Ухвала
від 23.12.2016 по справі 383/1106/16-ц
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/1106/16-ц

Провадження №2/383/536/16

УХВАЛА

23 грудня 2016 року суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області Бондаренко В.В. розглянувши заяву ОСОБА_1 про вжиття заходів забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до селянського (фермерського) господарства ОСОБА_2, державного реєстратора (суб'єкт державної реєстрації прав) приватного нотаріуса Кропивницького міського нотаріального округу Кіровоградської області ОСОБА_3, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_4, про визнання недійсним договору оренди землі та скасування запису про державну реєстрацію, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до селянського (фермерського) господарства ОСОБА_2, державного реєстратора (суб'єкт державної реєстрації прав) приватного нотаріуса Кропивницького міського нотаріального округу Кіровоградської області ОСОБА_3, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_4, про визнання недійсним договору оренди землі, укладеного 03.03.2016 року між ОСОБА_1 та селянське (фермерське) господарство ОСОБА_2, зареєстрований 19.04.2016 року державним реєстратором (суб'єктом державної реєстрації прав) приватним нотаріусом Кіровоградського міського нотаріального округу Кіровоградської області ОСОБА_3 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за №14280159, площею 7,6717 г, що розташована на території Сугокліївської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, кадастровий номер 3520887000:02:000:9011, та скасування запису про його державну реєстрацію.

Позов мотивує тим, що 02 жовтня 2012 року між позивачем та ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі терміном на 49 років, за яким об'єктом оренди є земельна ділянка, площею 7,6717 га, розташована на території Сугокліївської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, кадастровий номер 3520887000:02:000:9011.

У період чинності вищевказаного договору оренди землі, 03 березня 2016 року між ОСОБА_1 та селянським (фермерським) господарством ОСОБА_2 зареєстровано договір оренди на ту ж саму земельну ділянку, площею 7,6717 га, розташовану на території Сугокліївської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, кадастровий номер 3520887000:02:000:9011.

Вважає, що спірний договір оренди землі від 03 березня 2016 року був укладений шляхом підроблення підпису власника земельної ділянки ОСОБА_1, а тому просить визнати його недійсним та скасувати держану реєстрацію.

Ухвалою суду від 20.12.2016 року відкрито провадження у справі.

23 грудня 2016 року позивач ОСОБА_1 подав до суду заяву про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони селянського (фермерського) господарства ОСОБА_2 особисто чи через інших осіб, на підставі правочину або іншим способом вчиняти будь-які дії, пов'язані з державною реєстрацією прав щодо спірної земельної ділянки, та виконувати на ній обробіток (в тому числі, але не виключно: посів, оранку, культивацію, рекультивацію, збирання врожаю та інші дії щодо знищення посівів чи заволодіння врожаю з них), до закінчення розгляду судом справи, оскільки існує реальна загроза невиконання рішення у разі задоволення позову.

За правилами ч.1 ст.153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Перевіривши вищезазначену заяву про забезпечення позову, зваживши доводи викладені в ній, суд приходить до слідуючого.

Відповідно до вимог ст.151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову. Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Згідно ст.152 ЦПК України позов може забезпечуватися шляхом заборони вчиняти певні дії. Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до роз'яснень Верховного Суду України, викладених у п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів.

Враховуючи викладене та суть позовних вимог, зважаючи на те, що між сторонами виник спір щодо недійсності договору оренди землі та скасування його державної реєстрації, яка перебуває в оренді у відповідача селянського (фермерського) господарства ОСОБА_2, а також те, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим реальне виконання рішення суду по справі у разі задоволення в майбутньому позову, суддя вважає необхідним задовольнити заяву позивача частково забезпечивши позов шляхом заборони селянському (фермерському) господарству ОСОБА_2 особисто чи через інших осіб, на підставі правочину або іншим способом вчиняти будь-які дії, пов'язані з державною реєстрацією прав щодо спірної земельної ділянки.

Разом з тим, як вбачається із матеріалів справи, між ОСОБА_1 та селянським (фермерським) господарством ОСОБА_2 існує спір щодо визнання недійсним договору оренди землі від 03.03.2016 року та скасування його державної реєстрації без застосування правових наслідків, а тому забезпечення позову шляхом заборони селянському (фермерському) господарству ОСОБА_2 здійснювати обробіток на спірній земельній ділянці (в тому числі, але не виключно: посів, оранку, культивацію, рекультивацію, збирання врожаю та інші дії щодо знищення посівів чи заволодіння врожаю з них) до закінчення розгляду судом справи, є необгрунтованими та не є співмірними із заявленими позовними вимогами.

Крім того, заборона відповідачу проводити весняно-польові роботи на земельній ділянці, призначеної для товарного сільськогосподарського виробництва є втручанням в господарську діяльність та може призвести до погіршення її властивостей через її невикористання за призначенням та завдати матеріальних збитків відповідачу, який також може не отримати дохід.

Зазначені вище обставини свідчать про необгрунованість заяви в цій частині та необхідність відмови в її задоволенні.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст.151-153, 210, 293 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про вжиття заходів забезпечення позову у справі № 383/1106/16-ц - задовольнити частково.

Заборонити селянському (фермерському) господарству ОСОБА_2 (місцезнаходження: 27213 Кіровоградська область Бобринецький район, село Олексіївка, ідентифікаційний номер 06688316) особисто чи через інших осіб, на підставі правочину або іншим способом вчиняти будь-які дії, пов'язані з державною реєстрацією прав щодо земельної ділянки площею 7,6717 га, кадастровий номер 3520887000:02:000:9011, що розташована за адресою: Кіровоградська область, Бобринецький район, Сугокліївська сільська рада, за межами населеного пункту, яка належить ОСОБА_1 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯК №937422, виданого 28.09.2012 року відділом Держкомзему у Бобринецькому районі Кіровоградської області.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про виконавче провадження" строк пред'явлення ухвали до виконання становить один рік, який обчислюється з наступного дня після її постановлення, тобто з 23 грудня 2016 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Кіровоградської області через Бобринецький районний суд Кіровоградської області протягом п'яти днів з її проголошення. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя В.В. Бондаренко

СудБобринецький районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення23.12.2016
Оприлюднено27.12.2016
Номер документу63618823
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —383/1106/16-ц

Постанова від 12.09.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 04.09.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 04.08.2017

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 04.08.2017

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 06.07.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Євграфова Єлизавета Павлівна

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 24.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 21.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Рішення від 31.03.2017

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні