Рішення
від 15.09.2010 по справі 2-1177/2010
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Тростянецький районний суд Сумської області

м. Тростянець, вул. Миру, 9, 42600, (05458) 5-11-72

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2010 року Тростянецький районний суд Сумської області

в складі: головуючої судді - Литовченко Н.О.

при секретарі - Підопригорі В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Тростянець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відділення виконавчої дирекції ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Охтирка про відшкодування за спеціальну медичну допомогу, перерахунок одноразової допомоги у зв'язку зі зміною відсотка ступеня втрати працездатності та відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відділення виконавчої дирекції ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Охтирка про відшкодування за спеціальну медичну допомогу, перерахунок одноразової допомоги у зв'язку зі зміною відсотка ступеня втрати працездатності та відшкодування моральної шкоди мотивуючи свої вимоги тим, що вважає, що має право на допомогу за спеціальний медичний догляд за період з 12.07.2005 року по 01.09.2010 року в сумі, за його підрахунком, 32968грн. Окрім того, він не погоджується з розмірами виплаченої йому одноразової допомоги у зв'язку з ушкодженням здоров'я на виробництві та вважає, що йому недоплачена така допомога в сумі 91292грн. у зв'язку зі зміною ступеню втрати працездатності. Просить також скоригувати зазначені суми відповідно до ст.34 ЗУ Про оплату праці .

До початку розгляду справи по суті позивач доповнив позовні вимоги та просив також стягнути з відповідача на його користь у відшкодування моральної шкоди, завданої неправильним застосуванням відповідачем норм законодавства при нарахуванні йому відповідних страхових виплат та порушенням відповідачем його прав як інваліда, у розмірі 181400грн. (двісті мінімальних заробітних плат).

В судовому засіданні позивач підтримав заявлені вимоги та просив суд задовольнити їх в повному обсязі, посилаючись при цьому на те, що під час роботи на посаді майстра майстерні водопостачання ст.Смородине 03.11.1986 року під час виконання службових обов'язків з ним стався нещасний випадок, внаслідок якого він отримав травму коліна.

Рішенням Тростянецького районного суду від 21.09.2004 року був встановлений факт ушкодження здоров'я на виробництві та на підставі даного рішення був складений акт форми Н-1 та призначені відповідні страхові виплати.

Рішенням Тростянецького районного суду від 07.11.2007 року на його користь з відповідача була стягнута одноразова допомога у зв'язку з стійкою втратою працездатності в сумі 14628грн.94 коп., але 17.10.2008 року при повторному огляді МСЕК ступінь втрати працездатності йому було збільшено до 85%, а одноразова страхова сума 91292грн. не була відповідачем йому донарахована та виплачена. Окрім того, його дружина щоденно робить йому ін'єкції та масаж кілька разів на день, але відповідач відмовляється виплачувати йому допомогу на постійний спеціальний медичний догляд та за період з 12.07.2005 року по 01.09.2010 року за його підрахунком відповідач заборгував йому 32968грн. Такою бездіяльністю відповідача йому завдана моральна шкода, яку він оцінює в 200 мінімальних заробітних плат та просить стягнути в сумі 181400грн.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав в повному обсязі та пояснив, що відповідно до ЗУ Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності , позивачу проводяться страхові виплати з 12.07.2005 року - щомісячна грошова сума у зв'язку з стійкою втратою працездатності, витрати на постійний сторонній догляд щомісячно та витрати на побутове обслуговування щомісячно. Також двічі на рік позивачу здійснюється фінансування витрат на лікарські засоби. Окрім того, на підставі рішення Тростянецького районного суду від 07.11.2007 року позивачу була виплачена одноразова допомога у зв'язку з стійкою втратою працездатності в сумі 14628грн.94коп. Дана допомога носить одноразовий характер та не може бути призначена повторно у зв'язку зі збільшенням відсотка втрати працездатності. Щодо допомоги на спеціальне медичне обслуговування, то такий вид допомоги висновком МСЕК позивачу встановлений не був, а тому підстав для його призначення ОСОБА_2 не має.

Щодо позивача ОСОБА_2 діяв у відповідності з вимогами діючого законодавства, його прав не порушував, а тому відсутні й підстави для відшкодування моральної шкоди.

Судом встановлено, що рішенням Тростянецького районного сулу від 21.09.2004 року позивачу встановлено факт ушкодження здоров'я на виробництві внаслідок нещасного випадку, який стався з ним 03.11.1986 року під час виконання ним трудових обов'язків у майстерні водопостачання ст.Смородино Південної залізниці, під час якого йому було травмовано лівий колінний суглоб та ліве стегно. Ухвалою Тростянецького районного суду від 05.05.2005 року зобов'язано СТГО Південна залізниця в особі його структурного підрозділу Сумської дирекції залізничних перевезень прийняти рішення як підставу для складання акту форми Н-1, такий акт був складений та 12.07.2005 року ОСОБА_1 встановлено 45% втрати професійної працездатності у зв'язку з трудовим каліцтвом.

З 12.07.2005 року позивачу призначені щомісячні страхові виплати в разі часткової втрати працездатності та виплати на медичну та соціальну допомогу.

Згідно рішення Тростянецького районного суду від 07.11.2007 року з відділення виконавчої дирекції ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м.Суми на користь ОСОБА_1 стягнуто 14628грн.94коп. одноразової допомоги у разі стійкої втрати працездатності та 450грн. витрат на юридичну допомогу (а.с.26-28).

17.10.2008 року позивачу встановлено ступінь втрати професійної працездатності 85% у зв'язку з травмою, отриманою 03.11.1986 року, та визначено, що він потребує лікувальні засоби для амбулаторного лікування, потребує постійного стороннього догляду та побутового обслуговування (а.с.5).

Як вбачається з матеріалів особової справи ОСОБА_1, наданої для огляду представником відповідача, позивачу з часу складання акту форми Н-1 та встановлення ступеня втрати професійної працездатності призначалися встановлені законом види виплат, а саме витрати на лікарські засоби, витрати на постійний сторонній догляд та витрати на побутове обслуговування та щомісячна страхова сума.

Згідно індивідуальної програми реабілітації інваліда ОСОБА_1, в розділі медична реабілітація зазначена потреба в амбулаторному лікуванні 1-2 рази на рік, потреба у спеціальному медичному догляді йому не встановлена (а.с.36-41).

Як вбачається з відповіді обласного комунального закладу Сумський обласний центр медико-соціальної експертизи на ім'я позивача, йому роз'яснено, що у його випадку, враховуючи стан здоров'я, характер патології та необхідність проведення медичних маніпуляцій за потребою (курсове лікування) - спеціальний медичний догляд не призначається (а.с.7-8).

Відповідно до ст.13 ЗУ Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності , підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

Відповідно до ст. 28 цього ж закону страховими виплатами є грошові суми, які згідно із статтею 21 цього Закону ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків виплачує застрахованому чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

Зазначені грошові суми складаються із:

1) страхової виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності (далі - щомісячна страхова виплата);

2) страхової виплати в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім'ї та особам, які перебували на утриманні померлого);

6) страхових витрат на соціальну та медичну допомогу.

Відповідно до ч.2 ст.34 цього ж закону, у разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК, ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків проводить одноразову страхову виплату потерпілому, сума якої визначається із розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за кожний відсоток втрати потерпілим професійної працездатності, але не вище чотирикратного розміру граничної суми заробітної плати (доходу), з якої справляються внески до ОСОБА_2.

У разі коли при подальших обстеженнях МСЕК потерпілому

встановлено інший, вищий ступінь втрати стійкої професійної

працездатності, з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого

каліцтва, пов'язаного з виконанням трудових обов'язків, йому провадиться одноразова виплата, сума якої визначається із

розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за кожний відсоток збільшення ступеня втрати професійної працездатності відносно попереднього обстеження МСЕК, але не вище чотирикратного розміру граничної суми заробітної плати (доходу), з якої справляються внески до ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків.

Враховуючи, що ступінь втрати професійної працездатності позивачу був збільшений не у зв'язку з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого

каліцтва, пов'язаного з виконанням трудових обов'язків, він не має права на повторне отримання одноразової страхової виплати та його вимоги в цій частині є безпідставними.

Відповідно до ч.4 ст.34 ЗУ Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності , ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, в тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК.

Позивачу висновком МСЕК не визначена потреба у спеціальному медичному догляді, а тому підстав для призначення такого виду допомоги відповідач не має, отже в цій частині вимоги позивача також є необґрунтованими.

Таким чином, всі страхові виплати позивачу встановлені та проводяться відповідачем відповідно до законодавства, судом не встановлено порушення відповідачем законних позивача, а тому відсутні підстави для відшкодування моральної шкоди.

За таких обставин суд вважає, що вимоги позивача є необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,11,209,212,214,215,218 ЦПК України, ЗУ Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності , суд -

В И Р І Ш И В :

Відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до відділення виконавчої дирекції ОСОБА_2 соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Охтирка про відшкодування за спеціальну медичну допомогу, перерахунок одноразової допомоги у зв'язку зі зміною відсотка ступеня втрати працездатності та відшкодування моральної шкоди у зв'язку з безпідставністю.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Сумської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя

СудТростянецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення15.09.2010
Оприлюднено20.01.2017
Номер документу64109043
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1177/2010

Рішення від 16.08.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Сітарчук О. І.

Ухвала від 07.05.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Рішення від 06.07.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Ухвала від 08.06.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Крикливий В. В.

Рішення від 06.08.2010

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Тарасов Д. С.

Рішення від 25.08.2010

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Міщенко В. М.

Рішення від 10.11.2010

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Рішення від 23.12.2010

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 06.09.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Литовченко Н. О.

Рішення від 15.09.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Литовченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні