Ухвала
від 14.07.2017 по справі 210/559/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/559/17

Провадження № 1-кс/210/1235/17

"14" липня 2017 р. м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого в особливо важливих справах другого слідчого відділу Слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання, внесене у кримінальному провадженні №42016040000000929 від 01.11.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

13 липня 2017 року слідчий в особливо важливих справах другого слідчого відділу Слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, внесеним у кримінальному провадженні №42016040000000929 від 01.11.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування поданого клопотання слідчий посилається на те, що В провадженні другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області знаходиться кримінальне провадження №42016040000000929, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.11.2016 відносно посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 та КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (далі - КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») постійно перераховували на рахунки сторонніх організацій (зокрема, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ФОП « ОСОБА_5 » (ІПН НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) за програмами модернізації обладнання, заміни зношених та застарілих труб, закупки нової техніки понад 2 млн. грн. щомісячно. Однак, як встановлено, частина вказаних коштів витрачалась нераціонально та не за призначенням шляхом завищення обсягів виконаних робіт та вартості використаних при цьому ТМЦ, що підтверджено результатом ревізії діяльності КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », проведеної ІНФОРМАЦІЯ_10 , акт № 06-21/07 від 09.09.2016 р. У свою чергу, за наявними даними, в подальшому грошові ресурси спрямовувались вищенаведеними контрагентами КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за умовними угодами на інші «буферні» структури для переведення коштів у готівкову форму.

Крім того, що посадови особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », починаючи з 29 січня 2016 року і по теперішній час, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно включили до тарифів для населення за оплату послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) фінансові зобов`язання щодо наданих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » послуг, а саме в рядку 3.7 «Витрати на оплату послуг банків та інших установ з приймання і перерахування коштів споживачів» Додатку № 21 до Постанов ІНФОРМАЦІЯ_1 № 2868 від 26.11.2015 та № 1239 від 07.07.2016, чим завдали матеріальні збитки населенню.

Також, під час розслідування встановлено, що посадовими особами КП ІНФОРМАЦІЯ_3 » в 2015-2016 р.р. до ІНФОРМАЦІЯ_1 були подані заяви (від 28.04.2015 та від 07.04.2016) про встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Вищевказані заяви були подані з додатками відповідно до законодавства України, а саме з розрахунками, підтвердними матеріалами і документами, що використовувалися під час проведення таких розрахунків.

У зв`язку із вищенаведеним, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, необхідності проведення судово-економічної, почеркознавчої експертиз, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які можуть містити охоронювану законом таємницю, а саме:

- заяви КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 28.04.2015 та від 07.04.2016 про встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), а також розрахунки, підтвердні матеріали і документи, що використовувалися під час проведення таких розрахунків, які були додані до вищевказаних заяв та надавалися службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- прийняті на підставі вказаних документів рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 з додатками щодо встановлення відповідних тарифів, зокрема щодо включення послуг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » до рядку 3.7 «Витрати на оплату послуг банків та інших установ з приймання і перерахування коштів споживачів» Додатку № 21 до Постанов ІНФОРМАЦІЯ_1 № 2868 від 26.11.2015 та № 1239 від 07.07.2016.

Розслідуванням встановлено, що вищевказані документи зберігаються в приміщенні та у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно п.п. 4, 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, у тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю. У зв`язку з тим, що дані, які містяться у зазначених документах, відносяться до конфіденційної інформації, що містить комерційну та банківську таємницю, отримати такі відомості можливо лише шляхом тимчасового доступу до речей і документів, що передбачено ст. 159 КПК України.

Саме під час тимчасового доступу до вказаних документів можливо встановити відомості, які як самостійно, так і в сукупності із іншими доказами будуть мати суттєве значення для встановлення обставин при яких вчинено злочин та осіб, які його скоїли.

Без проведення вищевказаних дій відомості про вчинене кримінальне правопорушення, неможливо отримати в інший спосіб.

Поряд із цим, керуючись вимогами ч. 2 ст. 163 КПК України, прошу розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої перебувають документи, до котрих необхідно отримати тимчасовий доступ, оскільки присутність такої особи під час розгляду клопотання дасть їй можливість володіти відомостями про те, до яких саме документів орган досудового розслідування намагається взяти тимчасовий доступ і, ще до виконання ухвали слідчого судді, особа, у володінні якої перебувають необхідні документи, може вжити заходів до зміни або їх знищення або настання інших наслідків, які можуть перешкодити встановленню істини у кримінальному провадженні.

Вказане клопотання розглядати за відсутності представників ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних документів.

Керуючись ч. 2ст. 163 КПК України, суддя вважає за можливе клопотання розглянути без виклику осіб, у володінні яких знаходяться документи.

У судовому засіданні слідчий присутнім не був, надав суду заяву про розгляд клопотання без його участі та просив суд його задовольнити.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали клопотання та долучені до нього документи, дійшов висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 2ст. 160 КПК Українипередбачено, що у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до статті 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» - інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до п.5ст.162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Вивчивши матеріали справи та враховуючи наведені вище норми КПК України, вважаю, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 309, 369-372 та 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого в особливо важливих справах другого слідчого відділу Слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_3 , подане у кримінальному провадженні №42016040000000929 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу Слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 та/або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК України членам слідчої групи/слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню№№42016040000000929 від 01.11.2016 року, тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме:

- заяв КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 28.04.2015 та від 07.04.2016 про встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), а також розрахунки, підтвердні матеріали і документи, що використовувалися під час проведення таких розрахунків, які були додані до вищевказаних заяв та надавалися службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- прийняті на підставі вказаних документів рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 з додатками щодо встановлення відповідних тарифів, зокрема щодо включення послуг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » до рядку 3.7 «Витрати на оплату послуг банків та інших установ з приймання і перерахування коштів споживачів» Додатку № 21 до Постанов ІНФОРМАЦІЯ_1 № 2868 від 26.11.2015 та № 1239 від 07.07.2016.

Зобов`язати службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 ,забезпечити тимчасовий доступ до оригіналів вказаних документів та надати можливість їх вилучити.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядку ст. 166 КПК України має право постановити ухвалу про надання дозволу на проведення обшуку.

Строк дії ухвали до 14 серпня 2017 року включно.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності, яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, які не визначені п. 10 ч.1 ст. 309 КПК України, винесена під час досудового розслідування окремому оскарженню не підлягає, однак заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67865070
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/559/17

Ухвала від 14.07.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 19.04.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 08.02.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні