Ухвала
від 20.01.2017 по справі 337/134/17
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

20.01.2017

Провадження №1кс/337/24/2017

ЄУН № 337/134/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2017 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Хортицького районного суду міста Запорожжя Кучерук І.Г., за участю секретаря Гончар В.О., розглянувши клопотання слідчого Хортицького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_1 про призначення позапланової перевірки за кримінальним провадженням №12016080070001019 від 02 квітня 2016 року, -

встановив:

13 січня 2017 року слідчий Костюк Ю.Є. звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Руденко І.Я., про проведення позапланової перевірки, в якому просить доручити Головному управлінню Держгеокадастру у Запорізькій області, розташованому за адресою: м. Запоріжжя вул. Українська, 50, проведення позапланової перевірки гаражно- експлуатаційного будівельного кооперативу Січ (СДРГІОУ 25474383), що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізького козацтва, 6-а. Перевірку провести з наступних питань: 1) фактичне місцезнаходження земельної ділянки, що використовується гаражно-експлуатаційним будівельним кооперативом Січ ? 2) який розмір та межі земельної ділянки? 3) чи допущені порушення земельного законодавства при користуванні вищевказаною земельною ділянкою та при будівництві гаражів? 4) який кадастровий номер земельної ділянки, що використовується ГЕБК Січ по вул.Запорізького козацтва, 6а, у м.Запоріжжя та хто є власником (користувачем) цієї земельної ділянки? 5) який правовий статус земельної ділянки? 6) чи має місце факт самовільного зайняття земельної ділянки, на якій, розташовані гаражі ГЕБК Січ ? 7) чи розташований гаражно-будівельний кооператив Січ у межах земельної ділянки площею 4,5га, визначеної державним актом на право користування землею серії Б №013149 та переданої у безстрокове та безоплатне користування Центральному науково-дослідному та проектно-технологічному інституту механізації та електрифікації тваринництва (на даний час - ЗНДЦМТ).

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 01.04.2016 року до Хортицького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій

області надійшла заява директора Запорізького науково-дослідного центру

механізації тваринництва Національного наукового центру Інститут

механізації та електрифікації сільського господарства (далі ЗНДЦМТ) ГІарієва

А.О. про те, що на земельній ділянці за адресою м. Запоріжжя,

вул. Запорізького козацтва, 6-а, яка знаходиться у користуванні ЗНДЦМТ,

розташований гаражний експлуатаційно-будівельний кооператив Січ , з яким

не укладено жодних договорів на використання вказаної земельної ділянки з

метою будівництва та експлуатації гаражів.

За даним фактом розпочато досудове розслідування, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016080070001019 від 02 квітня 2016 року , за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України, тобто самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво.

Під час досудового розслідування встановлено, що у 1982 році

виконавчим комітетом Запорізької міської ради трудящих видано державний

акт на право користування землею серія Б № 013149. Даним актом

Центральному науково-дослідному та проектно-технологічному інституту

механізації та електрифікації тваринництва (на даний час - ЗНДЦМТ)

у безстрокове та безоплатне користування надано земельну ділянку площею

4,5 га, де зараз і розташований гаражний кооператив.

Згідно з витягом з технічної документації щодо нормативної грошової

оцінки земель встановлено, що гаражний експлуатаційно-будівельний

кооператив Січ , розташований на земельній ділянці за адресою:

м. Запоріжжя, вул. Запорізького козацтва, 6-а, загальною площею 0,4375 га,

кадастровий номер 23 10100000:06:016:0005.

Згідно з даними, отриманими з публічної кадастрової карти України

земельна ділянка з кадастровим номером 2310100000:06:016:0005 перебуває у

державній власності, знаходиться за іншою адресою та її загальна площа

становить 0,641 га.

Таким чином, для з'ясування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, з метою, встановлення правового статусу земельної

ділянки, її меж та встановлення факту законності використання земельної ділянки виникла необхідність у призначенні позапланової перевірки гаражного експлуатаційно-будівельний кооператив Січ , розташованого на земельній ділянці за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізького козацтва, 6-а.

Слідчий підтримав клопотання та просив призначити позапланову перевірку, а судовий розгляд провести без застосування засобів фіксації судового процесу.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши клопотання, дослідивши додані до нього матеріали суд прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ст.1 Закону України Про державний контроль за використанням та охороною земель , самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Згідно з ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав, яке оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Згідно із п. 2 ч. 1 Постанови КМУ Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами №408 від 13.08.2014 р . надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно ч.4 ст.38 КПК України орган досудового розслідування зобов'язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно п.75.1. ст.75 ПК України контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Статтею 9 Закону України Про державний контроль за використанням та охороною земель встановлено, що державний контроль за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель і моніторинг ґрунтів здійснюються шляхом проведення перевірок.

Відповідно до ст.84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до ст.85 КПК України належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Відповідно до ст.86 КПК України доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.94 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв'язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Відповідно до ч.1, п.4 ч.2 ст.99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об'єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

До документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати висновки ревізій та акти перевірок.

Таким чином, факт підтвердження порушень земельного законодавства в частині самовільного зайняття земельної ділянки, можливо підтвердити лише за результатами проведення перевірки Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, а матеріали проведеної перевірки будуть використані як докази у вказаному кримінальному провадженні, клопотання слідчого необхідно задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9,84-86,92-93,99 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Доручити Головному управлінню Держгеокадастру у Запорізькій області, розташованому за адресою: м. Запоріжжя вул. Українська, 50, проведення позапланової перевірки гаражно- експлуатаційного будівельного кооперативу Січ (СДРГІОУ 25474383), що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізького козацтва, 6-а.

Перевірку провести з наступних питань:

1) фактичне місцезнаходження земельної ділянки, що використовується гаражно-експлуатаційним будівельним кооперативом Січ ?

2) який розмір та межі земельної ділянки?

3) чи допущені порушення земельного законодавства при користуванні вищевказаною земельною ділянкою та при будівництві гаражів?

4) який кадастровий номер земельної ділянки, що використовується ГЕБК Січ по вул.Запорізького козацтва, 6а, у м.Запоріжжя та хто є власником (користувачем) цієї земельної ділянки?

5) який правовий статус земельної ділянки?

6) чи має місце факт самовільного зайняття земельної ділянки, на якій, розташовані гаражі ГЕБК Січ ?

7) чи розташований гаражно-будівельний кооператив Січ у межах земельної ділянки площею 4,5га, визначеної державним актом на право користування землею серії Б №013149 та переданої у безстрокове та безоплатне користування Центральному науково-дослідному та проектно-технологічному інституту механізації та електрифікації тваринництва (на даний час - ЗНДЦМТ).

Зобов'язати посадових осіб гаражно- експлуатаційного будівельного кооперативу Січ (СДРГІОУ 25474383) забезпечити допуск працівників Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, для проведення перевірки.

Встановити строк проведення перевірки з 20.01.2017 року по 30.01.2017 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: І.Г.Кучерук

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення20.01.2017
Оприлюднено24.01.2017
Номер документу64178008
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —337/134/17

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Котляр А. М.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 20.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

Ухвала від 20.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні