Ухвала
від 13.01.2017 по справі 467/1379/15-ц
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1379/15-ц

2/467/42/17

УХВАЛА

13.01.2017 року Арбузинський районний суд Миколаївської області в складі : головуючого - судді Кологривої Т.М.

за участю секретаря судового засідання Романенко Т.І.

у ході розгляду у відкритому судовому засіданні в смт. Арбузинка цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення коштів за договором позики

В С Т А Н О В И В:

У липні 2015 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення коштів за договором позики.

Ухвалою Арбузинського районного суду Миколаївської області від 02 жовтня 2015 року прийнято відмову від заявлених позовних вимог в частині позову ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про стягнення грошових коштів за договором позики, провадження по справі в даній частині позовних вимог закрито.

У судове засідання позивач не з'явилася, подала письмову заяву про розгляд справи у її відсутність, підтримання позову.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилася.

У матеріалах справи є спільна заява, подана представником позивача ОСОБА_4 та відповідачем ОСОБА_2 про закриття провадження по справі та затвердження мирової угоди з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок, за умовами якої:

1. Відповідач ОСОБА_2 як боржник згідно договору позики від 10 квітня 2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та зареєстрованого в реєстрі за № 606, погашає позивачу ОСОБА_1 заборгованість по позиці (з урахуванням 3 процентів річних та інфляційних втрат) в сумі 504393 грн. 10 к. шляхом передачі у власність ОСОБА_1 нерухомого майна загальною вартістю 496108 грн. згідно звітів про оцінку вартості майна. У власність ОСОБА_1 передається:

1) Нежитлова будівля (магазин Промтовари ), що знаходиться за адресою: вул. Леніна буд. 100Б в селі Капітанка Голованівського району Кіровоградської області, вартістю 121980 грн.;

2) Нежитлова будівля (магазин ТПП), що знаходиться за адресою: вул. Леніна буд. 100А в селі Капітанка Голованівського району Кіровоградської області, вартістю 63930 грн.;

3) Земельна ділянка кадастровий номер 3521482301:51:000:0055 площею 571,10 кв.м для розміщення та обслуговування магазину, що знаходиться за адресою: Кіровоградська обл., Голованівський район, с. Капітанка, вул. Леніна буд. 100а-б, вартістю 49666 грн.;

4) Нежитлова будівля (магазин), що знаходиться за адресою: вул. Першотравнева буд. 31А в смт. Побузьке Голованівського району Кіровоградської області, вартістю 235210 грн.;

5) Земельна ділянка кадастровий номер 3521455500:51:000:0333 площею 0,024 га, для розміщення та обслуговування магазину, що знаходиться за адресою: Кіровоградська обл., Голованівський район, смт. Побузьке, вул. Першотравнева буд. 31а, вартістю 25322 грн.;

2. Зазначені нежитлові приміщення та земельні ділянки станом на дату укладення цієї мирової угоди належать ОСОБА_2 на праві власності на підставі заочного рішення Голованівського районного суду Кіровоградської області від 26 січня 2015 року по справі № 386/1270/14-ц, яке набрало законної сили 05 лютого 2015 року. Нежитлові приміщення та земельні ділянки, які передаються у власність ОСОБА_1, оглянуті нею до укладення мирової угоди, будь-які претензії щодо якості приміщень та земельних ділянок відсутні.

3. Право власності ОСОБА_1 на нежитлові приміщення та земельні ділянки, зазначені в п. 1 даної Мирової угоди, які передаються їй у власність ОСОБА_2, виникає з моменту набрання чинності ухвалою Арбузинського районного суду Миколаївської області про визнання даної Мирової угоди та проведення державної реєстрації права власності на ці об'єкти державним реєстратором.

4. Ухвала Арбузинського районного суду Миколаївської області про визнання даної Мирової угоди після набрання нею законної сили, відповідно до п.36, п.п. 11 п.37 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 р. №868, є правовою підставою для проведення державної реєстрації права власності на нежитлові приміщення та земельні ділянки, зазначені в п.1 даної Мирової угоди за ОСОБА_1

5. ОСОБА_1 зобов'язується вжити всіх необхідних заходів та вчинити усі необхідні дії для оформлення свого права власності на нежитлові приміщення та земельні ділянки, зазначені в п.1 цієї Мирової угоди.

6. ОСОБА_2 зобов'язується не чинити ОСОБА_1 будь-яких перешкод у володінні, користуванні та розпорядженні нежитловими приміщеннями та земельними ділянками, вказаними в п.1 цієї Мирової угоди, а також не чинити перешкод у реєстрації права власності це майно.

7. Сторони домовились про те, що з моменту реєстрації органами реєстраційної служби України права власності на нежитлові приміщення та земельні ділянки, зазначені в п.1 даної мирової угоди за ОСОБА_1, сума боргу ОСОБА_2 перед ОСОБА_1 вважається погашеною в повному обсязі, а мирова угода вважається виконаною в повному обсязі.

8. Відповідач ОСОБА_2 гарантує, що до підписання цієї мирової угоди нерухоме майно, яке передається у власність позивачу ОСОБА_1 згідно п. 1 цієї мирової угоди, нікому іншому не продане, не подароване, як внесок до статутного фонду (капіталу) юридичних осіб не передане, не відчужене іншим способом, попередній договір з іншими особами щодо відчужуваного майна не укладався, в спорі, у заставі (іпотеці), в тому числі податковій не перебуває, прихованих недоліків немає.

9. Сторони домовились про те, що судові витрати у вигляді судового збору, понесені позивачем ОСОБА_1 при подачі позову до Арбузинського районного суду Відповідачем ОСОБА_2 не відшкодовуються.

10. Сторони гарантують, що не будуть ухилятись від виконання цієї Мирової угоди, не будуть заважати один одному в реалізації своїх прав згідно цієї Мирової угоди.

11. ОСОБА_1 заявляє, що з моменту визнання цієї мирової угоди Арбузинським районним судом Миколаївської області та її належного виконання не матиме жодних майнових претензій до ОСОБА_2 з приводу погашення заборгованості за договором позики, укладеним 10 квітня 2015 року між Сторонами та посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та зареєстрованого в реєстрі за № 606, в тому числі не буде звертатися про стягнення 3% річних та інфляційних втрат.

12. Сторони заявляють, що умови даної мирової угоди є такими, що не порушують жодних прав, свобод чи інтересів їх та інших осіб.

13. Позивач та відповідач гарантують (підтверджують) один одному, що укладання цієї Мирової угоди та її виконання не суперечить нормам чинного в Україні законодавства, ця Мирова угода укладається на взаємовигідних для сторін умовах, відповідає їх інтересам, спрямована на реальне настання наслідків, які обумовлені у ній; волевиявлення Сторін є вільним, усвідомленим і відповідає дійсним намірам сторін, ця мирова угода укладена без будь-якого застосування фізичного чи психічного тиску, всі умови цієї мирової угоди є для сторін зрозумілими, відповідають їх волевиявленню і не викликають будь-яких запитань.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Однією з підстав закриття провадження у справі є укладення сторонами мирової угоди, яка визнана судом (п. 4 ст. 205 ЦПК України).

В силу ст. 175 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок і може стосуватися лише прав та обов'язків сторін та предмета позову.

У разі укладення мирової угоди суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі. Закриваючи провадження у справі, суд за клопотанням сторони може постановити ухвалу про визнання мирової угоди. Якщо умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у визнанні мирової угоди і продовжує судовий розгляд.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 звернулася з позовом до ОСОБА_2 про стягнення боргу у зв'язку із невиконанням відповідачем зобов'язань за договором позики.

Таким чином, спірні правовідносини пов'язані з виконанням договору позики, а предметом даного позову є стягнення суми неповернутої позики.

За умовами укладеної сторонами мирової угоди відповідач ОСОБА_2 як боржник згідно договору позики від 10 квітня 2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та зареєстрованого в реєстрі за № 606, погашає позивачу ОСОБА_1 заборгованість по договору позики в сумі 504 393 грн. 10 к. шляхом передачі у власність ОСОБА_1 нерухомого майна загальною вартістю 496 108 грн.

Вказане свідчить про те, що мирова угода стосується не лише предмету спору, а й переходу права власності на нерухоме майно, яке предметом даного спору між сторонами не було і жодного відношення до договору позики не має.

Крім того, сторонами не доведено, що умови укладеної мирової угоди не будуть порушувати інтереси ОСОБА_6, який є колишнім чоловіком відповідача ОСОБА_2, який зазначене в умовах мирової угоди нерухоме майно об'єктом спільної сумісної власності подружжя ОСОБА_6 і ОСОБА_2 і має наміри відстоювати свої права щодо цього майна.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про те, що умови укладеної сторонами мирової угоди порушують вимоги закону та права і законні інтереси інших осіб, а тому приходить до висновку про відмову у визнанні мирової угоди.

Керуючись ст. ст. 209, 210 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити у визнанні мирової угоди, укладеної представником позивача ОСОБА_4 та відповідачем ОСОБА_2

Розгляд справи продовжити.

Суддя Т.М.Кологрива

Дата ухвалення рішення13.01.2017
Оприлюднено18.01.2017
Номер документу64037772
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів за договором позики

Судовий реєстр по справі —467/1379/15-ц

Ухвала від 13.01.2017

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Рішення від 13.01.2017

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 09.12.2016

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 02.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Базовкіна Т. М.

Ухвала від 02.10.2015

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 09.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Базовкіна Т. М.

Ухвала від 08.11.2016

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Базовкіна Т. М.

Ухвала від 02.10.2015

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 30.07.2015

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні