Постанова
від 27.12.2016 по справі 823/2033/16
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2016 року справа № 823/2033/16

                                                                      м. Черкаси

16 год. 30 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Каліновської А.В.,

при секретарі – Баклаженко Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за поданням Уманської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області до Христинівського виробничого управління житлово-комунального господарства про стягнення коштів, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся в Черкаський окружний адміністративний суд з вищезазначеним поданням, в якому просить стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих Христинівське виробниче управління житлово-комунального господарства на користь бюджету через Уманську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Черкаській області суму податкового боргу у розмірі 103505 грн. 25 коп.

Подання обґрунтовано тим, що станом на час звернення до суду Христинівське виробниче управління житлово-комунального господарства має непогашений податковий борг з податку на доходи з фізичних осіб на загальну суму 103505 грн. 25 коп., що підтверджується обліковими та звітними даними. Представнику відповідача вручена податкова вимога форми «Ю» №58311-23 від 25.10.2016, проте залишена платником податків без виконання, за таких обставин, суб'єкт владних повноважень просить стягнути вказаний податковий борг в судовому порядку.

Заявник, про час, дату та місце судового розгляду справи, повідомлений належним чином, свого представника в судове засідання не направив, надіслав на адресу суду клопотання про розгляд справи за відсутності свого представника.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надав суду клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату, оскільки відповідач повідомлений не за три дні до проведення судового засідання та надав заперечення проти позову в яких зазначив, що позивачем проведено публічне обтяження майна відповідача під податкову заставу, тому задоволення подання у справ №823/2033/16 призведе до подвійного стягнення із відповідача заборгованості з податку на доходи з фізичних осіб на загальну суму 103505 грн. 25 коп.

Згідно ч. 8 ст. 1833 Кодексу адміністративного судочинства України, неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Оскільки платник податків щодо судового засідання, яке відбудеться о 16 год. 30 хв. повідомлений у трок, достатній для прибуття до суду, суд дійшов висновку про проведення судовго засідання за відсутності представника відповідача.

Відповідно до частини 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд встановив.

Христинівське виробниче управління житлово-комунального господарства зареєстроване як юридична особа 23.11.1995, ідентифікаційний код 03356996, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 20.12.2016 №1001880920, перебуває на обліку в Уманській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області як платник податків.

Положеннями пп. 16.1.4 п. 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Судом встановлено, що заявлена до стягнення сума заборгованість відповідача зі сплати податку на доходи з фізичних осіб на загальну суму 103505 грн. 25 коп. виникла внаслідок винесеного контролюючим органом податкового повідомлення-рішення від 13.11.2015 №0008731700 на суму 103505 грн. 25 коп.

Пунктом 56.1 ст. 56 Податкового кодексу України передбачає право платника оскаржити рішення, прийняті контролюючим органом (у т.ч. податкове повідомлення-рішення) в адміністративному або судовому порядку.

Згідно з вимогами п. 56.1 ст. 56 56 Податкового кодексу України скарга подається до контролюючого органу вищого рівня протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Підпунктом 56.17.1 п. 56.17 ст. 56 56 Податкового кодексу України встановлює, що процедура адміністративного оскарження закінчується днем, наступним за останнім днем строку, передбаченого для подання скарги на податкове повідомлення-рішення або будь-яке інше рішення відповідного контролюючого органу у разі, коли така скарга не була подана у зазначений строк.

День закінчення процедури адміністративного оскарження на підставі абз. 2 підп. 56.17.5 п. 56.17 ст. 56 Податкового кодексу України вважається днем узгодження грошового зобов'язання платника податків.

Оскільки у матеріалах адміністративної справи відсутні докази оскарження у встановлений Податковим кодексом України строк вищевказаного податкового повідомлення-рішення від 13.11.2015 №0008731700, суд дійшов висновку про узгодженість визначеного ним грошового зобов'язання з фізичних осіб на загальну суму 103505 грн. 25 коп.

Положеннями п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення (п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України).

У зв'язку з несплатою узгодженої суми податкового зобов'язання в установлені строки заявником винесена податкова вимога форми «Ю» №58311-23 від 25.10.2016, яка отримана представником відповідачем 25.10.2016, що підтверджується відомостями, які містяться на рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Підпунктом 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України передбачено, що після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Положеннями ч. 1 ст. 1833 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено право органів доходів і зборів звертатися до суду з поданням про стягнення коштів за податковим боргом.

Відповідно до п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Частиною 3 ст. 1833 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник звернувся до суду з даним поданням у визначений ст. 1833 Кодексу адміністративного судочинства України строк.

Згідно з пп. 20.1.34, п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Беручи до уваги те, що податковий борг у сумі 103505 грн. 25 коп. є узгодженим, однак не сплаченим Христинівським виробничим управлінням житлово-комунального господарства у встановлені законодавством строки, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог подання та визнає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Необгрунтованим є посилання відповідача на ту обставину, що Уманською ОДПІ проведено публічне обтяження майна Христинівського виробничого управління житлово-комунального господарства під податкову заставу, тому задоволення подання у справ №823/2033/16 призведе до подвійного стягнення із відповідача заборгованості з податку на доходи з фізичних осіб на загальну суму 103505 грн. 25 коп., оскільки нормами податкового законодавства України не передбачено заборони контролюючому органу звертатись до суду про стягнення податкового боргу за наявності обтяження майна такого платника податків у податкову заставу, крім того пп. 93.1.1 п. 93.1 ст. 93 Податкового кодексу України визначено, що майно платника податків звільняється з податкової застави з дня отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми податкового боргу в установленому законодавством порядку.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати, здійснені позивачем – суб'єктом владних повноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 160, 162, 1833, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Уманської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області – задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих Христинівське виробниче управління житлово-комунального господарства (20000, Черкаська обл., м. Христинівка, вул. Леніна, 30, ідентифікаційний код – 03356996) на користь Державного бюджету України через Уманську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Черкаській області (20300, Черкаська обл., м. Умань, пл. Соборності, 1а, ідентифікаційний код – 39625054) податковий борг в сумі 103505 (сто три тисячі п'ятсот п'ять) грн. 25 коп.

Відповідно до частини восьмої статті 1833 Кодексу адміністративного судочинства України постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя А.В. Каліновська

Дата ухвалення рішення27.12.2016
Оприлюднено03.01.2017
Номер документу63789693
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2033/16

Ухвала від 05.04.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кобаль М.І.

Ухвала від 21.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кобаль М.І.

Ухвала від 21.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кобаль М.І.

Ухвала від 23.02.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кобаль М.І.

Ухвала від 16.01.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Постанова від 27.12.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Ухвала від 26.12.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні