Постанова
від 16.02.2017 по справі 522/1257/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

16.02.2017

Справа № 522/1257/17

Провадження № 1- кс /522/2769/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси Лабунський В.М. , при секретарі Шараєвій О.А., за участю слідчого Бабятинського О.П., розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВКРП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області, погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФР ГУ ДФС в Одеській областіпроводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №3201616000000021 від 19.02.2016 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 205, ч.2 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що в період з 22.02.2015 р. по 07.10.2015 р., невстановлені особи діючи на території Одеської області з метою легалізації (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, організували схему конвертації безготівкових коштів у готівку використовуючи при цьому рахунки підприємств з ознаками фіктивності , а також фізичних осіб, відкритих в банківських установах, вказані особи, під виглядом надання поворотної фінансової допомоги перераховували з рахунків підприємств з ознаками фіктивності на карткові рахунки фізичних осіб грошові кошти, які в подальшому були обготівковані в касах банківських установ у сумі 6,20 млн. грн., та передавались організаторам протиправної схеми.

Так невстановлені слідством особи в період 2016 р. організували придбання суб'єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ Ащан Біличі (код ЄДРПОУ 22887363), ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781), ТОВ Голдіс ЛТД (код ЄРПОУ 39493545), ТОВ Люкс агро комплекс (код ЄДРПОУ 40053021), ТОВ ОСОБА_1 Енд Бевереджис , (код ЄДРПОУ 39264133), ТОВ Буделіткомфорт (код ЄДРПОУ 40451849), з метою прикриття незаконної діяльності - проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, конвертації грошових коштів у значних розмірах та їх виводу у тіньовий обіг , мінімізуючи у такий спосіб податкові зобов'язання підприємств-замовників з реального сектору економіки, зокрема.

У ході досудового розслідування встановлено громадянку ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка причетна до противоправної діяльності, пов'язаної зі створення суб'єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності на території м. Києва, яке задіяне в схемі конвертації безготівкових коштів у готівку.

Причетність вказаної особи до вчинення кримінального правопорушення, підтверджується оперативною інформацією УСБУ в Одеській області та свідченнями ОСОБА_2 щодо реєстрації підприємства ТОВ Сорвел Інвест на своє ім'я за матеріальну винагороду без мети займатись підприємницькою діяльністю на прохання не встановлених слідством осіб.

Одним з доказів протиправних дій вказаних осіб являється документація підприємств з ознакам фіктивності ТОВ Сорвел Інвест по фінансово-господарським взаємовідносинам з іншими суб'єктами господарювання, яка стосується легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також документи інших підприємств, реквізити яких можуть використовуватися у злочинній діяльності; документи, які мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використанні як докази вчинення кримінального правопорушення.

Так з матеріалів досудового розслідування встановлено, що ТОВ Сорвел Інвест здійснило перерахування безготівкових коштів на розрахунки підприємств з ознаками фіктивності в сумі 10,9 млн. грн. з призначенням платежу розрахунки за ТНП та канцтовари без відображення зазначених операцій в податковій звітності, що свідчить про умисне приховування реального доходу суб'єкту підприємницької діяльності. В подальшому зазначені безготівкові грошові кошти отримувались готівкою за участю ОСОБА_2 в відділеннях банку.

Джерелами походження грошових коштів на рахунках ТОВ Сорвел Інвест були безготівкові надходження від ряду суб'єктів господарської діяльності, реального сектору економіки, в період 2015 -2016 рр., на загальну суму 10,9 млн. грн., з різноманітними призначеннями платежів, де в подальшому частина отриманих грошових коштів на рахунках, перераховувались на рахунки фіктивних підприємств які в подальшому отримувались довіреною особою в касі обслуговуючого банку та безпосередньо ОСОБА_2, з рахунків ТОВ Сорвел Інвест в подальшому отримані грошові кошти з банківських установ передавались організаторам протиправної схеми пов'язаної з обготівкуванням грошових коштів та їх легалізацією, які в свою чергу привласнивши вказані грошові кошти використовували їх на власні потреби.

З матеріалів досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781) в банківській установі АБ "Південний" (МФО 328209) відкриті наступні банківські рахунки: № 260009010004766 (українська гривня), №26009010004766 (долар США).

Відомості про рух грошових коштів по банківських рахунках ТОВ Сорвел Інвест містять реальні розрахунки по операціях, які проводилися від імені названого підприємства, та мають доказове значення для встановлення істини у кримінальному провадженні. В роздруківках руху грошових коштів містяться відомості про назви та коди контрагентів, призначення платежів, підстави для здійснення розрахунків з вказівкою на номери та дати договорів, а також платіжних документів. У контрагентів - суб'єктів підприємницької діяльності, які мали фінансово-господарські взаємини з ТОВ Сорвел Інвест , є документи, які свідчать про фактичні об'єми та види взаємовідносин. Встановити контрагентів можливо тільки, вивчивши роздруківку руху грошових коштів по банківських рахунках ТОВ Сорвел Інвест .

Також, при відкриті рахунків до банківської установи надавалися заяви на відкриття рахунків, картки із зразками підписів і відбитками печатки ТОВ Сорвел Інвест . Зазначені документи вказують на правові підстави для відкриття рахунків та причетність осіб, що надали документи, до діяльності ТОВ Сорвел Інвест , у зв'язку з цим вказані документи мають значення для встановлення істини в кримінальному провадженні.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для проведення експертизи з питань дослідження підписів і почерку в первинних документах бухгалтерського та податкового обліків, які оформлялися між ТОВ Сорвел Інвест і підприємствами-контрагентами, використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

Враховуючи вищезазначене та той факт, що перелічені документи містять відомості, які становлять банківську таємницю, та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просив клопотання задовольнити та провести його розгляд без виклику представників АБ "Південний".

Вислухавши думку слідчого, вважаю за можливим розгляд клопотання провести без виклику представників АБ "Південний" , оскільки існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку слідчого, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити частково, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що документи, які містять інформацію, про рух грошових коштів ТОВ Сорвел Інвест , по рахунку: № 260009010004766 (українська гривня), №26009010004766 (долар США) за період з 01.04.2015 по 01.07.2016, юридична справа ТОВ Сорвел Інвест , платіжні доручення на перерахування коштів, які надавалися службовими особами ТОВ Сорвел Інвест при розпорядженні рахунком, банківські виписки про видачу готівки та чеків по рахунку, банківські картки зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток, документація, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб ТОВ Сорвел Інвест , листи, заяви та інші документи надані для відкриття (закриття) рахунку службовими особами ТОВ Сорвел Інвест , договори на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками; договори на встановлення системи Банк-Клієнт , протоколи системи Банк-Клієнт в яких міститься дата та час з'єднання (включаючи години, хвилини та секунди з'єднання), електронне ім'я користувача, назва операції та ІР - адреса клієнта, відомості щодо реєстрації клієнта ТОВ Сорвел Інвест , на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider); заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи Банк-Клієнт ), угоди, договори, контракти, інвойси та інші документи, пов'язаних з проведенням банківських операцій ТОВ Сорвел Інвест , копії записів із книги видачі перепусток, де зазначена інформація про відвідування банку службовими особами ТОВ Сорвел Інвест , грошові чеки, заявки на отримання готівки, заявки на отримання чекових книжок, та інші документи, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунку, документи кредитної та депозитної справи ТОВ Сорвел Інвест , які знаходяться у володінні АБ "Південний" (МФО 328209), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Що стосується вилучення оригіналів документів, то вважаю вказану вимогу необґрунтованою, оскільки слідчим до клопотання не було надано документів, які б свідчили про те, що у даному кримінальному провадженні призначено експертизи на які він посилається.

Крім того, в судовому засіданні слідчим доведено, що АБ "Південний", володіючи зазначеною вище інформацією має можливість безповоротно її змінити або знищити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого ВКРП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС другого ВКРП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3П, або за його дорученням (постановою) співробітникам Головного управління служби безпеки України у м. Києві та Київської області, управління служби безпеки України в Одеській області або іншим особам, що будуть діяти за його постановою (дорученням), тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю ознайомитись з ними та вилучити належним чином завірені їх копії, які знаходяться в АБ "Південний" (МФО 328209), а саме:

- роздруківок руху грошових коштів ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахунку: № 260009010004766 (українська гривня), №26009010004766 (долар США) за період з 01.04.2015 по 01.07.2016;

- юридичної справи ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781) в тому числі, анкети, реєстраційні документи підприємства, накази про призначення службових осіб, копії паспортів засновників та службових осіб, довіреність на ім'я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора;

- платіжних доручень на перерахування коштів (включаючи електронні платіжні доручення на паперових носіях), які надавалися службовими особами ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781) при розпорядженні рахунком;

- банківських виписок про видачу готівки та чеків по рахунку № 260009010004766 (українська гривня), №26009010004766 (долар США) за період з 01.04.2015 по 01.07.2016;

- банківських карток зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781);

- документації, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781);

- листів, заяв та інших документів наданих для відкриття (закриття) рахунку службовими особами ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781), договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

- договорів на встановлення системи Банк-Клієнт , актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп'ютер ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781) вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи Банк-Клієнт ;

- протоколів системи Банк-Клієнт в яких міститься дата та час з'єднання (включаючи години, хвилини та секунди з'єднання), електронне ім'я користувача, назва операції та ІР - адреса клієнта;

- відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781) на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера;

- заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи Банк-Клієнт ) ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781) з 01.04.2015 по 01.07.2016;

- угод, договорів, контрактів, інвойсів та інших документів, пов'язаних з проведенням банківських операцій ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781);

- копії записів із книги видачі перепусток, де зазначена інформація про відвідування банку службовими особами ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781);

- грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунку № 260009010004766 (українська гривня), №26009010004766 (долар США) за період з 01.04.2015 по 01.07.2016;

- документів кредитної та депозитної справи ТОВ Сорвел Інвест (код ЄДРПОУ 39421781) з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави та інших документах кредитної та депозитної справи, документах, підтверджуючі стан проведення розрахунків за цими угодами, а також інших документах, які мають значення речових доказів.

Встановити строк дії ухвали протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення16.02.2017
Оприлюднено24.02.2017
Номер документу64910711
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/1257/17

Ухвала від 17.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 06.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Постанова від 06.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 06.03.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.02.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні