Ухвала
від 07.02.2017 по справі 903/970/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ПРО БАНКРУТСТВО

"07" лютого 2017 р. Провадження № 7/903/970/16

Суддя господарського суду Волинської області Шум М.С., розглянувши матеріали по справі 903/970/16

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "БУХАЛЬЯНС"

до товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС"

про банкрутство

Суддя Шум М.С.

За участю представників сторін:

від заявника: ОСОБА_1, довіреність від 10.11.2015р.

від боржника: н/з

встановив: 16.12.2016 року товариство з обмеженою відповідальністю "БУХАЛЬЯНС" звернулось до суду із заявою від 25.10.2016р. №б/н про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС".

Ухвалою суду від 19.12.2016р. заяву прийнято до розгляду, зобов'язано: кредитора надати суду додаткові документи в обґрунтування заяви; боржника надати суду відзив на заяву про порушення справи про банкрутство, інші матеріали.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено, ОСОБА_2 (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1747 від 05.11.2015р., адреса: Проспект Червонозоряний, буд.119, літ.Х, оф.45, м. Київ, Україна, 01039, ідентифікаційний код НОМЕР_1).

Станом на 17.01.2017р.від арбітражного керуючого ОСОБА_2 заяв та клопотань про згоду на участь у справі в якості розпорядника майна не надходило.

Заявою №01-16/1742 від 23.12.2016р. про згоду на участь в даній справі в якості розпорядника майна подав арбітражний керуючий ОСОБА_3.

Повторно автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено, ОСОБА_4 (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №272 від 02.04.2013р., адреса: вул. Кавказька, 2, м.Рівне, Україна, 33013, ідентифікаційний код НОМЕР_2).

25.01.2017р. канцелярією суду зареєстровано заяву арбітражного керуючого ОСОБА_4, якого обрано автоматизованою системою про згоду на участь у даній справі в якості розпорядника майна.

На виконання вимог ухвали суду від 19.12.2016р. заявник листом від 17.01.2017р. за №01-54/645/17 долучив до матеріалів справи витяг з ЄДР ТОВ "КОН - ЛЕКС" станом на 17.01.2017р.

Боржник листом від 05.01.2017р. подав суду заяву заяву про визнання заборгованості перед ТзОВ "Бухальянс" в розмірі 792 290,51 грн. у повному обсязі . Додатково на виконання вимог ухвали суду від 19.12.2016р. надав суду копію статуту ТзОВ "Кон - Лекс" та витяг з ЄДР ТзОВ "Кон - Лекс".

Згідно із положеннями ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців товариство з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" з кодом ЄДРПОУ 33990808 зареєстроване в якості юридичної особи за адресою: 43000, м. Луцьк, вул. Єршова, 2а.

Як визначено ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон, Закон про банкрутство) справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Кредитор - юридична або фізична особа, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника (абз. 7 ст. 1 Закону).

При цьому, грошове зобов'язання - зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов'язань відносяться також зобов'язання щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов'язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов'язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов'язань боржника, в тому числі зобов'язань щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону про банкрутство за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 7 ст. 16 Закону про банкрутство суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника; вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених ч. 3 ст. 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених ст. 15 цього Закону.

Рішенням господарського суду Волинської області від 27.05.2014р. у справі №903/411/14 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Бухальянс" до товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" стягнуто 898 800,00 грн. основної заборгованості та 17 978. 00 грн. витрат по сплаті судового збору.

На виконання рішення суду видано наказ № 903/411/14-1 від 10.06.2014 року .

03.04.2014 року ВДВС Луцького МУЮ винесено постанову про відкриття виконавчого провадження №43837910 по виконанню наказу господарського суду № 903/411/14-1 від 10.06.2014 року.

Боржник добровільно частково сплатив борг в сумі 124 485,49 грн., водночас заборгованість, яка лишилась не сплаченою в сумі 792 290,51 грн. станом на день подачі заяви до суду є не погашеною.

Безспірні грошові вимоги ТзОВ "БУХАЛЬЯНС" до ТзОВ "Кон - Лекс" складають 792 290,51, що перевищує триста мінімальних розмірів заробітної плати (1 600 грн. 00 коп. х 300 = 480000 грн. 00 коп.), підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, постановою про відкриття виконавчого провадження, не задоволені більше 3 місяців після встановленого для їх погашення строку, не забезпечені майном боржника, визнані боржником.

Відповідно до частини 2 статті 11 Закону про банкрутство до заяви про порушення справи про банкрутство додаються, зокрема, рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора.

Згідно із частиною 7 згаданої статті до заяви кредитора додаються також, зокрема, копія виконавчого документа; до заяви кредитора - органу державної податкової служби чи інших органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, додаються докази вжиття заходів до отримання відповідної заборгованості у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд повертає заяву про порушення справи про банкрутство без розгляду, якщо, зокрема, заявник - кредитор не подав доказів неспроможності боржника виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами в розмірі, визначеному частиною третьою статті 10 цього Закону, протягом трьох місяців після відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону про банкрутство за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

В підготовчому засіданні господарським судом не встановлено передбачених ч. 7 ст. 16 Закону про банкрутство підстав для відмови в порушенні провадження у справі про банкрутство ТзОВ "КОН -ЛЕКС".

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що заява ТзОВ "БУХАЛЬЯНС" про порушення провадження у справі про банкрутство ТзОВ "КОН - ЛЕКС" є обґрунтованою, узгоджується з нормами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та підлягає задоволенню.

Частиною 9 статті 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається, зокрема, про призначення розпорядника майна, встановлення розміру оплати його послуг та джерела її сплати.

Кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі (ч. 1 ст. 114 Закону).

Повторно автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України визначено, ОСОБА_4 (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №272 від 02.04.2013р., адреса: вул. Кавказька, 2, м.Рівне, Україна, 33013, ідентифікаційний код НОМЕР_2).

При цьому судом було зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_4 впродовж трьох днів з дня отримання ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство, надати господарському суду заяву про її участь у справі з повідомленням про те, що вона не належить до жодної з категорії осіб, зазначених у частині 2 статті 114 Закону, на паперовому носії.

Відповідна заява від арбітражного керуючого ОСОБА_5 надійшла до господарського суду поштовим зв'язком 25.01.2017. При цьому арбітражним керуючим було повідомлено суд про те, що останній не здійснював раніше управління боржником, не є заінтересованою особою стосовно боржника або його кредиторів, надано суду Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №272 від 02.04.2013р.

З огляду на вищевикладене, розпорядником майна боржника суд призначає арбітражного керуючого ОСОБА_4.

В задоволенні заяви арбітражного керуючого ОСОБА_3 про призначення розпорядником майна у даній справі слід відмовити у зв'язку із призначенням розпорядником майна ТзОВ "КОН - ЛЕКС" арбітражного керуючого, обраного автоматизованою системою.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 2, 9-13, 16, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" (43000, м. Луцьк, вул. Єршова, 2 код ЄДРПОУ 33990808).

2. Визнати у встановленому порядку доведені та підтверджені безспірні кредиторські вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "БУХАЛЬЯНС" (43000, м. Луцьк, вул. Кременецька, 38, код ЄДРПОУ 34524285) до товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" (43000, м. Луцьк, вул. Єршова, 2 код ЄДРПОУ 33990808) в сумі 806 070,51 грн. з врахуванням 13780,00 грн. понесених судових витрат.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" (43000, м. Луцьк, вул. Єршова, 2 код ЄДРПОУ 33990808) .

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" (43000, м. Луцьк, вул. Єршова, 2 код ЄДРПОУ 33990808) строком на сто п'ятнадцять календарних днів до 05 червня 2017 року.

5. Розпорядником майна товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" (43000, м. Луцьк, вул. Єршова, 2 код ЄДРПОУ 33990808) призначити ОСОБА_4 (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №272 від 02.04.2013р., адреса: вул. Кавказька, 2, м.Рівне, Україна, 33013, ідентифікаційний код НОМЕР_2.

6. Грошову винагороду розпоряднику майна визначити в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень за рахунок коштів товариства з обмеженою відповідальністю "БУХАЛЬЯНС" шляхом авансування на депозитний рахунок нотаріуса.

7. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про порушення господарським судом Волинської області провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС" (43000, м. Луцьк, вул. Єршова, 2 код ЄДРПОУ 33990808) , текст котрого додається.

8. Зобов'язати розпорядника майна ОСОБА_4 повідомити органи державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника та знаходженням його майна про введення мораторію на задоволення вимог кредиторів. Докази повідомлення надати господарському суду до 21.03.2017р.р.

9. Зобов'язати розпорядника майна в строк до 21.03.2017р. подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, реєстр вимог кредиторів.

10. Зобов'язати розпорядника майна в строк до 11.04.2017р. подати до господарського суду акт інвентаризації майна боржника, за можливості проведення санації боржника план санації останнього.

11. Вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

12. Розгляд справи в попередньому засіданні призначити на 10 год. 15 хв. 21.03.2017р. Судове засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Волинської області (м. Луцьк, пр. Волі, 54а , в залі судових засідань №210).

13. Ухвалу про порушення справи про банкрутство надіслати:

- товариству з обмеженою відповідальністю "БУХАЛЬЯНС";

- товариству з обмеженою відповідальністю "КОН - ЛЕКС";

- сектору з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Волинській області;

- відділу Державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції;

- державному реєстратору відділу реєстрації бізнесу та дозвільних процедур Департаменту "Центр надання адміністративних послуг у м. Луцьку" Луцької міської ради;

- арбітражному керуючому ОСОБА_3;

- арбітражному керуючому ОСОБА_4

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" мораторій на задоволення вимог кредиторів - зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань

щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо. Дія мораторію припиняється з дня припинення провадження у справі про банкрутство.

Згідно із ч. 3 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заходи щодо забезпечення вимог кредиторів діють відповідно до дня введення процедури санації і призначення керуючого санацією або до прийняття постанови про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури і призначення ліквідатора, або до припинення провадження у справі.

У відповідності до ч. 15 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з моменту порушення провадження у справі про банкрутство: пред'явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення може відбуватися лише у порядку, передбаченому цим Законом, та в межах провадження у справі про банкрутство; пред'явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення може відбуватися у випадку та порядку, передбачених цим Законом; арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство; корпоративні права засновників (учасників, акціонерів) боржника реалізуються з урахуванням обмежень, встановлених цим Законом; задоволення вимог засновника (учасника) боржника - юридичної особи про виділення частки в майні боржника у зв'язку з виходом із складу його учасників забороняється;рішення про реорганізацію або ліквідацію юридичної особи - боржника приймається в порядку, визначеному цим Законом.

Відповідно до ч. 13 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її винесення.

Суддя М. С. Шум

Дата ухвалення рішення07.02.2017
Оприлюднено16.02.2017
Номер документу64678410
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/970/16

Ухвала від 25.07.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 25.07.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Постанова від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 21.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 21.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 21.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні