Ухвала
від 04.07.2017 по справі 337/134/17
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН 337/134/17

1-кс/337/561/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2017 року Слідчий суддя Хортицького районного суду м.Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Запоріжжя клопотання слідчого СВ Хортицького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про проведення позапланової перевірки у кримінальному провадженні №12016080070001019 від 02.04.2016р.,

ВСТАНОВИВ:

03.07.2017р. слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_5 , про проведення позапланової перевірки діяльності ГЕБК «Січ», розташованого за адресою: м.Запоріжжя, вул..Запорозького козацтва,6а, з питань дотримання вимог земельного законодавства під час виконання будівельних робіт на земельній ділянці за адресою: м.Запоріжжя, вул..Запорозького козацтва,6а, та з метою встановлення правового статусу земельної ділянки, її меж, законності використання.

Клопотання мотивує тим, що 01.04.2016р. о 16.48год. до Хортицького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення директора Запорізького науково-дослідного центру механізації тваринництва ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» ОСОБА_6 про те, що невстановлена особа самовільно зайняла земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 , яка перебуває в користуванні ЗНДЦМТ, та здійснює самовільне будівництво гаражів.

Інформація про вчинення вказаного кримінального правопорушення за ознаками, передбаченими ч.1 ст.197-1 КК України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), внесена до ЄРДР 02.04.2016р. за №12016080070001019 і розпочато досудове розслідування.

Слідчий вважає, що з метою повного та об`єктивного встановлення обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення, зокрема, правомірності використання ГЕБК «Січ» земельної ділянки, її правового статусу, меж, дотримання вимог земельного законодавства під час виконання на ній будівельних робіт, виникла необхідність в проведення позапланової перевірки ГЕБК «Січ», проведення якої слід доручити спеціалістам Головного управління Держгеокадастру України в Запорізькій області.

В судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали вказане клопотання, просять його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши думку слідчого, прокурора, дослідивши додані до клопотання матеріали та матеріали кримінального провадження, вважає його таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», самовільне зайняття земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Ст.9 вказаного Закону встановлено, що державний контроль за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель і моніторинг ґрунтів здійснюються шляхомпроведення перевірок.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно із п.2 ч.1постанови КМУ №408 від 13.08.2014р. «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду на вимогу службових осіб у випадках, передбаченихКримінальним процесуальним кодексом України.

Слідчий суддя встановив, що 02.04.2016р. в ЄРДР за №12016080070001019 внесена інформація про вчинення кримінального правопорушення за ознаками, передбаченими ч.1 ст.197-1 КК України, тобто самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво, і розпочато досудове розслідування.

В межах даного кримінального провадження ухвалою слідчого судді Хортицького районного суду м.Запоріжжя від 20.01.2017р. було задоволено клопотання слідчого ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення позапланової перевірки ГЕБК «Січ» з метою перевірки дотримання вимог діючого земельного законодавства під час використання земельної ділянки за адресою: м.Запоріжжя, вул.Запорозького козацтва, буд. 6а.

Згідно повідомлення ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області від 01.02.2017р. проведення вказаної перевірки можливе за допомогою топографо-геодезичних та картографічних робіт. Однак Положенням про Управління з контролю за використанням та охороною земель ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області та штатним розписом не передбачена посада сертифікованого інженера-геодезиста, тому виконання будь-яких топографо-геодезичних та картографічних робіт і відповідно проведення призначеної перевірки неможливе.

Крім того, ухвалою слідчого судді Хортицького районного суду м.Запоріжжя від 19.06.2017р. в межах цього ж кримінального провадження було задоволено клопотання слідчого ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ЗНДЦМТ, а саме, робочого проекту СХ-2444 будівництва підземних гаражів працівників ОПКБсЕП та його погоджень; проекту землеустрою та акту землекористування ЦНІІПТІМЕЖ № 013149 від 1982р., інших документів, пов`язаних з будівництвом підземних гаражів, розташованих на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 21.06.2017р. вказана ухвала виконана і слідчим отримані копії зазначених документів, серед яких робочі проекти підземних гаражів автотранспорту працівників ОПКБ с ЕПК «Січ», в яких містяться схема генплану території, виділеної для будівництва гаражів, а також Державний акт на право користування землею, виданий в 1982р. Центральному науково-дослідному та проектно-технологічному інституту механізації та електрифікації животноводства УРСР, на земельну ділянку площею 4,50га, для розташування виробничої бази інституту, з відповідним планом.

Разом з тим, в ході досудового розслідування було допитано свідка ОСОБА_7 , який пояснив, що з 1976 по 1998р. працював завідуючим відділом та головним інженером ОПКБ ЦНДПТІМЕЖ. В 1981р. інституту була виділена земельна ділянка під виробничу базу та отримано відповідний державний акт на право користування нею. Однак з 15.03.1991р. у зв`язку з земельною реформою усі землі УРСР підлягали інвентаризації, у зв`язку з чим усі суб`єкти користування зобов`язані були до 15.03.1994р. оформити своє право користування. В іншому випадку таке право припиняється. Інститут до вказаного строку до Запорізької міської ради з приводу оформлення свого права користування земельною ділянкою не звернувся, чим втратив таке право. В 1994р. ця земельна ділянка була введена до рекреаційної (паркової) зони. При цьому, в 1990р. працівниками інституту було створено ГЕБК «Січ» і йому було дозволено будівництво підземних гаражів, розроблений відповідний робочий проект. В 1994р. була проведена перевірка законності будівництва гаражів, будь-яких порушень не виявлено. В 1995р. здійснено погодження зовнішніх меж землекористування в натурі та виконаний звіт про інвентаризацію землі, на якій побудовані гаражі. Однак на даний час питання відводу земельної ділянки кооперативу не вирішено.

Згідно витягу з технічної документації щодо нормативної грошової оцінки земель земельна ділянка, на якій розташовані підземні гаражі кооперативу «Січ», має кадастровий номер 2310100000:06:016:0005, площа 4375,00кв.м.

Згідно з публічною кадастровою картою України вказана земельна ділянка перебуває в державній власності. В Державному реєстрі земель та в Реєстрі речових прав на нерухоме майно вказана земельна ділянка та право власності чи користування нею на даний момент не зареєстровано. Рішення про передачу даної земельної ділянки у власність чи користування впродовж 2009-2017р., про зміну цільового призначення міською радою не приймались.

Оцінивши викладені в клопотанні слідчого обставини, додані до клопотання на їх підтвердження докази, слідчий суддя вважає, що слідчим необґрунтована необхідність проведення позапланової перевірки ГЕБК «Січ» з питань дотримання вимог земельного законодавства під час виконання будівельних робіт на земельній ділянці за адресою: м.Запоріжжя, вул..Запорозького козацтва,6а, в т.ч. неможливість отримати належні та допустимі докази на підтвердження відповідних обставин іншими засобами.

При цьому, слідчий суддя враховує, що слідчий вже звертався з аналогічним клопотанням і воно було задоволено. Однак на даний момент проведення такої перевірки взагалі є неможливим у зв`язку з відсутністю в ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області відповідних спеціалістів.

Крім того, слідчий суддя вважає, що на даний момент в матеріалах кримінального провадження знаходиться достатньо доказів, на підставі яких слідчим можуть бути встановлені суттєві для даної справи обставини, в т.ч. щодо правомірності використання земельної ділянки, її правового статусу тощо.

З урахуванням вказаного, слідчий суддя не знаходить підстав для надання дозволу на проведення вказаної перевірки.

Таким чином, в задоволенні клопотання слідчого слід відмовити.

Керуючись ст.28,40,91-94 КПК України,

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Хортицького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення позапланової перевірки відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

04.07.2017

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення04.07.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу67548103
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —337/134/17

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Котляр А. М.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

Ухвала від 04.07.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 19.06.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мурашова Н. А.

Ухвала від 20.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

Ухвала від 20.01.2017

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні