Ухвала
від 08.02.2017 по справі 210/559/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОСОБА_1

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/559/17

Провадження № 1-кс/210/274/17

"08" лютого 2017 р.

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу ОСОБА_2, розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого в особливо важливих справах другого СВ слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_3, погоджене прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4,

у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016040000000929 від 01 листопада 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України , -

про надання дозволу на проведення тимчасового доступу до документів

особи, які беруть участь у розгляді клопотання: слідчий Пугачов Д.О.,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в особливо важливих справах другого СВ слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_5, звернувся з клопотанням, погодженим прокурором щодо надання дозволу на проведення тимчасового доступу до документів..

Згідно ч. 2 ст. 132 КПК України, клопотання подано до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до положень ст. 107 КПК України фіксування розгляду клопотання технічними засобами не здійснюється.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Другим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 42016040000000929 від 01 листопада 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи КП Кривбасводоканал (код ЄДРПОУ 03341316) постійно перераховували на рахунки сторонніх організацій (зокрема, ТОВ Ревер (код ЄДРПОУ 21879290), ТОВ Оріонрембуд (код ЄДРПОУ 32292955), ПП Техноснаб (код ЄДРПОУ 30734398), ТОВ Інфорс (код ЄДРПОУ 31123187), ФОП ОСОБА_6О. (ІПН НОМЕР_1), ТОВ Компетент (код ЄДРПОУ 39081218), ТОВ ВКП ОСОБА_7 (код ЄДРПОУ 36220203), ТОВ ТД Євротрубпласт (код ЄДРПОУ 33090871) за програмами модернізації обладнання, заміни зношених та застарілих труб, закупки нової техніки понад 2 млн. грн. щомісячно. Однак, як встановлено, частина вказаних коштів витрачалась нераціонально та не за призначенням шляхом завищення обсягів виконаних робіт та вартостівикористаних при цьому ТМЦ, що підтверджено результатом ревізії діяльності КП Кривбасводоканал , проведеної ДФІ в Дніпропетровській області, акт № 06-21/07 від 09.09.2016 р. У свою чергу, за наявними даними, в подальшому грошові ресурси спрямовувались вищенаведеними контрагентами КП Кривбасводоканал за умовними угодами на інші буферні структури для переведення коштів у готівкову форму.

Крім того, відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого відділу УЗЕ в Дніпропетровській області ДЗЕ НП України ОСОБА_8 від 07.02.2017 року відділом отримано оперативну інформацію відносно посадових осіб КП Кривбасводоканал які починаючи з 2013 року до теперішнього часу, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно включили до тарифів для населення за оплату з водопостачання та водовідведення фінансові зобов'язання щодо наданих ТОВ Нова- Ком послуг, а саме до п. 7 Послуги банку Структури одноставкових тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення, що надаються населенню даним підприємством, чим завдали збитки населенню понад 5 млн. грн.

Таким чином, для досягнення повноти, всебічності та об'єктивності розслідування вищезазначених фактів виникла необхідність в отриманні доступу до оригіналів документів, що містять помісячну інформацію про проведені розрахунки КП Кривбасводоканал перед ТОВ Нова-Ком , в тому числі договори, акти здачі-прийняття загального обсягу робіт, платіжні доручення, тощо за період 2013 року по лютий 2017 включно які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та є підстави вважати, що вказані документи перебувають у володінні ТОВ Нова-Ком (код ЄДРПОУ 30231686) та вони можуть бути використані як докази відомостей необхідних для повного та всебічного розслідування, та неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просить надати тимчасовий доступ до вказаних документів та можливість їх вилучити, які перебувають у володінніТОВ Нова-Ком (код ЄДРПОУ 30231686).

Слідчий підтримав заявлене клопотання з мотивів, викладених в ньому, просив його задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження за № 42016040000000929 від 01 листопада 2016 року, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст.163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Значення документів, вказаних в клопотанні, для встановлення обставин у кримінальному провадженні насамперед полягає в тому, що вони містять важливу доказову базу про осіб причетних до документування фінансово-господарських операцій, також для отримання доказу їх причетності до складання і підпису документів, з наступним відображенням в податковій звітності господарських операцій не підтверджених фактичними обставинами. Їх значимість також пов'язана з специфікою розслідування кримінальних правопорушень про злочини у сфері господарської діяльності, оскільки без дослідження певного ряду документів, в тому числі тих до яких планується отримати дозвіл на тимчасовий доступ, проведення відповідного аналізу методики формування тарифів з урахуванням собівартості послуг, аналізу руху коштів, бухгалтерських (первинних) документів та даних, які знаходяться у володінні установ, не можливо прийняти відповідне законне процесуальне рішення та зробити висновок про наявність в діях певної особи ознак кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей і документів , які перебувають у володінні службових осібТОВ Нова Ком (код ЄРДПОУ 30231686) (м. Кривий Ріг, вул. Степана Тільги (Революційна), 11, а саме дозвіл на проведення тимчасового доступу до оригіналів документів, що містять щомісячну інформацію про проведені розрахунки ДП Криворізька теплоцентраль перед ТОВ Нова-Ком , в тому числі договори, акти здачі-прийняття загального обсягу робіт, платіжні доручення, тощо за період з 2013 року по лютий 2017 року включно які знаходяться у володінні ТОВ Нова-Ком (код ЄДРПОУ 30231686).

У зв'язку з цим, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні виключно по вказаному у клопотанні контрагенту ТОВ Нова-Ком (код ЄДРПОУ 30231686) та виключно в межах періоду з 01 січня 2013 року по 07 лютого 2017 року - по час внесення відомостей до ЄРДР.

Крім того, слідчим не доведено необхідність вилучення оригіналів документів, у зв'язку з чим вилученню підлягають лише засвідчені копії документів.

Враховуючи викладене, слідчий суддя прийшов до висновку про часткове задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого в особливо важливих справах другого СВ слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_3, погоджене прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4,про тимчасовий доступ до документів - задовольнити частково.

Надати слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3, та/або членам слідчої групи/слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню № 42016040000000929 від 01 листопада 2016 року тимчасовий доступ до оригіналів документів, що містять помісячну інформацію про проведені розрахунки ДП Криворізька теплоцентраль перед ТОВ Нова-Ком , а саме: господарських договорів та специфікацій до них, актів здачі-прийняття загального обсягу робіт, платіжних доручень за період з 01 січня 2013 року по 07 лютого 2017 року;

які перебувають у володінні службових осіб ТОВ Нова Ком (код ЄРДПОУ 30231686) (м. Кривий Ріг, вул. Степана Тільги (Революційна), 11, з можливістю вилучення їх копій .

Право тимчасового доступу до вказаних речей та документів надати слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3, та/або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК України членам слідчої групи/слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню № № 42016040000000929 від 01 листопада 2016 року.

Надати розпорядження відповідним посадовим особам ТОВ Нова Ком (код ЄРДПОУ 30231686) (м. Кривий Ріг, вул. Степана Тільги (Революційна), 11, забезпечити тимчасовий доступ до оригіналів вказаних документів та надати їм можливість вилучити копії зазначених документів без вилучення їх оригіналів .

Строк дії ухвали до 06 березня 2017 року включно.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, зазначене у п.4 цієї ухвали, тягне за собою наслідки, передбачені ст.166 КПК України.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 5 днів з дня її оголошення.

Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, або якщо вирок було ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, в порядку, передбаченому статтею 382 цього Кодексу, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: О. В. Чайкіна

Дата ухвалення рішення08.02.2017
Оприлюднено15.02.2017
Номер документу64720360
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення тимчасового доступу до документів особи, які беруть участь у розгляді клопотання: слідчий Пугачов Д.О

Судовий реєстр по справі —210/559/17

Ухвала від 14.07.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.04.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні