Ухвала
від 14.02.2017 по справі 910/19566/14
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

"14" лютого 2017 р. Справа №910/19566/14

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Сотнікова С.В.

суддів: Михальської Ю.Б.

Сітайло Л.Г.

за участю секретаря судового засідання Мурашка М.С.,

представників:

від позивача - Бірюкової О.М., Стукаленка О.Т., Хомінської Н.С.,

від третьої особи-1 - Запорожець Л.Г.,

від третьої особи-2 - ОСОБА_6, ОСОБА_7,

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_8

на рішення Господарського суду міста Києва від 26.10.2015

у справі № 910/19566/14 (суддя Гумега О.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Телец"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд",

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору,

на стороні відповідача:

1) Державна служба інтелектуальної власності України,

2) ОСОБА_8,

про визнання недійсним договору

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 26.10.2015 у справі № 910/19566/14 позовні вимоги задоволено повністю, визнано недійсним договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності, укладений 13 вересня 2011 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Телец" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд", стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Телец" 1218,00 грн. судового збору, 5076,20 грн. витрат на проведення судової експертизи.

Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, ОСОБА_8 звернувся до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 26.10.2015 повністю та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Телец" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" відмовити в повному обсязі.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 18.05.2016 апеляційну скаргу ОСОБА_8 залишено без задоволення, рішення Господарського суду міста Києва від 26.10.2015 у справі № 910/19566/14 - без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 13.09.2016 постанову Київського апеляційного господарського суду від 18.05.2016 у справі № 910/19566/14 скасовано, справу направлено на новий розгляд до Київського апеляційного господарського суду.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 21.09.2016 апеляційну скаргу ОСОБА_8 прийнято до провадження.

Як вбачається з матеріалів справи, у вересні 2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Телец" (позивач) звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" (відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Державна служба інтелектуальної власності України (третя особа-1), про визнання недійсним договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності від 13.09.2011; застосування наслідків двосторонньої реституції; відновлення права власності позивача на знаки для товарів і послуг за свідоцтвами України № НОМЕР_2 та № НОМЕР_3, шляхом внесення змін до державного реєстру.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оспорюваний правочин про відчуження торговельних марок за свідоцтвами України № НОМЕР_2 та № НОМЕР_3 було вчинено внаслідок застосування до директора та учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Телец" психічного тиску зі сторони керівництва Товариства з обмеженою відповідальністю "Хліб Інвестбуд" та інших невідомих осіб, які представлялися представниками відповідача. Окрім того, за твердженням позивача, договір був укладений на вкрай невигідних для нього умовах з огляду на низьку ціну, за якою було відчужено знаки для товарів та послуг. З огляду на зазначене, оспорюваний правочин підлягає визнанню недійсним на підставі положень ст.ст. 231, 233 Цивільного кодексу України.

Під час розгляду справи в суді першої інстанції ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.10.2014 залучено ОСОБА_8 третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача (третя особа-2), оскільки рішення зі спору може вплинути на його права та охоронювані законом інтереси як власника знаків для товарів і послуг за свідоцтвами України № НОМЕР_2 та № НОМЕР_3.

Під час апеляційного перегляду рішення Господарського суду міста Києва у даній справі про задоволення позову, від ОСОБА_8 13.02.2017 та його представника ОСОБА_9 14.02.2017 надійшли клопотання про залучення громадянки США Ларісси Захарченко до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Клопотання мотивовані тим, що ОСОБА_10 є співвласником знаків для товарів та послуг за свідоцтвами України НОМЕР_4, НОМЕР_3, що були передані відповідачу на підставі оспорюваного договору, та який є предметом спору у даній справі.

Колегія суддів встановила, що під час розгляду даної справи в господарському суді, до свідоцтв України НОМЕР_4, НОМЕР_3, які є предметом оспорюваного договору, були внесені зміни щодо власника торговельних марок.

Так, станом на 14.02.2017, власниками торговельних марок за свідоцтвами України НОМЕР_4, НОМЕР_3 є ОСОБА_8 та ОСОБА_10.

Відповідно до статті 66 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно з частиною першою статті 67 ГПК України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачеві вчиняти певні дії та забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору.

У пункті 1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 16 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" зазначено, що у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Пунктом 7 статті 16 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" встановлено, що власник свідоцтва може передавати будь-якій особі право власності на знак повністю або відносно частини зазначених у свідоцтві товарів і послуг, на підставі договору. Передача права власності на знак не допускається, якщо вона може стати причиною введення в оману споживача щодо товару і послуги або щодо особи, яка виготовляє товар чи надає послугу.

Відповідно до пункту 2 статті 1114 Цивільного кодексу України факт передання виключних майнових прав інтелектуальної власності, які відповідно до цього Кодексу або іншого закону є чинними після їх державної реєстрації, підлягає державній реєстрації.

Разом з тим, пунктом 2.2 Положення про Державний реєстр свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 10.10.2002 № 10, встановлено, що реєстр містить такі відомості із зазначенням міжнародних цифрових кодів для ідентифікації бібліографічних даних відповідно до стандарту Всесвітньої організації інтелектуальної власності, зокрема, ім'я або повне найменування та адресу власника (власників) свідоцтва.

У процесі ведення реєстру до нього вносяться відомості, зокрема, щодо зміни, пов'язаної зі зміною особи власника (власників) свідоцтва (пункт 2.3 вказаного Положення).

Відповідно до пункту 1 статті 18 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" власник свідоцтва в будь-який час може відмовитися від нього повністю або частково на підставі заяви, поданої до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності. Зазначена відмова набирає чинності від дати публікації відомостей про це в офіційному бюлетені Установи.

Статтею 22 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" встановлено, що ніхто інший, крім колишнього власника свідоцтва, не має права на повторну реєстрацію знака протягом трьох років після припинення дії свідоцтва згідно із пунктами 1 - 3 статті 18 цього Закону.

Отже, передача ОСОБА_8 та іншими власника, зокрема ОСОБА_10, прав на знаки для товарів і послуг за свідоцтвами України НОМЕР_4, НОМЕР_3 або ж відмова від цих свідоцтв призведе до необхідності залучення до участі у справі осіб, прав і інтересів яких стосується вирішення цього спору; неможливості виконання рішення суду в зв'язку із наявністю нових власників торговельної марки або відсутністю будь-якого власника; а також може зумовити необхідність звернення позивача з іншими позовами для захисту його порушених прав. Вказане свідчить про те, що невжиття заходів забезпечення може у майбутньому утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

З огляду на викладене вище, колегія суддів дійшла висновку про необхідність вжиття заходів до забезпечення позову, які є пов'язаними з предметом спору у даній справі та спроможні забезпечити фактичне виконання судового рішення у разі набрання ним законної сили, шляхом:

заборони ОСОБА_8 та будь-яким іншим особам передавати повністю або частково майнові права інтелектуальної власності на знаки для товарів і послуг за свідоцтвами України НОМЕР_4, НОМЕР_3 іншим особам або ж відмовлятися від наведених свідоцтв;

заборони Службі вносити зміни до Державного реєстру свідоцтв України стосовно власника та статусу знаків для товарів і послуг за свідоцтвами України НОМЕР_4, НОМЕР_3 і здійснювати публікацію про це в офіційному бюлетені "Промислова власність".

При цьому, на думку колегії суддів, зазначені вище заходи до забезпечення позову співвідносяться з предметом позову, а отже існує конкретний зв'язок між заходами до забезпечення позову і предметом позову, а тому такі заходи до забезпечення позову спроможні забезпечити фактичне виконання судового рішення зі спору.

Відповідно до статті 115 ГПК України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Керуючись статтями 66, 67, 86, 99 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Вжити заходи до забезпечення позову у справі № 910/19566/14.

2. Заборонити ОСОБА_8 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, адреса: 65013, АДРЕСА_1) та будь-яким іншим особам передавати повністю або частково майнові права інтелектуальної власності на знаки для товарів і послуг за свідоцтвами України НОМЕР_4, НОМЕР_3 іншим особам або ж відмовлятися від наведених свідоцтв.

3. Заборонити Державній службі інтелектуальної власності України (03035, м. Київ, вул. Липківського Василя, 45; ідентифікаційний код 37552556) вносити зміни до Державного реєстру свідоцтв України стосовно власника та статусу знаків для товарів і послуг за свідоцтвами України НОМЕР_4, НОМЕР_3 і здійснювати публікацію про це в офіційному бюлетені "Промислова власність";

4. Боржниками за даною ухвалою є:

ОСОБА_8 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, адреса: 65013, АДРЕСА_1);

Державна служба інтелектуальної власності України (03035, м. Київ, вул. Липківського Василя, 45; ідентифікаційний код 37552556).

5. Стягувачем за даною ухвалою є Товариство з обмеженою відповідальністю "Телец" (02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9; ідентифікаційний код 23523918).

6. Дана ухвала підлягає обов'язковому виконанню на всій території України з моменту її прийняття, а саме з 14.02.2017.

7. Строк пред'явлення даної ухвали до виконання складає один рік з моменту її прийняття, тобто до 14.02.2018.

8. Ухвалу може бути оскаржено у касаційному порядку.

9. Копію ухвали надіслати сторонам та третім особам.

Головуючий суддя С.В. Сотніков

Судді Ю.Б. Михальська

Л.Г. Сітайло

Дата ухвалення рішення14.02.2017
Оприлюднено28.02.2017
Номер документу64978920
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —910/19566/14

Постанова від 06.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 24.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Постанова від 25.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 25.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 13.07.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 29.06.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 03.04.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 07.03.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні