Постанова
від 01.11.2010 по справі 2а-5130/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5130/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          01 листопада 2010 р.                                                                                м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Падій В.В.,

при секретарі Кондратенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м. Чернігова до відкритого акціонерного товариства "Чернігівське Хімволокно" про стягнення витрат на виплату і доставку пенсії,-

В С Т А Н О В И В :

05.10.2010 року управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м. Чернігова (далі –УПФУ в Новозаводському районі м. Чернігова) звернулось до суду з адміністративним позовом до відкритого акціонерного товариства "Чернігівське Хімволокно" (далі – ВАТ "Чернігівське Хімволокно") про стягнення сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в розмірі 1535592,62 грн. Свої вимоги обґрунтовують тим, що ВАТ "Чернігівське Хімволокно" зареєстровано в УПФУ в Новозаводському районі м. Чернігова як страхувальник, який сплачує внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на загальних підставах і згідно з розрахунків управління, сума заборгованості відповідача по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій складає 1535592,62 грн., яка відповідачем в добровільному порядку не сплачена.

Представником позивача до суду надана заява про зменшення розміру позовних вимог, відповідно до якої сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, після перерахунку становить 1528882,45 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 КАС України позивач має право в будь-який час до закінчення судового розгляду збільшити або зменшити розмір позовних вимог або відмовитися від адміністративного позову.

В судове засідання представник позивача не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується зворотнім повідомленням з відміткою про вручення, наявним в матеріалах справи.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

Оскільки, відповідача було належним чином повідомлено про дату, час і місце судового розгляду, суд дійшов висновку про можливість подальшого розгляду адміністративної справи за його відсутності.

Судове засідання здійснювалось в порядку передбаченому ст. 41 КАС України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ВАТ "Чернігівське Хімволокно" (ідентифікаційний код 00204048) зареєстровано виконавчим комітетом Чернігівської міської ради, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців станом на 20.10.2010 року та взято на облік до УПФУ в Новозаводському районі м. Чернігова 28.01.1991 року за № 0101, що підтверджується довідкою начальника управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м. Чернігова (а.с. 10).

Як вбачається з матеріалів справи у ВАТ "Чернігівське Хімволокно" працювали особи, яким призначено пільгову пенсію на підставі пунктів “б”-“з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення ”.

Згідно з пунктом 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 року № 1058 – IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ” (далі – Закон № 1058 – IV), пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України “Про пенсійне забезпечення ”. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Абзацом четвертим пункту 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону № 1058 – IV визначено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Згідно ст.2 Закону України від 26.06.1997 року № 400/97-ВР “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” об'єктом оподаткування для платників збору є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”- “з”ст.13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього Закону.

Статтею 1 Закону № 1058 – IV визначено, що страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього закону.

Згідно п.6.4 – 6.5 розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1 (далі-Інструкція), розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно п.6.8 розділу 6 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом встановлено, що відповідач у передбаченому законодавством порядку повідомлений про розмір сум фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, що підтверджується копіями зворотніх повідомлень, наявних в матеріалах справи.

Згідно розрахунку суми заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій ВАТ "Чернігівське Хімволокно", відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в розмірі 1528882,45 грн.

Частиною 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідачем не надано жодних належних доказів щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, як і доказів, що спростовують викладені в позовній заяві обставини.

З матеріалів справи вбачається, що обов'язок по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій відповідачем не був виконаний.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м. Чернігова до відкритого акціонерного товариства "Чернігівське Хімволокно" підлягають задоволенню повністю, а вказана заборгованість стягненню на користь управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м. Чернігова.

Оскільки, спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведення судових експертиз, судові витрати(судовий збір) згідно ч.4 ст.94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м. Чернігова до відкритого акціонерного товариства "Чернігівське Хімволокно", задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Чернігівське Хімволокно" (14011, м. Чернігів, вул. Щорса, 78, р/р 2600131380901 в філії АБ «Південний» м. Київ, МФО 320917, код 00204048) на користь управління Пенсійного фонду України в Новозаводському районі м. Чернігова на р\р 25608303051156 в ЧО ВАТ «Державний Ощадний банк», МФО 353553, код 21396396 заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій в сумі 1528882 (один мільйон п'ятсот двадцять вісім тисяч вісімсот вісімдесят дві) грн. 45 коп.

Порядок апеляційного оскарження постанови суду передбачений ст. 185-186 КАС України.

<Поле для вводу тексту >

Суддя                                                                                           Падій В.В.

Дата ухвалення рішення01.11.2010
Оприлюднено03.02.2017
Номер документу64399762
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5130/10/2570

Ухвала від 06.10.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Постанова від 01.11.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 16.01.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 01.03.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мельничук В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні