Ухвала
від 30.01.2017 по справі 906/98/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, ' 481-620

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"30" січня 2017 р. Справа № 906/98/17

Господарський суд Житомирської області у складі судді Кудряшової Ю.В.,

розглянувши позовну заяву і додані до неї матеріали

Товариства з обмеженою відповідальністю "Житомиртепломаш"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Домотехнік"

про стягнення 456108,00 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 456108,00 заборгованості згідно договору підряду №1 від 23.06.2016.

Згідно з части нами першою і третьою статті 4 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, цього Кодексу, інших законодавчих актів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо в міжнародних договорах України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до частини першої статті 124 ГПК України підсудність справ за участю іноземних суб'єктів господарювання визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

19.12.1992 Україна приєдналася до Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, від 20.03.1992 (постанова Верховної Ради України від 19.12.1992 № 2889-XII "Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності").

Згідно з підпунктом "в" частини першої статті 4 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, компетентний суд держави - учасниці Співдружності Незалежних Держав має право розглядати зазначені в статті 1 цієї Угоди спори, якщо на території цієї держави - учасниці Співдружності Незалежних Держав виконано або має бути повністю або частково виконано зобов'язання з договору, що є предметом спору.

Відповідно до частини 2 статті 4 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.92, що була підписана та ратифікована Україною та Російською Федерацією, компетентні суди держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав розглядають справи і в інших випадках, якщо про це є письмова угода Сторін про передачу спору до суду.

З даного позову вбачається, що спір між сторонами виник внаслідок неналежного виконання зобов'язань Товариством з обмеженою відповідальністю "Домотехнік" за договором підряду №1 від 23.06.2016.

Згідно п.п. 11.3., 11.4. договору підряду №1 від 23.06.2016 в разі неможливості вирішення спорів шляхом переговорів, сторони передають їх на розгляд суду по місцю знаходження підрядчика (господарський суд Житомирської області). Сторони згодні, що для вирішення спору буде застосовуватись законодавство України.

Враховуючи вищевикладене, даний позов підлягає розглядові господарському суду Житомирської області.

Угода про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, регулює також порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Російської Федерації.

Так, згідно зі статтею 5 Угоди компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов'язуються надавати взаємну правову допомогу.

Взаємне надання правової допомоги включає вручення і пересилання документів і виконання процесуальних дій, зокрема проведення експертизи, заслуховування Сторін, свідків, експертів та інших осіб.

При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться одна з одною безпосередньо.

При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави.

При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень документи, що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

Таким чином, для належного повідомлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Домотехнік" про час і місце розгляду даної справи останньому необхідно вручити копію даної ухвали на російській мові через компетентний суд Російської Федерації.

Подані матеріали достатні для прийняття позовної заяви до розгляду.

Згідно з ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, а також у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи звернення господарського суду Житомирської області з судовим дорученням до Арбітражного суду Московської області (107053, м. Москва, пр. Академіка Сахарова 18), провадження у даній справі підлягає зупиненню.

Керуючись ст.ст. 61, 64, 65, 79, 86, 124 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву та порушити провадження у справі.

2. Призначити справу до розгляду в засіданні господарського суду Житомирської області "25" квітня 2017 р. о 11:30.

Розгляд справи відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 411.

3. Надіслати копію ухвали господарського суду Житомирської області про порушення провадження у справі від 30.01.2017 російською мовою для вручення відповідачу в порядку, передбаченому Угодою про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, через Арбітражний суд Московської області (107053, Російська Федерація, м. Москва, пр. Академіка Сахарова 18).

4. Зобов'язати позивача подати суду:

- довідку про стан заборгованості станом на день розгляду справи;

- витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

- оригінали доданих до позовної заяви документів для огляду в судовому засіданні.

4. Зобов'язати відповідача:

- подати суду письмово та нормативно обґрунтовані пояснення по суті позовних вимог з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини;

- надати суду на підтвердження статусу юридичної особи і повного найменування, подати оригінал і належним чином засвідчену копію статуту (положення), витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

6. Зупинити провадження у справі № 906/98/17 до 25.04.2017.

Сторони: направити для участі у розгляді справи своїх представників, повноваження яких повинні бути підтверджені належним чином оформленою довіреністю. У разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівником, надати наказ, рішення, розпорядження, протокол про призначення тощо, які будуть залучені до матеріалів справи.

7. Попередити сторони про передбачену п. 5 ст. 83 ГПК України відповідальність за невиконання вимог ухвали суду, а позивача - про передбачені п. 5 ч. 1 ст. 81ГПК України правові наслідки.

8. Попередити відповідача, що у випадку неподання відзиву на позовну заяву та витребуваних судом документів справа буде розглянута за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Викликати в засідання суду уповноважених представників сторін.

Суддя Кудряшова Ю.В.

Друк:

1 - в справу;

2, 3 - сторонам (рек. з повід.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення30.01.2017
Оприлюднено02.02.2017
Номер документу64368396
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/98/17

Ухвала від 27.09.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 05.07.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 25.05.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні