Рішення
від 20.03.2017 по справі 756/16767/14-ц
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

20.03.2017 Справа № 756/16767/14-ц

Унікальний № 756/16767/14-ц

Провадження № 4-с/756/91/17

У Х В А Л А

15 березня 2017 року м. Київ

Оболонський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді - Яценко Н.О.,

за участі секретаря - Хоменко І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу Комунальної організації Київмедспецтранс , заінтересована особа: державний виконавець Оболонського районного відділу державної виконавчої служби м. Києва ГТУЮ у м. Києві Негода Ольга Олександрівна, про визнання дій протиправними та скасування постанови, -

в с т а н о в и в:

Скаржник через свого представника звернувся до суду в порядку цивільного судочинства зі скаргою на дії державного виконавця Оболонського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції м. Києва, в якій просить скасувати постанову про відкриття виконавчого провадження ВП №53097978 від 12.12.2016 року та зобов'язати державного виконавця повернути стягувачу виконавчий лист № 2/756/1103/15 від 08.11.2016 року, виданий Оболонським районним судом м. Києва.

Свої вимоги скаржник обґрунтовує тим, що державний виконавець Оболонського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у м. Києві Негода О.О. 12 грудня 2016 року відкрила виконавче провадження з виконання виконавчого листа № 2/756/1103/15, виданого 08.11.2016 року Оболонським районним судом м. Києва про стягнення 243,60 грн (стягувач - держава).

Скаржник вважає, що вимоги державного виконавця є незаконними та такими, що суперечать чинному законодавству, оскільки рішення суду про стягнення (арешт) коштів державного бюджету (місцевих бюджетів) виконується виключно Казначейством України. КО Київмедспецтранс є бюджетною (неприбутковою) організацією та фінансується за рахунок бюджетних коштів та має поточні рахунки виключно в органах казначейського обслуговування, а саме в Головному управлінні Державної казначейської служби України у м. Києві.

Рішення про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників виконуються на підставі виконавчих документів виключно органами Казначейства.

Представник скаржника у судовому засіданні заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити у повному обсязі.

Державний виконавець Оболонського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції м. Києва у судове засідання не з'явився, про час, та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали справи, зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що скаргу необхідно задовольнити, виходячи з наступного.

Постановою про відкриття виконавчого провадження ВП № 53097978 від 12 грудня 2016 року (постанова) державний виконавець Оболонського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у м. Києві Негода Ольга Олександрівна постановила зокрема відкрити виконавче провадження з виконання: виконавчого листа № 2/756/1103/15, виданого 08.11.2016 року Оболонським районним судом м. Києва про стягнення 243,60 грн (стягувач - держава); зобов'язати боржника подати декларацію про доходи та майно та попередити боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей; стягнути з боржника КО Київмедспецтранс виконавчий збір у розмірі 24,36 грн.

Згідно ч. 2 ст. 6 Закону України Про виконавче провадження у випадках, передбачених законом, рішення щодо стягнення майна та коштів виконуються органами доходів і зборів, а рішення щодо стягнення коштів - банками та іншими фінансовими установами, рішення про стягнення коштів з державних органів, державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ виконуються органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Бюджетного кодексу України Казначейство України здійснює безспірне списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

Пунктом 9 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України установлено, що до законодавчого врегулювання безспірного списання коштів бюджету та відшкодування збитків, завданих бюджету: рішення суду про стягнення (арешт) коштів державного бюджету (місцевих бюджетів) виконується виключно Казначейством України. Зазначені рішення передаються до Казначейства України для виконання. Безспірне списання коштів державного бюджету (місцевих бюджетів) здійснюється Казначейством України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п 1.1 Положення комунальної організації Київмедспецтранс , затвердженого розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 11 січня 2014 року № 17, організація є бюджетною (неприбутковою) організацією, що заснована на комунальній власності територіальної громади міста Києва віднесена до сфери управління виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та підпорядкована Департаменту охорони здоров'я ВО КМР (КМДА). КО Київмедспецтранс включена до реєстру неприбуткових установ та організації з ознакою неприбутковості 0031 - бюджетні установи. КО Київмедспецтранс фінансується за рахунок бюджетних коштів та має поточні рахунки виключно в органах казначейського обслуговування, а саме, в Головному управлінні Державної казначейської служби України у м. Києві.

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 року № 845 затверджено Порядок виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевого бюджетів або боржників (Порядок), цей порядок визначає механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими державними органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення.

Згідно п. 3 вищезазначеного Порядку, рішення про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників виконуються на підставі виконавчих документів виключно органами Казначейства.

Відповідно до п. 4 Порядку Органи Казначейства: забезпечують у випадках, передбачених цим Порядком, зберігання виконавчих документів та ведення їх обліку. Після виконання виконавчого документа суду в повному обсязі такий документ повертається до суду з відміткою про його виконання; вживають заходів до виконання виконавчих документів протягом установленого строку; розглядають письмові звернення (вимоги) щодо виконання виконавчих документів осіб, які беруть участь у справі, державних виконавців, а також прокурорів - учасників виконавчого провадження.

Частинами 1 і 2 ст. 74 ЗУ Про виконавче провадження від 02.06.2016 визначено: рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом: рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Враховуючи ті обставини, що скаржник КО Київмедспецтранс є бюджетною (неприбутковою) організацією та фінансується за рахунок бюджетних коштів та має поточні рахунки виключно в органах казначейського обслуговування, а саме в Головному управлінні Державної казначейської служби України у м. Києві, суд вбачає необхідним вимоги скаржника задовольнити у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 11, 58-60, 383 - 387 ЦПК України, на підставі ст.ст. 6, 74 Закону України Про виконавче провадження , суд, -

у х в а л и в:

Скаргу - задовольнити.

Скасувати постанову про відкриття виконавчого провадження ВП №53097978 від 12.12.2016 року.

Визнати незаконними дії державного виконавця Оболонського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції Негоди Ольги Олександрівни, щодо винесення постанови про відкриття виконавчого провадження ВП №53097978 від 12.12.2016 року.

Зобов'язати державного виконавця Оболонського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції Негоду Ольгу Олександрівну повернути стягувачу виконавчий лист № 2/756/1103/15 від 08.11.2016 року, виданий Оболонським районним судом м. Києва.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду міста Києва через Оболонський районний суд міста Києва шляхом подання апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня проголошення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Н.О. Яценко

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.03.2017
Оприлюднено24.03.2017
Номер документу65448717
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —756/16767/14-ц

Рішення від 20.03.2017

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Рішення від 15.03.2017

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Рішення від 01.02.2017

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 15.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Поліщук Наталія Валеріївна

Рішення від 02.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Поліщук Наталія Валеріївна

Ухвала від 13.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Поліщук Наталія Валеріївна

Ухвала від 13.05.2015

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Поліщук Наталія Валеріївна

Рішення від 27.04.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Камбулов Д. Г.

Рішення від 20.04.2015

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Камбулов Д. Г.

Рішення від 01.12.2014

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні