Вирок
від 14.03.2017 по справі 757/8936/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8936/15-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.03.2017 року

Печерський районний суд м. Києва

у складі головуючого судді Карабань В.М.,

при секретарях Каранда С.Г., Войтюк О.С.,

за участю прокурорів Байдюка Д.А, Зайцева А.С.,

захисника ОСОБА_2,

обвинуваченого ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Макіївка, Донецької області, українця, громадянина України, освіта середня спеціальна, одруженого, тимчасово не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ :

Так, на початку березня 2014 року перебуваючи в м. Києві у ОСОБА_3 виникли фінансові труднощі, тому він вирішив отримати грошові кошти у банківській установі шляхом оформлення кредиту. Через деякий час, в мережі Інтернет на сайті Kriminala.net , побачивши оголошення про допомогу в оформленні кредитів, ОСОБА_3 почав переписуватись з невстановленою слідством особою, яка йому повідомила, що може допомогти у виготовленні та отриманні необхідних документів, а саме паспорту громадянина України з його фотокарткою, однак з іншими анкетними даними, для оформлення кредиту, а також домовитись безпосередньо у банківській установі в його отриманні, та в подальшому повідомила йому контактну адресу електронної пошти. Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на підроблення паспорта для подальшого його використання у банківській установі ОСОБА_3 за допомогою мережі Інтернет відіслав в електронному вигляді свою фотокартку на невстановлену слідством електронну адресу невстановленої слідством особи.

Після цього, невстановлена слідством особа, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3 підробила паспорт громадянина України на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6, який є документом, що посвідчується та видається установою, вклеївши в нього фотокартку ОСОБА_3

В подальшому ОСОБА_3 за допомогою мережі Інтернет домовився про зустріч із невстановленою слідством особою, яка представилась як ОСОБА_12. Під час зустрічі у невстановленому слідством місці, у невстановлений слідством час, ОСОБА_3, вступивши в злочинну змову із невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, отримав від останньої паспорт громадянина України на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6, з вклеєною в нього своєю фотокарткою, з метою подальшого його використання.

Крім того, ОСОБА_3 продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на використання завідомо підроблених документів, 26.03.2014 року прибувши до офісу інформаційно - консультаційного центру ПАТ Альфа - Банк , який розташований в ТЦ Фуршет за адресою: м. Київ, вул. Героїв Космосу, 4, та з метою використання підроблених документів для подальшого отримання кредитної картки та звільнення від обов'язку по сплаті за використані із неї гроші, видаючи підробку за справжній документ, надав представнику вищевказаної банківської установи підроблені документи на ім'я ОСОБА_4, а саме паспорт громадянина України, серії НОМЕР_6 на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3 та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_4, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_1 на ім'я ОСОБА_4, та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_4, довідку про доходи ТОВ ІнБудТех (код за ЄДРПОУ 35493997) видану на ім'я ОСОБА_4, після чого власноручно оформив заявку на отримання кредитної картки, та уклав договір про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб в рамках продукту Максимум із банківською установою.

Також, ОСОБА_3, продовжуючи свої злочинні дії, які спрямовані на шахрайське заволодіння чужим майном, що належить ПАТ Альфа - Банк , шляхом обману, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, з метою особистого збагачення та доведення злочинного умислу до кінця, 26.03.2014 прибувши до офісу інформаційно - консультаційного центру ПАТ Альфа - Банк , який розташований в ТЦ Фуршет за адресою: м. Київ, вул. Героїв Космосу, 4,та шляхом обману, представившись як ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, надав представнику ПАТ Альфа - Банк паспорт громадянина України, серії НОМЕР_6 на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3 та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_4, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_1 на ім'я ОСОБА_4, та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_4, довідку про доходи ТОВ ІнБудТех (код за ЄДРПОУ 35493997) видану на ім'я ОСОБА_4, та уклав договір про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб в рамках продукту Максимум в результаті чого отримав дебетну пластикову картку DebitGoldMasterCard НОМЕР_7, на підставі чого, на ім'я ОСОБА_4 було відкрито картковий рахунок НОМЕР_8, на який було перераховано безготівкові грошові кошти в сумі 5000,00 грн.

Після цього, ОСОБА_3 взяті на себе зобов'язання по договору про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб в рамках продукту Максимум не виконав, грошові кошти з картки DebitGoldMasterCard НОМЕР_7 використав із невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, завдавши майнової шкоди ПАТ Альфа - Банк на загальну суму 5000,00 грн.

11.02.2015, під час допиту в якості свідка засновник ТОВ ІнБудТех ОСОБА_5 повідомив, що особи на ім'я ОСОБА_3 та ОСОБА_4 йому не відомі, а також особи з такими анкетними даними на його підприємстві ніколи не працювали.

16.02.2015 було призначено почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам сектору № 6 відділу ТКЗ ОВС НДЕКЦ при ГУМВС України в м. Києві.

Згідно висновку експерта №84 від 23.02.2015 за результатами судової почеркознавчої експертизи, підписи від імені ОСОБА_4 в представлених на дослідження документах, а саме: в документі на укладання Договору про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб в рамках продукту Максимум , документі до Договору про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб (в рамках продукту Максимум ) від 26.03.2014, договорі добровільного страхування від нещасних випадків та добровільного страхування здоров'я на випадок хвороби для держателів платіжних карток №227.630112567.111 від 26.03.2014 року,заяві на відкриття поточних рахунків в ПАТ Альфа - Банк від 26.03.2014, копіях паспорту та ідентифікаційного номеру на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, виконані гр. ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1

Відповідно до листа від 24.02.2015 №1362/9/26-15-11-02-08 Головного управління ДФС у м. Києві, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 не дійний, а також у зведеній базі даних Державного реєстру фізичних осіб - платників податків особа на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7 не зареєстрований.

В подальшому, ОСОБА_3, повторно, продовжуючи свої злочинні дії, які спрямовані на шахрайське заволодіння чужим майном,що належить ПАТ Альфа - Банк , шляхом обману,за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, з метою особистого збагачення та доведення злочинного умислу до кінця, 13.05.2014 прибувши до Відділення ПАТ Альфа - Банк Солом'янське , яке розташоване за адресою: м. Київ, пр-т Повітрофлотський, 36, та шляхом обману, представившись як ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, надав представнику ПАТ Альфа - Банк паспорт громадянина України, серії НОМЕР_6 на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_1 на ім'я ОСОБА_4, повідомив дані про місце роботи та свій дохід, намагався укласти кредитний договір у вказаній банківській установі, однак за результатами перевірки щодо платоспроможності, надійності та добропорядності позичальника працівниками банківської установи ОСОБА_3, який видавав себе за ОСОБА_4 в укладенні кредитного договору було відмовлено, чим запобігли вчиненню шахрайства на загальну суму 29805,38 грн.

Також, ОСОБА_3,повторно, продовжуючи свої злочинні дії, які спрямовані на шахрайське заволодіння чужим майном, що належить ПАТ Альфа - Банк , шляхом обману, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, з метою особистого збагачення та доведення злочинного умислу до кінця, 22.05.2014 прибувши до офісу інформаційно - консультаційного центру ПАТ Альфа - Банк , який розташований в магазині Фокстрот за адресою: м. Київ, бул. Чоколівський, 19, та шляхом обману, представившись як ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, надав представнику ПАТ Альфа - Банк паспорт громадянина України, серії НОМЕР_6 на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_1 на ім'я ОСОБА_4, повідомив дані про місце роботи та свій дохід, намагався укласти кредитний договір у вказаній банківській установі, однак за результатами перевірки щодо платоспроможності, надійності та добропорядності позичальника працівниками банківської установи ОСОБА_3, який видавав себе за ОСОБА_4 в укладенні кредитного договору було відмовлено, чим запобігли вчиненню шахрайства на загальну суму 7937,15 грн.

Крім того, ОСОБА_3, повторно, продовжуючи свої злочинні дії, які спрямовані на шахрайське заволодіння чужим майном, що належить ПАТ Альфа - Банк , шляхом обману, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, з метою особистого збагачення та доведення злочинного умислу до кінця, 23.05.2014 прибувши до Відділення №75 ПАТ КБ Правекс - Банк , що розташоване за адресою: м. Київ, пр-т Повітрофлотський, 7, яке відповідно до договору про співробітництво №СС/14/08456 від 03.02.2014 з ПАТ Альфа - Банк здійснює кредитування фізичних осіб у своїх відділеннях, та шляхом обману, представившись як ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, надав представнику Відділення №75 ПАТ КБ Правекс - Банк паспорт громадянина України, серії НОМЕР_9 на ім'я ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_2 на ім'я ОСОБА_7, повідомив дані про місце роботи та свій дохід, намагався укласти кредитний договір у вказаній банківській установі, однак за результатами перевірки щодо платоспроможності, надійності та добропорядності позичальника працівниками банківської установи ОСОБА_3, який видавав себе за ОСОБА_7 в укладенні кредитного договору було відмовлено, чим запобігли вчиненню шахрайства на загальну суму 16440,00 грн.

Також, на початку травня 2014 року перебуваючи в м. Києві у ОСОБА_3 виникли фінансові труднощі, тому він вирішив отримати грошові кошти у банківській установі шляхом оформлення кредиту. Через деякий час, в мережі Інтернет на сайті Kriminala.net , побачивши оголошення про допомогу в оформленні кредитів, ОСОБА_3 почав переписуватись з невстановленою слідством особою, яка йому повідомила, що може допомогти у виготовленні та отриманні необхідних документів, а саме паспорту громадянина України з його фотокарткою, однак з іншими анкетними даними, для оформлення кредиту, а також домовитись безпосередньо у банківській установі в його отриманні, та в подальшому повідомила йому контактну адресу електронної пошти. Після чого, повторно, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на підроблення паспорта для подальшого його використання у банківській установі ОСОБА_3 за допомогою мережі Інтернет відіслав в електронному вигляді свою фотокартку на невстановлену слідством електронну адресу невстановленої слідством особи.

Після цього, невстановлена слідством особа, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3 підробила паспорт громадянина України на ім'я ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, який є документом, що посвідчується та видається установою, вклеївши в нього фотокартку ОСОБА_3

В подальшому ОСОБА_3 за допомогою мережі Інтернет домовився про зустріч із невстановленою слідством особою, яка представилась як ОСОБА_12. Під час зустрічі, що мала місце 28.05.2014, у невстановленому слідством місці, ОСОБА_3, повторно, вступивши в злочинну змову із невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, отримав від останньої паспорт громадянина України на ім'я ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, з вклеєною в нього своєю фотокарткою, з метою подальшого його використання.

Крім того, ОСОБА_3, повторно, продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на використання завідомо підроблених документів, 28.05.2014 року прибувши до Відділення №11 в м. Києві Центральної філії ПАТ Кредобанк , яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Кутузова, 2, та з метою використання підроблених документів для подальшого отримання грошових коштів та звільнення від обов'язку по сплаті за їх використання, видаючи підробку за справжній документ, надав представнику вищевказаної банківської установи підроблені документи на ім'я ОСОБА_7, а саме паспорт громадянина України, серії НОМЕР_9 на ім'я ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3 та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_7, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_2 на ім'я ОСОБА_7, та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_7, довідку про доходи ПП Компанія Вокар (код за ЄДРПОУ 34964440) видану на ім'я ОСОБА_7, після чого уклав кредитний договір №25633-OWNCASH на суму 29986,44 грн. із банківською установою.

19.01.2015, під час допиту в якості свідка директор ПП Компанія Вокар ОСОБА_8 повідомив, що особи на ім'я ОСОБА_3 та ОСОБА_7 йому не відомі, а також особи з такими анкетними даними на його підприємстві ніколи не працювали.

19.01.2015 було призначено почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам сектору №6 відділу ТКЗ ОВС НДЕКЦ при ГУМВС України в м. Києві.

Згідно висновку експерта №43 від 22.01.2015 за результатами судової почеркознавчої експертизи, підписи від імені ОСОБА_7 в представлених на дослідження документах, а саме: в анкеті-заяві №OWNCASH-25633 від 27.05.2014 року фізичної особи на отримання готівкового кредиту, згоді фізичної особи - суб'єкта кредитної історії від 27.05.2014 року, кредитному договорі №25633-OWNCASH від 28.05.2014 року, додатку №1 до кредитного договору №25633-OWNCASH від 28.05.2014 року, договорі добровільного страхування ризиків позичальника №006.25633OWNCASH.111 від 28.05.2014 року, додатку до кредитного договору №25633-OWNCASH, графіку платежів від 28.05.2014 року, інформаційній картці (частина 1) від 28.05.2014 року, інформаційній картці (частина 2) від 28.05.2014 року, копіях паспорту та ідентифікаційного номеру на ім'я ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, в заяві (Додатку 1 до паспорту продукту Власні ідеї ) від 28.05.2014 року, виконані гр. ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1

Відповідно до листа від 17.01.2015 №15/9/26-15-11-02-23ДСК Головного управління ДФС у м. Києві, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 не дійний.

Також, ОСОБА_3, повторно, продовжуючи свої злочинні дії, які спрямовані на шахрайське заволодіння чужим майном, що належить ПАТ Кредобанк , шляхом обману, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, з метою особистого збагачення та доведення злочинного умислу до кінця, 28.05.2014 прибувши до Відділення №11 в м. Києві Центральної філії ПАТ Кредобанк , яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Кутузова, 2, та шляхом обману, представившись як ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, надав представнику ПАТ Кредобанк паспорт громадянина України, серії НОМЕР_9 на ім'я ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_9, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3 та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_7, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_2 на ім'я ОСОБА_7, та копію даного документа, яку завірив власним підписом від імені ОСОБА_7, довідку про доходи ПП Компанія Вокар (код за ЄДРПОУ 34964440) видану на ім'я ОСОБА_7, та уклав кредитний договір №25633-OWNCASH із банківською установою в результаті чого отримав кредитну пластикову картку, на підставі чого, на ім'я ОСОБА_7 було відкрито картковий рахунок НОМЕР_10, на який було перераховано безготівкові грошові кошти в сумі 25490,00 грн.

Після цього, ОСОБА_3 взяті на себе зобов'язання по кредитному договору №25633-OWNCASH не виконав, грошові кошти з кредитної картки використав із невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, завдавши майнової шкоди ПАТ Кредобанк на загальну суму 25490,00 грн.

Крім того, ОСОБА_3, повторно, продовжуючи свої злочинні дії, які спрямовані на шахрайське заволодіння чужим майном, що належить ПАТ Альфа - Банк , шляхом обману, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_12, з метою особистого збагачення та доведення злочинного умислу до кінця, 09.07.2014 прибув до Відділення ПАТ Альфа - Банк Київське №27 , яке розташоване за адресою: м. Київ, пр-т 40-річчя Жовтня, 58-А, та шляхом обману, представившись як ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, надав представнику ПАТ Альфа - Банк паспорт громадянина України, серії НОМЕР_6 на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_7, з вклеєною в ньому фотокарткою ОСОБА_3, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера НОМЕР_1 на ім'я ОСОБА_4, повідомив дані про місце роботи та свій дохід, намагався укласти кредитний договір у вказаній банківській установі, однак за результатами перевірки щодо платоспроможності, надійності та добропорядності позичальника працівниками банківської установи ОСОБА_3, який видавав себе за ОСОБА_4 в укладенні кредитного договору було відмовлено, чим запобігли вчиненню шахрайства на загальну суму 24333,38 грн.

Крім того ОСОБА_3, маючи злочинний умисел, спрямований на підроблення офіційного документу, 12.11.2014 в денний час доби у невстановлений досудовим розслідуванням час, знаходячись біля станції метро Політехнічний інститут , що за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 35, вступив у злочинну змову з невставноленою досудовим розслідуванням особою, матеріали щодо якої виділено в окреме кримінальне провадження, та на пропозицію якої надав фотокартку зі своїм зображенням для підроблення офіційного документу - паспорта громадянина України на ім я ОСОБА_9, а також паспорта громадянина України на ім я ОСОБА_10 з метою подальшого їх використання в банківських установах для заволодіння кредитними коштами комерційних або державних банків.

З метою реалізації спільного злочинного умислу, спрямованого на підробку офіційного документу - паспорта громадянина України на ім я ОСОБА_9, паспорта громадянина України на ім я ОСОБА_10, невстановлена досудовим розслідуванням особа, знаходячись у невстановленому місці, у невстановлений час підробила паспорти громадян України, використавши при цьому прізвища ОСОБА_9 та ОСОБА_10, вклеївши до них фотокартки ОСОБА_3, а також виготовила дві підроблені довідки про доходи з ТОВ Софт Тойз на прізвище ОСОБА_9, дві довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 на ім. я ОСОБА_9, а одну довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_4 на ім. я ОСОБА_10, які в подальшому, а саме 12.11.2014 приблизно о 11 годині біля станції метро Політехнічний інститут , що за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 35 передала ОСОБА_3 для подальшого використання з метою заволодіння кредитними коштами комерційних та державних банків.

Згідно з висновком експерта ТКЗ в ОВС НДЕКЦ при ГУМВС України в м. Києві № 1272 від 05.12.2014: паспорт громадянина України, серії НОМЕР_11 на прізвище ОСОБА_9, виготовлений типографічним способом і відповідає державним стандартам; в паспорті громадянина України на прізвище ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_10, серії НОМЕР_11, на сторінці № 1 переклеювалася фотокартка; будь-які зміни, а саме сліди травлення, підчистки та дописки, в паспорті громадянина України серії НОМЕР_11 не вносились.

Згідно з висновком експерта ТКЗ в ОВС НДЕКЦ при ГУМВС України в м. Києві № 1273 від 04.12.2014: паспорт громадянина України, серії НОМЕР_12 на прізвище ОСОБА_10, виготовлений типографічним способом і відповідає державним стандартам; в паспорті громадянина України на прізвище ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_11, серії НОМЕР_12, на сторінці № 1 переклеювалася фотокартка; в паспорті громадянина України на прізвище ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_11, серії НОМЕР_12, на сторінці № 3 переклеювалася фотокартк;а будь-які зміни, а саме сліди травлення, підчистки та дописки, в паспорті громадянина України серії НОМЕР_12 не вносились.

Згідно відповіді Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва від 22.12.2014 № 18586/03 ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_10 ДРФО НОМЕР_5 не перебував у трудових відносинах з підприємством ТОВ Софт Тойз ЄДРПОУ 35199532 згідно наданих звітів за період з 2008 по теперішній час.

Крім того, ОСОБА_3, 13.11.2014 приблизно о 11 годині, знаходячись в приміщенні відділення банку ПАТ Банк Михайлівський , що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 1, з метою укладання кредитного договору, надав відомості для заповнення Анкети-Заяви на отримання кредиту, у тому числі про місце роботи та дохід. При цьому ОСОБА_3 використав завідомо підроблений документ, а саме довідку ДПА України про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 на ім я ОСОБА_9.

Крім того, ОСОБА_3, 13.11.2014 приблизно о 11 годині, знаходячись в приміщенні відділення банку ПАТ Банк Михайлівський , що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана,1, з метою укладання кредитного договору надав відомості для заповнення Анкети-Заяви на отримання кредиту, у тому числі про місце роботи та дохід. При цьому ОСОБА_3 використав завідомо підроблений документ, а саме підроблену довідку про доходи ТОВ Софт Тойз (ЄДРПОУ 35199532) вих. № 133 від 10.11.2014, про те, що ОСОБА_9 дійсно працює на посаді начальника комерційного відділу.

Крім того, 13.11.2014 приблизно о 11 годині, ОСОБА_3 діючи з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, для отримання кредиту на суму 10000 гривень, останній зайшов до приміщення відділення банку ПАТ Банк Михайлівський , що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 1, та маючи при собі завідомо підроблені документи, а саме: паспорт громадянина України на прізвище ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_10, серія НОМЕР_11 з вклеєною у нього своєю фотокарткою, звернувся до працівника банку ОСОБА_11 для оформлення документів необхідних для видачі кредиту. Не маючи наміру виконувати умови кредитного договору та виплачувати банку кошти по кредиту, ОСОБА_3, видавши себе за ОСОБА_9 повідомив неправдиві відомості про себе, та надав працівнику банку заздалегідь підроблені спільно з невстановленою особою паспорт на прізвище ОСОБА_9, в який була вклеєна фотокартка з зображенням ОСОБА_3

Згідно з висновком експерта ТКЗ в ОВС НДЕКЦ при ГУМВС України в м. Києві № 1272 від 05.12.2014: паспорт громадянина України, серії НОМЕР_11 на прізвище ОСОБА_9, виготовлений типографічним способом і відповідає державним стандартам; в паспорті громадянина України на прізвище ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_10, серії НОМЕР_11, на сторінці № 1 переклеювалася фотокартка; будь-які зміни, а саме сліди травлення, підчистки та дописки, в паспорті громадянина України серії НОМЕР_11 не вносились.

Крім того, 13.11.2014 приблизно о 11 годині, ОСОБА_3 діючи з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, з метою заволодіння кредитними коштами банківської установи шляхом обману, для отримання кредиту на суму 10000 гривень, останній зайшов до приміщення відділення банку ПАТ Банк Михайлівський , що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 1, та маючи при собі завідомо підроблені документи, а саме: довідку ДПА України про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 на ім я ОСОБА_9, звернувся до працівника банку ОСОБА_11 для оформлення документів необхідних для видачі кредиту. Не маючи наміру виконувати умови кредитного договору та виплачувати банку кошти по кредиту, ОСОБА_3, видавши себе за ОСОБА_9 повідомив неправдиві відомості про себе, та надав працівнику банку заздалегідь підроблені спільно з невстановленою особою довідку ДПА України про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 на ім я ОСОБА_9

Крім того, 13.11.2014 приблизно о 11 годині, ОСОБА_3 діючи з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, з метою заволодіння кредитними коштами банківської установи шляхом обману, для отримання кредиту на суму 10000 гривень, останній зайшов до приміщення відділення банку ПАТ Банк Михайлівський , що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 1, та маючи при собі завідомо підроблені документи, а саме: довідку про доходи ТОВ Софт Тойз (ЄДРПОУ 35199532) вих. № 133 від 10.11.2014, про те, що ОСОБА_9 дійсно працює на посаді начальника комерційного відділу даного товариства, звернувся до працівника банку ОСОБА_11 для оформлення документів необхідних для видачі кредиту. Не маючи наміру виконувати умови кредитного договору та виплачувати банку кошти по кредиту, ОСОБА_3, видавши себе за ОСОБА_9 повідомив неправдиві відомості про себе, та надав працівнику банку заздалегідь підроблені спільно з невстановленою особою довідку про доходи ТОВ Софт Тойз (ЄДРПОУ 35199532) вих. № 133 від 10.11.2014, про те, що ОСОБА_9 дійсно працює на посаді начальника комерційного відділу даного товариства, що не відповідало дійсності.

Згідно відповіді Управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва від 22.12.2014 № 18586/03 ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_10 ДРФО НОМЕР_5 не перебував у трудових відносинах з підприємством ТОВ Софт Тойз ЄДРПОУ 35199532 згідно наданих звітів за період з 2008 по теперішній час.

Крім того, ОСОБА_3, з метою реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на заволодіння кредитними коштами банківських установ шляхом обману, 13.11.2014 приблизно о 14 годині, перебуваючи в приміщенні відділення банку ПАТ Банк Михайлівський , що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, 1, з метою укладення кредитного договору, усвідомлюючи, що подані ним документи є підробленими, а вказані у них відомості не відповідають дійсності, з корисливих мотивів, надав відомості для заповнення Анкети-Заяви на отримання кредиту, у тому числі про місце роботи та дохід працівнику банку ОСОБА_11. При цьому ОСОБА_3 використав завідомо підроблений паспорт громадянина України НОМЕР_11 на ім. я ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_10, довідку ДПА України про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_3 на це ж ім я. На підтвердження заявленого доходу надав працівнику банку довідку, видану ТОВ Софт Тойз (ЄДРПОУ 35199532) вих. № 133 від 10.11.2014, про те, що він дійсно працює на посаді начальника комерційного відділу даного товариства.

Усвідомлюючи, що ОСОБА_11 будучи введеним в оману сприймає ОСОБА_3 за ОСОБА_9 та довіряє наданим документам, ОСОБА_3 повідомив ОСОБА_11 свої дані для заповнення анкети для одержання кредиту, однак був викритий працівниками банку, тобто виконав всі дії, які вважав необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, однак свій злочинний умисел довести до кінця не зміг з причин, що не залежали від його волі, оскільки під час вчинення кримінального правопорушення був викритий співробітниками ПАТ Банк Михайлівський .

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях визнав повністю, щиро розкаявся у вчиненому, підтвердив викладені обставини справи. Крім того, в судовому засіданні обвинувачений показав, що вказані кримінальні правопорушення він своїв, оскільки тяжко захворів на онкологічну хворобу і потрібні були дуже швидко гроші на лікування. Щиро розкаявся у вчиненому та просив не карати його суворо.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_3 не оспорював фактичні обставини справи, і як встановлено судом, він правильно розуміє зміст цих обставин, будь-які сумніви у добровільності та істинності його позиції відсутні, заслухавши думку учасників судового розгляду та, роз'яснивши положення ч. 3 ст. 349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження інших доказів по кримінальному провадженню, обмежившись допитом обвинуваченого та дослідженням доказів, що характеризують його особу.

Оцінюючи зазначене та усі докази по справі у їх сукупності, суд приходить до висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_3 в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях доведена повністю і суд кваліфікує його умисні дії за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358 КК України, як співучасть у формі пособництва у підробці документа, який видається підприємством, що має право видавати такі документи, і який надає права з метою використання його іншою особою; за ч. 4 ст. 358 КК України, як використання завідомо підробленого документу; за ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 358 КК України, як співучасть у підробленні офіційного документа, який видається та посвідчується установою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи і який має надає право або звільняє від обовязків, з метою використання фйого підроблювачем чи іншою особою, вчинене за попередньою змовою групою осіб; за ч. 4 ст. 358 КК України, як використання завідомо підробленого документу; за ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 190 КК України, як закінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство); за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190 КК України , як дії спраямовані на шахрайське заволодіння чужим майном, шляхом обману , вчиненим повторно, за попередньою змовою групою осіб, але не доведеними до кінця з причин, які не залежали від його волі; за ч. 2 ст. 190 КК України, як шахрайське заволодіння чужим майном, шляхом обману, вчиненими за попередньою змовою групою осію.

Відповідно до ст. 66 КК України обставиною, що пом'якшує покарання обвинуваченого, є його щире каяття у вчиненому.

Згідно ст. 67 КК України обставини, що обтяжують покарання обвинуваченого, відсутні.

При обранні міри покарання обвинуваченому суд враховує наступні обставини справи:

- ступінь тяжкості вчинених обвинуваченим кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, які віднесені кримінальним законом до категорії злочинів невеликої та середньої тяжкості, при цьому, суд звертає увагу на те, що потерпілі з цивільними позовами до обвинуваченого не зверталися;

- особу обвинуваченого ОСОБА_3, який на обліку у лікаря - психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, має тяжку хворобу, раніше не судимий.

За таких обставин, відповідно до вимог ст. 65 КК України щодо законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 року № 7 "Про практику призначення судами кримінального покарання", згідно з яким суди повинні призначати покарання менш суворе - особам, які щиро розкаялись у вчиненому, активно сприяли розкриттю кримінального правопорушення, тощо, з метою перевиховання та виправлення обвинуваченого, попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_3 покарання ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України у виді позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України, звільнивши ОСОБА_3 від покарання з випробуванням з іспитовим строком та покладанням обов язків, передбачених ст. 76 КК України :

Цивільні позови по справі не заявлено.

Судові витрати за проведення судових експертиз підляють стягненню на користь держави з обвинуваченого ОСОБА_3

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 373, 374 КПК України, суд, -

З А С У Д И В:

Визнати ОСОБА_3 винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, та призначити йому покарання:

-за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358 КК України у виді 1 (одного) року обмеження волі;

-за ч. 4 ст. 358 КК України у виді 1 (одного) року обмеження волі;

-за ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 358 КК України у виді 1 (одного) року позбавлення волі;

-за ч. 4 ст. 358 КК України у виді 1 (одного) року обмеження волі;

-за ч. 2 ст. 15 ч. 1 ст. 190 КК України у виді 1 (одного) року обмеження волі;

-за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 190 КК України у виді 1(одного) року обмеження волі;

-за ч. 2 ст. 190 КК України у виді 1 (одного) року позбавлення волі.

На підставі ст. 70 КК України остаточно призначити покарання ОСОБА_3 за сукупністю вчинених злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у виді позбавлення волі строком на 1 рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання із випробувальним строком на 1 (один) рік та покласти на нього обов'язки передбачені ст.76 КК України.

На підставі ст. 76 КК України зобов'язати ОСОБА_3 періодично з являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, або роботи.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судові витрати за проведення технічної експертизи експертизи документів № 1272 від 05.12.2014 року в сумі 786,24 грн., за проведення технічної експертизи експертизи документів № 1273 від 04.12.2014 року в сумі 786, 24 грн, за проведення судової почеркознавчої експертизи № 43 від 22.01.2015 року в сумі 393, 12 грн, за проведення судової почеркознавчої експертизи № 84 від 23.02.2015 року в сумі 491, 04 грн.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Копію вироку негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

Головуючий суддя В. М. Карабань

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.03.2017
Оприлюднено20.03.2017
Номер документу65337483
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/8936/15-к

Ухвала від 21.06.2018

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 25.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Фрич Тетяна Вікторівна

Вирок від 13.06.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Мосьондз Іван Анатолійович

Вирок від 14.03.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Вирок від 14.03.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 30.11.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 28.05.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Худик Микола Павлович

Ухвала від 20.05.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 23.03.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні