Ухвала
від 15.02.2017 по справі 403/617/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Кіровоградської області

№ провадження 22-ц/781/379/17 Головуючий у суді І-ї інстанції Годованець І. А.

Доповідач Черненко В. В.

УХВАЛА

Іменем України

15.02.2017 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Кіровоградської області у складі:

головуючого судді - Черненко В.В.

суддів - Потапенка В.І., Франко В.А.

за участю секретаря - Гончар В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький цивільну справу за апеляційною скаргою СФГ Роксолана на рішення Устинівського районного суду Кіровоградської області від 09.11.2016 року по справі за позовом ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства "Роксолана", третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - відділ Держгеокадастру в Устинівському районі Кіровоградської області про визнання договору оренди землі недійсним відповідно до закону,-

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до СФГ Роксолана , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - відділ Держгеокадастру в Устинівському районі Кіровоградської області про визнання договору оренди землі недійсним та повернення земельної ділянки.

На обґрунтування позовних вимог зазначив, що має в приватній власності земельну ділянку площею 6,87 га., яка розташована на території Сонцівської сільської ради Устинівського району, що була передана йому для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі Державного акту на право приватної власності на землю НОМЕР_2 виданого на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 20.04.2004 року.

20.03.2006 року між позивачем та відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки строком на 10 років.

Позивач зазначив, що відповідно до п.8 Договору оренди він за три місяці до закінчення договору оренди повідомив відповідача про намір не продовжувати договір оренди, однак відповідач відмовився, пояснивши, що земельна ділянка перебуває в оренді згідно нового договору оренди від 20.08.2010 року строком на 10 років.

На звернення позивача відділ Держгеокадастру в Устинівському районі надав завірену копію договору оренди від 20.08.2010 року укладеного між позивачем та СФГ Роксолана зареєстрованого в КРФ ДП Центр ДЗК від 06.12.2010 року № 041038500071 терміном на 10 років на території Сонцівської сільської ради.

Позивач зазначив, що новий договір оренди земельної ділянки від 20.08.2010 року він не підписував, згоди та повноважень на його укладення і підписання іншій особі не надавав. Просив суд визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 6,87 га, укладений 20.08.2010 року між позивачем та відповідачем строком на 10 років та зобов'язати відповідача повернути власнику земельну ділянку.

Рішенням Устинівського районного суду Кіровоградської області від 09.11.2016 року позов задоволено.

В апеляційній скарзі ставиться питання про скасування рішення суду першої інстанції в зв'язку з порушенням норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права. Зазначається, що рішення прийняте без врахування всіх обставин , що мають істотне значення для прийняття законного та обґрунтованого рішення. Зокрема вказується , що суд першої інстанції дійшов помилкового та передчасного висновку про порушення прав та законних інтересів позивача, посилаючись виключно на висновок судово-почеркознавчої експертизи № 166 від 12.10.2016 року відповідно до якого підпис від імені позивача в розділі реквізити сторін в колонці Орендодавець в оскарженому договорі виконані не самим ОСОБА_2 , а іншою особою. Вказується, що наявність в договорі підпису, який вчинено не особисто позивачем, а іншою особою, не унеможливила виконання договору , зокрема в частині проведення розрахунків, і сторони протягом певного часу виконували договір погодженим способом , то незгода позивача з умовами виконання договору не може бути підставою для визнання його недійсним з цих підстав.

Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції відповідно ст.303 ЦПК України, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає відхиленню з наступних підстав.

Задовольняючи позов, суд першої інстанції встановив, що відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки, площею 6,87 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1 , на території Сонцівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області.

За договором оренди землі від 20 березня 2006 року, ОСОБА_2 (орендодавець) передав в платне користування СФГ "Роксолана" (орендар), земельну ділянку, площею 6,87 га на території Сонцівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області строком на десять років. Державна реєстрація договору оренди землі проведена Устинівським районним відділом КРФ ДП Центр ДЗК 01 червня 2006 року за №58. Договір оренди землі між ОСОБА_2 та СФГ "Роксолана", відповідно п. 3.1 цього договору, припиняється 01 червня 2016 року, відповідно до абз.1 ч.1 ст.31 Закону України Про оренду землі , так як договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено.

За договором оренди землі від 20 серпня 2010 року, ОСОБА_2 (орендодавець) передав в платне користування СФГ "Роксолана" (орендар), земельну ділянку, площею 6,87 га на території Сонцівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області строком на десять років. У резолютивній частині цього договору зазначено: "Орендодавець" "ОСОБА_2", "Орендар" "СФГ "Роксолана", є підписи сторін: "Орендодавець"- підпис нерозбірливий, "Орендар" - підпис нерозбірливий. Державна реєстрація договору оренди землі Кіровоградською регіональною філією ДП "Центр ДЗК" проведена 06 грудня 2010 року за № 041038500071, тобто, до припинення договору оренди землі між ОСОБА_2 та СФГ "Роксолана" від 01 червня 2006 року, який закінчується 01 червня 2016 року.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи Кіровоградського науково - дослідного експертно - криміналістичного центру за №166 від 13 жовтня 2016 року встановлено, що підпис від імені "ОСОБА_2." в розділі "Реквізити сторін" в колонці "Орендодавець" в договорі оренди землі між сторонами від 20 серпня 2010 року, державна реєстрація 06 грудня 2010 року (які надані у двох примірниках) виконані не самим ОСОБА_2, а іншою особою.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що позивачем ОСОБА_2 належними письмовими доказами доведено, що підписи від імені ОСОБА_2. в розділі Реквізити сторін в колонці "Орендодавець" в договорі оренди землі між сторонами від 20 серпня 2010 року, державна реєстрація 06 грудня 2010 року (які надані у двох примірниках) виконані не самим ОСОБА_2, а іншою особою, що підтверджується висновком судово-почеркознавчої експертизи Кіровоградського науково - дослідного експертно - криміналістичного центру за №166 від 13 жовтня 2016 року відповідно було відсутнє волевиявлення позивача при укладені спірного договору оренди землі.

Колегія суддів погодилась з висновком суду першої інстанції , що позов підлягає задоволенню.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки, площею 6,87 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1 , на території Сонцівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області.

20 березня 2006 року між ОСОБА_2 та СФГ Роксолана укладено договір оренди земельної ділянки, згідно якого орендодавець передав в платне користування СФГ "Роксолана" (орендар), земельну ділянку, площею 6,87 га на території Сонцівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області строком на десять років.

Державна реєстрація договору оренди землі проведена Устинівським районним відділом КРФ ДП Центр ДЗК 01 червня 2006 року за №58. Договір оренди землі між ОСОБА_2 та СФГ "Роксолана", відповідно п. 3.1 цього договору, припиняється 01 червня 2016 року, відповідно до абз.1 ч.1 ст.31 Закону України Про оренду землі , так як договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено.

Відповідно до договору оренди землі від 20 серпня 2010 року, ОСОБА_2 (орендодавець) передав в платне користування СФГ "Роксолана" (орендар), земельну ділянку, площею 6,87 га на території Сонцівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області строком на десять років. Державна реєстрація договору оренди землі Кіровоградською регіональною філією ДП "Центр ДЗК" проведена 06 грудня 2010 року за № 041038500071, тобто, до припинення договору оренди землі між ОСОБА_2 та СФГ "Роксолана" від 01 червня 2006 року, який закінчується 01 червня 2016 року.

Судом встановлено, що державна реєстрація спірного договору оренди землі відбулась.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами 1 - 3, 5 та 6 ст. 203 цього Кодексу.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 203 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Відповідно до роз'яснень, які містяться в п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 року № 9 Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними недійсним може бути визнано лише укладений договір.

Таким чином, оскільки в установленому законом порядку здійснено державну реєстрацію спірного договору оренди землі, він є укладеним, проте оспорюється стороною договору - орендодавцем з підстав порушення вимог закону при погодженні його умов і підписанні, тому за рішенням суду може бути визнаний недійсним.

З матеріалів справи вбачається, що позивач по справі не підписував спірний договір власноручно , доручень на підписання спірного договору нікому не давав, тобто волевиявлення позивача на укладення спірного договору було відсутнє.

Встановлені обставини підтверджуються матеріалами справи .

Зокрема, згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи Кіровоградського науково - дослідного експертно - криміналістичного центру за №166 від 13 жовтня 2016 року встановлено, що підпис від імені "ОСОБА_2." в розділі "Реквізити сторін" в колонці "Орендодавець" в договорі оренди землі між сторонами від 20 серпня 2010 року, державна реєстрація 06 грудня 2010 року (які надані у двох примірниках) виконані не самим ОСОБА_2, а іншою особою.

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують, оскільки не підтверджуються належними доказами, суперечать фактичним обставинам справи та вимогам закону. З матеріалів справи вбачається, що предметом судового спору були обставини в частині визнання недійсним спірного договору оренди землі у зв'язку з відсутністю волевиявлення позивача на укладення спірного договору, а не підстави відсутності істотних умов договору як на це наголошується в апеляційній скарзі.

Суд першої інстанції, дослідивши докази у справі й давши їм належну оцінку в силу вимог ст. ст. 10, 60, 212 ЦПК України, а також, врахувавши обставини справи, обґрунтовано виходив з наявності підстав, передбачених ст. ст. 203, 205, 215, 216 ЦК України, ст.6, 14, 15, 21 Закону України "Про оренду землі", для визнання договору оренди недійсним.

Колегія суддів, приймаючи до уваги встановлені обставини, дійшла висновку, що суд першої інстанції розглянув справу в межах доводів позовної заяви та наданих сторонами доказів.

Підстави для скасування або зміни рішення суду першої інстанції відсутні.

Апеляційна скарга підлягає відхиленню, рішення суду першої інстанції відповідно до ч.1 ст. 308 ЦПК України залишається без змін.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 307, 308, 313, 314, 315 ЦПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу СФГ Роксолана - відхилити.

Рішення Устинівського районного суду Кіровоградської області від 09.11.2016 року - залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.02.2017
Оприлюднено22.02.2017
Номер документу64815564
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/617/16-ц

Ухвала від 15.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 15.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 16.01.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 16.01.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Ухвала від 23.12.2016

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 08.12.2016

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Черненко В. В.

Рішення від 09.11.2016

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 19.08.2016

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 25.07.2016

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні