун» здійснює свою діяльність у сфері проектування.

Крім цього, на інформаційний веб-сайтах в мережі Інтернет щодо пошуку підприємствами працівників, зокрема, на веб-сайті rabota.ua, було розміщене резюме ПП «Металстоун», у якому зазначається, що остання організація шукає на роботу архітектора дизайнера, із обов`язковими вимогами щодо вміння роботи з використанням комп`ютерних програм AutoCAD та ArchiCAD.

Згідно із показами ОСОБА_4 , у автоматизованій базі користувачів програмного забезпечення компанії Автодеск відсутня будь-яка інформація щодо отримання дозволів (ліцензій) на використання програмного забезпечення Компанії Автодеск ПП «Металстоун».

Відповідно до рапорту ст. о/у УЗЕ в Дніпропетровській області ДЗЕ НП України підполковника поліції ОСОБА_5 встановлено, що Приватне підприємство «Металстоун» знаходиться в будівлях та спорудах та на земельній ділянці за адресою: Дніпропетровський раон, с. Партизанське, вул. Леніна, 29 та Дніпропетровський район, с. Партизанське, вул. Леніна 29а. Факт фактичної роботи за вказаною адресою підтверджується у відкритих джерелах, в тому числі на сайті ПП «Металстоун».

Вказані будівлі складаються із торгівельних (Дніпропетровський район с. Партизанське, вул. Леніна 29а) та складських виробничих (Дніпропетровський район, с. Партизанське, вул. Леніна, 29а).

Згідно інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна - власником земельної ділянки, розташованої за адресою Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29 є Територіальна громада в особі Партизанської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області, кож ЄДРПОУ: 23078051.

Відповідно до запису 5006425 від 14.03.2014 року, між Партизанською сільською радою та Приватним підприємством «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884) укладено договір оренди даної земельної ділянки.

Крім того, згідно інформації з даного реєстру - власником земельної ділянки, розташованої за адресою Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а є Територіальна громада в особі Партизанської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ: 23078051.

Орендарем даної земельної ділянки є ПП «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884).

Таким чином, авторські майнові права на комп`ютерні програми AutoCAD належать Компанії «Автодеск», а остання не має у своєму розпорядженні відомостей про отримання ПП «Металстоун», будь-яких ліцензій (дозволів) на використання зазначених комп`ютерних програм, є всі підстави вважати, що ПП «Металстоун» використовує неліцензійні примірники програмного забезпечення Компанії «Автодеск».

Фактичні дані, що вказують на безпосередньо використання у своїй діяльності посадовими особами ПП «Металстоун» комп`ютерних програм AutoCAD Компанії «Автодеск», знаходяться у вигляді комп`ютерних файлів встановлених програм, робочих проектів та іншої інформації на електронних носіях (накопичувачах на жорстких магнітних дисках, дисках для лазерних систем зчитування, твердотільних пристроях зберігання), що знаходяться на серверних та персональних комп`ютерах, ноутбуках, переносних носіях інформації у офісі ПП «Металстоун», розташованого за адресою: Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а у.

Специфіка зберігання інформації на електронних носіях передбачає можливість проведення доволі швидкого, повного та остаточного її знищення або спотворення.

У випадку проведення інших слідчих дій, крім обшуку, пов`язаних із встановленням фактів використання посадовими особами ПП «Металстоун» - комп`ютерних програм AutoCAD Компанії «Автодеск», в результаті чого посадовим особам ПП «Металстоун`стане відомо про факт проведення досудового розслідування за вказаними обставинами, є дуже висока ймовірність того, що вказані особи, з метою ухилення від кримінальної відповідальності за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 176 КК України, маючи всі можливості щодо розпорядження серверними та персональними комп`ютерами, ноутбуками, переносними носіями інформації у офісі ПП «Металстоун», розташованого за адресою: Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а, Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29, знищать або спотворять інформацію на електронних носіях (накопичувачах на жорстких магнітних дисках, дисках для лазерних систем зчитування, твердотільних пристроях зберігання), чим унеможливлять її використання при проведенні подальшого досудового розслідування. Крім того, у такому випадку, можуть бути знищені або заховані до іншого місця документи на придбання та використання програмного забезпечення Компанії «Автодеск», документи на придбання комп`ютерної техніки та інші речі і документи, які будуть сприяти швидкому, повному і неупередженому розслідуванню по кримінальному провадженню і самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення. Методика проведення експертиз об`єктів прав інтелектуальної власності, якими є комп`ютерні програми Компанії «Автодеск», вказує на необхідність вилучення серверних та персональних комп`ютерів, ноутбуків, разом із накопичувачами на жорстких магнітних дисках, дисками для лазерних систем зчитування, твердотільними пристроями зберігання у стані, в якому вони безпосередньо використовувались.

Таким чином, згідно ст. 234 КПК України, існують достатні підстави вважати, що у приміщенні фактичного знаходження ПП «Металстоун» за адресою: Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а, Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29, може перебувати комп`ютерна техніка, за допомогою яких використовуються неліцензійні примірники програмного забезпечення Компанії «Автодеск», інші носії інформації, документи на придбання та використання програмного забезпечення Компанії «Автодеск», документи на придбання комп`ютерної техніки та інші речі і документи, які будуть сприяти швидкому, повному і неупередженому розслідуванню по кримінальному провадженню і самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Суд дослідивши матеріали клопотання, враховуючи, що інші заходи забезпечення кримінального провадження можуть негативно вплинути на досягнення дієвості даного кримінального провадження, беручи до уваги, що є достатні відомості вважати, що за вказаними адресами можуть знаходитись документи, що підтверджують факт придбання комп`ютерної техніки та програмного забезпечення, а також з метою встановлення фактичних даних щодо незаконного використання посадовими особами ПП «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884), неліцензійних примірників програмного забезпечення Компанії «Автодеск», шляхом виявлення та вилучення для проведення подальших експертиз об`єктів прав інтелектуальної власності речей і документів, а саме: комп`ютерної техніки, носіїв інформації та документів, що підтверджують факт придбання комп`ютерної техніки та програмного забезпечення та встановлення істини у кримінальному провадженні, проведення повного, об`єктивного розслідування даного кримінального провадження, встановлення важливих обставин і відомостей, які можуть бути використані як докази, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, вважає за необхідне клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною вище адресою.

Керуючись ст. ст. 110, 234, 235 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку у місці фактичного знаходження ПП «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884), розташованого за адресами: Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а, Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29, - задовольнити.

Розглянути клопотання за відсутності особи, у володінні якої знаходяться майно, речі здобуті злочинним шляхом, з метою унеможливлення завчасного знищення або переховування зазначених речей.

З метою виявлення та вилучення за вказаною адресою речей і документів, а саме: серверних та персональних комп`ютерів, ноутбуків разом із накопичувачами на жорстких магнітних дисках, дисками для лазерних систем зчитування, твердотільними пристроями зберігання; окремих носіїв електронної інформації (накопичувачі на жорстких магнітних дисках, диски для лазерних систем зчитування, твердотільні пристрої зберігання); документів, що підтверджують факт придбання комп`ютерної техніки та програмного забезпечення надати дозвіл на проведення обшуку у місці фактичного знаходження ПП «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884), розташованого за адресами: Дніпропетровська область Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а; Дніпропетровська область Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29

Обшук провести у час та спосіб, що завдасть найменшої шкоди володільцям приміщення, без вилучення речей і документів, що посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності або інших, за відсутності яких юридична особа буде позбавлена можливості здійснювати свою діяльність.

Обшук провести до 22 червня 2016 року.

Відповідно до ч.3 ст. 309 КПК України ухвала суду про дозвіл на обшук житла оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.05.2016
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу63615674
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку у місці фактичного знаходження ПП «Металстоун» (ЄДРПОУ 37452884), розташованого за адресами: Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29а, Дніпропетровська обл. Дніпропетровський район, с. Партизанське, вулиця Леніна, 29

Судовий реєстр по справі —175/2024/16-к

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 19.12.2016

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 23.05.2016

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 23.05.2016

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

Ухвала від 23.05.2016

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Борисов С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні