Ухвала
від 14.03.2017 по справі 554/2062/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.03.2017 Справа № 554/2062/17

Провадження № 1-кс/554/2093/2017

У Х В А Л А

14 березня 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, подане старшим слідчим СУ ГУНП в Полтавської області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №42017170000000056 від 09.02.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15, ч.4 ст.191 КК України, і погодженого прокурором у кримінальному провадженні заступником начальника відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку, посилаючись на те, що СУ ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017170000000056 від 09.02.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15, ч.4 ст.191 КК України.

Клопотання мотивоване тим, що в ході досудового розслідування установлено службовими особами ТОВ НПФ «Насос» (ЄДРПОУ 34451191, м.Кременчук) в документах податкової звітності за листопад-грудень 2014 року вказано недостовірні відомості про розміри податкового кредиту з ПДВ, залишок від`ємного значення та суми бюджетного відшкодування ПДВ за наслідком відображення фінансово-господарських відносин з ТОВ «Восток-Інвест».

За даними податкової звітності ТОВ НПФ «Насос» задекларовані розбіжності сум податкового кредиту ПДВ за листопад та грудень 2014 року на загальну суму 1,8млн.грн., які виникли в наслідок взаємовідносин з ТОВ «Восток-Інвест» (ЄДРПОУ 31551630, м. Сніжне, Донецька область).

В ході перевірки встановлено, що ТОВ НПФ «Насос» заявляло до відшкодування з бюджету ПДВ в розмірі 2,1млн.грн., із них протягом листопада-грудня 2014 року ТОВ НПФ «Насос» сформовано податкового кредиту за рахунок ТОВ «Восток-Інвест» в сумі 1,8млн.грн. Причина виникнення відшкодування проведення експортних операцій насосів різних видів.

Кремечуцькою ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області проведені перевірки правомірності нарахування ТОВ НПФ «Насос» суми бюджетного відшкодування ПДВ на розрахунковий рахунок у банку, у ході яких зафіксовані операції з придбання товарів від ТОВ «Восток-Інвест» та їх транспортування перевізниками: ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ТОВ «Експерт Форвардинг», ПП «САКР», ТОВ «Черкаси Елеватор Торг», ПАТ «Снежнянськхіммаш».

Слідчий вказує, що документи бухгалтерського та податкового обліку ТОВ НПФ «Насос» зберігаються за податковою адресою: АДРЕСА_1 та за місцем фактичного проживання директора ОСОБА_11 за адресою: АДРЕСА_2 . При цьому, ТОВ НПФ «Насос» продовжують заявлятися до відшкодування суми ПДВ по лютий 2017 року включно.

Тому з метою перевірки законності заявлення ТОВ НПФ «Насос» до відшкодування з бюджету сум податку на додану вартість необхідним є проведення судово-економічної експертизи з обов`язковим дослідженням документів бухгалтерського і податкового обліку за період часу з 01.01.2014 по теперішній час.

Таким чином, у ході досудового розслідування зібрані докази фактичного знаходження оригіналів та копій документів бухгалтерського та податкового обліку ТОВ НПФ «Насос» по взаємовідносинах з ТОВ «Восток-Інвест», а також перевізниками товарів ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ТОВ «Експерт Форвардинг», ПАТ «Снежнянськхіммаш», ТОВ «Черкаси Елеватор Торг», ПП «САКР».

Внаслідок цього у слідства виникла необхідність у вилученні документів бухгалтерського та податкового обліку ТОВ НПФ «Насос» з ТОВ «Восток-Інвест», а також перевізниками товарів ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ТОВ «Експерт Форвардинг», ПП «САКР», ТОВ «Черкаси Елеватор Торг», ПАТ «Снежнянськхіммаш», які мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили злочин та причетні до його вчинення, шляхом проведення обшуку, оскільки за наявною інформацією службовими особами ТОВ НПФ «Насос» висловлювали наміри у випадку звернень правоохоронних органів негайно знищити або сховати відповідні документи.

Слідчий стверджує, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом, враховуючи те, що вказані відомості і їх отримання та вилучення можливе лише на підставі ухвали суду та те, що у матеріалах кримінального провадження такі відомості відсутні.

Враховуючи вищевикладене та те, що іншим шляхом неможливо отримати оригінали документів ТОВ НПФ «Насос», які можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку та задовольнити клопотання.

Під час розгляду слідчим суддею питань даного клопотання рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів судом не приймалось, клопотань від учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування до суду не надійшло, що відповідає приписам статті 107 КПК України.

Згідно ч.1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч.2 статті 234).

Клопотання слідчого відповідає вимогам ст.234 КПК України.

У судовому засіданні слідчим надані пояснення, аналогічні викладеним у клопотанні, та у матеріалах, наданих до суду, наявні достатні докази на підтвердження обставин, якими обґрунтовується клопотання про проведення обшуку.

Також слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду і можуть знаходитись у зазначеному в клопотанні володінні особи.

У клопотанні слідчого зазначені об`єктивні підстави для проведення обшуку вказаного у клопотанні володіння особи, де слідчим планується відшукати та вилучити зазначені речі.

Так, у клопотанні слідчим порушується питання про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: Глобинський район, с.Погреби, вул. Шевченка, 1-г.

У судовому засіданні встановлено, що 09.02.2017 року до ЄРДР внесені відомості за №42017170000000056 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15, ч.4 ст.191 КК України та згідно витягу зазначені дані про те, що службовими особами ТОВ НПФ «НАСОС» (код ЄДРПОУ 34451191) упродовж листопада 2014 року липня 2015 року склали та подали до органів державної фіскальної служби Полтавської області завідомо неправдиві документи щодо бюджетного відшкодування податку на додану вартість на розрахункові рахунки підприємства у банківській установі на суму понад 150 тис. грн.., які податковою перевіркою не підтверджені.

Разом з клопотанням надано копію повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, копії документів з відомостями за результатами проведення оперативних заходів, копію зведеної інформації «Про відшкодування податку на додану вартість за 2014-2017 роки ТОВ НПФ «Насос» (код 3445119), копію довідки з інформацією співставлення, копії податкової накладної, податкової декларації з податку на додану вартість ТОВ НПФ «Насос» за листопад 2014 року, копію довідки від 26.01.2015 року №113/16-03-15-02-08/34451191 про результати документальної позапланової виїзної перевірки правомірності нарахування ТОВ НПФ «Насос» суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість на розрахунковий рахунок платника за листопад 2014 року, згідно з якою встановлені відповідні порушення податкового законодавства, про які зазначено слідчим у клопотанні.

У судовому засіданні встановлено, що директором ТОВ НПФ «Насос» є ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно МЮ України №81471198 земельна ділянка площею 0,2 га за адресою: АДРЕСА_2 та житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані на ній належать ОСОБА_11 .

Крім того, зазначені у клопотанні доводи підтверджуються наданими слідчим до суду матеріалами кримінального провадження.

Таким чином, з огляду на наявні матеріали кримінального провадження, а також надані в судовому засіданні пояснення, слідчим суддею встановлені достатні дані щодо підстав для забезпечення кримінального провадження та існують обґрунтовані підстави вважати, що за вказаних обставин могло мати місце внесення недостовірних відомостей про розміри податкового кредиту з ПДВ, залишок від`ємного значення та суми бюджетного відшкодування ПДВ за наслідком відображення фінансово-господарських відносин з ТОВ «Восток-Інвест», у зв`язку з чим слідчим подано до суду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в рамках розслідування даного кримінального провадження.

Отже, враховуючи вищевикладене, проаналізувавши наведені слідчим факти та обставини за ознаками кримінального правопорушення, а також повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали кримінального провадження, що були надані до суду, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання та надання дозволу на проведення обшуку.

Водночас, слідчий суддя вважає за необхідне відмовити в частині відшукання та вилучення речей і документів за період з 01.01.2014 року по дату проведення обшуку, оскільки вказані документи прямо не стосуються вказаного вище кримінального правопорушення, яке мало місце згідно витягу з ЄРДР за період з листопада 2014 року по липень 2015 року, тим самим вказані вимоги клопотання виходять за межі розслідування кримінального провадження, яке здійснюється щодо діяльності ТОВ НПФ «Насос». Тому слідчий суддя вважає за необхідне надати дозвіл на проведення обшуку за період, що відображений у витязі з ЄРДР та згідно матеріалів кримінального провадження.

Враховуючи викладене, керуючись ст.30 Конституції України, ст.ст. 110, 234, 235, 370, 372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за місцем проживання директора ТОВ НПФ «Насос» ОСОБА_11 , що належить останньому на праві власності, а саме за адресою: АДРЕСА_2 , з метою виявлення та вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів по взаємовідносинах з ТОВ «Восток-Інвест», а також перевізниками товарів ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ТОВ «Експерт Форвардинг», ПП «САКР», ТОВ «Черкаси Елеватор Торг», ПАТ «Снежнянськхіммаш» за період з листопада 2014 року по липень 2015 року включно, у тому числі товарних накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, договорів з усіма додатками, платіжних документів на оплату включаючи інформацію про здійснені платежі за допомогою системи «Клієнт-банк», документів складського обліку, у т.ч. щодо їх внутрішнього переміщення, залишку на складі, використання у виробничому процесі, носіїв електронної інформації, в яких містяться відомості про проведені операції та існуючі домовленості щодо поставки ТМЦ та виконання робіт, чорнових записів щодо здійснених фінансово-господарських операцій по «конвертації» грошових коштів, технічної документації на придбані товари (сертифікати якості, технічні паспорти, технічні умови та ін.), податкових декларацій з ПДВ із усіма додатками до них, зокрема: Розрахунки коригування сум ПДВ (додаток 1), Довідки про суму від`ємного значення звітного (податкового) періоду, яка враховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (додаток 2), Розрахунки бюджетного відшкодування (додаток 3), Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (додаток 4), Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5) з метою відшкодування на рахунок ТОВ НПФ «Насос», а також документів, які містять вільні зразки підпису та почерку директора ОСОБА_11 та головного бухгалтера ОСОБА_12 , наказів про призначення їх на посади та посадових інструкцій.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії цієї ухвали становить 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2017
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу65332578
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/2062/17

Ухвала від 14.07.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 23.05.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 14.03.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

Ухвала від 14.03.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Кулешова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні