Ухвала
від 22.02.2017 по справі 170/107/17
ШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 170/107/17

Провадження № 1-кс/170/42/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2017 року смт. Шацьк

Слідчий суддя Шацького районного суду Волинської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , представника ПрАТ «Шацьке РТП» ОСОБА_3 , начальника СВ Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 , старшого дільничного офіцера поліції Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Шацьк справу за скаргою представника ПрАТ «Шацьке РТП» ОСОБА_6 на бездіяльність начальника СВ Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 , що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

В С Т А Н О В И В :

Представник ПрАТ «Шацьке РТП» ОСОБА_6 звернувся до Шацького районного суду Волинської області з указаною скаргою.

Скаргу обґрунтовано тим, що 30.01.2017 року представником ПрАТ «Шацьке РТП» було подано заяву про злочин, передбачений ч. 2 ст. 382 КК України. У заяві вказано про те, що ОСОБА_7 , будучи директором ПрАТ «Шацьке РТП», та будучи обізнаним про наявність судових рішень про стягнення заборгованості з ПрАТ «Шацьке РТП», свідомо вчиняв протиправні дії, що полягають у нецільовому використанні належних товариству кошів в розмірі 475406,50 грн., які мало отримати товариство на виконання договорів суборенди земельної ділянки та оренди благоустрою, і які мали бути спрямовані на виконання зазначених судових рішень, однак фактично були спрямовані на зарахування зустрічних зобов`язань за договорами комісії. Такі протиправні дії ОСОБА_7 призвели до умисного невиконання вказаних судових рішень і містять склад злочину, передбаченого ч. 2 ст. 382 КК України. Представник ПрАТ «Шацьке РТП» просив внести вказану заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати досудове розслідування та повідомити заявника про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

Однак заяву про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено не було і за результатами розгляду заяви 03 лютого 2017 року старшим дільничним офіцером поліції Шацького ВП ОСОБА_5 було прийнято висновок про припинення розгляду заяви та списання матеріалів до справи.

Тому представник ПрАТ «Шацьке РТП» просить визнати незаконною бездіяльність начальника СВ Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 щодо невнесення відомостей заяви від 30.01.2017 року про злочин, передбачений ч. 2 ст. 382 КК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та зобов`язати Шацьке ВП Любомльського ВП ГУПН у Волинській області внести відомості вказаної заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

В судовому засіданні представник ПрАТ «Шацьке РТП» ОСОБА_3 скаргу підтримав, просив її задовольнити. Він пояснив, що заяву про злочин подано усвідомлено для реалізації органом досудового розслідування завдань кримінального провадження. Перевірка заяви повинна проводитись вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР. Лише у разі, якщо слідчий дійде висновку, що у викладеній в заяві ситуації немає складу кримінального правопорушення, він може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно до вимог КПК України.

Начальник СВ Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 просив у задоволенні скарги відмовити. Він пояснив, що у заяві ПрАТ «Шацьке РТП» відсутні дані, які б вказували на наявність кримінального правопорушення, у зв`язку з чим відповідну інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено. Заяву розглянуто згідно із Законом України «Про звернення громадян».

Заслухавши пояснення представника ПрАТ «Шацьке РТП» ОСОБА_3 , начальника СВ Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 , старшого дільничного офіцера поліції Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_5 , дослідивши матеріали скарги та матеріали заяви, слідчий суддя дійшов висновку, що скаргу ПрАТ «Шацьке РТП» слід задовольнити з таких підстав.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України під час досудового провадження заявником, потерпілим, його представником чи законним представником можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що представником ПрАТ «Шацьке РТП» ОСОБА_6 30.01.2017 року подано до Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області заяву про вчинення ОСОБА_7 злочину, передбаченого ч. 2 ст. 382 КК України. Вказану заяву зареєстровано 30.01.2017 року за №122 у Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Шацького ВП.

Начальник СВ Шацького ВП ОСОБА_4 упродовж 24 годин після отримання заяви про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань її не вніс, а 31.01.2017 року направив матеріали вказаної заяви начальнику Шацького ВП для їх розгляду згідно із Законом України «Про звернення громадян» або в порядку, визначеному адміністративним законодавством, у зв`язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення та неможливістю у зв`язку із цим внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За результатами розгляду зазначеної заяви складено висновок №75 від 03.02.2017 року про припинення подальшого розгляду заяви та списання матеріалів до справи, про що повідомлено ПрАТ «Шацьке РТП» згідно з вимогами Закону України «Про звернення громадян».

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Разом з тим в судовому засіданні встановлено, що заяву представника ПрАТ «Шацьке РТП» від 30.01.2017 року стосовно об`єктивних обставин, що, на його думку, можуть свідчити про вчинене ОСОБА_7 кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 382 КК України, подану з дотриманням загальних вимог до таких заяв, начальником СВ Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 упродовж 24 годин після її отримання до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено не було, чим допущено протиправну бездіяльність. Тому скаргу ПрАТ «Шацьке РТП» слід задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність під час досудового розслідування може бути про зобов`язання вчинити певну дію. Тому Шацьке ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області слід зобов`язати внести відомості заяви представника ПрАТ «Шацьке РТП» від 30.01.2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

На підставі викладеного, керуючись статтями 303-307, 309 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу представника ПрАТ «Шацьке РТП» на бездіяльність начальника СВ Шацького ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 , що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення від 30.01.2017 року, задовольнити.

Зобов`язати Шацьке ВП Любомльського ВП ГУНП у Волинській області внести відомості заяви представника ПрАТ «Шацьке РТП» від 30.01.2017 року про вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 382 КК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя /підпис/ ОСОБА_1

Згідно з оригіналом Слідчий суддя Шацького районного суду Волинської області ОСОБА_1

СудШацький районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.02.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу64893135
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —170/107/17

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 02.07.2019

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 02.07.2019

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 25.04.2018

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 12.03.2018

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 22.02.2017

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Шацький районний суд Волинської області

Жевнєрова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні