Ухвала
від 07.02.2017 по справі 347/2078/15
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2017 р. Справа № 876/9482/16

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі:

головуючого судді: Улицького В.З.

суддів: Гулида Р.М., Кузьмича С.М.

при секретарі судового засідання: Дутка І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26.10.2016 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Косівському районі Вінтоняк Сергій Михайлович, Відділу Держгеокадастру у Косівському районі про визнання незаконним та скасування рішення,-

ВСТАНОВИЛА:

У жовтні 2016 року позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Косівському районі Вінтоняка Сергія Михайловича про визнання незаконним та скасування рішення відповідача №РВ-260035602015 від 25.07.2015 року про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру та зобов'язання відповідача внести відомості щодо земельної ділянки, що знаходиться в с.Тюдів, Косівського району, Івано-Франківської області по вул.Т.Шевченка, площею 0,08га до державного земельного кадастру та присвоїти земельній ділянці кадастровий номер.

Позивач позовні вимоги мотивував тим, що 12.07.2015 року позивач звернувся до Державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Косівському районі із заявою про внесення відомостей до Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки площею 0,08 га в с.Тюдів, Косівського району, Івано-Франківської області по вул.Т.Шевченка з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, яку ОСОБА_1 мав намір приватизувати. Однак, рішенням №РВ-260035602015 від 25.07.2015 року відповідач відмовив у задоволенні заяви з підстав невідповідності електронного документа установленим вимогам, а саме: перетин з земельною ділянкою НОМЕР_1, площа співпадає на 71,4206%; знаходження в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки. Вважають дане рішення про відмову незаконною, оскільки право власності на спадкове майно ОСОБА_1, а саме: на незавершене будівництво (фундамент), що знаходиться в с.Тюдів, Косівського району, Івано-Франківської області, встановлено рішенням Косівського районного суду від 30.08.2008 року. Просив позов задоволити.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26.10.2016 року адміністративний позов задоволено частково. Визнано протиправним рішення Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Косівському районі №РВ-2600082832016 від 14.06.2016 року про відмову у внесенні відомостей (змін) до Державного земельного кадастру та зобов'язано Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Косівському районі зареєструвати за позивачем ОСОБА_1 належну йому на праві власності земельну ділянку в с. Тюдів, Косівського району, Івано-Франківській області.

Постанову суду першої інстанції оскаржив Відділ Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області. Вважає, що оскаржувана постанова прийнята з помилковим застосуванням норм матеріального та процесуального права та підлягає скасуванню з підстав викладених у апеляційній скарзі. Просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою у задоволені адміністративного позову відмовити.

Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу апелянта слід залишити без задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Відповідно до ч.2 ст.2 КАС України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім, випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до ст.159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухваленим відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ст.200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права. Не може бути скасовано правильне по суті рішення суду з одних лише формальних міркувань.

Судом першої інстанції встановлено, що постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 12.04.2016 року у справі №347/2078/15 за позовом ОСОБА_1, до Державного реєстратора відділу Держземагенства у Косівському районі Вінтоняка Сергія Михайловича, відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області про визнання незаконним та скасування рішення від 25.07.2015 року та зобов'язання до вчинення дій - позов було задоволено частково, визнано протиправним і скасовано рішення Державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Косівському районі Вінтоняка С.М. №РВ-260035602015 від 25.07.2015 року про відмову у внесенні відомостей (змін до ним) до державного земельного кадастру, зобов'язано Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області розглянути заяву ОСОБА_1 від 12.07.2015 року про державну реєстрацію земельної ділянки та прийняти рішення відповідно до вимог закону, стягнуто з відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 40002621) за рахунок бюджетних асигнувань даного суб'єкта владних повноважень на користь ОСОБА_1 частину сплаченого судового збору в розмірі 487,20 грн.

Постанова вступила в законну силу 10.05.2016 року, в касаційному порядку не оскаржувалася.

24.06.2016 року були видані виконавчі листи, а 13.07.2016 року заступником начальника відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Пищ М.С. було відкрито виконавче провадження.

Проте, на сьогоднішній день жодних виконавчих дій не проводилось по виконанню рішення суду в частині зобов'язання Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області розглянути заяву ОСОБА_1 від 12.07.2015 року про державну реєстрацію земельної ділянки та прийняти рішення відповідно до Закону.

Рішення Державного кадастрового реєстратора Відділу Держземагенства в Косівському районі від 25.07.2015 року (яке було визнане незаконним) є ідентичним новому рішенню від 14.06.2016 року доводиться змістом цих документів, копії яких додані позивачем до позовної заяви.

Судова колегія апеляційного суду встановлено, що виконання постанови Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 12.04.2016 року не може відбуватися шляхом винесення суб'єктом владних повноважень ідентичного рішення, яке було визнано протиправним, а тому такі дії Державного кадастрового реєстратора Відділу Держгеокадастру у Косівському районі та керівника відділу є вочевидь незаконними та протиправними.

Згідно з ч. 2 с. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Узагальнюючи наведене, суд апеляційної інстанції переконаний, що судом першої інстанції надано належну оцінку наявним у справі доказам, а їх достатня кількість та взаємний зв'язок у сукупності дали змогу суду першої інстанції зробити вірний висновок про наявність підстав для часткового задоволення адміністративного позову.

Враховуючи викладене, колегія суддів не вбачає підстав для скасування постанови суду першої інстанції.

З наведеного вбачається, що доводи апеляційної скарги являються безпідставними та необґрунтованими та не спростовують висновків суду першої інстанції, правова оцінка доказів дана вірно, а відтак у задоволенні апеляційної скарги слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 160 ч. 3, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області залишити без задоволення, а постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26.10.2016 року у справі №347/2078/15 - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

На ухвалу протягом двадцяти днів з моменту набрання нею законної сили може бути подана касаційна скарга безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий: В. Улицький

Судді: Р. Гулид

С. Кузьмич

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 08.02.2017 року

Дата ухвалення рішення07.02.2017
Оприлюднено14.02.2017
Номер документу64623906
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —347/2078/15

Ухвала від 04.02.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 31.08.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Постанова від 01.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Постанова від 01.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні