Ухвала
від 20.02.2017 по справі 905/2955/16
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

пр. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел. (057) 702-00-72

Е-mail: inbox@dna.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

20.02.2017 справа № 905/2955/16

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддіОСОБА_1 ОСОБА_2, ОСОБА_3 розглянувши апеляційну скаргуСлужба автомобільних доріг у Донецькій області, м. Краматорськ, Донецька область на рішення господарського суду Донецької області від 19 січня 2017р. (повний текст складено та підписано 24.01.2017р.) у справі№905/2955/16 (суддя Мельниченко Ю.С.) за позовом Корпорація «Будівельників автомобільних доріг та транспортних споруд «Альтком» , м. Маріуполь, Донецька область до за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Служба автомобільних доріг у Донецькій області, м. Краматорськ, Донецька область 1. Державного агентства автомобільних доріг України, м.Київ 2. Управління Державної казначейської служби України у м.Покровську Донецької області, м.Покровськ, Донецька область простягнення 6 656 887 грн. 29 коп. В С Т А Н О В И В:

Служба автомобільних доріг у Донецькій області, м.Краматорськ, Донецька область звернулась до суду з апеляційною скаргою на рішення господарського суду Донецької області від 19.01.2017 р. у справі №905/2955/16. Одночасно, скаржником надано клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку та відстрочення сплати судового збору.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, судом встановлено наступне:

Відповідно до ч. 3 ст. 94 Господарського процесуального кодексу України, необхідною умовою прийняття апеляційної скарги до розгляду є додані до скарги докази сплати судового збору.

Як встановлено судом, скаржником до апеляційної скарги взагалі не надано доказів сплати судового збору.

Одночасно, Служба автомобільних доріг у Донецькій області, м.Краматорськ, Донецька область звернулась до суду з клопотанням про відстрочення сплати судового збору. В обгрунтування вказаного клопотання заявник посилається на те, що Служба є неприбутковою організацією, одержувачем бюджетних коштів, що спрямовується на розвиток мережі автомобільних доріг загального користування. Оскільки кошторис, у межах якого утримується Служба, Укравтодором, органом, до сфери управління якого належить державна організація, не затверджено, на момент подання апеляційної скарги джерело, за рахунок якого здійснюється оплата судового збору - відсутнє.

Розглянувши наведене клопотання, колегія суддів залишає його без задоволення виходячи з наступного.

Згідно ст. 8 Закону України "Про судовий збір": враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відповідно до п.3.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" №7 від 21.02.2013р., єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Таким чином, єдиною підставою для вчинення судом зазначених у цій нормі дій є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтування пов'язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону.

Статтями 33, 34 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В свою чергу, Службою автомобільних доріг у Донецькій області, м.Краматорськ, Донецька область не надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували його майновий стан та будь - якого обґрунтування неможливості отримання коштів для сплати судового збору у належному розмірі на час звернення з апеляційною скаргою.

Оскільки скарга подається в другому місяці року, твердження про відсутність кошторису на поточний рік не підтверджується належними доказами.

За таких обставин колегія суддів апеляційної інстанції не визнає причини, викладені в клопотанні про відстрочення сплати судового збору, такими, що є підставою до відстрочення сплати судового збору.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Враховуючи виявлені недоліки в поданій скаржником апеляційній скарзі, після усунення яких апеляційна скарга може бути подана повторно, вирішувати клопотання Служби автомобільних доріг у Донецькій області, м.Краматорськ, Донецька область про поновлення пропущеного процесуального строку на подання апеляційної скарги, судовою колегією не розглядається та на даний момент не вирішується по суті не має правового сенсу.

З огляду на зазначене, враховуючи те, що заявником апеляційної скарги не надано доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, що не відповідає вимогам розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України, суд не приймає до розгляду і повертає апеляційну скаргу.

Виходячи з вищенаведеного, керуючись Законом України "Про судовий збір", 94, 95, п. 2 , 3 ч.1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський, суд -

У Х В А Л И В:

Відмовити Службі автомобільних доріг у Донецькій області, м.Краматорськ, Донецька область у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Апеляційну скаргу Служби автомобільних доріг у Донецькій області, м.Краматорськ, Донецька область на рішення господарського суду Донецької області від 19.01.2017р. у справі №905/2955/16 повернути заявнику, а матеріали справи №905/2955/16 - господарському суду Донецької області.

Додаток: апеляційна скарга №01.3-222 від 06.02.2017р. з доданими до неї документами на 8 аркушах.) - тільки заявнику.

Головуючий О.В. Стойка

Судді: О.А. Скакун

ОСОБА_3

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.02.2017
Оприлюднено24.02.2017
Номер документу64858708
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2955/16

Судовий наказ від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Стойка О.В.

Рішення від 19.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 21.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 01.12.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 14.11.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 17.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні