Ухвала
від 10.02.2017 по справі 755/16396/16-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/16396/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" лютого 2017 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва Бірса О.В., секретар судових засідань Ярмак І.В., за участю слідчого Яцишина А.Р., розглянувши в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва Яцишина А.Р. про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016100000001070 від 01.11.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

в с т а н о в и в:

До слідчого судді даного місцевого суду надійшло зазначене клопотання слідчого, яке погоджене з прокурором третього відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва Р. Савровим, про надання тимчасового доступу до документів, з можливістю їх вилучення, враховуючи те, що у провадженні третього слідчого управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016100000001070 від 01.11.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до прокуратури міста Києва звернувся народний депутат України ОСОБА_4 із заявою щодо зловживання службовими особами КМДА своїм службовим становищем під час будівництва багатоповерхової інженерної споруди на земельній ділянці, яка відноситься до земель історико-культурного призначення.

Вказана земельна ділянка, яка знаходиться на Парковій дорозі у м. Києві була передана в для будівництва ТОВ АМАДЕУС КО відповідно до рішення Київської міської ради від 28.12.2010 за № 525/5337 Про передачу земельних ділянок ТОВ АМАДЕУС КО для будівництва та обслуговування об'єктів інженерної і транспортної інфраструктури на Парковій дорозі у Печерському районі м. Києві .

На виконання вищезазначеного рішення 27.02.2012 між ТОВ АМАДЕУС КО та Київською міською радою було укладено договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу КМР (КМДА), про що зроблено запис від 16.03.2012 за № 82-6-00645 у книзі записів державної реєстрації договорів.

В подальшому, на цій земельній ділянці, що була передана ТОВ АМАДЕУС КО , почалось будівництво Конгресно-виставкового центру, що тривало протягом 2010-2012 рр. Будівництво здійснювалось ТОВ Основа-Солсіф .

Однак, ТОВ АМАДЕУС КО та забудовник - ТОВ Основа-Солсіф на момент початку будівництва Конгресно-виставкового центру не мали усіх необхідних документів, зокрема правовстановлюючих документів на земельну ділянку, висновків про результати оцінки впливу на стан навколишнього природнього середовища, тощо.

У відповідності до статей 53, 150 Земельного кодексу України, територія від Зеленого театру до арки Дружби Народів, вздовж паркової дороги відноситься до особливих цінних земель - земель історико-культурного призначення, оскільки розташовується на території пам'ятки історії та ландшафту місцевого значення Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпро відповідно до наказу Міністерства культури України від 03.02.2016 року № 58/0/16-10.

За повідомленням Міністерства культури України, ТОВ АМАДЕУС КО та ТОВ Основа-Солсіф не звертались до Управління Державної культурної спадщини на отримання дозволів щодо проведення будь-яких робіт на зазначеній земельній ділянці (особливо цінні землі - землі історико-культурного призначення).

Окрім того, земельна ділянка на вул. Парковій, на якій проводились роботи з будівництва, розташована у Центральному історичному районі міста, в межах охоронної зони об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Київ: Собор Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра .

Однак, дозволу на виконання будівельних робіт в межах охоронної зони об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Київ: Собор Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра ТОВ АМАДЕУС КО та ТОВ Основа-Солсіф у органах охорони культурної спадщини не отримували. Відтак, має місце факт незаконного будівництва на охоронюваній законодавством території.

Саме зведення споруд відбулось на особливо цінних землях - землях історико-культурного призначення та фактично призвело до знищення охоронюваних законодавством та державою схилів правого берега Дніпра.

Так, внаслідок неконтрольованого будівництва на Парковій дорозі розпочались зсуви ґрунту, які загрожують пошкодженню іншій пам'ятці архітектури загальнодержавного значення - Марийському палацу.

Таки чином, можна стверджувати, що через будівництво Конгресно-виставкового центру або Вертолітного майданчику на Парковій дорозі у м. Києві відбулось значне погіршення екологічної ситуації шляхом руйнування цінних земель історико-культурного призначення пам'ятки історії та ландшафту місцевого значення Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпро .

Зважаючи, на можливу вартість відновлення цінних земель історико-культурного призначення на схилах Дніпра, що знаходяться під вищезазначеним об'єктом, вказане незаконне будівництво має наслідком заподіяння матеріальної шкоди бюджету місцевої громади та державі Україна в особливо великих розмірах.

У свою чергу, згідно з ч. 2 ст. 1 ЗУ Про охорону культурної спадщини об'єктом культурної спадщини є визначне місце, споруда (витвір), комплекс (ансамбль), їхні частини, пов'язані з ними рухомі предмети, а також території чи водні об'єкти (об'єкти підводної культурної та археологічної спадщини), інші природні, природно-антропогенні або створені людиною об'єкти незалежно від стану збереженості, що донесли до нашого часу цінність з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду і зберегли свою автентичність.

У відповідності до статті 22 ЗУ Про охорону культурної спадщини , зокрема, заборонено змінювати пам'ятки культури: Пам'ятки, їхні частини, пов'язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця .

Стаття 6 цього закону передбачає, що погодження відповідних програм та проекті містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт, реалізація яких може позначитися на стані пам'яток , належить до компетенції Головного управління з охорони культурної спадщини КМДА.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що документи, зокрема реєстраційна справа ТОВ АМАДЕУС КО код ЄДРПОУ: 33230842, місцезнаходження: 04080, м. Київ, вул. Нижньоюрківська, 45-а знаходиться у відділі з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Подільської районної в місті Києві адміністрації, за адресою: м. Київ, Контрактова площа, 2.

Дані обставини, на думку автора клопотання, підтверджують необхідність надання тимчасового доступу, з метою встановлення відомостей визначених ст. 91 КПК України, у даному кримінальному провадженні та виконання завдань визначних ст. 2 КПК України.

У судовому засіданні слідчий заявлене клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав викладених у його мотивувальній частині.

В свою чергу, ухвалою суду, постановленою у порядку ч. 4 ст. 371 та ч. 2 ст. 372 КПК України, на підставі положень ст. 163 КПК України, визнано за можливе провести судовий розгляд клопотання без участі представника та/або особи у володінні, якої знаходяться речі і документи.

Тож, слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального Кодексу України (далі - КПК), приходить до наступного.

У випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, сторона кримінального провадження має право, згідно положень ст. 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання доступу до речей і документів з розпорядженням про можливості їх вилучення за умови, що сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 5 та ч. 7 ст. 163 КПК України).

Також, слідчий суддя має, у відповідності до вимог ч. 3 ст. 132 КПК України, врахувати, що застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора ; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

У цій ситуації, згідно даних відображених в автоматизованій системі документообігу суду Д-3 у справі № 755/16396/16-к слідує ,що згідно ухвали слідчого судді від 04.11.2016 було надано розпорядження (забезпечити) слідчому в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва молодшому раднику юстиції Сороці Максиму Володимировичу та іншим слідчим слідчої групи по розслідуванню вказаного кримінального провадження, а за їх дорученням оперативним підрозділам право тимчасового доступу до речей і документів, а саме до реєстраційної справи ТОВ АМАДЕУС КО код ЄДРПОУ: 33230842, яка перебуває у володінні відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців Подільської районної в місті Києві адміністрації, за адресою: м. м. Київ, Контрактова площа, 2, з можливістю їх вилучення.

А тому, на переконання слідчого судді, враховуючи те, що у клопотанні не вказано жодної обставини, яка б обумовлювала необхідність повторного доступу до документів доступ до яких слідством отримано на підставі судового рішення від 04.11.2016, підстави для застосування заходів забезпечення кримінального провадження відсутні з огляду на те, що потреби досудового розслідування не виправдовують повторний ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні.

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання та долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв'язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи, та інші) свідчать про те, що слідством не доведено обставини визначені п. 2 ч. 3 ст. 132 вказаного Кодексу.

Керуючись ст.ст. 1-29, 131-132, 159-166, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

У задоволенні клопотання слідчого третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури міста Києва Яцишина А.Р. про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016100000001070 від 01.11.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді, та є обов'язковою до виконання на всій території України.

Слідчий суддя: О.В. Бірса

Дата ухвалення рішення10.02.2017
Оприлюднено16.02.2017
Номер документу64671611
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016100000001070 від 01.11.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —755/16396/16-к

Ухвала від 02.01.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Сітайло Олена Миколаївна

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 10.12.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Авраменко Микола Григорович

Ухвала від 13.11.2018

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 10.09.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 30.08.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 30.08.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 15.08.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 15.08.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні