Ухвала
від 05.01.2017 по справі 924/1035/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"05" січня 2017 р. Справа № 924/1035/16

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Субботіної Л.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Селянського (фермерського) господарства "Поділля" смт Стара Синява Хмельницької області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Старосинявська сільгосптехніка" смт Стара Синява Хмельницької області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

1. ОСОБА_1 смт Стара Синява Хмельницької області

2. ОСОБА_2 смт Стара Синява Хмельницької області

3. ОСОБА_3 смт Стара Синява Хмельницької області

4. ОСОБА_4 смт Стара Синява Хмельницької області

5. ОСОБА_5 смт Стара Синява Хмельницької області

6. ПАТ "Райс-Максимко" м. Заводське Лохвицького району Полтавської області

про 1. Виділення 110/1000 частки цілісного майнового комплексу, розташованого у смт Стара Синява по вул. Заводська, 4

2. Визнання права власності на матеріальний склад площею 1031,3 кв.м. як на самостійний об'єкт нерухомого майна

3. Припинення права спільної часткової власності

Представники сторін:

позивача: ОСОБА_6 - представник згідно довіреності №62 від 26.09.2016р.

відповідача: не з'явився

третіх осіб: не з'явились

Суть спору: позивач звернувся з позовом до відповідача про виділення 110/1000 частки цілісного майнового комплексу, розташованого у смт Стара Синява по вул. Заводська, 4, визнання права власності на матеріальний склад площею 1031,3 кв.м. як на самостійний об'єкт нерухомого майна та припинення права спільної часткової власності. В обґрунтування позову вказує, що 19.10.2015р. між сторонами було укладено договір купівлі-продажу 110/1000 частки цілісного майнового комплексу, розташованого за адресою: смт Стара Синява, вул. Заводська, 4, що складає 1031,3 кв.м. його загальної площі. Позивач 18.08.2016 року звернувся до відповідача з пропозицією укласти договір про виділення належної йому 110/1000 частки цілісного майнового комплексу, з цілісного майнового комплексу, що належить на праві власності відповідачу, розташованого за адресою: смт Стара Синява, вул. Заводська, 4. Листом від 20.08.2016 року відповідач повідомив, що укладення договору є неможливим, у зв'язку з технічною неможливістю такого виділу та створенням перешкод у нормальній господарській діяльності відповідача у випадку виділення частки з цілісного майнового комплексу. Вважаючи, що виділ 110/1000 частки цілісного майнового комплексу є можливим, оскільки у даному випадку цілісний майновий комплекс складається з самостійних нежитлових будівель, та кваліфікується як річ подільна, позивач звернувся до суду із даним позовом.

Представник позивача позовні вимоги підтримує в повному обсязі, вважає їх правомірними та обґрунтованими.

Відповідач в судове засідання не з'явився, причин неявки не повідомив, відзиву на позов не подав.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в судове засідання не з'явились, в заявах, надісланих до суду 21.12.2016р. вказують, що проти задоволення позовних вимог не заперечують та просять здійснювати розгляд справи без їх участі.

Представник третьої особи ПАТ "Райс-Максимко" в судове засідання не з'явився, причин неявки не повідомив, письмових пояснень не подав.

Із змісту позовної заяви вбачається, що однією із заявлених позовних вимог є вимога про визнання права власності на матеріальний склад площею 1031,3 кв.м. як на самостійний об'єкт нерухомого майна.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Отже, підставою для пред'явлення позову за ст. 392 ЦК України є оспорення права власності або невизнання його іншою особою, або втрата документа, який засвідчує право власності позивача на вказаний у позові об'єкт. Відповідачем у позові про визнання права власності є особа, яка оспорює право власності на майно, або особа, яка хоч і не оспорює права власності на майно, але і не визнає його.

З метою повного та всебічного з'ясування обставин справи, суд в судових засіданнях зобов'язував представника позивача подати докази на підтвердження того, що відповідач оспорює або заперечує право власності позивача на належну йому частку цілісного майнового комплексу, оскільки у листі від 20.08.2016р. відповідач лише заперечує щодо виділення вказаної частки в натурі.

Представник позивача в судове засідання з'явився, однак витребувані судом докази не подав, про наявність поважних причин невиконання вимог суду не повідомив.

Неподання позивачем витребуваних доказів унеможливлює повне та об'єктивне з'ясування судом усіх обставин справи при розгляді позовної вимоги про визнання права власності, зокрема, позбавляє суд можливості визначити наявність (відсутність) підстав для пред'явлення вказаної позовної вимоги та змісту порушеного права позивача.

Згідно п.5 ч. 1 ст.81 ГПК України господарський суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи викладені обставини, неможливість вирішення позовної вимоги про визнання права власності по суті, неподання витребуваних господарським судом матеріалів, необхідних для розгляду вказаної позовної вимоги, неповідомлення позивачем причин невиконання вимог суду, суд вважає за необхідне позов в частині позовних вимог про визнання права власності на матеріальний склад площею 1031,3 кв.м. як на самостійний об'єкт нерухомого майна залишити без розгляду на підставі п.5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Керуючись п.5 ст. 81, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов Селянського (фермерського) господарства "Поділля" смт Стара Синява Хмельницької області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Старосинявська сільгосптехніка" смт Стара Синява Хмельницької області за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 смт Стара Синява Хмельницької області, ОСОБА_2 смт Стара Синява Хмельницької області, ОСОБА_3 смт Стара Синява Хмельницької області, ОСОБА_4 смт Стара Синява Хмельницької області, ОСОБА_5 смт Стара Синява Хмельницької області, ПАТ "Райс-Максимко" м.Заводське Лохвицького району Полтавської області в частині позовних вимог про визнання права власності на матеріальний склад площею 1031,3 кв.м. як на самостійний об'єкт нерухомого майна залишити без розгляду.

Суддя Л.О. Субботіна

Віддрук. 9 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу (м.Хмельницький, вул.Курчатова, 6),

3 - відповідачу (Хмельницька обл., смт. Стара Синява, вул.Заводська, буд.4) надіслати рекомендованим листом з повідомленням про вруч.,

4. ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) надіслати простим,

5. ОСОБА_2 (Хмельницька обл., смт. Стара Синява, вул. Міцкевича,8) надіслати простим,

6. ОСОБА_3 (Хмельницька обл., смт. Стара Синява, вул. Івасюка,14) надіслати простим,

ОСОБА_7 (АДРЕСА_2) надіслати простим,

8. ОСОБА_5 (Хмельницька обл., смт. Стара Синява, вул. Ладигіна,5)надіслати простим,

9 ПАТ "Райс-Максимко" (Полтавська область Лохвицький район м. Заводське, вул. Матросова,10) - надіслати реком. листом.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.01.2017
Оприлюднено12.01.2017
Номер документу63945489
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1035/16

Ухвала від 05.01.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Рішення від 05.01.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 21.12.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 09.12.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 01.12.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 07.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 24.10.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні