Постанова
від 28.10.2009 по справі 54/64-09
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Україна

Харківський апеляційний г осподарський суд

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" жовтня 2009 р. Справа № 54/64- 09

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя , судді ,

при секретарі Криворучен ко О.І,

за участю представникі в сторін:

прокурора - Арсені О.В. (посв ідчення № 59 від 07.05.2009 р.)

позивача - Грєнков І.В, Гайдаренко Л.О. (довіреност і у справі)

3-ої особи - не з' явився

відповідача - ОСОБА_3 (дов іреність у справі)

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщ енні Харківського апеляційн ого господарського суду апел яційну скаргу позивача вх . № 2442Х/1-8 на рішення господар ського суду Харківської обла сті від 23.06.09 р. по справі № 54/64-09

за позовом Харківськог о міжрайонного природоохоро нного прокурора м. Харків в і нтересах держави в особі Хар ківської міської ради, м. Харк ів

3-я особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Де ржавна податкова інспекція у Московському районі м. Харко ва

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_4, м. Харків

про стягнення 1786,25 грн.

та за зустрічним поз овом Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_4, м. Харків

до Харківської місько ї ради, м. Харків

про розірвання договор у оренди.

встановила:

Харківський міжрайонний природоохоронний прокурор з вернувся до господарського с уду Харківської області з по зовом в інтересах держави в о собі Харківської міської рад и, в якому просив суд стягнути з ФОП ОСОБА_4 заборговані сть з орендної плати в розмір і 1786,25 грн. за договором оренди землі від 22.06.2005р.

01.06.2009 року ФОП ОСОБА_4 звер нувся до господарського суду Харківської області з зустр ічним позовом до Харківської міської ради, в якому просив с уд розірвати договір оренди землі укладений 22.06.2005 р. між Хар ківською міською радою та ФО П ОСОБА_4 та зобов'язати Ха рківську міську раду повідом ити Харківську регіональну ф ілію ДП "Центр Державного зем ельного кадастру при Державн ому комітеті України по земе льним ресурсах" та ДПІ у Моско вському районі м. Харкова про розірвання договору оренди землі від 22.06.2005 р.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 23.06.09 р. по справі № 54/64-09 (суддя Хача трян В.С.) припинено провадже ння у справі в частині первіс них позовних вимог. Стягнуто з ФОП ОСОБА_4 на користь де ржавного бюджету України 102,00 г рн. державного мита та 118,00 грн. в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу. Зустрічний позов задов олено. Розірвано договір оре нди землі від 22 червня 2005 р., укла дений між Харківською місько ю радою та ФОП ОСОБА_4 Стяг нуто з Харківської міської р ади на користь ФОП ОСОБА_4 85,00 грн. державного мита та 312,50 г рн. витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

Харківська міська рада, з рі шенням суду першої інстанції не погодилась, звернулась до Харківського апеляційного г осподарського суду з апеляці йною скаргою, в якій зазначає , що вважає рішення незаконни м та таким, що прийняте з поруш енням норм матеріального та процесуального права.

Харківською міською радою 27.10.09 р. надано уточнення апеля ційної скарги, в якому позива ч просить скасувати рішення господарського суду Харківс ької області від 23.06.09 р. по справ і № 54/64-09 в частині задоволення з устрічного позову.

Харківський міжрайонний п риродоохоронний прокурор в с удовому засіданні пояснив, щ о вважає рішення в частині пр ипинення провадження по спра ві за позовом про стягнення з відповідача 1786,25 грн. законни м та обґрунтованим та місько ю радою в цій частині не оскар жується, щодо рішення в части ні розірвання договору оренд и землі, то прокуратура ніяко го відношення до даного дого вору не має.

ФОП ОСОБА_4 відзив на ап еляційну скаргу не надав, в су довому засіданні пояснив, що вважає рішення суду законни м та обґрунтованим, прийняти м при повному з' ясуванні вс іх обставин справи та у відпо відності до норм чинного зак онодавства. Просить рішення господарського суду Харківс ької області від 23.06.09 р. по справ і № 54/64-09 залишити без змін, а апе ляційну скаргу позивача за п ервісним позовом без задовол ення.

3-я особа, ДПІ у Московському районі м. Харкова, вимоги ухва ли суду від 18.08.09 р. та 17.09.09 р. не вико нала, відзив на апеляційну ск аргу позивача не надала, в суд ове засідання свого предста вника не направила, про причи ни не прибуття не повідомила , хоча належним чином повідом лена про час та місце судовог о засідання, про що свідчить п ідпис представника на повідо мленні про вручення поштовог о відправлення (т.2 а. с. 16).

Враховуючи, що 3-я особа нале жним чином повідомлена про ч ас та місце судового засідан ня, колегія суддів дійшла вис новку про можливість розгляд у справи без участі представ ника ДПІ у Московському райо ні м. Харкова за наявними в ній матеріалами відповідно до п риписів ст. 75 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши в судовому зас іданні прокурора та представ ників позивача та відповідач а, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуаль ного права, колегія суддів Ха рківського апеляційного гос подарського суду встановила наступне.

22 червня 2005 року Харківською міською радою (орендодавець ) та СПДФО ОСОБА_4 (орендаре м) укладено договір оренди зе млі. Даний договір зареєстро вано у Харківській регіональ ній філії Державного підприє мства “Центр державного земе льного кадастру при Державно му комітеті України по земел ьних ресурсах” в книзі запис ів державної реєстрації дого ворів оренди землі 22 червня 2005 р. за № 75151/05.

Відповідно п. 1 договору оре ндодавець на підставі рішенн я ХХХІІІ сесії Харківської м іської ради IV скликання від 22.02 .2005 р. № 21/05 “Про надання юридични м та фізичним особам земельн их ділянок для будівництва (р еконструкції) та подальшої е ксплуатації об' єктів“ нада в, а орендар прийняв в строков е платне користування земель ну ділянку несільськогоспод арського призначення - землі житлової та громадської заб удови, загальною площею 0,1434 га ., що розташована за адресою: АДРЕСА_1.

На земельній ділянці знахо диться об' єкт нерухомого ма йна - нежитлові приміщення л іт. “А-1”, які належать орендар ю на праві приватної власнос ті (пункт 3 договору).

Договір укладено строком: н а період реконструкції до 31.12.20 07 р. (але не пізніше прийняття о б' єкту до експлуатації), на п еріод експлуатації до 31.12.2030 р. ( п . 8 договору).

Пунктом 40 договору оренди з емлі від 22.06. 2005 р. сторони передб ачили, що перехід права власн ості на будівлі та споруди, як і розташовані на орендованій земельній ділянці до другої особи є підставою для розірв ання договору та укладення д оговору оренди з новим власн иком будинків та споруд.

05 липня 2007 року між ФОП ОСОБ А_4 (продавець) та ТОВ “Алгора ” (покупець) укладено 2 договор и купівлі-продажу № 2082 та № 2086, як і посвідчені приватним нотар іусом Харківського міського нотаріального округу Васі ковою Ю.В.

Згідно п. 1 вказаних договор ів продавець передав, а покуп ець прийняв у власність нежи тлові приміщення 1-го поверху № 2-6, 26-41 літ. “А-1”, загальною площ ею 222,1 кв. м та нежитлові приміщ ення 1-го поверху № 1, 7 літ. “А-1”, з агальною площею 64,8 кв. м, що роз ташовані за адресою: АДРЕСА _1. (т.1 а. с. 72,74).

18 липня 2007 р. Комунальним підп риємством “Харківське міськ е бюро технічної інвентариза ції” зареєстровано право вла сності на нерухоме майно за Т ОВ “Алгора”, про що свідчить в итяг про реєстрацію права вл асності на нерухоме майно (а. с . т.1 а. с. 73, 75).

Згідно до п.1 ч. 1 ст. 346 Цивільно го кодексу України підставою припинення права власності є відчуження власником свого майна.

Частиною 2 статті 120 Земельно го кодексу України передбаче но, що якщо житловий будинок, б удівля або споруда розміщені на земельній ділянці, надані й у користування, то в разі їх відчуження до набувача перех одить право користування тіє ю частиною земельної ділянки , на якій вони розміщені, та ча стиною ділянки, яка необхідн а для їх обслуговування.

В зв' язку з відчуженням св ого майна у ФОП ОСОБА_4 при пинилося право власності на нежитлову будівлю літ. “А-1”, щ о розташовані за адресою: А ДРЕСА_1 та право користуван ня земельною ділянкою під бу дівлею у зв' язку з переходо м речових прав на неї до ТОВ “А лгора”.

Таким чином, до ТОВ “Алгора” як нового власника нежитлов ої будівлі літ. “А-1” по пр. Трак торобудівників, 107-Г окрім пра ва власності на нерухоме май но перейшло й право користув ання земельною ділянкою під ним.

У відповідності до умов дог овору зазначені обставини є підставою для припинення кор истування земельною ділянко ю по пр. Тракторобудівників, 10 7-Г ФОП ОСОБА_4 та підставо ю для розірвання договору ор енди землі від 22.06.2005 р. укладено го між Харківською міською р адою та ФОП ОСОБА_4

Відповідно до ст. 188 Господар ського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщ о інше не передбачено законо м або договором. Сторона дого вору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати догов ір, повинна надіслати пропоз иції про це другій стороні за договором. Сторона договору , яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договор у, у двадцятиденний строк піс ля одержання пропозиції пові домляє другу сторону про рез ультати її розгляду. У разі як що сторони не досягли згоди щ одо зміни (розірвання) догово ру або у разі неодержання від повіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторо на має право передати спір на вирішення суду.

ФОП ОСОБА_4 з метою розір вання договору оренди землі від 22.06.2005 р. неодноразово зверта вся до Харківської міської р ади з заявами, в яких просив р озірвати договір оренди, в зв ' язку з продажем нежитловог о приміщення розташованого н а орендованій ним земельній ділянці (т. 1 а. с. 77-84).

11.01.2008 р. Управління земельних відносин Харківської місько ї ради листом № 227 повідомило Ф ОП ОСОБА_4, що заява від 21.11.2007 р. б/н розглянута управлінням земельних відносин та буде в рахована при підготовці проп озиції на розгляд Харківські й міській раді щодо надання у користування земельної діля нки по пр. Тракторобудівникі в, 107-Г ТОВ “Алгора”.

Харківська міська рада спі рне питання в порушення п. 4 до говору оренди землі, п.1 ч. 1 ст. 346 Цивільного кодексу Ук раїни, ч. 2 ст. 120 Земельного коде ксу України в добровільному порядку не вирішила.

На підставі вище зазначено го, колегія суддів дійшла вис новку, що господарський суд Х арківської області правомір но визнав зустрічні позовні вимоги ФОП ОСОБА_4 про роз ірвання договору оренди зако нними та обґрунтованими та з адовольнив їх.

Також, господарський суд Ха рківської області правомірн о припинив провадження у спр аві за позовом Харківського міжрайонного природоохорон ного прокурора м. Харків в ін тересах держави в особі Харк івської міської ради до ФОП ОСОБА_4 про стягнення забор гованості з орендної плати в розмірі 1786,25 грн. на підставі п. 1-1 ст. 80 Господарського процесу ального кодексу України, оск ільки відповідачем сума бор гу була сплачена, що підтверд жується платіжним доручення м № 37 від 19.03.09 р. (т. 1 а. с. 85).

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень. Дока зи подаються сторонами та ін шими учасниками судового про цесу.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків с уду.

Таким чином, доводи, викладе ні в апеляційній скарзі в ход і апеляційного провадження н е знайшли свого підтвердженн я, тому, господарським судом Х арківської області по справі № 54/64-09 від 23.06..2009 р. прийнято законн е, обґрунтоване рішення при в ірному застосуванні норм мат еріального та процесуальног о права, з повним з' ясування м фактичних обставин справи, і підстави для його скасуван ня відсутні, в зв' язку з чим а пеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 22, 99, 101, 102, п. 1 статті 103, статтею 105 Господарс ького процесуального кодекс у України колегія суддів, -

постановила:

Апеляційну скаргу позив ача залишити без задоволення .

Рішення господарського су ду Харківської області від 23.0 6.2009 р. по справі № 54/64-09 залишити бе з змін.

Головуючий суддя

Судді

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.10.2009
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу6524284
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —54/64-09

Постанова від 03.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Постанова від 28.10.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Рішення від 23.06.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хачатрян В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні