Постанова
від 17.06.2009 по справі 14/347
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17.06.2009 р. 10:28 № 14/347

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі с удді Літвінової А.В. при секре тарі Денисенко Ю.М., за участю представників сторін:

від прокуратури: Чирви Ол ени Олександрівни

від управління пенсійного фонду: Бойка Вадима Сергій овича

від відповідача: Орлова І горя Юхимовича

розглянув у судовому засід анні адміністративну справу

за позовом Заступника прокурора Дніп ровського району міста Києва в інтересах держави в особі У правління Пенсійного фонду У країни у Дніпровському район і міста Києва

до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Ресурс»

про стягнення заборгованості ,

На підставі частини т ретьої статті 160 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни в судовому засіданні 17 ч ервня 2009 року проголошено вст упну та резолютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора Дніпр овського району міста Києва в інтересах держави в особі У правління Пенсійного фонду У країни у Дніпровському район і міста Києва звернувся з поз овом до товариства з обмежен ою відповідальністю «Ресурс »про стягнення заборгованос ті у сумі 3 097,41 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що суму страхових внескі в до Пенсійного фонду Україн и у строки, встановлені статт ею 20 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування»відпові дачем не сплачено.

Представник відповідача у судовому засіданні відповід но до статті 136 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни повідомив про визнання заборгованості в повному обс язі.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адмін істративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Дніпр овського району міста Києва в інтересах держави в особі У правління Пенсійного фонду У країни у Дніпровському район і міста Києва звернувся з поз овом до товариства з обмежен ою відповідальністю «Ресурс »про стягнення заборгованос ті у сумі 3 097,41 грн.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Ресурс»заре єстровано в Управлінні Пенсі йного фонду України в Дніпро вському районі міста Києва я к платника страхових внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»у разі виявлення с воєчасно не сплачених сум ст рахових внесків страхувальн ики зобов'язані самостійно о бчислити та сплатити їх з нар ахуванням пені в порядку і ро змірах, визначених цим Закон ом.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обч ислені територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і в стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Як вбачається з матеріалів справи, товариством з обмеже ною відповідальністю «Ресур с» до управлінням Пенсійного фонду в Дніпровському район і міста Києва подавались роз рахунки сум страхових внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування . Разом з тим, заявлені до спла ти внески самостійно сплачен о відповідачем лише частково . У зв' язку з чим, управлінням Пенсійного фонду в Дніпровс ькому районі міста Києва тов ариству з обмеженою відповід альністю «Ресурс»надсилала сь вимога від 05.02.2007 №Ю-104, відпові дно до якої сума прострочено ї заборгованості із сплати с трахових внесків складає 3 440,9 7 грн.

Протягом десяти робочих дн ів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальн ик зобов'язаний сплатити сум у недоїмки і суму фінансових санкцій. У разі незгоди з розр ахунком суми недоїмки, зазна ченої у вимозі про сплату нед оїмки та суми фінансових сан кцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонд у, а в разі неузгодження має пр аво на оскарження вимоги в су довому порядку.

Оскільки відповідач не оск аржував надіслану позивачем вимогу ані в адміністративн ому, ні в судовому порядку, бор г по вимозі є узгодженим.

Суму заборгованості по спл аті страхових внесків до Упр авління Пенсійного фонду в Д ніпровському районі міста Ки єва відповідач в повному обс язі не погасив, у зв' язку з чи м за відповідачем обліковуєт ься заборгованість із сплати страхових внесків у сумі 3 097,41 г рн.

Відповідно до Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженого Указом Президент а України №121/2001 від 01.03.2001, Пенсійн ий фонд України є центральни м органом виконавчої влади, щ о здійснює управління фінанс ами пенсійного забезпечення , діяльність якого спрямовує ться і координується Кабінет ом Міністрів України.

Пунктом 3 названого Положен ня передбачено, що основними завданнями Пенсійного фонду України є: участь у формуванн я та реалізації державної по літики у сфері пенсійного за безпечення та соціального ст рахування, забезпечення збир ання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своє часного фінансування витрат на виплату пенсій та інших со ціальних виплат, що здійснює ться з коштів Пенсійного фон ду України.

Згідно пункту 15 цього Полож ення Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження б езпосередньо та через утворю вані в установленому порядку головні управління Пенсійно го фонду України в АРК, област ях, містах Києві та Севастопо лі, та управління Пенсійного фонду України в районах, міст ах і районах у містах.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування», якщо страхувальн ик, який одержав вимогу терит оріального органу Пенсійног о фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих дні в після її отримання не сплат ив зазначену у вимозі суму не доїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкціє ю, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу із відповідни м органом Пенсійного фонду, а бо не оскаржив вимогу в судов ому порядку, а також у разі якщ о страхувальник узгодив вимо гу, але не сплатив узгоджену с уму недоїмки протягом десяти робочих днів після утриманн я узгодженої вимоги, відпові дний орган Пенсійного фонду має право звернутись до суду з позовом про стягнення недо їмки.

Статтею 121 Конституції Укра їни на органи прокуратури Ук раїни покладено обов'язок пр едставництва інтересів гром адян та держави в судах.

Відповідно до статті 36-1 Зако ну України «Про прокуратуру» , підставою для представницт ва органами прокуратури Укра їни в суді інтересів держави є наявність порушень або заг рози порушень економічних, п олітичних та інших державних інтересів внаслідок протипр авних дій (бездіяльності) фіз ичних або юридичних осіб, що в ичиняються між ними або з дер жавною.

Відповідно до частини перш ої статті 19 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування»стр ахові внески до солідарної с истеми нараховуються: для ро ботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошо вого забезпечення) працівник ів, що включають витрати на ви плату основної і додаткової заробітної плати та інших за охочувальних та компенсацій них виплат, у тому числі в нату ральній формі, які визначают ься згідно з нормативно-прав овими актами, прийнятими від повідно до Закону України «П ро оплату праці», виплату вин агород фізичним особам за ви конання робіт (послуг) за угод ами цивільно-правового харак теру, що підлягають обкладен ню податком на доходи фізичн их осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійс нюється за рахунок коштів ро ботодавця, та допомоги по тим часовій непрацездатності.

Згідно з частиною шостою ст атті 20 наведеного Закону стра хувальники зобов'язані сплач увати страхові внески, нара ховані за відповідний базови й звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів і з дня закінчення цього періо ду.

Частиною першою статті 5 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування»встановлено, що ц ей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами с истеми загальнообов'язковог о державного пенсійного стра хування. Дія інших нормативн о-правових актів може поширю ватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим З аконом, або в частині, що йому не суперечить.

Згідно з пунктом 11.11 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19.12.2003 №21-1, платники, зазнач ені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункт у 2.1 цієї Інструкції, щомісяц я складають у двох примірник ах розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання, в якому зазначають сам остійно обчислені суми страх ових внесків. Розрахунки под аються зазначеними платника ми до органу Пенсійного фонд у для реєстрації за базовий з вітний період, що дорівнює ка лендарному місяцю, - не пізніш е ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері оду.

Як передбачено пунктом 8.1 за значеної Інструкції, суми ст рахових внесків, своєчасно н е нараховані та/або не сплаче ні страхувальниками у строки , визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 ціє ї Інструкції, у тому числі обч ислені органами Пенсійного ф онду, вважаються прострочено ю заборгованістю із сплати с трахових внесків (далі - недо їмка) і стягуються з нарахува нням пені та застосуванням ф інансових санкцій.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»у разі виявлення с воєчасно не сплачених страхо вих внесків страхувальники з обов' язані самостійно обчи слити ці внески і сплатити їх з урахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією с таттею. Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінн ям Пенсійного фонду, надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку, вимогу про їх спл ату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про спл ату недоїмки страхувальник з обов' язаний сплатити суму н едоїмки та суму фінансових с анкцій.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про оплату недоїмки і прот ягом 10 днів після її отримання не сплатив визначену у вимоз і суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного ф онду, або не оскаржив вимогу, а ле не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 днів післ я отримання вимоги, відповід ний орган Пенсійного фонду в установленому законом поряд ку звертається і подає вимог у про сплату недоїмки до відп овідного підрозділу виконав чої служби. У вказаних випадк ах орган Пенсійного фонду та кож має право звернутися до с уду з позовом про стягнення н едоїмки.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем отрима но вимогу Управління Пенсійн ого фонду України в Дніпровс ькому районі міста Києва, а от же сума простроченої заборго ваності із сплати страхових внесків є узгодженою.

Враховуючи всі наведені об ставини в їх сукупності, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні позов ви знав та повідомив суд, що оскі льки товариство на даний час не працює, коштів на сплату за боргованості не має, у зв' яз ку з чим не має можливості по гасити заборгованість товар иством самостійно.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, за відсут ності витрат позивача - суб'єк та владних повноважень, пов'я заних із залученням свідків та проведенням судових експе ртиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідач а не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 136 та 158-163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «Р есурс»(місто Київ, вул.Бойч енка 4, кв.29, код ЄДРПОУ 32592395) на к ористь Управління Пенсійног о фонду України в Дніпровськ ому районі міста Києва (р/р №25603 3012603 в ГУ Ощадбанку у місті Києв і та Київський області, МФО 322669 , код ЄДРПОУ 22869448) 3 097,41 грн. (три тис ячі дев' яносто сім гривень 41 копійку).

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України н абирає законної сили після з акінчення строку подання зая ви про апеляційне оскарження .

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя Літвінова А.В.

Постанову складено в пов ному обсязі 22 червня 2009 року

Дата ухвалення рішення17.06.2009
Оприлюднено19.10.2010
Номер документу6448999
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/347

Ухвала від 24.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Захарченко

Ухвала від 23.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Захарченко

Постанова від 26.10.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 16.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 31.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

Постанова від 29.03.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 22.03.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 14.05.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні