Рішення
від 21.02.2012 по справі 2-254/12
БАГЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 2-254/12

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.02.2012 року Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

судді: Литвинчука В.П.

при секретарі: Єрмаковій Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Дніпродзержинську справу за позовом Дніпродзержинської міської ради до ОСОБА_1 про внесення змін до договору оренди земельної ділянки,-

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2011 року Дніпродзержинська міська рада звернулась до суду з позовом до ОСОБА_1 про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Позивач подав суду заяву, у якій просив суд справу розглянути у відсутність їх представника. Позовні вимоги підримують та наполягають на їх задоволенні.

В обгрунтування пред*явлених позовних вимог позивач вказав, що між Дніпродзержинською міською радою та ОСОБА_1 03 лютого 2003 року було укладено договір оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення. Згідно з умовами укладеного договору орендодавець надав в оренду відповідачці земельну ділянку для розміщення об*єкту торгівлі /магазину/ площею 0,0051га по проспекту Леніна № 80 у м. Дніпродзержинську строком до 20 грудня 2012 року включно. Згідно з укладеним договором відповідачка зобов*язалась сплачувати Дніпродзержинській міській раді плату за користування земельною ділянкою у сумі 451 гривні 92 копійок на рік, що складає 1,5 розміру земельного податку. Розрахунок орендної плати було здійснено відповідно до вимог Закону України В«Про оренду земліВ» . Однак відповідно до вказаного Закону орендна плата за користування земельними ділянками, які знаходяться у державній і комунальній власності, не може бути менша ніж розмір земельного податку, який встановлений Законом України В«Про плату за землюВ» . Пунктом 3.3 укладеного сторонами договору оренди земельної ділянки передбачено, що розмір орендної плати щорічно переглядається у випадках і з моменту зміни умов господарювання, передбачених договором, підвищення цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів; збільшення розміру ставки земельного податку; в інших випадках, передбачених законодавчими актами України. Податковим Кодексом встановлено, що розмір річної орендної плати за земельні ділянки несільськогосподарського призначення, які перебувають у державній або комунальній власності, не може бути меншим ніж трикратний розмір земельного податку, що встановлюється цим Кодексом. Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12% від їх нормативної грошової оцінки. Тому укладений договір у цій частині суперечить чинному законодавству та призводить до недоотримання власником землі: територіальною громадою в особі Дніпродзержинської міської ради орендної плати у повному обсязі. Дніпродзержинською міською радою 27 травня 2011 року було прийнято рішення № 116-08/У1, яким було затверджено коефіцієнти для розрахунку річної орендної плати за земельні ділянки, розпорядником яких є Дніпродзержинська міська рада та були встановлені коефіцієнти, що застосовуються для розрахунку річної орендної плати у співвідношенні до земельного податку: мінімальний - 3, а максимальний - 5. Коефіцієнт, що застосовується для розрахунку річної орендної плати за землю визначається відповідно до класифікації видів цільового призначення земель. Разом з тим, користуючись земельною ділянкою, відповідачка від добровільного внесення змін до договору оренди земельної дялянки ухиляється. Просить позов задовольнити.

Відповідачка у судове засідання не з*явилась. Судом про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. Суду про причини неявки у судове засідання не повідомила. При таких обставинах суд відповідно до ст. 224 ЦПК України вважає можливим розглядати справу у відсутність відповідачки.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

ОСОБА_2 оренди земельної ділянки, укладеного між сторонами 03 лютого 2003 року, вбачається, що відповідачці позивачем надано у строкове платне користування земельну ділянку, несільськогосподарського призначення по проспекту Леніна 80 у м. Дніпродзержинську площею 0,0051га строком до 20 грудня 2012 року.

Із п.3.1 ОСОБА_2 оренди земельної ділянки, укладеного між сторонами 03 лютого 2003 року вбачається, що орендна плата вноситься В«ОрендаремВ» виключно у грошовій формі в розмірі 451 гривні 92 копійок на рік, що становить 37 гривень 66 копійки на місяць, і вноситься на розрахунковий рахунок Держказначейства за місцем подакового звіту.

Відповідно до п. 3.3 укладеного договору розмір орендної плати щорічно переглядається у випадках і з моменту: зміни умов господарювання, передбачених договором, підвищення цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів; збільшення розміру ставки земельного податку; в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.

Із ст. 288 Податкового Кодексу вбачається, що розмір річної орендної плати за земельні ділянки несільськогосподарського призначення /інші категорії земель/, які перебувають у державній або комунальній власності, не може бути меншим ніж трикратний розмір земельного податку, що встановлюється цим Кодексом. Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12% від їх нормативної грошової оцінки.

Відповідно до ст.409 ЦК України «Власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.»

Згідно зі ст.410 ЦК України «Землекористувач зобов*язаний вносити плату за користування земельною ділянкою, а також інші платежі, встановлені законом».

При таких обставинах суд, враховуючи всі зібрані по справі докази в їх сукупності, вважає, що позовні підлягають задоволенню.

Задовольняючи позов, суд вважає, що з відповідачки одночасно підлягає стягненню в прибуток держави 107 гривень 30 копійок судового збору.

Керуючись ст.,ст.409,410,652,792 ЦК України, ст.,ст.6-14,60,212-218,224-233 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Дніпродзержинської міської ради до ОСОБА_1 про внесення змін до договору оренди земельної ділянки --- задовольнити.

Внести зміни до п.3.3 договору оренди земельної ділянки від 03 лютого 2003 року, укладеного між Дніпродзержинською міською радою та ОСОБА_1, виклавши його у наступній редакції В«п.3.3. Річна орендна плата вноситься В«ОрендаремВ» виключно у грошовій формі на рахунок місцевого бюджету. Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється на рівні чотирикратного земельного податку, що встановлюється Податковим Кодексом УкраїниВ» .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судові витрати у сумі 107 гривень 30 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто за письмовою заявою відповідачки Баглійським районним судом м. Дніпродзержинська. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана на протязі 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено на протязі 10 днів з дня його оголошення до апеляційного суду Дніпропетровської області через Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська.

Суддя: / ОСОБА_3 /

СудБаглійський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення21.02.2012
Оприлюднено30.12.2016
Номер документу63747055
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-254/12

Ухвала від 22.08.2013

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Рішення від 07.02.2014

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Рішення від 21.02.2012

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Литвинчук В. П.

Ухвала від 22.12.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 04.01.2012

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 02.03.2012

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

Ухвала від 12.03.2012

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

Ухвала від 24.02.2012

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Венглєвська Н. Б.

Рішення від 20.02.2012

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Приліпко В. М.

Ухвала від 25.10.2012

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Слюсарчук Н. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні