Ухвала
від 19.04.2017 по справі 210/559/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/559/17

Провадження № 1-кс/210/751/17

"19" квітня 2017 р. м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , слідчого в особливо важливих справах другого слідчого відділу Слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання, погоджене прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про отримання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в особливо важливих справах другого слідчого відділу Слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , звернувся до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу, з вказаним клопотанням, погодженим прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , внесеним у кримінальному провадженні № 42016040000000929 від 01.11.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 КК України, про отримання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, що знаходяться у володінні ТВБВ № НОМЕР_1 філії Дніпропетровського обласного управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий зазначив, що другим слідчим відділом прокуратури Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016040000000929 від 01.11.2016 року відомості про кримінальне правопорушення у якому внесені за ч. 2 ст. 364 КК України стосовно посадових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) постійно перераховували на рахунки сторонніх організацій (зокрема, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ФОП « ОСОБА_6 » (ІПН НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) за програмами модернізації обладнання, заміни зношених та застарілих труб, закупки нової техніки понад 2 млн. грн. щомісячно. Однак, як встановлено, частина вказаних коштів витрачалась нераціонально та не за призначенням шляхом завищення обсягів виконаних робіт та вартості використаних при цьому ТМЦ, що підтверджено результатом ревізії діяльності КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », проведеної ДФІ в Дніпропетровській області, акт № 06-21/07 від 09.09.2016 р. У свою чергу, за наявними даними, в подальшому грошові ресурси спрямовувались вищенаведеними контрагентами КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за умовними угодами на інші «буферні» структури для переведення коштів у готівкову форму.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що посадови особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », починаючи з 2013 року і до теперішнього часу, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно включили до тарифів для населення за оплату з водопостачання та водовідведення фінансові зобов`язання щодо наданих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » послуг, а саме до п. 7 «Послуги банку» Структури одноставкових тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення, що надаються населенню даним підприємством, чим завдали збитки населенню понад 5 млн. грн.

Також, під час розслідування слідством отриманні дані про поточний рахунок із спеціальним режимом використання № НОМЕР_11 в національній валюті для розрахунків за інвестиційними програмами, відкритий комунальним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), 29 листопада 2013 року у ТВБВ № НОМЕР_1 філії Дніпропетровського обласного управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

У зв`язку із вищенаведеним, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, необхідності проведення судово-економічної експертизи, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю, а саме до документів за відкритим рахунком № НОМЕР_11 за період з 29.11.2013 і по 01.04.2017 які зберігаються в приміщенні та у володінні ТВБВ № НОМЕР_1 філії Дніпропетровського обласного управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ч.2ст.163 КПК України, суддя вважає за можливе клопотання розглянути без виклику осіб, у володінні яких знаходяться документи.

У судовому засіданні сторона кримінального провадження клопотання підтримав із наведених підстав, посилаючись на додані до матеріалів справи документи.

Слідчий суддя, заслухавши сторону кримінального провадження, вивчивши долучені документи, дійшов висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 2ст. 160 КПК Українипередбачено, що у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до статті 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» - інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до п.5ст.162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Вивчивши матеріали справи слідчим не надано доказів з якої метою необхідності оригіналів відповідних документів та враховуючи наведені вище норми КПК України, вважаю, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню в частині подання доступу до оригіналів можливістю вилучення належним чином завірених копій, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального провадження, проведення зазначених слідчих дій є необхідним.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 309, 369-372 та 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотанняслідчого в особливо важливих справах другого слідчого відділу Слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання, погоджене прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про отримання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити частково.

Надати слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , іншим слідчим, які входять до групи слідчих за даним кримінальним провадженням, а також за дорученням цих слідчих в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України відповідним оперативним підрозділам, дозвіл на проведення тимчасового доступу до оригіналів документів з можливістю вилучення їх належним чином завірених копій, у паперовому вигляді, а також у електронному вигляді (CD-диск), які перебувають у віданні у володінні ТВБВ № НОМЕР_1 філії Дніпропетровського обласного управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташоване за адресою: АДРЕСА_1 та містять охоронювану законом банківську таємницю щодо клієнта банку комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за відкритим рахунком № НОМЕР_11 за період з 29.11.2013 і по 01.04.2017, а саме:

1.1 Договорів на відкриття та обслуговування банківського рахунку № НОМЕР_11 КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), відкритий у ТВБВ № НОМЕР_1 філії Дніпропетровського обласного управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

1.2 Платіжних доручень, меморіальних ордерів, грошових чеків про зняття готівки, виписок банку про рух коштів з повною розшифровкою всіх кредитових і дебетових перерахувань (із зазначенням реквізитів учасників фінансової операції, МФО банків, реквізитів платіжних документів, дати та часу проведення фінансової операції та призначення платежу по рахунку на паперових носіях та в електронному вигляді), що свідчить про обіг грошових коштів по рахунку № НОМЕР_11 КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), відкритому у ТВБВ № НОМЕР_1 філії Дніпропетровського обласного управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

1.3 Банківських карток із зразками підписів службових осіб та відбитків печатки КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

1.4 Доручень на зняття готівки, чеків (заяв) на зняття готівки, заяв на зачислення готівки, договорів КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), щодо використання системи клієнт банк.

1.5 Анкет клієнта юридичної особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), листування між банком та вказаним підприємством., забезпечити тимчасовий доступ до оригіналів вказаних документів та надати їм можливість вилучитикопії зазначених документів без вилучення їх оригіналів.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядку ст. 166 КПК України має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності, яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, які не визначені п. 10 ч.1 ст. 309 КПК України, винесена під час досудового розслідування окремому оскарженню не підлягає, однак заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення19.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66119332
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/559/17

Ухвала від 14.07.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.04.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні