Ухвала
від 31.01.2017 по справі 918/1015/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

"31" січня 2017 р. Справа № 918/1015/15

Господарський суд Рівненської області у складі судді Заголдної Я.В. при секретарі судового засідання В"юненко І.І. за участю представника ТОВ "Фінансова компанія "Приватні Інвестиції" ОСОБА_1, від ініціюючого кредитора ОСОБА_2 розглянувши матеріали справи за заявою кредитора Державної податкової інспекції у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області (вул. Відінська, 8, м. Рівне, 33023) до боржника ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю - фірма "Експо-сервіс" (АДРЕСА_1, Рівне, 33000, код ЄДРПОУ 30318274) про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 03.09.2015 р. прийнято до розгляду заяву Державної податкової інспекції у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області про порушення справи про банкрутство ТОВ-фірма "Експо-сервіс".

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 15.09.2015 р. по справі порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ - фірма "Експо-сервіс", визнано вимоги ініціюючого кредитора до боржника у сумі 595 148 грн. 98 коп., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника та введено процедуру розпорядження майном боржника строком на 115 днів, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого ОСОБА_4

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 05.04.2016 р. затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ - фірма "Експо-сервіс".

Постановою господарського суду Рівненської області від 31.05.2016 р. затверджено звіт розпорядника майна ТОВ-фірма "Експо-сервіс" - ОСОБА_4 про проведену роботу в процедурі розпорядження майном, припинено процедуру розпорядження майном ТОВ-фірма "Експо-сервіс", визнано банкрутом ТОВ-фірму "Експо-сервіс", відкрито ліквідаційну процедуру банкрута строком на 12 місяців, призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_4

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 06.09.2016 р. визнано вимоги ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" у справі № 918/1015/15 про банкрутство ТОВ-фірми "Експо-сервіс" частково на загальну суму 1 134 897 грн. 30 коп., відмовлено ТОВ "Фінансова компанія "Приватні інвестиції" у визнанні грошових вимог на загальну суму 1 361 201 грн. 82 коп.

Не погоджуючись із вимогами вищевказаної ухвали, Державна податкова інспекція у м. Рівне ГУ ДФС у Рівненській області звернулася до суду з відповідною апеляційною скаргою.

Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду від 03.10.2016 р. відмовлено Державній податковій інспекції у м. Рівне ГУ ДФС у Рівненській області у поновленні строку на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Рівненської області від 06.09.2016 р., апеляційну скаргу ДПІ у м. Рівне на ухвалу господарського суду Рівненської області від 06.09.2016 р. зі справи № 918/1015/15 - залишено без розгляду.

29.12.2016 р. на адресу суду від ліквідатора боржника надійшло клопотання про зняття арештів та інших обтяжень з майна банкрута, яке призначено судом до розгляду у судовому засіданні на 31.01.2017р.

31.01.2017р. на адресу суду від ліквідатора боржника надійшло клопотання про розгляд справи без його участі у зв'язку із перебуванням останнього у відрядженні та підтримав своє клопотання про зняття арештів та інших обтяжень з майна банкрута в повному обсязі.

Присутні в судовому засіданні учасники провадження у справі не заперечили проти розгляду справи без участі ліквідатора. За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання без участі ліквідатора.

Господарський суд, 31.01.2017р. в судовому засіданні дослідивши подані суду документи, заслухавши думку сторін, прийшов до висновку про задоволення клопотання ліквідатора про зняття арештів та інших обтяжень з майна банкрута, виходячи з наступного.

У відповідності до абз. 8 ч. 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Тобто, з огляду на норму ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", всі обтяження на майно ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю - фірма "Експо-сервіс" були скасовані ще 31.05.2016 року при винесені постанови господарського суду Рівненської області від 31.05.2016 року про визнання банкрутом ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю - фірма "Експо-сервіс".

Як встановлено судом, майнові активи боржника, які становлять ліквідаційну масу останнього, обтяжені рядом арештів та заборон відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Юридичний факт банкрутства особи вводить відносно банкрута новий правовий режим, який регулюється спеціальним Законом - Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги якого розповсюджуються на усіх учасників суспільних відносин, що стосуються прав і обов'язків боржника-банкрута. Права та інтереси банкрута і кредиторів у справі реалізуються через ліквідатора, який для їх забезпечення має право подати відповідні заяви (клопотання) до органів та осіб, що наклали арешти чи заборони на майно боржника-банкрута, які, в свою чергу, зобов'язані їх скасувати (припинити, анулювати, зняти, погасити тощо).

Постанова господарського суду Рівненської області від 31.05.2016 року у справі № 918/1015/15 та факт банкрутства, який нею встановлений, для осіб, які наклали обтяження на майно боржника, визнаного банкрутом, є правозмінюючим юридичним фактом, наслідком якого є скасування обтяжень та заборон, що накладені на майно банкрута, будь-якими органами (судами, нотаріусами, органами виконавчої служби, тощо), що їх накладали (вчинили).

Згідно ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Цією ж статтею передбачено повноваження ліквідатора, зокрема, ліквідатор приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; і виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; для подальшої його реалізації та задоволення вимог кредиторів, що кореспондується з статтями 43 та 44 цього Закону.

Відповідно до ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор формує ліквідаційну масу, проводить оцінку виявленого майна, що належить банкруту та виставляє його на аукціон для реалізації.

Таким чином, накладені обтяження на майно банкрута є перешкодою (обмеженням) у здійсненні ліквідатором ліквідаційних заходів щодо банкрута, а саме, реалізації майна, одержання та накопичення коштів та послідуючому проведенні задоволення вимог кредиторів у порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів боржника.

При цьому, зняття обтяжень з майна боржника у порядку статті 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним, і стосується будь-яких органів і посадових осіб. Існування не скасованих арештів на активи банкрута перешкоджає ліквідатору у виконанні покладених на нього Законом обов'язків.

Відтак, ухвала господарського суду про скасування арешту, чи інших обмежень є підставою для припинення арешту (обтяжень).

Таким чином, викладені ліквідатором обставини свідчать про наявність обмежень щодо розпорядження майном банкрута, які, виходячи з положень ч. 1 ст. 38 Закону, підлягають скасуванню.

Враховуючи все вищенаведене у сукупності, господарський суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання ліквідатора ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю - фірма "Експо-сервіс" про зняття арештів та інших обтяжень з майна банкрута.

Разом з цим, суд зазначає, що ч. 2. ст. 60 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі прийняття судом рішення про зняття арешту з майна арешт з майна знімається за постановою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини. Копія постанови про зняття арешту з майна надсилається боржнику та органу (установі), якому була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно боржника.

Керуючись ст. ст. 2, 38, 40, 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю - фірма "Експо-сервіс" про зняття арештів та інших обтяжень з майна банкрута задовольнити.

2. Припинити, шляхом скасування обтяжень - заборон щодо розпорядження майном банкрута - ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю - фірма "Експо-сервіс" (АДРЕСА_1, Рівне, 33000, код ЄДРПОУ 30318274), а саме:

- номер запису про обтяження : 9103985 вид обтяження: арешт нерухомого майна;

- номер запису про обтяження : 2426814 вид обтяження: арешт нерухомого майна, виникнення;

- реєстраційний номер обтяження: 630559 тип обтяження: заборона на нерухоме майно;

- реєстраційний номер обтяження: 6305772 тип обтяження: заборона на нерухоме майно;

- реєстраційний номер обтяження: 9924209 тип обтяження: арешт нерухомого майна

3. Зобов'язати Рівненську філію державного підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України та УДВС Головного територіального управління юстиції у Рівненській області вилучити всі вищевказані обтяження з всього майна і майнових прав з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Дана ухвала відповідно до ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України є обов'язковою для виконання на усій території України та є виконавчим документом.

Ухвала набрала законної сили з 31.01.2017 року і може бути пред'явлена до виконання протягом одного року.

Копію ухвали направити всім учасникам у справі, Рівненській філії державного підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України та УДВС Головного територіального управління юстиції у Рівненській області.

Суддя Заголдна Я.В.

Дата ухвалення рішення31.01.2017
Оприлюднено06.02.2017
Номер документу64433751
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —918/1015/15

Ухвала від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 31.01.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 12.01.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 03.10.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 06.09.2016

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Постанова від 31.05.2016

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Заголдна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні