Постанова
від 01.12.2008 по справі 2-а-5239/08
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-5239/08

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«01» грудня 2008 року 13 год. 00 хв. м. Рівне

Рівненський окружний адмі ністративний суд під головув анням судді ЖУКОВСЬКОЇ Л.А. пр и секретарі судового засідан ня Минько Н.З. та за участю сто рін і інших осіб, які беруть уч асть у справі від:

позивача: Мартинюк О.О.:

відповідача: не з' явився ;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Рівненського мі ського центру зайнятості

до відповідача ОСОБА_2

про стягнення в сумі 1764,44 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Рівненський міс ький центр зайнятості - зве рнувся до Рівненського окруж ного адміністративного суду з позовною заявою, відповідн о до якої просить стягнути з ОСОБА_2 кошти, отримані обма нним шляхом в сумі 1764,44 грн.

В судовому засіданні позив ач повністю підтримав позовн і вимоги, що співпадають з поз ицією, викладеною в позовній заяві, просить позов задовол ити.

Відповідач в судове засіда ння не з' явилася, подала пис ьмове заперечення проти позо ву, мотивує тим, що підписана о станнім заява про надання ст атусу безробітного від 28.11.2006 р., не містить відомостей щодо з обов' язання відповідача св оєчасно повідомити центру за йнятості про зміни в його ста тусі та про обставини, що впли вають на умови виплати забез печення на надання соціальни х послуг. А оскільки відповід ача не було належним чином ін формовано про необхідність п овідомлення про укладення ци вільно-правового договору, т о позовні вимоги вважає безп ідставними. Також відповідач подала заяву, в якій просить р озглянути справу без її учас ті.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, повно і вс ебічно з' ясувавши всі обста вини справи, як кожен окремо, т ак і в їх сукупності на підста ві чинного законодавства, пе ревіривши їх дослідженими у судовому засіданні письмови ми доказами, суд вважає, що поз ов підлягає до задоволення.

При цьому суд встановив та в рахував таке.

Позивач - Рівненський міс ький центр зайнятості- згід но п. 2 ст. 12 Закону України “Про загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття” є робоч им органом виконавчої дирекц ії Фонду загальнообов' язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття.

Відповідач - ОСОБА_2 - зареєстрована в Рівненськом у міському центрі зайнятості , визнана безробітною з 28.11.2006 р. в установленому законом поряд ку, що підтверджується Персо нальною карткою № НОМЕР_2 (а.с. 5), та їй призначено допомог у по безробіттю терміном 360 ка лендарних днів з 28.11.2006 р. по 22.11.2007 р . відповідно до пп.2, 4 ст. 22, п. 2 ст. 23 Закону України “Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття” та п.п. 2.1, 2.9 Порядку надання допомоги по безробі ттю, у тому числі одноразової її виплати для організації б езробітними підприємницько ї діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці т а соціальної політики Україн и від 20.11.2000 р. за № 307.

Згідно п.п. «б» п. 3 ст. 1 Закону України “Про зайнятість насе лення”, перереєстрації та ве дення обліку громадян, які шу кають роботу, і безробітних, з атвердженого Постановою КМ У країни від 14.12.2007 р. за № 219, даний фа кт є підставою для зняття з об ліку, припинення виплат допо моги по безробіттю та стягне ння незаконно виплачених кош тів, як таких, що отримані обма нним шляхом.

Ст. 30 Закону України “Про зай нятість населення” та ст. 31 За кону України "Про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття" встановлено перелік підстав припинення виплати д опомоги по безробіттю, в тому числі у випадку працевлашту вання безробітного.

Також згідно пп. 1 п. 20 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, я кі шукають роботу, і безробіт них, затвердженого Постаново ю Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 р. № 219, громадяни, зареєс тровані як такі, що шукають ро боту, та безробітні, знімають ся з обліку з дня працевлашту вання (самостійного або за на правленням центру зайнятост і), в тому числі укладення дого вору цивільно-правового хара ктеру, предметом якого є діял ьність, спрямована на викона ння власними силами робіт, на дання послуг тощо.

Як вбачається з довідки Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Євролайф України Л ТД» (ідент.код 30530054) вих. № 288 від 02.04. 2008 р. (копія - а.с. 7), відповідач є позаштатним співробітником товариства згідно договору № 849452 від 10.05.2007 р. та її комісійна в инагорода за другий квартал 2007 року складає 864,65 грн. (копія до говору - а.с. 8-10).

Отже, гр. ОСОБА_2 є самоза йнятою особою і отримання не ю доходу в ТзОВ «Євролайф Укр аїни ЛТД» у зазначений вище п еріод виводить її з-під дії ст . 2 Закону України «Про зайняті сть населення», оскільки ост ання своєю заявою про наданн я статусу безробітного від 28.1 1.2006 р. повідомляла, що не зареєс трована як суб' єкт підприєм ницької діяльності, трудовою діяльністю не займається, пе нсію не отримує.

Тому, оскільки згідно з циві льно-правовою угодою відпові дач забезпечувала себе робот ою самостійно з 10.05.2007 р., і в цей п еріод отримала допомогу по б езробіттю в сумі 1764,44 грн., що під тверджується наявними в мате ріалах справи відомостями ви плат за видами забезпечення та платіжних доручень - а.с. 1 4-36, на підставі ч. 1 п. 3 ст. 36 Закону України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття” сума виплаченого забезп ечення та вартості наданих с оціальних послуг підлягає ст ягненню з безробітного внасл ідок умисного невиконання ни м своїх обов' язків та зловж ивання ними з моменту виникн ення обставин, що впливають н а умови виплати їхнього забе зпечення та надання соціальн их послуг.

Заперечення відповідача, я кі ґрунтуються на тому, що ост аннього позивачем не було по відомлено про обов' язок сво єчасно повідомити центр зайн ятості про зміни в його стату сі та про обставини, що вплива ють на умови виплати забезпе чення на надання соціальних послуг, судом до уваги не бере ться, як необґрунтоване, оскі льки такий обов' язок передб ачений Законом України “Про загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття”, зокрем а ст. 36 встановлює, що застрахо вані особи, зареєстровані в у становленому порядку як безр обітні, зобов'язані своєчасн о подавати відомості про обс тавини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та н адання соціальних послуг.

З огляду на вищевикладене, з важаючи, що на час звернення п озивача з даним позовом до су ду відповідач доказів добров ільної сплати коштів, отрима ні обманним шляхом в сумі 1764,44 г рн. суду не надав, позов обґрун тований і на підставі ч. 3 ст. 36 З акону України “Про загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття” підлягає до задов олення.

Судові витрати (державне ми то) згідно ст. 94 КАС України з ві дповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160- 163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з відповідача - ОСОБА_2 (33016, АДРЕСА_1, іде нт.номер НОМЕР_1),- на кори сть Рівненського міського це нтру зайнятості (33024, вул. Кавка зька, 4, м. Рівне, код ЄДРПОУ 21084805, р /р 37176001000246 в ГУДКУ в Рівненській о бласті, МФО 833017, призначення пл атежу: «повернення незаконно отриманих коштів гр. ОСОБА _2»),- кошти в сумі 1764 (одна тис яча сімсот шістдесят чотири) грн. 44 коп.

3. Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо заяву п ро апеляційне оскарження бул о подано, але апеляційна скар га не була подана у встановле ний строк, постанова набирає законної сили після закінче ння цього строку. У разі подан ня апеляційної скарги постан ова, якщо її не скасовано, наби рає законної сили після закі нчення апеляційного розгляд у справи.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез суд першої інстанції, як ий ухвалив постанову. Заява п ро апеляційне оскарження под ається протягом 10 днів з дня ї ї проголошення, а в разі склад ення постанови в повному обс язі - з дня складення в повно му обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом 20-т и днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження. Апе ляційна скарга може бути под ана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарж ення, якщо скарга подається у строк, встановлений для пода ння заяви про апеляційне оск арження.

Суддя Л.А. Жуковська

Дата ухвалення рішення01.12.2008
Оприлюднено19.05.2010
Номер документу6421674
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5239/08

Постанова від 24.12.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 16.02.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М

Постанова від 01.12.2008

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

ЖУКОВСЬКА Л.А.

Постанова від 22.08.2008

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук Н.В.

Ухвала від 05.09.2008

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні