Ухвала
від 05.01.2017 по справі 646/2534/16-к
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/2534/16-к

№ провадження 1-кп/646/253/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.01.17 року м.Харків

Червонозаводський районний суд м. Харковау складі:

головуючого - судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016051110000026 від 23.02.2016 року, відносно ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Луганська, громадянина України, українця, з вищою освітою, одруженого, працюючого,проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205 КК України,

В С Т А Н О В И В :

У середині 2014 року ОСОБА_6 , засуджена вироком Червонозаводського районного суду м.Харкова від 20.05.2016, переїхавши з окупованої території Луганської області до м. Харкова, маючи на меті отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом, створила та придбала низку суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності. До вчинення цього злочину ОСОБА_6 залучила свого сина ОСОБА_7 , засудженого Червонозаводським районним судом м.Харкова 13.04.2016 а також своїх знайомих: ОСОБА_4 та ОСОБА_8 ,засудженого Червонозаводським районним судом м.Харкова 16.06.2016, разом з якими вона, діючи за попередньою змовою групою осіб, розробила план злочинних дій з розподілом ролей кожного із учасників.

Так, у період 2014-2015 років ОСОБА_6 , діючи групою осіб разом із ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні ними від сплати податків шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам - контрагентам, а також вчинення «безтоварних» операцій із підприємствами реального сектору економіки, направлених на переведення грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, та як наслідок отримання незаконного доходу від вчинення фіктивного підприємництва, створили та придбали на території м. Харкова та області низку суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, тобто так званий «конвертаційний центр».

Зокрема, свою протиправну діяльність група проводила за адресою: АДРЕСА_2 , де було розроблено план злочинних дій з розподілом ролей кожного із учасників, здійснювалось схиляння малозабезпечених громадян м. Харкова і Харківської області до вчинення дій по реєстрації на їх ім`я фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, здійснювалась підготовка і затвердження установчих та інших документів, необхідних для діяльності фіктивних підприємств, розробка та скерування до органів державної влади документів, спрямованих на державну реєстрацію таких підприємств, відкриття банківських рахунків, а також за даною адресою здійснювалось безпосереднє керівництво діяльністю так званого «конвертаційного центру» і зберігались установчі та інші господарські документи і печатки таких підприємств.

Так, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 на виконання спільного умислу групи та вказаного плану злочинних дій, за вказівкою ОСОБА_6 , підшуковували особисто або через інших осіб малозабезпечених громадян м. Харкова і Харківської області та схиляли їх, обіцяючи грошову винагороду, до вчинення дій по реєстрації на їх ім`я суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб). Після встановлення таких осіб та одержання їх згоди на реєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 особисто або через інших осіб, забезпечували підписання установчих документів даних суб`єктів підприємницької діяльності формальними засновниками та директорами, посвідчення їх нотаріусами та наступне подання до відповідних державних органів з метою здійснення державної реєстрації, відкриття розрахункових рахунків в банківських установах. Офіційні документи створених у вищевказаний спосіб підприємств, разом з їх печатками та договорами на відкриття банківських рахунків, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 передавали ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для подальшого використання таких підприємств у протиправній діяльності. У свою чергу, ОСОБА_8 відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , займався веденням бухгалтерського, податкового обліку та консолідованої фінансової звітності підконтрольних фіктивних підприємств, виготовляв установчі документи, необхідні для здійснення державної реєстрації та відкриття в банківських установах розрахункових рахунків таких суб`єктів підприємницької діяльності, а також виготовляв договори, податкові і транспортні накладні та інші первинні документи на підтвердження нібито проведених господарських операцій між фіктивними підприємствами та реальними суб`єктами підприємницької діяльності. У свою чергу, ОСОБА_6 , знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , здійснювала загальне керівництво та контроль над вказаними діями ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ._2, а також підшуковувала конкретних суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки для сприяння вказаним підприємствам в ухиленні ними від сплати податків шляхом укладення між фіктивними підприємствами та реальними суб`єктами підприємницької діяльності договорів і проведення «безтоварних» операцій. Так, отримання від реальних суб`єктів підприємницької діяльності на поточні рахунки створених ОСОБА_6 та іншими членами групи фіктивних підприємств грошових коштів нібито за надання послуг або купівлю товарів, безпідставно утворювало у цих підприємств - контрагентів кредит з податку на додану вартість та, одночасно, приводило до накопичення на фіктивних підприємствах зобов`язань по сплаті такого податку до бюджету. При цьому, грошові кошти, які надходили у вищевказаній спосіб на поточні рахунки фіктивних підприємств, разом з сумою податкових зобов`язань з податку на додану вартість, члени групи переводили у банківських закладах у готівку та видавали їх замовникам готівкою, отримуючи за вчинення даних протиправних дій грошову винагороду, яку ОСОБА_6 розподіляла між ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Так, приблизно на початку травня 2014 року, ОСОБА_7 , реалізуючи свою частину плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував своєму знайомому ОСОБА_9 вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на його паспортні дані суб`єкт господарювання - товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності. При цьому ОСОБА_9 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність як засновник та директор новоутвореного підприємства, погодився на пропозицію ОСОБА_7 та на початку травня 2014 року наддав ОСОБА_7 свої паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства, про що ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_6 і передав надані ОСОБА_9 особисті документи ОСОБА_8 з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у травні 2014 року, ОСОБА_8 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 та на виконання спільного умислу групи, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника від 21.05.2014 року про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_9 , а також три екземпляри Статуту та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації, зазначивши у статуті, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250000,00 грн. та те, що він сформований за рахунок ОСОБА_9 з 100% часткою у формі грошових коштів, хоча останній грошових коштів до статутного капіталу товариства не вносив.

Після цього ОСОБА_9 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вищевказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС».

Далі ОСОБА_7 зустрівся зі знайомим ОСОБА_4 - гр.. ОСОБА_10 , який за грошову винагороду надав згоду на надання допомоги в реєстрації товариства, та після того як 27.05.2014 року приватний нотаріус ОСОБА_11 посвідчив підписи ОСОБА_12 у трьох екземплярах статуту ТОВ та довіреність від його імені на ім`я ОСОБА_10 , останній 29.05.2014 року надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції необхідні документи для здійснення реєстрації. На підставі чого 29.05.2014 року Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було здійснено державну реєстрацію ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 12 та цьому товариству присвоєно ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39230993.

30.05.2014року ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» взято на облік як платник податків у Основ`янській ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203814065825) та автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ 37513000195404.

На початку травня 2014 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_9 виготовлену печатку ТОВ та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію, які останній, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 , а той ОСОБА_6 . Після чого у кінці травня 2014 року ОСОБА_7 передав ОСОБА_9 грошові кошти в розмірі 2000 грн., які він отримав від ОСОБА_6 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС». Після того, як ОСОБА_9 набув право власності на ТОВ та став його формальним засновником і директором, ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 набули можливість використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства для здійснення незаконної діяльності.

30.03.2007 року Станично - Луганським районним управлінням юстиції здійснено державну реєстрацію ТОВ «СК МЕГА», товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 35025055, 06.04.2007 ТОВ «СК МЕГА» взято на облік як платника податків у ДПІ у Станично - Луганському районі ГУ ДФС Луганської області, 13.04.2007 ТОВ було обліковано як платник ПДВ з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ. 14.04.2011 року ОСОБА_9 набув корпоративні права у розмірі 100% частки статутного капіталу ТОВ «СК МЕГА», після чого призначив себе на посаду директора.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів червня 2014 року ОСОБА_7 , шляхом умовлянь і підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди у сумі 2000 гривень, запропонував ОСОБА_9 передати йому установчі документи та печатку ТОВ «СК МЕГА», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності. На початку червня 2014 року ОСОБА_9 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 виготовлену печатку товариства та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. У свою чергу у кінці червня 2015 року ОСОБА_6 надала ОСОБА_7 2000,00 гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_9 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій, які ОСОБА_9 отримав від ОСОБА_7 і знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав останньому установчі документи та печатку ТОВ «СК МЕГА».

20.02.2013 року ОСОБА_9 надав до Головного територіального управління юстиції у м. Києві нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника створення ТОВ «АППОЛОН ГРУП», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ, копію банківської квитанції, на підставі чого 20.02.2013 року Головним територіального управління юстиції у м. Києві було здійснено державну реєстрацію ТОВ «АППОЛОН ГРУП» та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 38606476.

21.02.2013 року згідно вимогЗакону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців",ст. 64 ПК УкраїниТОВ «АППОЛОН ГРУП» взято на облік як платника податків у ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС м. Києва. 01.04.2013 року ОСОБА_9 до ДПІ було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість, після чого ТОВ «АППОЛОН ГРУП» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ.

При цьому, приблизно на початку квітня 2015 року, ОСОБА_7 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди запропонував ОСОБА_9 передати йому установчі документи та печатку ТОВ «АППОЛОН ГРУП», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності. На початку квітня 2015 року ОСОБА_9 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 виготовлену печатку товариства та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У кінці квітня 2015 року ОСОБА_7 , отримавши від ОСОБА_6 2000,00 гривень, передав їх ОСОБА_9 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій. Таким чином, ОСОБА_9 став формальним директором ТОВ «АППОЛОН ГРУП».

При цьому використання печатки та установчих документів ТОВ «АППОЛОН ГРУП», та отримання необхідних реквізитів надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати їх для здійснення незаконної діяльності.

29.05.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "ВУГІЛЛЯПРОМ", директором та засновником якого став ОСОБА_14 із розміром статутного капіталу у розмірі 250000 грн., який мав намір займатись реальною підприємницькою діяльністю, після чого товариство було взято на облік як платник податків у Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

На початку квітня 2015 року ОСОБА_7 шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_9 , стати формальним директором ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ», з метою чого у травні 2015 року ОСОБА_7 запропонував ОСОБА_15 взяти на посаду директора товариства ОСОБА_9 , який нібито мав необхідний рівень досвіду та освіти для зайняття вказаної посади. ОСОБА_15 погодився на пропозицію ОСОБА_7 та 12.05.2015 року призначив на посаду директора ОСОБА_9

12.05.2015 року, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, ОСОБА_7 , отримавши від ОСОБА_6 2000,00 грн., передав їх ОСОБА_9 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних дій. Таким чином, 12.05.2015 року ОСОБА_9 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, став формальним директором ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ».

При цьому призначення на посаду директора ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ» ОСОБА_9 , та отримання необхідних реквізитів, документів та печатки надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати їх для здійснення незаконної діяльності

02.03.2013 року ОСОБА_8 у Харківському міському управлінні юстиції здійснено державну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «СХІДНА ГРУПА «УТОС» (номер запису - 14801020000057466) та цьому підприємству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39001750, 03.12.2013 року ТОВ взято на облік як платник податків у Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ - 390017520384. 02.12.2013 року ОСОБА_8 призначив себе на посаду директора ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС».

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів червня 2014 року ОСОБА_7 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного зі ОСОБА_6 , плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_8 , який був засновником та директором ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», передати йому установчі документи та печатку ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_4 для прикриття незаконної діяльності.

На початку червня 2014 року ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 печатку ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У свою чергу, приблизно у кінці червня 2014 року, ОСОБА_6 надала ОСОБА_7 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_8 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій. Вказані кошти ОСОБА_8 від ОСОБА_7 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, у червні 2014 року ОСОБА_8 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, став формальним директором ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС» та вказане підприємство набуло ознак фіктивності.

Водночас, використання печатки та установчих документів ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі, повторно надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

Крім того, приблизно у червні 2014 року, ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_16 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_16 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому вона повинна була стати засновником та директором.

ОСОБА_16 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішила зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно їх засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_16 приблизно у середині серпня 2014 року надала ОСОБА_4 свій загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_16 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_16 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у середині 2014 року, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_16 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 29.08.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Кластер - 2014» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_16 , а також три екземпляра статуту ТОВ «Кластер - 2014», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації. В тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «Кластер - 2014» зовнішнього вигляду правомірних дій, вказана особа, вчинила в п.6.1, п.6.2, розділу 6 статуту ТОВ «Кластер - 2014» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 1050 000, 00 (один мільйон п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок засновника ОСОБА_16 з 100% часткою у формі грошових коштів.

Після цього, ОСОБА_4 надав ОСОБА_16 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 29.08.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Кластер - 2014» та три екземпляри Статуту ТОВ «Кластер - 2014», що містили не відповідаючі дійсності дані, після чого ОСОБА_16 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «Кластер - 2014».

Одразу після підписання ОСОБА_16 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_17 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_16 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «Кластер - 2014», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_16 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_17 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_16 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

01.09.2014 приватний нотаріус ОСОБА_18 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчила підписи ОСОБА_16 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «Кластер - 2014». Крім того, приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_16 на ім`я ОСОБА_17 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «Кластер - 2014», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_16 , як директора ТОВ «Кластер - 2014», 01.09.2014 ОСОБА_17 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 29.08.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Кластер - 2014», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «Кластер - 2014», копію банківської квитанції та довіреність на представництво директора ТОВ «Кластер - 2014», що уповноважувала представника на здійснення державної реєстрації. 01.09.2014 Реєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області здійснена державна реєстрація ТОВ «Кластер - 2014» (номер запису - 1 480 0102 00000 63642) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39372345.

02.09.2014, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «Кластер - 2014» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203014109263). Крім того, 17.09.2014 ОСОБА_17 , на підставі представлення інтересів за довіреністю, до ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «Кластер - 2014» 01.10.2014 було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 393723420302. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затверджим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" 24.12.2014 ТОВ «Кластер - 2014» автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37519000192951.

На початку жовтня 2014 року ОСОБА_17 передав ОСОБА_16 виготовлену печатку ТОВ «Кластер - 2014» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_17 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «Кластер - 2014», ОСОБА_16 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передала ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці жовтня 2014 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_19 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_16 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014». Вказані кошти ОСОБА_16 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, ОСОБА_16 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набула права власності на ТОВ «Кластер - 2014» та стала формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Окрім того, у червні 2015 року ОСОБА_4 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, запропонував за грошову винагороду одноразовим платежем у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_20 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого, стати формальним директором раніше створеного фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014».

ОСОБА_20 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропонована їй посада директора ТОВ «Кластер - 2014» для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та передала останньому загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для підготовки необхідних документів, щодо зайняття посади директора фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014».

Далі, ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_16 про необхідність звільнити останню з посади директора ТОВ «Кластер - 2014» та на вакантну посаду призначити ОСОБА_20 .

09.06.2015 ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував Протокол №4 загальних зборів учасників ТОВ «Кластер - 2014», в якому з 09.06.2015 ОСОБА_16 звільняється з посади директора, а 10.09.2015 на посаду ТОВ «Кластер - 2014» призначається ОСОБА_20 , після чого підготував Реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, які передав ОСОБА_4 . Цього ж дня, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, ОСОБА_16 та ОСОБА_20 підписали вказані документи, тим самим остання стала формальним директором даного фіктивного підприємства.

В той же день ОСОБА_4 зустрівся зі своїм знайомим громадянином ОСОБА_21 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_20 , як директору ТОВ «Кластер - 2014» щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_16 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_21 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_16 , ОСОБА_20 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

10.06.2015 ОСОБА_20 , використовуючи повноваження директора, підписала виготовлену ОСОБА_8 довіреність на представництво інтересів директора ТОВ «Кластер - 2014» на ім`я ОСОБА_21 .

12.06.2015 ОСОБА_22 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області документи щодо змін до відомостей про юридичну особу, а саме зміну керівника ТОВ «Кластер 2014», після чого Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було здійснено вказану зміну, з внесенням відомостей про керівника ТОВ «Кластер 2014» - ОСОБА_20 .

ОСОБА_20 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використовувала для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 26.06.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ТочіліноюТ.І. було надано до ПАT "ПУМБ" 2 заяви про відкриття поточного рахунку, 2 копії статуту ТОВ «Кластер - 2014» та 2 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПАT "ПУМБ" було відкрито два поточних рахунка - № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «Кластер - 2014». 22.06.2015 ОСОБА_20 було надано до АТ "УкрСиббанк" 3 заяви про відкриття поточного рахунку, 3 копії статуту ТОВ «Кластер - 2014» та 3 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АТ "УкрСиббанк" було відкрито три поточних рахунка - № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «Кластер - 2014». Крім того, 25.06.2015 у ПУАТ "ФIДОБАНК" ОСОБА_20 було надано заяву про відкриття поточного рахунку, копію статуту ТОВ «Кластер - 2014» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПУАТ "ФIДОБАНК" було відкрито один поточний рахунок - № НОМЕР_6 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «Кластер - 2014».

Отримані у ПАT "ПУМБ", АТ "УкрСиббанк" та ПУАТ "ФIДОБАНК" укладені договори про відкриття у вказаних банківських установах поточних рахунків № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 (ПАT "ПУМБ"), № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 (АТ "УкрСиббанк"), № НОМЕР_6 (ПУАТ "ФIДОБАНК") та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «Кластер - 2014» та печаткою підприємства, ОСОБА_20 , за попередньою змовою, передала ОСОБА_4 , а той, у свою чергу, ОСОБА_6 для використання у своїй протиправній діяльності.

У свою чергу, приблизно у кінці червня 2015 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_20 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на зайняття посади директора ТОВ «Кластер - 2014». Вказані кошти ОСОБА_20 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, 10 червня 2015 ОСОБА_20 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, стала формальним директором ТОВ «Кластер - 2014».

Водночас, викладене повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

08.10.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було зареєстровано ТОВ «ВІОЛІТ» (номер запису - 1 480 10200000 63994, ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39432084), директором та засновником якого, відповідно до рішення загальних зборів засновника (учасника) від 06.10.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ВІОЛІТ» стала громадянка ОСОБА_23 (100% частка статутного капіталу товариства у розмірі 600 000, 00 (шість сот тисяч) гривень), яка мала намір займатись реальною підприємницькою діяльністю згідно обраного нею КВЕД.

09.10.2014, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «ВІОЛІТ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203014127767). Крім того, 07.10.2014 ОСОБА_23 було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «ВІОЛІТ» 01.11.2014 було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 394320820302. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" 24.12.2014 ТОВ «ВІОЛІТ» автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37513000199013.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів жовтня 2014 року, ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_24 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_24 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому вона повинна була стати засновником та директором.

ОСОБА_24 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішила зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно їх засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_24 приблизно на початку жовтня 2014 року надала ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_24 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_24 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Приблизно в цей же час, у жовтні 2014 року, перебуваючи у м. Харкові, ОСОБА_4 познайомився з громадянкою ОСОБА_23 , яка розповіла йому про те, що вона створила суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «ВІОЛІТ» та має намір займатись законною господарською діяльністю. Після цього, ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, запропонував ОСОБА_23 відступити за договором купівлі - продажу 100% частку в статутному капіталі ТОВ «ВІОЛІТ» громадянці ОСОБА_24 та звільнитись з посади директора, на яку буде призначено ОСОБА_24 , пояснивши це тим, що ОСОБА_24 вже на цей час має реальних контрагентів та чіткий бізнес план для здійснення реальної господарської діяльності, але ще не зареєструвала власного суб`єкта господарювання. Після цього, не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 та вважаючи, що ОСОБА_24 має намір здійснювати законну господарську діяльність, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 .

Після цього, ОСОБА_4 зустрівся з ОСОБА_24 та повідомив останній план злочинних дій щодо набуття корпоративних прав на ТОВ «ВІОЛІТ», за договором купівлі - продажу 100% частки в статутному капіталі у учасника ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_23 , після чого формальним учасником та директором ТОВ «ВІОЛІТ» повинна була стати ОСОБА_24 . При цьому, ОСОБА_24 не була фактичним власником грошових коштів у розмірі 600 000, 00 (шість сот тисяч) гривень), необхідних для придбання корпоративних прав.

20.10.2014 ОСОБА_4 надав ОСОБА_24 виготовлений ОСОБА_8 договір купівлі - продажу корпоративних прав засновника товариства з обмеженою відповідальністю «ВІОЛІТ» та інші реєстраційні документи, після чого ОСОБА_24 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вказані документи, тим самим набула права власності на вказане майно. В той же день за викладених обставин було підписано раніше складений ОСОБА_8 протокол загальних зборів учасників ТОВ «ВІОЛІТ», за яким було оформлено вихід зі складу учасників ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_23 та прийняття до складу учасників ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_24 , а також обрано її директором даного підприємства.

20.10.2014 приватний нотаріус ОСОБА_18 , не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_24 та інших осіб, нотаріально посвідчила заяву ОСОБА_23 щодо відступлення на користь ОСОБА_24 100% частки статутного капіталу ТОВ «ВІОЛІТ» за договором купівлі продажу та статут ТОВ «ВІОЛІТ» з внесеним змінами щодо учасників вказаного підприємства.

21.10.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було внесено зміни до відомостей про юридичну особу, а саме внесено зміни відомостей про керівника та учасників ТОВ «ВІОЛІТ».

22.10.2014 знаходячись у АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_24 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на придбання ТОВ «ВІОЛІТ» шляхом переходу права власності на корпоративні права. Вказані кошти ОСОБА_24 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, 20 жовтня 2014 року ОСОБА_24 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а набула права власності на ТОВ «ВІОЛІТ» і стала формальним учасником та директором даного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ВІОЛІТ» для здійснення незаконної діяльності.

12.01.2007 громадянином ОСОБА_25 , який на той час мав намір здійснювати реальну господарську діяльність, у Луганському міському управлінні юстиції здійснено державну реєстрацію приватного підприємства «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» (номер запису 13821020000012030) та цьому підприємству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 34792186.

26.01.2007 ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Жовтневому районі м. Луганськ ГУ ДФС Луганської області (номер взяття на облік 06123). Крім того, 31.01.2007 у ДПІ у Жовтневому районі м. Луганськ ГУ ДФС Луганської області ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 347921812341.

18.06.2013 громадянином ОСОБА_25 , як засновником ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», було прийнято рішення про призначення себе на посаду директора ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ».

При цьому, приблизно у грудні 2014 року, знаходячись у м. Харкові, ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_25 , який був засновником та директором ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», передати йому установчі документи та печатку ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

На початку грудня 2014 року ОСОБА_25 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а передав ОСОБА_4 печатку ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У свою чергу, приблизно у кінці грудня 2014 року, ОСОБА_6 надала ОСОБА_4 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_25 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій. Вказані кошти ОСОБА_25 від ОСОБА_7 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, у грудні 2014 року ОСОБА_25 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а став формальним директором ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» та вказане підприємство набуло ознак фіктивності.

Водночас, використання печатки та установчих документів ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі, повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

12.01.2007 Реєстраційною службою Луганського міського Управління юстиції Харківської області було зареєстровано приватне підприємство "ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ "АЛТАН" (номер запису - 13821020000012026, ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 34792156), директором та учасником якого став громадянин ОСОБА_25 (100% частка статутного капіталу товариства у розмірі 500, 00 (п`ятсот гривень), який мав намір займатись реальною підприємницькою діяльністю згідно обраного нею КВЕД., після чого 12.01.2007 ПП «ВВК АЛТАН» було взято на облік як платника податків у Жовтневому районі м. Луганська ГУ ДФС у Луганській області (номер взяття на облік 06102) та згодом обліковано як платника ПДВ. Займаючись реальною господарською діяльністю, ОСОБА_25 декілька разів вносив зміни до установчих документів підприємства та переходив на податковий облік у ДФС України у зв`язку з зміною фактичного місцезнаходження підприємства, останній раз ПП «ВВК АЛТАН» було переміщено за юридичною адресою м. Харків, проспект Московський, вул. 50 ти річчя ВЛКСМ, де взято на облік як платника податків у ДПI у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

Приблизно у жовтні 2014 року ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючому громадянину ОСОБА_26 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого стати формальним директором суб`єкта господарювання з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_26 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен був стати засновником та директором.

ОСОБА_26 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив стати формальним директором суб`єкта господарювання.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього директора підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб обійняти посаду директора, ОСОБА_26 приблизно на початку червня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_26 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_26 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів.

Приблизно в цей же час, у червні 2015 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 ОСОБА_4 , який раніше вже вчинив фіктивне підприємництво та реалізуючи спільний умисел злочинної групи, запропонував раніше знайомому йому підприємцю ОСОБА_25 взяти на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_26 , який, зі слів ОСОБА_4 мав необхідний рівень досвіду та освіти для зайняття вказаної посади, що не відповідало дійсності. В той час ОСОБА_25 у зв`язку з особистими обставинами перебував у Станично Луганському районі Луганської області та підшукував працівника на посаду директора, так як у зв`язку з вказаними обставинами не міг у повній мірі виконувати функції керівника ПП «ВВК АЛТАН», що розташований у м. Харкові. За таких обставин, ОСОБА_25 , погодився на пропозицію ОСОБА_4 та 26.06.2015 Рішенням №2 Власника ПП «ВВК АЛТАН» призначив на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_26 , звільнившись з цієї посади за власним бажанням та поштовим відправленням передавши печатку ПП «ВВК АЛТАН».

26.06.2015 знаходячись у м. Харкові по пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_26 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на зайняття посади директора ПП «ВВК АЛТАН». Вказані кошти ОСОБА_26 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 26.06.2015 ОСОБА_26 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, став формальним директором ПП «ВВК АЛТАН».

Водночас, призначення на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_26 , з метою отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку лютого 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянину ОСОБА_27 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_27 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_27 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване йому товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, у тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_27 приблизно у середині лютого 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_27 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_27 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_27 та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 18.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕРУМ ТРЕЙД» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_27 , а також три екземпляра статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації, в тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» зовнішнього вигляду правомірних дій.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а надав ОСОБА_27 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 18.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та три екземпляри Статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_27 підписав вказані документи.

Одразу після підписання ОСОБА_27 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_27 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_27 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним ним номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_27 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

24.02.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_27 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», також, вищенаведеним приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_27 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_27 , як директора ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», 02.03.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 18.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації особи юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та довіреність на представництво інтересів директора ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», що уповноважував представника на здійснення державної реєстрації.

02.03.2015 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснена державна реєстрація ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» (номер запису - 1 480 102 0000 065435) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39668706.

03.03.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203015027926).

В подальшому, ОСОБА_27 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у злочинній групі відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_27 було надано до АT «УкрСиббанк» та ПАТ «УКРСОЦБАНК» заяви про відкриття поточного рахунку, копії статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT «УкрСиббанк» та ПАТ «Укрсоцбанк» було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 для здійснення господарської діяльності ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД».

Отримані у АТ "УкрСиббанк" та ПАТ «Укрсоцбанк» незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та печаткою підприємства, ОСОБА_27 за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці березня 2015 року, знаходячись у АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_19 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_27 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД». Вказані кошти ОСОБА_27 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, ОСОБА_27 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів червня 2014 року ОСОБА_7 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, повторно запропонував громадянину ОСОБА_27 , який на той час вже вчинив фіктивне підприємництво будучи формальним засновником та директором ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», вчинити фіктивне підприємництво повторно, для чого зареєструвати в органах державної влади на його паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_27 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, ОСОБА_27 відповів згодою та приблизно у середині лютого 2015 року повторно надав ОСОБА_4 свої загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру, який ОСОБА_4 передав ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у середині березня 2015 року, ОСОБА_8 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 та на виконання спільного умислу групи, використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_27 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «УАЙТИНГ ЛТД» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_27 , а також три екземпляри Статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації. У тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» зовнішнього вигляду правомірних дій, ОСОБА_8 , зробив у п.6.1, п.6.2, п. 6.4 розділу 6 статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_27 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактично, ОСОБА_27 не мав вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» не вносив та взагалі статутний капітал не утворювався.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_27 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «УАЙТИНГ ЛТД» та три екземпляри Статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», що містили не відповідаючі дійсності дані, після чого ОСОБА_27 підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД».

Одразу після підписання ОСОБА_27 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_27 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, вводячи ОСОБА_10 в оману та повідомивши, що ОСОБА_27 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_27 , погодився на вказану пропозицію.

Після цього, 02.03.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_27 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», а також картку із зразками підписів та відбитка печатки. Крім того, приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_27 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_27 як директора ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», 03.03.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «УАЙТИНГ ЛТД», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», копію банківської квитанції та довіреність на представництво директора ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», що уповноважувала представника на здійснення державної реєстрації. 03.03.2015 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснено державну реєстрацію ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» (номер запису - 1 480 102 0000 065452) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39671703.

04.03.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» взято на облік як платника податків у Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203515028924). Крім того, згідно положень Наказу Міністерства Фінансів України від 14.11.2014 № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» ОСОБА_27 до Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 396717020354. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» 16.04.2015 автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37511000244357.

На початку травня 2015 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_27 виготовлену печатку ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_13 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області випискою із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», ОСОБА_27 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використовував для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 02.04.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_27 було надано до ПАТ "УКРСОЦБАНК" заяву про відкриття поточного рахунку, копію статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та картку із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПАТ "УКРСОЦБАНК" було відкрито поточний рахунок - № НОМЕР_12 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД». 09.04.2015 ОСОБА_27 було надано до АТ "УкрСиббанк" 3 заяви про відкриття поточного рахунку, 3 копії статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та 3 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АТ "УкрСиббанк" було відкрито три поточних рахунка - № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД».

Отримані у ПАТ "УКРСОЦБАНК" та АТ "УкрСиббанк" укладені договори про відкриття у вказаних банківських установах поточних рахунків № НОМЕР_12 (ПАТ "УКРСОЦБАНК"), № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 (АТ "УкрСиббанк"), та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та печаткою підприємства, ОСОБА_27 , за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той, у свою чергу, ОСОБА_6 для використання у своїй протиправній діяльності.

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_27 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД». Вказані кошти ОСОБА_27 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 03.03.2015 ОСОБА_27 , який вже вчинив фіктивне підприємництво, з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянину ОСОБА_29 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_29 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_29 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване йому товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_29 приблизно у середині квітня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_29 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_29 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_29 та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 24.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_29 , а також три екземпляра статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації. В тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» зовнішнього вигляду правомірних дій, вказана особа, вчинила в п.3.2, розділу 3 статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250 000, 00 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_29 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактичним власником грошових коштів у розмірі 250 000, 00 (двісті п`ятдесяти тисяч) гривень, що були надані для формування статутного капіталу фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» була ОСОБА_6 , яка передала відповідну суму грошових коштів у готівковій формі ОСОБА_4 . Фактично, ОСОБА_29 не мав вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» не вносив.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_29 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 24.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та три екземпляри Статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ», що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_29 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ».

Одразу після підписання ОСОБА_29 вказаних документів, ОСОБА_4 забезпечив державну реєстрацію вказаного суб`єкта господарювання в органах Державної реєстраційної служби України.

24.04.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_29 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ», а також, 20.05.2015 посвідчив картку із зразками підписів та відбитка печатки директора ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ».

Використовуючи надані зазначені статутні документи 24.04.2015 Реєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області здійснена державна реєстрація ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» (номер запису - 1 480 102 0000 065958) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39770518.

29.04.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203415058167).

У подальшому, ОСОБА_29 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у злочинній групі відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 21.05.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_29 було надано до АT «УкрСиббанк» заяви про відкриття поточного рахунку, копії статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT «УкрСиббанк» було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 та № НОМЕР_18 для здійснення господарської діяльності ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ».

Отримані у АТ "УкрСиббанк" незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та печаткою підприємства, ОСОБА_29 за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись у АДРЕСА_2 , та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_29 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ». Вказані кошти ОСОБА_29 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 24.04.2015 ОСОБА_29 , з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянину ОСОБА_30 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_31 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_31 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване йому товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_31 приблизно у середині квітня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_31 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_31 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_31 та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_31 , а також три екземпляра статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації. В тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» зовнішнього вигляду правомірних дій, вказана особа, вчинила в п.6.4.2, розділу 6 статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 150 000, 00 (сто п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_31 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактичним власником грошових коштів у розмірі 150 000, 00 (ста п`ятдесяти тисяч) гривень, що були надані для формування статутного капіталу фіктивного підприємства ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» була ОСОБА_6 , яка передала відповідну суму грошових коштів у готівковій формі ОСОБА_4 . Фактично, ОСОБА_31 не мав вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» не вносив.

Після цього, ОСОБА_4 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_31 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та три екземпляри Статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_31 підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ».

Одразу після підписання ОСОБА_31 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_31 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_31 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним ним номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_31 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

23.04.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_31 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», а також, 3.06.2015 посвідчив картку із зразками підписів та відбитка печатки директора ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ». Крім того, вищенаведеним приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_31 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_31 , як директора ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», 24.04.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації особи юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та довіреність на представництво інтересів директора ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», що уповноважував представника на здійснення державної реєстрації. 24.04.2015 Реєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснена державна реєстрація ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» (номер запису - 1 480 102 0000 065933) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39764368.

24.04.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203115056190).

Крім того, згідно положень Наказу Міністерства Фінансів України від 14.11.2014 № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» 07.07.2015, громадянин ОСОБА_21 , на підставі довіреності на представлення інтересів, до ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 397643620346.

На початку травня 2015 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_4 виготовлену печатку ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_13 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», останній передав ОСОБА_31 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у діяльності групи відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , ОСОБА_31 використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 10.06.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_31 було надано до АT «УкрСиббанк» заяви про відкриття поточного рахунку, копії статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT «УкрСиббанк» було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 та № НОМЕР_21 для здійснення господарської діяльності ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ».

Отримані у АТ "УкрСиббанк" незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та печаткою підприємства, ОСОБА_31 за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись ум. Харкові по пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_19 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_31 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ». Вказані кошти ОСОБА_31 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 24.04.2015 ОСОБА_31 , з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_32 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на її паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_33 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому вона повинна стати засновником та директором.

Водночас, ОСОБА_33 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_33 приблизно у середині квітня 2015 року надала ОСОБА_4 свої загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

У свою чергу, про згоду ОСОБА_33 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства, ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 , після чого він передав наданий ОСОБА_33 йому загальногромадянський паспорт і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у квітні 2015 року, ОСОБА_8 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 та на виконання спільного умислу групи, використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_33 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_33 , а також три екземпляри Статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації. У тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» зовнішнього вигляду правомірних дій, ОСОБА_8 , зробив у п.6.4.1, п.6.4.2, п. 6.4.3, п. 6.4.4. розділу 6 статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 150000,00 (сто п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_33 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактично, ОСОБА_33 не мала вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» не вносила та взагалі статутний капітал не утворювався.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_33 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та три екземпляри Статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», що містили не відповідаючі дійсності дані, після чого ОСОБА_33 підписала вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ».

Одразу після підписання ОСОБА_33 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_33 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, вводячи ОСОБА_10 в оману та повідомивши, що ОСОБА_33 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_33 , погодився на вказану пропозицію.

Після цього, 23.04.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , знаходячись у офісному приміщенні, розташованому за адресою: м. Харків, вул. Блюхера, буд. 23, не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_33 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», а також картку із зразками підписів та відбитка печатки. Крім того, приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_33 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_33 як директора ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», 29.04.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СЕЛЕНА ЛАЙФ», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», копію банківської квитанції та довіреність на представництво директора ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», що уповноважувала представника на здійснення державної реєстрації. 29.04.2015 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснено державну реєстрацію ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» (номер запису - 1 480 102 0000 065975) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39772300.

29.04.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» взято на облік як платника податків у

ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203415058471). Крім того, згідно положень Наказу Міністерства Фінансів України від 14.11.2014 № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» ОСОБА_13 , на підставі представлення інтересів за довіреністю, до ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 397723020342. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37515000246890.

На початку травня 2015 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_33 виготовлену печатку ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_13 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області випискою із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», ОСОБА_33 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використовувала для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 28.05.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_33 було надано до ПАT "ПУМБ" 2 заяви про відкриття поточного рахунку, 2 копії статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та 2 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПАT "ПУМБ" було відкрито два поточних рахунка - № НОМЕР_22 та № НОМЕР_23 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ». 21.05.2015 ОСОБА_33 було надано до АТ "УкрСиббанк" 3 заяви про відкриття поточного рахунку, 3 копії статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та 3 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АТ "УкрСиббанк" було відкрито три поточних рахунка - № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ».

Отримані у ПАT "ПУМБ" та АТ "УкрСиббанк" укладені договори про відкриття у вказаних банківських установах поточних рахунків № НОМЕР_22 та № НОМЕР_23 (ПАT "ПУМБ"), № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 (АТ "УкрСиббанк"), та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та печаткою підприємства, ОСОБА_33 , за попередньою змовою, передала ОСОБА_4 , а той, у свою чергу, ОСОБА_6 для використання у своїй протиправній діяльності.

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_33 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ». Вказані кошти ОСОБА_33 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За вищевказаних обставин, 29.04.2015 ОСОБА_33 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набула права власності на ТОВ ««СЕЛЕНА ЛАЙФ» та стала формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючому громадянину ОСОБА_34 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю «СОЛІД-ЮД», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_34 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_34 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно їх засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих його дій як майбутнього засновника і директора фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_34 приблизно у середині травня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_34 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_34 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації установчих документів фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у травні 2015 року, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_34 та довідку про присвоєння його ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновників від 10.06.2015 щодо змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «СОЛІД-ЮД», статут у новій редакції ТОВ «СОЛІД-ЮД» та наказ про затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_34 та інші документи, необхідні для його державної реєстрації, з метою придання вчинюваним злочинним діям при проведенні реєстраційних дій фіктивного ТОВ «СОЛІД-ЮД» зовнішнього вигляду правомірних дій.

Після цього, ОСОБА_4 надав ОСОБА_34 для підписання вищенаведені установчі документи, що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_34 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «СОЛІД-ЮД».

Одразу після підписання ОСОБА_34 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_17 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_34 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «СОЛІД-ЮД», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_34 має намір займатись законною господарською діяльністю за обраним ним номером КВЕД. ОСОБА_17 не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_34 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

В подальшому, приватний нотаріус ОСОБА_35 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підпис ОСОБА_34 у вищевказаних екземплярах статуту ТОВ «СОЛІД-ЮД» (запис в реєстрі№ 1950).

16.06.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб посвідчив картку із зразками підписів та відбитка печатки ТОВ «СОЛІД-ЮД».

В середині червня 2015 року ОСОБА_4 передав ОСОБА_34 печатку ТОВ «СОЛІД-ЮД» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію Документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «СОЛІД-ЮД», ОСОБА_34 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у групі відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 18.05.2015 та 18.06.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_34 було надано до АТ «УкрСиббанк» заяви про відкриття поточного рахунку, копію статуту ТОВ «СОЛІД-ЮД» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT "УкрСиббанк" було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 та № НОМЕР_29 для здійснення господарської діяльності ТОВ «СОЛІД-ЮД».

За подібних обставин, ОСОБА_34 разом з ОСОБА_4 було відкрито рахунки № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 в ПАТ «ПУМБ» та № НОМЕР_32 в ПУАТ «ФІДОБАНК».

Отримані у зазначених банківських установах незаконно укладені договори про відкриття рахунків ТОВ «СОЛІД-ЮД» та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СОЛІД-ЮД» та печаткою підприємства, ОСОБА_34 , за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у середині червня 2015 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_34 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СОЛІД-ЮД». Вказані кошти ОСОБА_34 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, ОСОБА_34 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «СОЛІД-ЮД» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СОЛІД-ЮД» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянці ОСОБА_36 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого стати засновником та директором товариства з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_37 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для набуття корпоративних прав на товариство з обмеженою відповідальністю.

ОСОБА_38 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішила стати на вказаному підприємстві засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора фіктивного підприємства, ОСОБА_38 приблизно у середині травня 2015 року надала ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру.

Про згоду ОСОБА_38 на зайняття посади директора та набуття статусу учасника фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_39 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для підготовки необхідних документів.

Після цього, приблизно на початку червня 2015 року, ОСОБА_8 , знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_39 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, підготував договір купівлі продажу частки статутного капіталу ТОВ «КОРВУД-Х» (зареєстроване у Реєстраційній службі Харківського міського управління юстиції Харківської області від 25.07.2014 №1 480 102 0000 063369) від 25.06.2015 та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_39 , а також інші документи, необхідні для внесення змін до реєстраційних документів.

Після цього, ОСОБА_4 надав ОСОБА_40 для підписання договір купівлі продажу частки статутного капіталу ТОВ «КОРВУД-Х» від 25.06.2015 та інші реєстраційні документи, після чого ОСОБА_38 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вказані документи, тим самим набула права власності на вказане майно.

Одразу після підписання ОСОБА_41 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_21 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_40 внести зміни до реєстраційних документів суб`єкта господарської діяльності - ТОВ «КОРВУД-Х», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_38 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_21 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_39 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

26.06.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , знаходячись у офісному приміщенні, не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підпис ОСОБА_39 у вищевказаних екземплярах статуту ТОВ «КОРВУД-Х».

У свою чергу, приблизно у кінці червня 2015 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_40 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «КОРВУД-Х». Вказані кошти ОСОБА_38 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, 25.06.2015 ОСОБА_38 , з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а набула права власності на частку статутного капіталу ТОВ «КОРВУД-Х» і стала формальним учасником та директором даного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «КОРВУД-Х» для здійснення незаконної діяльності.

28.08.2015 в ході проведення обшуку за адресою здійснення ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 зазначеної незаконної діяльності у м. Харкові по пр. Гагаріна, 4, в оф. 80-а, правоохоронним органом вилучено печатки, реєстраційні установчі документи, комп`ютерну техніку, з встановленою системою бухгалтерського обліку «1:С бухгалтерія» та електронні ключі системи «клієнт-банк» зазначених вище фіктивних суб`єктів господарювання.

При цьому, в результаті діяльності вказаних фіктивних підприємств, створених та придбаних ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 за вищевказаних обставин, інтересам держави заподіяно матеріальну шкоду у великих розмірах.

Так, ОСОБА_6 , займаючи одночасно посаду директора і головного бухгалтера ТОВ «Інтертехторг», з метою ухилення вказаним підприємством шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість від сплати до бюджету зазначеного податку, відобразила у податкових деклараціях з податку на додану вартість цього підприємства за вересень, жовтень, листопад 2014 року та січень, лютий 2015 року відомості про, нібито, придбання товарів та послуг у підконтрольних їй фіктивних підприємств - ПП «Машсервіс-Локомотив», код ЄДРПОУ 34792186, та ТОВ «Вугілляпром», код ЄДРПОУ 39231071, при цьому ТОВ «ІНТЕРТЕХТОРГ» фактично не отримувало ніяких товарів та послуг від ПП «Машсервіс-Локомотив» та ТОВ «Вугілляпром».

Вказані фінансово-господарські операції, відповідно до акту, виданого ГУ ДФС у Харківській області «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Інтертехторг», податковий номер 35773316 з питань дотримання вимог податкового законодавства при відображенні в податковому обліку фінансово-господарських операцій з платниками податків ПП «Машсервіс-Локомотив», податковий номер 34792186 та ТОВ «Вугілляпром» податковий номер 39231071 за період з 01.01.2014 по 28.02.2015», призвели до порушення п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України, та як наслідок, до ненадходження до бюджету податку на додану вартість в сумі 974 645 грн., яку донараховано як податкове зобов`язання підприємства, тобто спричинила державі шкоду на суму, яка більше ніж у тисячу разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та є великим розміром відповідно до Примітки до статті 205 Кримінального кодексу України.

У середині 2014 року ОСОБА_6 , переїхавши з окупованої території Луганської області до м. Харкова, маючи на меті отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом, створила та придбала низку суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності (надалі фіктивних підприємств).

До вчинення цього злочину ОСОБА_6 залучила свого сина - ОСОБА_7 , а також своїх знайомих: ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , разом з якими вона, діючи за попередньою змовою групою осіб, розробила план злочинних дій з розподілом ролей кожного із учасників.

Так, у період 2014-2015 років ОСОБА_6 , діючи групою осіб разом із ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , та ОСОБА_8 , з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні ними від сплати податків шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам - контрагентам, а також вчинення «безтоварних» операцій із підприємствами реального сектору економіки, направлених на переведення грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, та як наслідок отримання незаконного доходу від вчинення фіктивного підприємництва, створили та придбали на території м. Харкова та області низку суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто так званий «конвертаційний центр».

Зокрема, свою протиправну діяльність група проводила за адресою: АДРЕСА_2 , де було розроблено план злочинних дій з розподілом ролей кожного із учасників, здійснювалось схиляння малозабезпечених громадян м. Харкова і Харківської області до вчинення дій по реєстрації на їх ім`я фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, здійснювалась підготовка і затвердження установчих та інших документів, необхідних для діяльності фіктивних підприємств, розробка та скерування до органів державної влади документів, спрямованих на державну реєстрацію таких підприємств, відкриття банківських рахунків, а також за даною адресою здійснювалось безпосереднє керівництво діяльністю так званого «конвертаційного центру» і зберігались установчі та інші господарські документи і печатки таких підприємств.

Так, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 на виконання спільного умислу групи та вказаного плану злочинних дій, за вказівкою ОСОБА_6 , діючи з корисних спонукань, з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні ними від сплати податків шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам - контрагентам, а також вчинення «безтоварних» операцій із підприємствами реального сектору економіки, направлених на переведення грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, та як наслідок отримання незаконного доходу від вчинення фіктивного підприємництва, підшуковували особисто або через інших осіб малозабезпечених громадян м. Харкова і Харківської області та схиляли їх, обіцяючи грошову винагороду, до вчинення дій по реєстрації на їх ім`я суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб). Після встановлення таких осіб та одержання їх згоди на реєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 особисто або через інших осіб, забезпечували підписання установчих документів даних суб`єктів підприємницької діяльності формальними засновниками та директорами, посвідчення їх нотаріусами та наступне подання до відповідних державних органів з метою здійснення державної реєстрації, відкриття розрахункових рахунків в банківських установах та вчиняли інші дії для придання незаконній діяльності фіктивних підприємств законного вигляду. Офіційні документи створених у вищевказаний спосіб підприємств, разом з їх печатками та договорами на відкриття банківських рахунків, ОСОБА_4 та ОСОБА_42 передавали ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для подальшого використання таких підприємств у протиправній діяльності.

У свою чергу, ОСОБА_8 , будучи обізнаним в злочинних планах ОСОБА_6 та інших членів групи, відповідно до відведеної йому ролі, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , займався веденням бухгалтерського, податкового обліку та консолідованої фінансової звітності підконтрольних фіктивних підприємств, виготовляв установчі документи, необхідні для здійснення державної реєстрації та відкриття в банківських установах розрахункових рахунків таких суб`єктів підприємницької діяльності, а також виготовляв договори, податкові і транспортні накладні та інші первинні документи на підтвердження нібито проведених господарських операцій між фіктивними підприємствами та реальними суб`єктами підприємницької діяльності, які ОСОБА_4 та ОСОБА_42 , з метою придання вчинюваним злочинним діям законного вигляду, надавали представникам підприємств - контрагентів для ведення бухгалтерського обліку. При цьому, ОСОБА_8 , за допомогою комп`ютерної програми «клієнт-банк» і за вказівкою ОСОБА_6 , по «безтоварним» договорам, укладеним між фіктивними підприємствами та реальними суб`єктами підприємницької діяльності, здійснював електронні перекази грошових коштів з поточних рахунків створених фіктивних підприємств для подальшої конвертації цих грошових коштів у готівку.

У свою чергу, ОСОБА_6 , знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , здійснювала загальне керівництво та контроль над вказаними діями ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , а також підшуковувала конкретних суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки для сприяння вказаним підприємствам в ухиленні ними від сплати податків шляхом укладення між фіктивними підприємствами та реальними суб`єктами підприємницької діяльності договорів і проведення «безтоварних» операцій. Так, отримання від реальних суб`єктів підприємницької діяльності на поточні рахунки створених ОСОБА_6 та іншими членами групи фіктивних підприємств грошових коштів нібито за надання послуг або купівлю товарів, безпідставно утворювало у цих підприємств - контрагентів кредит з податку на додану вартість та, одночасно, приводило до накопичення на фіктивних підприємствах зобов`язань по сплаті такого податку до бюджету. При цьому, грошові кошти, які надходили у вищевказаній спосіб на поточні рахунки фіктивних підприємств, разом з сумою податкових зобов`язань з податку на додану вартість, члени групи переводили у банківських закладах у готівку та видавали їх замовникам готівкою, отримуючи за вчинення даних протиправних дій грошову винагороду, яку ОСОБА_6 розподіляла між ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Так, приблизно на початку травня 2014 року, ОСОБА_7 , реалізуючи свою частину плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянину ОСОБА_9 , з яким познайомився під час навчання у Луганському вищому училищі фізичної культури та який був засновником і директором ТОВ «СК МЕГА» та ТОВ «АППОЛОН ГРУП», вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на його паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_7 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_9 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що ОСОБА_9 зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинна стати засновником та директором.

Водночас, ОСОБА_9 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність як засновник та директор новоутвореного підприємства, усвідомлюючи, що запропоноване йому товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_7 зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, у тому числі, небажання ОСОБА_7 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_9 приблизно на початку травня 2014 року надав ОСОБА_7 свої загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

У свою чергу, про згоду ОСОБА_9 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства, ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_6 , після чого передав наданий ОСОБА_9 йому загальногромадянський паспорт і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у травні 2014 року, ОСОБА_8 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 та на виконання спільного умислу групи, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_9 та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 21.05.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_9 , а також три екземпляри Статуту ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС», та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації. У тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» зовнішнього вигляду правомірних дій, ОСОБА_8 , зробив у п.6.1, п.6.2, п. 6.4. розділу 6 статуту ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_9 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактично, ОСОБА_9 не мав вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» не вносив та взагалі статутний капітал не утворювався.

Після цього, ОСОБА_7 надав ОСОБА_9 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 21.05.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» та три екземпляри Статуту ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС», що містили не відповідаючі дійсності дані, після чого ОСОБА_9 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС».

Далі, ОСОБА_7 зустрівся зі знайомим ОСОБА_4 громадянином ОСОБА_10 , який декілька разів не усвідомлюючи про протиправну діяльність групи допомагав зареєструвати підприємства та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_9 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, вводячи ОСОБА_10 в оману та повідомивши, що ОСОБА_9 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним ним номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , погодився на вказану пропозицію.

Після цього, 27.05.2014 приватний нотаріус ОСОБА_11 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_9 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС». Крім того, приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_9 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

29.05.2014 ОСОБА_10 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 21.05.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІДЕРБУД ПЛЮС», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС», копію банківської квитанції та документ, уповноважуючий особу.

29.05.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснено державну реєстрацію ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» (номер запису - 1 480 102 0000 062971) за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 12 та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39230993.

30.05.2014, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» взято на облік як платника податків у Основ`янській ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203814065825). Крім того, ОСОБА_9 до Основ`янській ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» 01.10.2014 було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 3392309920387. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" 24.12.2014 ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ 37513000195404.

На початку травня 2014 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_9 виготовлену печатку ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_13 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області випискою із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» ОСОБА_9 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2014 року та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_7 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_9 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС». Вказані кошти ОСОБА_9 від ОСОБА_7 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 29.05.2014 ОСОБА_9 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» для здійснення незаконної діяльності.

30.03.2007 Станично Луганським районним управлінням юстиції здійснено державну реєстрацію ТОВ «СК МЕГА» (номер запису 13821020000012861 та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 35025055.

06.04.2007 ТОВ «СК МЕГА» взято на облік як платника податків у ДПІ у Станично Луганському районі ГУ ДФС Луганської області (номер взяття на облік 26551333749). Крім того, 13.04.2007 у ДПІ у Станично Луганському районі ГУ ДФС Луганської області ТОВ «СК МЕГА» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 100034928.

14.04.2011 громадянин ОСОБА_9 , на той час маючи намір здійснювати реальну господарську діяльність, набув корпоративні права у розмірі 100% частки статутного капіталу ТОВ «СК МЕГА», після чого призначив себе на посаду директора.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів червня 2014 року ОСОБА_7 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь і підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди у сумі 2000 гривень, запропонував ОСОБА_9 , який був засновником та директором ТОВ «СК МЕГА», передати йому установчі документи та печатку ТОВ «СК МЕГА», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

На початку червня 2014 року ОСОБА_9 , продовжуючи злочинну діяльність, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_43 виготовлену печатку ТОВ «СК МЕГА» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У свою чергу, приблизно у кінці червня 2015 року, ОСОБА_6 надала ОСОБА_7 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_9 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій. Вказані кошти ОСОБА_9 від ОСОБА_7 отримав у повному обсязі.

Так, у кінці червня 2015 року ОСОБА_9 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 установчі документи та печатку ТОВ «СК МЕГА», тим самим ставши формальним учасником та директором даного фіктивного підприємства.

Водночас, використання печатки та установчих документів ТОВ «СК МЕГА», отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення прикриття своєї незаконної діяльності, направленої на сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні ними від сплати податків шляхом безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам - контрагентам, а також вчинення «безтоварних» операцій із підприємствами реального сектору економіки, направлених на переведення грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, не здійснюючи при цьому реальної господарської діяльності.

20.02.2013 громадянин ОСОБА_9 , на той час маючи намір займатись реальною господарською діяльністю, надав до Головного територіального управління юстиції у м. Києві нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) створення товариства з обмеженою відповідальністю «АППОЛОН ГРУП», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «АППОЛОН ГРУП», копію банківської квитанції. 20.02.2013 Головним територіального управління юстиції у м. Києві здійснено державну реєстрацію ТОВ «АППОЛОН ГРУП» (номер запису 10701020000049149) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 38606476.

21.02.2013, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012№ 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «АППОЛОН ГРУП» взято на облік як платника податків у ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС м. Києва (номер взяття на облік 26551333749). Крім того, 01.04.2013 ОСОБА_9 до ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС м. Києва було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «АППОЛОН ГРУП» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 386064726556.

При цьому, приблизно на початку квітня 2015 року, ОСОБА_7 , який раніше вже вчинив фіктивне підприємництво та реалізуючи свою частину спільного зі ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_9 , який був засновником та директором ТОВ «АППОЛОН ГРУП», формальним засновником та директором ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС», а також раніше передав печатку та установчі документи ТОВ «СК МЕГА», передати йому установчі документи та печатку ТОВ «АППОЛОН ГРУП», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

На початку квітня 2015 року ОСОБА_9 , який вже вчиняв фіктивне підприємництво, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 виготовлену печатку ТОВ «АППОЛОН ГРУП» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У свою чергу, приблизно у кінці квітня 2015 року, ОСОБА_6 надала ОСОБА_7 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_9 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій. Вказані кошти ОСОБА_9 від ОСОБА_7 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, у квітні 2015 року ОСОБА_9 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, став формальним директором ТОВ «АППОЛОН ГРУП».

Водночас, використання печатки та установчих документів ТОВ «АППОЛОН ГРУП», отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі, повторно надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

29.05.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "ВУГІЛЛЯПРОМ" (номер запису - 1 480 102 0000 062973, ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39231071), директором та засновником якого став громадянин ОСОБА_14 (100% частка статутного капіталу товариства у розмірі 250000, 00 (двох сот п`ятидесяти тисяч гривень), який мав намір займатись реальною підприємницькою діяльністю згідно обраного ним КВЕД, після чого 30.05.2014 ТОВ "ВУГІЛЛЯПРОМ" було взято на облік як платника податків у Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203514065833) та згодом обліковано як платника ПДВ.

При цьому, приблизно на початку квітня 2015 року, ОСОБА_7 , який раніше вже вчинив фіктивне підприємництво та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_9 , який був формальним засновником та директором ТОВ «ЛІДЕРБУД ПЛЮС» а також раніше передав печатку та установчі документи ТОВ «СК МЕГА» та ТОВ «АППОЛОН ГРУП», стати формальним директором ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ».

При цьому, ОСОБА_7 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_9 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку обіймання ним посади формального директора ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ».

Приблизно в цей же час, у травні 2015 року, перебуваючи у м. Харкові, ОСОБА_7 запропонував раніше знайомому йому підприємцю ОСОБА_15 взяти на посаду директора ТОВ "ВУГІЛЛЯПРОМ" ОСОБА_9 , який зі слів ОСОБА_7 мав необхідний рівень досвіду та освіти для зайняття вказаної посади, що не відповідало дійсності. В цей же час, ОСОБА_15 підшукував працівника на посаду директора, так як самостійно не міг у повній мірі виконувати функції керівника ТОВ "ВУГІЛЛЯПРОМ". За таких обставин, ОСОБА_15 , не будучи обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , погодився на пропозицію ОСОБА_7 та 12.05.2015 року Протоколом №4 загальних зборів засновників ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ» призначив на посаду директора ОСОБА_9 , звільнившись з цієї посади за власним бажанням та передавши останньому печатку "ВУГІЛЛЯПРОМ".

12.05.2015, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, та діючи за попередньою домовленістю зі ОСОБА_7 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_9 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на зайняття посади директора ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ». Вказані кошти ОСОБА_9 від ОСОБА_6 отримав у повному обсязі та у свою чергу, передав ОСОБА_7 відповідні документ та печатку "ВУГІЛЛЯПРОМ", тим самим ставши формальним директором даного фіктивного підприємства.

За викладених обставин, 12.05.2015 ОСОБА_9 , раніше вже вчинивший фіктивне підприємництво, з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, став формальним директором ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ».

Водночас, призначення на посаду директора ТОВ «ВУГІЛЛЯПРОМ» ОСОБА_9 , з метою отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності

02.03.2013 громадянином ОСОБА_8 , який на той час мав намір здійснювати реальну господарську діяльність, у Харківському міському управлінні юстиції здійснено державну реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю «СХІДНА ГРУПА «УТОС» (номер запису 14801020000057466) та цьому підприємству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39001750.

03.12.2013 ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС» взято на облік як платника податків у Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203813190775). Крім того, 02.06.2014 у Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 390017520384.

02.12.2013 громадянином ОСОБА_8 , як засновником ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», було прийнято рішення про призначення себе на посаду директора ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС».

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів червня 2014 року ОСОБА_7 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного зі ОСОБА_6 , плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_8 , який був засновником та директором ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», передати йому установчі документи та печатку ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_4 для прикриття незаконної діяльності.

На початку червня 2014 року ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передав ОСОБА_7 печатку ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У свою чергу, приблизно у кінці червня 2014 року, ОСОБА_6 надала ОСОБА_7 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_8 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій. Вказані кошти ОСОБА_8 від ОСОБА_7 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, у червні 2014 року ОСОБА_8 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, став формальним директором ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС» та вказане підприємство набуло ознак фіктивності.

Водночас, використання печатки та установчих документів ТОВ СХІДНА ГРУПА «УТОС», отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі, повторно надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

Крім того, приблизно у червні 2014 року, ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_16 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_16 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому вона повинна була стати засновником та директором.

ОСОБА_16 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішила зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно їх засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_16 приблизно у середині серпня 2014 року надала ОСОБА_4 свій загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_16 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_16 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у середині 2014 року, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_16 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 29.08.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Кластер - 2014» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_16 , а також три екземпляра статуту ТОВ «Кластер - 2014», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації. В тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «Кластер - 2014» зовнішнього вигляду правомірних дій, вказана особа, вчинила в п.6.1, п.6.2, розділу 6 статуту ТОВ «Кластер - 2014» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 1050 000, 00 (один мільйон п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок засновника ОСОБА_16 з 100% часткою у формі грошових коштів.

Після цього, ОСОБА_4 надав ОСОБА_16 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 29.08.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Кластер - 2014» та три екземпляри Статуту ТОВ «Кластер - 2014», що містили не відповідаючі дійсності дані, після чого ОСОБА_16 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «Кластер - 2014».

Одразу після підписання ОСОБА_16 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_17 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_16 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «Кластер - 2014», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_16 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_17 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_16 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

01.09.2014 приватний нотаріус ОСОБА_18 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчила підписи ОСОБА_16 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «Кластер - 2014». Крім того, приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_16 на ім`я ОСОБА_17 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «Кластер - 2014», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_16 , як директора ТОВ «Кластер - 2014», 01.09.2014 ОСОБА_17 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 29.08.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «Кластер - 2014», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «Кластер - 2014», копію банківської квитанції та довіреність на представництво директора ТОВ «Кластер - 2014», що уповноважувала представника на здійснення державної реєстрації. 01.09.2014 Реєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області здійснена державна реєстрація ТОВ «Кластер - 2014» (номер запису - 1 480 0102 00000 63642) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39372345.

02.09.2014, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «Кластер - 2014» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203014109263). Крім того, 17.09.2014 ОСОБА_17 , на підставі представлення інтересів за довіреністю, до ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «Кластер - 2014» 01.10.2014 було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 393723420302. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затверджим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" 24.12.2014 ТОВ «Кластер - 2014» автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37519000192951.

На початку жовтня 2014 року ОСОБА_17 передав ОСОБА_16 виготовлену печатку ТОВ «Кластер - 2014» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_17 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «Кластер - 2014», ОСОБА_16 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, передала ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці жовтня 2014 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_19 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_16 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014». Вказані кошти ОСОБА_16 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, ОСОБА_16 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набула права власності на ТОВ «Кластер - 2014» та стала формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Окрім того, у червні 2015 року ОСОБА_4 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, запропонував за грошову винагороду одноразовим платежем у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_20 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого, стати формальним директором раніше створеного фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014».

ОСОБА_20 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропонована їй посада директора ТОВ «Кластер - 2014» для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та передала останньому загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для підготовки необхідних документів, щодо зайняття посади директора фіктивного підприємства ТОВ «Кластер - 2014».

Далі, ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_16 про необхідність звільнити останню з посади директора ТОВ «Кластер - 2014» та на вакантну посаду призначити ОСОБА_20 .

09.06.2015 ОСОБА_8 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував Протокол №4 загальних зборів учасників ТОВ «Кластер - 2014», в якому з 09.06.2015 ОСОБА_16 звільняється з посади директора, а 10.09.2015 на посаду ТОВ «Кластер - 2014» призначається ОСОБА_20 , після чого підготував Реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, які передав ОСОБА_4 . Цього ж дня, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, ОСОБА_16 та ОСОБА_20 підписали вказані документи, тим самим остання стала формальним директором даного фіктивного підприємства.

В той же день ОСОБА_4 зустрівся зі своїм знайомим громадянином ОСОБА_21 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_20 , як директору ТОВ «Кластер - 2014» щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_16 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_21 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_16 , ОСОБА_20 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

10.06.2015 ОСОБА_20 , використовуючи повноваження директора, підписала виготовлену ОСОБА_8 довіреність на представництво інтересів директора ТОВ «Кластер - 2014» на ім`я ОСОБА_21 .

12.06.2015 ОСОБА_22 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області документи щодо змін до відомостей про юридичну особу, а саме зміну керівника ТОВ «Кластер 2014», після чого Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було здійснено вказану зміну, з внесенням відомостей про керівника ТОВ «Кластер 2014» - ОСОБА_20 .

ОСОБА_20 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використовувала для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 26.06.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ТочіліноюТ.І. було надано до ПАT "ПУМБ" 2 заяви про відкриття поточного рахунку, 2 копії статуту ТОВ «Кластер - 2014» та 2 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПАT "ПУМБ" було відкрито два поточних рахунка - № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «Кластер - 2014». 22.06.2015 ОСОБА_20 було надано до АТ "УкрСиббанк" 3 заяви про відкриття поточного рахунку, 3 копії статуту ТОВ «Кластер - 2014» та 3 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АТ "УкрСиббанк" було відкрито три поточних рахунка - № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «Кластер - 2014». Крім того, 25.06.2015 у ПУАТ "ФIДОБАНК" ОСОБА_20 було надано заяву про відкриття поточного рахунку, копію статуту ТОВ «Кластер - 2014» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПУАТ "ФIДОБАНК" було відкрито один поточний рахунок - № НОМЕР_6 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «Кластер - 2014».

Отримані у ПАT "ПУМБ", АТ "УкрСиббанк" та ПУАТ "ФIДОБАНК" укладені договори про відкриття у вказаних банківських установах поточних рахунків № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 (ПАT "ПУМБ"), № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 (АТ "УкрСиббанк"), № НОМЕР_6 (ПУАТ "ФIДОБАНК") та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «Кластер - 2014» та печаткою підприємства, ОСОБА_20 , за попередньою змовою, передала ОСОБА_4 , а той, у свою чергу, ОСОБА_6 для використання у своїй протиправній діяльності.

У свою чергу, приблизно у кінці червня 2015 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_20 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на зайняття посади директора ТОВ «Кластер - 2014». Вказані кошти ОСОБА_20 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, 10 червня 2015 ОСОБА_20 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, стала формальним директором ТОВ «Кластер - 2014».

Водночас, викладене повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

08.10.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було зареєстровано ТОВ «ВІОЛІТ» (номер запису - 1 480 10200000 63994, ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39432084), директором та засновником якого, відповідно до рішення загальних зборів засновника (учасника) від 06.10.2014 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ВІОЛІТ» стала громадянка ОСОБА_23 (100% частка статутного капіталу товариства у розмірі 600 000, 00 (шість сот тисяч) гривень), яка мала намір займатись реальною підприємницькою діяльністю згідно обраного нею КВЕД.

09.10.2014, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «ВІОЛІТ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203014127767). Крім того, 07.10.2014 ОСОБА_23 було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «ВІОЛІТ» 01.11.2014 було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 394320820302. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" 24.12.2014 ТОВ «ВІОЛІТ» автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37513000199013.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів жовтня 2014 року, ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_24 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_24 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому вона повинна була стати засновником та директором.

ОСОБА_24 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішила зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно їх засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_24 приблизно на початку жовтня 2014 року надала ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_24 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_24 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Приблизно в цей же час, у жовтні 2014 року, перебуваючи у м. Харкові, ОСОБА_4 познайомився з громадянкою ОСОБА_23 , яка розповіла йому про те, що вона створила суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «ВІОЛІТ» та має намір займатись законною господарською діяльністю. Після цього, ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, запропонував ОСОБА_23 відступити за договором купівлі - продажу 100% частку в статутному капіталі ТОВ «ВІОЛІТ» громадянці ОСОБА_24 та звільнитись з посади директора, на яку буде призначено ОСОБА_24 , пояснивши це тим, що ОСОБА_24 вже на цей час має реальних контрагентів та чіткий бізнес план для здійснення реальної господарської діяльності, але ще не зареєструвала власного суб`єкта господарювання. Після цього, не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 та вважаючи, що ОСОБА_24 має намір здійснювати законну господарську діяльність, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 .

Після цього, ОСОБА_4 зустрівся з ОСОБА_24 та повідомив останній план злочинних дій щодо набуття корпоративних прав на ТОВ «ВІОЛІТ», за договором купівлі - продажу 100% частки в статутному капіталі у учасника ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_23 , після чого формальним учасником та директором ТОВ «ВІОЛІТ» повинна була стати ОСОБА_24 . При цьому, ОСОБА_24 не була фактичним власником грошових коштів у розмірі 600 000, 00 (шість сот тисяч) гривень), необхідних для придбання корпоративних прав.

20.10.2014 ОСОБА_4 надав ОСОБА_24 виготовлений ОСОБА_8 договір купівлі - продажу корпоративних прав засновника товариства з обмеженою відповідальністю «ВІОЛІТ» та інші реєстраційні документи, після чого ОСОБА_24 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вказані документи, тим самим набула права власності на вказане майно. В той же день за викладених обставин було підписано раніше складений ОСОБА_8 протокол загальних зборів учасників ТОВ «ВІОЛІТ», за яким було оформлено вихід зі складу учасників ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_23 та прийняття до складу учасників ТОВ «ВІОЛІТ» ОСОБА_24 , а також обрано її директором даного підприємства.

20.10.2014 приватний нотаріус ОСОБА_18 , не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_24 та інших осіб, нотаріально посвідчила заяву ОСОБА_23 щодо відступлення на користь ОСОБА_24 100% частки статутного капіталу ТОВ «ВІОЛІТ» за договором купівлі продажу та статут ТОВ «ВІОЛІТ» з внесеним змінами щодо учасників вказаного підприємства.

21.10.2014 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, було внесено зміни до відомостей про юридичну особу, а саме внесено зміни відомостей про керівника та учасників ТОВ «ВІОЛІТ».

22.10.2014 знаходячись у АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_24 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на придбання ТОВ «ВІОЛІТ» шляхом переходу права власності на корпоративні права. Вказані кошти ОСОБА_24 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, 20 жовтня 2014 року ОСОБА_24 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а набула права власності на ТОВ «ВІОЛІТ» і стала формальним учасником та директором даного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ВІОЛІТ» для здійснення незаконної діяльності.

12.01.2007 громадянином ОСОБА_25 , який на той час мав намір здійснювати реальну господарську діяльність, у Луганському міському управлінні юстиції здійснено державну реєстрацію приватного підприємства «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» (номер запису 13821020000012030) та цьому підприємству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 34792186.

26.01.2007 ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Жовтневому районі м. Луганськ ГУ ДФС Луганської області (номер взяття на облік 06123). Крім того, 31.01.2007 у ДПІ у Жовтневому районі м. Луганськ ГУ ДФС Луганської області ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 347921812341.

18.06.2013 громадянином ОСОБА_25 , як засновником ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», було прийнято рішення про призначення себе на посаду директора ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ».

При цьому, приблизно у грудні 2014 року, знаходячись у м. Харкові, ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував ОСОБА_25 , який був засновником та директором ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», передати йому установчі документи та печатку ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

На початку грудня 2014 року ОСОБА_25 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а передав ОСОБА_4 печатку ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію.

У свою чергу, приблизно у кінці грудня 2014 року, ОСОБА_6 надала ОСОБА_4 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_25 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій. Вказані кошти ОСОБА_25 від ОСОБА_7 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, у грудні 2014 року ОСОБА_25 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а став формальним директором ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ» та вказане підприємство набуло ознак фіктивності.

Водночас, використання печатки та установчих документів ПП «МАШСЕРВІС ЛОКОМОТИВ», отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, відкриття розрахункових рахунків у банківських установах та казначейській службі, повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

12.01.2007 Реєстраційною службою Луганського міського Управління юстиції Харківської області було зареєстровано приватне підприємство "ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ "АЛТАН" (номер запису - 13821020000012026, ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 34792156), директором та учасником якого став громадянин ОСОБА_25 (100% частка статутного капіталу товариства у розмірі 500, 00 (п`ятсот гривень), який мав намір займатись реальною підприємницькою діяльністю згідно обраного нею КВЕД., після чого 12.01.2007 ПП «ВВК АЛТАН» було взято на облік як платника податків у Жовтневому районі м. Луганська ГУ ДФС у Луганській області (номер взяття на облік 06102) та згодом обліковано як платника ПДВ. Займаючись реальною господарською діяльністю, ОСОБА_25 декілька разів вносив зміни до установчих документів підприємства та переходив на податковий облік у ДФС України у зв`язку з зміною фактичного місцезнаходження підприємства, останній раз ПП «ВВК АЛТАН» було переміщено за юридичною адресою м. Харків, проспект Московський, вул. 50 ти річчя ВЛКСМ, де взято на облік як платника податків у ДПI у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

Приблизно у жовтні 2014 року ОСОБА_4 , реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючому громадянину ОСОБА_26 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого стати формальним директором суб`єкта господарювання з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_26 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен був стати засновником та директором.

ОСОБА_26 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив стати формальним директором суб`єкта господарювання.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього директора підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб обійняти посаду директора, ОСОБА_26 приблизно на початку червня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_26 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_26 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів.

Приблизно в цей же час, у червні 2015 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 ОСОБА_4 , який раніше вже вчинив фіктивне підприємництво та реалізуючи спільний умисел злочинної групи, запропонував раніше знайомому йому підприємцю ОСОБА_25 взяти на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_26 , який, зі слів ОСОБА_4 мав необхідний рівень досвіду та освіти для зайняття вказаної посади, що не відповідало дійсності. В той час ОСОБА_25 у зв`язку з особистими обставинами перебував у Станично Луганському районі Луганської області та підшукував працівника на посаду директора, так як у зв`язку з вказаними обставинами не міг у повній мірі виконувати функції керівника ПП «ВВК АЛТАН», що розташований у м. Харкові. За таких обставин, ОСОБА_25 , погодився на пропозицію ОСОБА_4 та 26.06.2015 Рішенням №2 Власника ПП «ВВК АЛТАН» призначив на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_26 , звільнившись з цієї посади за власним бажанням та поштовим відправленням передавши печатку ПП «ВВК АЛТАН».

26.06.2015 знаходячись у м. Харкові по пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_26 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на зайняття посади директора ПП «ВВК АЛТАН». Вказані кошти ОСОБА_26 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 26.06.2015 ОСОБА_26 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, став формальним директором ПП «ВВК АЛТАН».

Водночас, призначення на посаду директора ПП «ВВК АЛТАН» ОСОБА_26 , з метою отримання необхідних реквізитів назви, юридичної адреси, даних директора товариства та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 використати реквізити цього підприємства та його розрахункові рахунки для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку лютого 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянину ОСОБА_27 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_27 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_27 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване йому товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, у тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_27 приблизно у середині лютого 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_27 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_27 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_27 та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 18.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕРУМ ТРЕЙД» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_27 , а також три екземпляра статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації, в тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» зовнішнього вигляду правомірних дій.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а надав ОСОБА_27 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 18.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та три екземпляри Статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_27 підписав вказані документи.

Одразу після підписання ОСОБА_27 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_27 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_27 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним ним номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_27 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

24.02.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_27 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», також, вищенаведеним приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_27 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_27 , як директора ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», 02.03.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 18.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації особи юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та довіреність на представництво інтересів директора ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», що уповноважував представника на здійснення державної реєстрації.

02.03.2015 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснена державна реєстрація ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» (номер запису - 1 480 102 0000 065435) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39668706.

03.03.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» взято на облік як платника податків у ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203015027926).

В подальшому, ОСОБА_27 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у злочинній групі відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_27 було надано до АT «УкрСиббанк» та ПАТ «УКРСОЦБАНК» заяви про відкриття поточного рахунку, копії статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT «УкрСиббанк» та ПАТ «Укрсоцбанк» було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 та № НОМЕР_11 для здійснення господарської діяльності ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД».

Отримані у АТ "УкрСиббанк" та ПАТ «Укрсоцбанк» незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та печаткою підприємства, ОСОБА_27 за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці березня 2015 року, знаходячись у АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_19 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_27 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД». Вказані кошти ОСОБА_27 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, ОСОБА_27 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів червня 2014 року ОСОБА_7 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, повторно запропонував громадянину ОСОБА_27 , який на той час вже вчинив фіктивне підприємництво будучи формальним засновником та директором ТОВ «ФЕРУМ ТРЕЙД», вчинити фіктивне підприємництво повторно, для чого зареєструвати в органах державної влади на його паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_27 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, ОСОБА_27 відповів згодою та приблизно у середині лютого 2015 року повторно надав ОСОБА_4 свої загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру, який ОСОБА_4 передав ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у середині березня 2015 року, ОСОБА_8 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 та на виконання спільного умислу групи, використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_27 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «УАЙТИНГ ЛТД» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_27 , а також три екземпляри Статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації. У тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» зовнішнього вигляду правомірних дій, ОСОБА_8 , зробив у п.6.1, п.6.2, п. 6.4 розділу 6 статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_27 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактично, ОСОБА_27 не мав вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» не вносив та взагалі статутний капітал не утворювався.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_27 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «УАЙТИНГ ЛТД» та три екземпляри Статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», що містили не відповідаючі дійсності дані, після чого ОСОБА_27 підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД».

Одразу після підписання ОСОБА_27 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_27 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, вводячи ОСОБА_10 в оману та повідомивши, що ОСОБА_27 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_27 , погодився на вказану пропозицію.

Після цього, 02.03.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_27 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», а також картку із зразками підписів та відбитка печатки. Крім того, приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_27 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_27 як директора ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», 03.03.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 25.02.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «УАЙТИНГ ЛТД», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», копію банківської квитанції та довіреність на представництво директора ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», що уповноважувала представника на здійснення державної реєстрації. 03.03.2015 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснено державну реєстрацію ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» (номер запису - 1 480 102 0000 065452) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39671703.

04.03.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» взято на облік як платника податків у Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203515028924). Крім того, згідно положень Наказу Міністерства Фінансів України від 14.11.2014 № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» ОСОБА_27 до Західній ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 396717020354. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» 16.04.2015 автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37511000244357.

На початку травня 2015 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_27 виготовлену печатку ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_13 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області випискою із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД», ОСОБА_27 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використовував для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 02.04.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_27 було надано до ПАТ "УКРСОЦБАНК" заяву про відкриття поточного рахунку, копію статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та картку із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПАТ "УКРСОЦБАНК" було відкрито поточний рахунок - № НОМЕР_12 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД». 09.04.2015 ОСОБА_27 було надано до АТ "УкрСиббанк" 3 заяви про відкриття поточного рахунку, 3 копії статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та 3 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АТ "УкрСиббанк" було відкрито три поточних рахунка - № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД».

Отримані у ПАТ "УКРСОЦБАНК" та АТ "УкрСиббанк" укладені договори про відкриття у вказаних банківських установах поточних рахунків № НОМЕР_12 (ПАТ "УКРСОЦБАНК"), № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 (АТ "УкрСиббанк"), та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та печаткою підприємства, ОСОБА_27 , за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той, у свою чергу, ОСОБА_6 для використання у своїй протиправній діяльності.

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_27 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД». Вказані кошти ОСОБА_27 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 03.03.2015 ОСОБА_27 , який вже вчинив фіктивне підприємництво, з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «УАЙТИНГ ЛТД» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянину ОСОБА_29 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_29 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_29 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване йому товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_29 приблизно у середині квітня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_29 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_29 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_29 та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 24.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_29 , а також три екземпляра статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації. В тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» зовнішнього вигляду правомірних дій, вказана особа, вчинила в п.3.2, розділу 3 статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 250 000, 00 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_29 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактичним власником грошових коштів у розмірі 250 000, 00 (двісті п`ятдесяти тисяч) гривень, що були надані для формування статутного капіталу фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» була ОСОБА_6 , яка передала відповідну суму грошових коштів у готівковій формі ОСОБА_4 . Фактично, ОСОБА_29 не мав вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» не вносив.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_29 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 24.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та три екземпляри Статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ», що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_29 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ».

Одразу після підписання ОСОБА_29 вказаних документів, ОСОБА_4 забезпечив державну реєстрацію вказаного суб`єкта господарювання в органах Державної реєстраційної служби України.

24.04.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_29 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ», а також, 20.05.2015 посвідчив картку із зразками підписів та відбитка печатки директора ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ».

Використовуючи надані зазначені статутні документи 24.04.2015 Реєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області здійснена державна реєстрація ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» (номер запису - 1 480 102 0000 065958) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39770518.

29.04.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203415058167).

У подальшому, ОСОБА_29 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у злочинній групі відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 21.05.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_29 було надано до АT «УкрСиббанк» заяви про відкриття поточного рахунку, копії статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT «УкрСиббанк» було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 та № НОМЕР_18 для здійснення господарської діяльності ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ».

Отримані у АТ "УкрСиббанк" незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та печаткою підприємства, ОСОБА_29 за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись у АДРЕСА_2 , та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_29 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ». Вказані кошти ОСОБА_29 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 24.04.2015 ОСОБА_29 , з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СХІДНА ГРУПА «САТЕЛІТ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянину ОСОБА_30 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебував в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_31 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_31 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване йому товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_31 приблизно у середині квітня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статутних документів фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_31 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_31 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_31 та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував протокол загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_31 , а також три екземпляра статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», та інші документи, необхідні для його створення та державної реєстрації. В тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» зовнішнього вигляду правомірних дій, вказана особа, вчинила в п.6.4.2, розділу 6 статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 150 000, 00 (сто п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_31 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактичним власником грошових коштів у розмірі 150 000, 00 (ста п`ятдесяти тисяч) гривень, що були надані для формування статутного капіталу фіктивного підприємства ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» була ОСОБА_6 , яка передала відповідну суму грошових коштів у готівковій формі ОСОБА_4 . Фактично, ОСОБА_31 не мав вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» не вносив.

Після цього, ОСОБА_4 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_31 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та три екземпляри Статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_31 підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ».

Одразу після підписання ОСОБА_31 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_31 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_31 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним ним номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_31 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

23.04.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_31 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», а також, 3.06.2015 посвідчив картку із зразками підписів та відбитка печатки директора ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ». Крім того, вищенаведеним приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_31 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_31 , як директора ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», 24.04.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації особи юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та довіреність на представництво інтересів директора ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», що уповноважував представника на здійснення державної реєстрації. 24.04.2015 Реєстраційна служба Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснена державна реєстрація ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» (номер запису - 1 480 102 0000 065933) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39764368.

24.04.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012 № 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203115056190).

Крім того, згідно положень Наказу Міністерства Фінансів України від 14.11.2014 № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» 07.07.2015, громадянин ОСОБА_21 , на підставі довіреності на представлення інтересів, до ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 397643620346.

На початку травня 2015 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_4 виготовлену печатку ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_13 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ», останній передав ОСОБА_31 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у діяльності групи відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , ОСОБА_31 використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 10.06.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_31 було надано до АT «УкрСиббанк» заяви про відкриття поточного рахунку, копії статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT «УкрСиббанк» було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 та № НОМЕР_21 для здійснення господарської діяльності ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ».

Отримані у АТ "УкрСиббанк" незаконно укладені договори про відкриття поточних рахунків та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та печаткою підприємства, ОСОБА_31 за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись у АДРЕСА_2 , та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_19 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_31 як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ». Вказані кошти ОСОБА_31 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, 24.04.2015 ОСОБА_31 , з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «ХАО-РЕМБУДКОМПЛЕКТ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючій громадянці ОСОБА_32 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на її паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_33 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому вона повинна стати засновником та директором.

Водночас, ОСОБА_33 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюється для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно його засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора створюваного фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих їй осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_33 приблизно у середині квітня 2015 року надала ОСОБА_4 свої загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

У свою чергу, про згоду ОСОБА_33 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства, ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 , після чого він передав наданий ОСОБА_33 йому загальногромадянський паспорт і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у квітні 2015 року, ОСОБА_8 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 та на виконання спільного умислу групи, використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_33 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_33 , а також три екземпляри Статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», та інші документи, необхідні для його створення і державної реєстрації. У тому числі, з метою придання вчинюваним злочинним діям при реєстрації фіктивного ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» зовнішнього вигляду правомірних дій, ОСОБА_8 , зробив у п.6.4.1, п.6.4.2, п. 6.4.3, п. 6.4.4. розділу 6 статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» записи про те, що загальна сума статутного капіталу товариства становить 150000,00 (сто п`ятдесят тисяч) гривень та завідомо неправдиві записи про те, що він сформований за рахунок учасника ОСОБА_33 з 100% часткою у формі грошових коштів. Разом з тим, фактично, ОСОБА_33 не мала вищевказаних грошових коштів, ніяких грошових коштів до статутного капіталу ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» не вносила та взагалі статутний капітал не утворювався.

Після цього, ОСОБА_4 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, надав ОСОБА_33 для підписання рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та три екземпляри Статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», що містили не відповідаючі дійсності дані, після чого ОСОБА_33 підписала вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ».

Одразу після підписання ОСОБА_33 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_10 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_33 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, вводячи ОСОБА_10 в оману та повідомивши, що ОСОБА_33 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_10 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_33 , погодився на вказану пропозицію.

Після цього, 23.04.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , знаходячись у офісному приміщенні, розташованому за адресою: м. Харків, вул. Блюхера, буд. 23, не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_33 у вищевказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», а також картку із зразками підписів та відбитка печатки. Крім того, приватним нотаріусом було посвідчено представництво за довіреністю від імені ОСОБА_33 на ім`я ОСОБА_10 , в тому числі і надання повноважень представника з питань реєстрації та постановки на облік ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», а також з питань виготовлення печатки та штампів, їх отримання, відкриття поточного рахунку для формування статутного капіталу у банківській установі.

Використовуючи надану довіреність на представництво інтересів ОСОБА_33 як директора ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», 29.04.2015 ОСОБА_13 надав до Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області нотаріально засвідчену копію рішення загальних зборів засновника (учасника) від 22.04.2015 про створення товариства з обмеженою відповідальністю «СЕЛЕНА ЛАЙФ», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, два примірника нотаріально посвідченого статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», копію банківської квитанції та довіреність на представництво директора ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», що уповноважувала представника на здійснення державної реєстрації. 29.04.2015 Реєстраційною службою Харківського міського Управління юстиції Харківської області, яка знаходиться за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 96а, здійснено державну реєстрацію ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» (номер запису - 1 480 102 0000 065975) та цьому товариству присвоєний ідентифікаційний код суб`єкта підприємницької діяльності ЄДРПОУ 39772300.

29.04.2015, згідно вимог ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. 64 Податкового Кодексу України, положень наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2012№ 1771/5/1253 "Про затвердження Порядку взаємного обміну інформацією з реєстрів Державної реєстраційної служби України та Державної податкової служби України", ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» взято на облік як платника податків у ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області (номер взяття на облік 203415058471). Крім того, згідно положень Наказу Міністерства Фінансів України від 14.11.2014 № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» ОСОБА_13 , на підставі представлення інтересів за довіреністю, до ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області було подано реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ, після чого ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» було обліковано як платника ПДВ, з присвоєнням індивідуального податкового номеру платника ПДВ 397723020342. Після цього, згідно з порядком відкриття рахунків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість" ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» автоматично у ГУ Казначейської служби у Харківській області було відкрито електронний рахунок платника ПДВ №37515000246890.

На початку травня 2015 року ОСОБА_13 передав ОСОБА_33 виготовлену печатку ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію. Отримані від ОСОБА_13 документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області випискою із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ», ОСОБА_33 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використовувала для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 28.05.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_33 було надано до ПАT "ПУМБ" 2 заяви про відкриття поточного рахунку, 2 копії статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та 2 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у ПАT "ПУМБ" було відкрито два поточних рахунка - № НОМЕР_22 та № НОМЕР_23 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ». 21.05.2015 ОСОБА_33 було надано до АТ "УкрСиббанк" 3 заяви про відкриття поточного рахунку, 3 копії статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та 3 картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АТ "УкрСиббанк" було відкрито три поточних рахунка - № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 , нібито для здійснення господарської діяльності ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ».

Отримані у ПАT "ПУМБ" та АТ "УкрСиббанк" укладені договори про відкриття у вказаних банківських установах поточних рахунків № НОМЕР_22 та № НОМЕР_23 (ПАT "ПУМБ"), № НОМЕР_24 , № НОМЕР_25 , № НОМЕР_26 (АТ "УкрСиббанк"), та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» та печаткою підприємства, ОСОБА_33 , за попередньою змовою, передала ОСОБА_4 , а той, у свою чергу, ОСОБА_6 для використання у своїй протиправній діяльності.

У свою чергу, приблизно у кінці травня 2015 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_33 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ». Вказані кошти ОСОБА_33 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За вищевказаних обставин, 29.04.2015 ОСОБА_33 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набула права власності на ТОВ ««СЕЛЕНА ЛАЙФ» та стала формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СЕЛЕНА ЛАЙФ» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував тимчасово непрацюючому громадянину ОСОБА_34 , з яким познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та який перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого зареєструвати в органах державної влади на свої паспортні дані суб`єкт господарювання товариство з обмеженою відповідальністю «СОЛІД-ЮД», з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_34 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що він зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для державної реєстрації суб`єкта господарювання, в якому він повинен стати засновником та директором.

ОСОБА_34 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодився на пропозицію ОСОБА_4 та вирішив зареєструвати на своє ім`я фіктивне підприємство, виступивши одночасно їх засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих його дій як майбутнього засновника і директора фіктивного підприємства, про що свідчило, в тому числі, небажання ОСОБА_4 та інших невідомих йому осіб, реєструвати на свої прізвища товариство з обмеженою відповідальністю, ОСОБА_34 приблизно у середині травня 2015 року надав ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для виготовлення статуту фіктивного підприємства.

Про згоду ОСОБА_34 на реєстрацію на своє прізвище фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_34 і довідку про присвоєння останньому ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для здійснення державної реєстрації установчих документів фіктивного підприємства.

Після цього, приблизно у травні 2015 року, ОСОБА_8 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_34 та довідку про присвоєння його ідентифікаційного номеру, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підготував рішення загальних зборів засновників від 10.06.2015 щодо змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «СОЛІД-ЮД», статут у новій редакції ТОВ «СОЛІД-ЮД» та наказ про затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_34 та інші документи, необхідні для його державної реєстрації, з метою придання вчинюваним злочинним діям при проведенні реєстраційних дій фіктивного ТОВ «СОЛІД-ЮД» зовнішнього вигляду правомірних дій.

Після цього, ОСОБА_4 надав ОСОБА_34 для підписання вищенаведені установчі документи, що містили не відповідаючи дійсності дані, після чого ОСОБА_34 знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписав вказані документи, тим самим виконавши дії, спрямовані на створення фіктивного підприємства - ТОВ «СОЛІД-ЮД».

Одразу після підписання ОСОБА_34 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_17 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомому ОСОБА_34 зареєструвати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ «СОЛІД-ЮД», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_34 має намір займатись законною господарською діяльністю за обраним ним номером КВЕД. ОСОБА_17 не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_34 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

В подальшому, приватний нотаріус ОСОБА_35 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підпис ОСОБА_34 у вищевказаних екземплярах статуту ТОВ «СОЛІД-ЮД» (запис в реєстрі № 1950).

16.06.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб посвідчив картку із зразками підписів та відбитка печатки ТОВ «СОЛІД-ЮД».

В середині червня 2015 року ОСОБА_4 передав ОСОБА_34 печатку ТОВ «СОЛІД-ЮД» та екземпляр статуту з відміткою про державну реєстрацію Документи та печатку, разом з надісланою від Реєстраційної служби Харківського міського Управління юстиції Харківської області виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ «СОЛІД-ЮД», ОСОБА_34 , реалізуючи свій злочинний умисел та виконуючи свою роль у групі відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_4 , використав для відкриття поточних рахунків у банках, які на той час мали філіали та відділення у м. Харкові.

Так, 18.05.2015 та 18.06.2015, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Постановою правління НБУ від 12.11.2003 № 492, ОСОБА_34 було надано до АТ «УкрСиббанк» заяви про відкриття поточного рахунку, копію статуту ТОВ «СОЛІД-ЮД» та картки із зразками підписів і відбитка печатки, внаслідок чого у АT "УкрСиббанк" було відкрито поточні рахунки - № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 та № НОМЕР_29 для здійснення господарської діяльності ТОВ «СОЛІД-ЮД».

За подібних обставин, ОСОБА_34 разом з ОСОБА_4 було відкрито рахунки № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 в ПАТ «ПУМБ» та № НОМЕР_32 в ПУАТ «ФІДОБАНК».

Отримані у зазначених банківських установах незаконно укладені договори про відкриття рахунків ТОВ «СОЛІД-ЮД» та здійснення їх розрахунково-касового обслуговування, разом з екземпляром статуту ТОВ «СОЛІД-ЮД» та печаткою підприємства, ОСОБА_34 , за попередньою змовою, передав ОСОБА_4 , а той ОСОБА_6 .

У свою чергу, приблизно у середині червня 2015 року, знаходячись у м. Харкові та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_34 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «СОЛІД-ЮД». Вказані кошти ОСОБА_34 від ОСОБА_4 отримав у повному обсязі.

За викладених обставин, ОСОБА_34 з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, набув права власності на ТОВ «СОЛІД-ЮД» та став формальним засновником і директором вказаного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене, надало можливість ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «СОЛІД-ЮД» для здійснення незаконної діяльності.

Продовжуючи злочинну діяльність, в один із днів на початку квітня 2015 року ОСОБА_4 , який раніше вчинив фіктивне підприємництво, діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом та реалізуючи свою частину спільного з ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_4 плану злочинних дій, шляхом умовлянь та підкупу у вигляді обіцянки грошової винагороди, запропонував громадянці ОСОБА_36 , з якою познайомився під час пошуку підставних осіб для зайняття фіктивним підприємництвом та яка перебувала в скрутному фінансовому становищі, вчинити фіктивне підприємництво, для чого стати засновником та директором товариства з обмеженою відповідальністю, з метою його подальшого використання ОСОБА_6 та ОСОБА_8 для прикриття незаконної діяльності.

При цьому, ОСОБА_4 , діючи згідно з вказівкою ОСОБА_6 , попередив ОСОБА_37 , що грошова винагорода буде встановлена у розмірі 2000,00 (двох тисяч) гривень на місяць протягом строку здійснення незаконної господарської діяльності фіктивного підприємства, зазначивши, що вона зможе отримувати грошову винагороду після виконання всіх дій, необхідних для набуття корпоративних прав на товариство з обмеженою відповідальністю.

ОСОБА_38 , не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, усвідомлюючи, що запропоноване їй товариство з обмеженою відповідальністю створюються для прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи із корисливих спонукань, погодилась на пропозицію ОСОБА_4 та вирішила стати на вказаному підприємстві засновником та директором.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього засновника і директора фіктивного підприємства, ОСОБА_38 приблизно у середині травня 2015 року надала ОСОБА_4 загальногромадянський паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру.

Про згоду ОСОБА_38 на зайняття посади директора та набуття статусу учасника фіктивного підприємства ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_6 . Після цього, він передав наданий йому загальногромадянський паспорт ОСОБА_39 і довідку про присвоєння останній ідентифікаційного номеру ОСОБА_8 , з метою підготовки необхідних документів для підготовки необхідних документів.

Після цього, приблизно на початку червня 2015 року, ОСОБА_8 , знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 , за попередньою згодою зі ОСОБА_6 , використовуючи надані загальногромадянський паспорт ОСОБА_39 та довідку про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, підготував договір купівлі продажу частки статутного капіталу ТОВ «КОРВУД-Х» (зареєстроване у Реєстраційній службі Харківського міського управління юстиції Харківської області від 25.07.2014 №1 480 102 0000 063369) від 25.06.2015 та затвердження на посаду директора товариства ОСОБА_39 , а також інші документи, необхідні для внесення змін до реєстраційних документів.

Після цього, ОСОБА_4 надав ОСОБА_40 для підписання договір купівлі продажу частки статутного капіталу ТОВ «КОРВУД-Х» від 25.06.2015 та інші реєстраційні документи, після чого ОСОБА_38 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, підписала вказані документи, тим самим набула права власності на вказане майно.

Одразу після підписання ОСОБА_41 вказаних документів, ОСОБА_4 зустрівся з своїм знайомим громадянином ОСОБА_21 та запропонував йому за грошову винагороду допомогти його знайомій ОСОБА_40 внести зміни до реєстраційних документів суб`єкта господарської діяльності - ТОВ «КОРВУД-Х», як представнику за довіреністю від імені директора вказаного підприємства, повідомивши, що ОСОБА_38 має намір займатись законною господарською діяльність за обраним нею номером КВЕД. ОСОБА_21 , не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_39 та інших осіб, погодився на вказану пропозицію.

26.06.2015 приватний нотаріус ОСОБА_28 , знаходячись у офісному приміщенні, не будучи обізнаним про злочинні наміри ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших осіб, нотаріально посвідчив підпис ОСОБА_39 у вищевказаних екземплярах статуту ТОВ «КОРВУД-Х».

У свою чергу, приблизно у кінці червня 2015 року, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2 та діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_4 , ОСОБА_6 надала останньому 2000,00 (дві тисячі) гривень для подальшої передачі їх ОСОБА_40 , як грошову винагороду за вчинення вищевказаних протиправних дій, направлених на створення фіктивного підприємства ТОВ «КОРВУД-Х». Вказані кошти ОСОБА_38 від ОСОБА_4 отримала у повному обсязі.

За викладених обставин, 25.06.2015 ОСОБА_38 , з корисливих мотивів, направлених на отримання грошової винагороди у формі щомісячних платежів у готівковій формі розміром 2000,00 (дві тисячі) гривень, знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а набула права власності на частку статутного капіталу ТОВ «КОРВУД-Х» і стала формальним учасником та директором даного фіктивного підприємства.

Водночас, зазначене повторно надало можливість ОСОБА_4 ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , знаходячись за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 4, оф. 80-а, використовувати реквізити та поточні рахунки фіктивного підприємства ТОВ «КОРВУД-Х» для здійснення незаконної діяльності.

28.08.2015 в ході проведення обшуку за адресою здійснення ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 зазначеної незаконної діяльності у м. Харкові по пр. Гагаріна, 4, в оф. 80-а, правоохоронним органом вилучено печатки, реєстраційні установчі документи, комп`ютерну техніку, з встановленою системою бухгалтерського обліку «1:С бухгалтерія» та електронні ключі системи «клієнт-банк» зазначених вище фіктивних суб`єктів господарювання.

При цьому, в результаті діяльності вказаних фіктивних підприємств, створених та придбаних ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 за вищевказаних обставин, інтересам держави заподіяно матеріальну шкоду у великих розмірах.

Так, ОСОБА_6 , займаючи одночасно посаду директора і головного бухгалтера ТОВ «Інтертехторг», з метою ухилення вказаним підприємством шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість від сплати до бюджету зазначеного податку, відобразила у податкових деклараціях з податку на додану вартість цього підприємства за вересень, жовтень, листопад 2014 року та січень, лютий 2015 року відомості про, нібито, придбання товарів та послуг у підконтрольних їй фіктивних підприємств - ПП «Машсервіс-Локомотив», код ЄДРПОУ 34792186, та ТОВ «Вугілляпром», код ЄДРПОУ 39231071, при цьому ТОВ «ІНТЕРТЕХТОРГ» фактично не отримувало ніяких товарів та послуг від ПП «Машсервіс-Локомотив» та ТОВ «Вугілляпром».

Вказані фінансово-господарські операції, відповідно до акту, виданого ГУ ДФС у Харківській області «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Інтертехторг», податковий номер 35773316 з питань дотримання вимог податкового законодавства при відображенні в податковому обліку фінансово-господарських операцій з платниками податків ПП «Машсервіс-Локомотив», податковий номер 34792186 та ТОВ «Вугілляпром» податковий номер 39231071 за період з 01.01.2014 по 28.02.2015», призвели до порушення п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України, та як наслідок, до ненадходження до бюджету податку на додану вартість в сумі 974 645 грн., яку донараховано як податкове зобов`язання підприємства, тобто спричинила державі шкоду на суму, яка більше ніж у тисячу разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та є великим розміром відповідно до Примітки до статті 205 Кримінального кодексу України.

Таким чином, своїми діями ОСОБА_4 вчинив фіктивне підприємство,тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності,вчинене повторно,що заподіяло велику матеріальну шкоду державі,тобто скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2ст. 205 КК України.

В судовому засіданні захисник обвинуваченого заявив клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності в зв`язку зі зміною обстановки, на підставі ст. 48 КК України.

В обґрунтування свого клопотання захисник навів, що свою вину в інкримінованому йому злочині, передбаченому ч.2 ст.205 КК України, ОСОБА_4 визнав та щиро розкаявся,активно сприяв розкриттю злочину,раніше не судимий,позитивно характеризується за місцем проживання,одружений,має неповнолітню дитину, опікується батьками прижилого віку,матеріальні збитки відшкодовані, будь-які зв`язки з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 втратив, вперше притягується до кримінальної відповідальності, таким чином, на його думку, ОСОБА_4 припинив бути суспільно небезпечним.

Обвинувачений ОСОБА_4 повністю підтримав клопотання свого захисника, просив його задовольнити та звільнити його від кримінальної відповідальності.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання захисника.

Дослідивши матеріли кримінального провадження, суд вважає клопотанням таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

При розгляді клопотання захисника, суд виходить із положень ч. 2 ст. 284 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п. 1 постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під часпідготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ст. 48 КК України, особу, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо вона до часу розслідування чи розгляду кримінального провадження в суді внаслідок зміни обстановки скоєне нею діяння втратила суспільну небезпечність чи дана особа припинила бути суспільно небезпечною.

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України, який відноситься до злочинів невеликої тяжкості.

В судовому засіданні встановлено, що обвинувачений зробив належнівисновки,з часу даного кримінального правопорушення минуло 2 років та інших кримінальних або адміністративних правопорушеньне скоював, заподіяна державі матеріальна шкода в сумі 974645 грн. відшкодована ОСОБА_6 в повному обсязі шляхом внесення грошових коштів єдиним платежем на рахунок Центральної об`єднаної Державної податкової інспекції м.Харкова ГУ ДФС у Харківській області , суд прийшов до висновку про те, що обвинувачений ОСОБА_4 припинив бути суспільно небезпечним, а скоєне ним кримінальне правопорушення втратило суспільну небезпечність.

Обвинуваченомусудомроз`яснено, що звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям кримінальної справи на підставі ст. 48 КК України є нереабілітуючою підставою, між тим він та його захисник підтримали заявлене клопотання.

За таких обставин, враховуючи, що ОСОБА_4 є раніше не судимою особою, суд звільняє його від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ч. 2 ст. 205 КК України, з закриттям кримінального провадження на підставі ст. 48 КК України.

Судові витрати по кримінальному провадженню відсутні, цивільний позов не заявлявся.

Речових доказів не мається.

Керуючисьст. 48 КК України, ст.ст.314,284 - 286,288,370 - 372 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання захисника у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42016051110000026 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки , - задовольнити.

Звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.205 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки.

Кримінальне провадження № 42016051110000026 відносно ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.205 КК України- закрити.

Ухвалу може бути оскаржено до Апеляційного суду Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.01.2017
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу63925374
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/2534/16-к

Ухвала від 05.01.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Корекян Н. Р.

Ухвала від 05.01.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Корекян Н. Р.

Ухвала від 22.12.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Корекян Н. Р.

Ухвала від 27.09.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Очеретний С. С.

Ухвала від 21.07.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 04.07.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 21.06.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Мозговий О. Д.

Ухвала від 28.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Мозговий О. Д.

Ухвала від 18.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Мозговий О. Д.

Ухвала від 31.03.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні